Είστε εδώ

Γ. Οικονόμου: Στα … “μουλωχτά” συνάντηση με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που το Μαξίμου κατηγορούσε ως “ζαίους”!

Κρυφή» κράτησε τη συνάντησή του με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα ο Γιάννης Οικονόμου, που προ ημερών στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών έλεγε ότι θα τους συναντήσει γιατί ήθελε να τους τα «ψάλλει…».

Την είδηση ότι τελικά συναντήθηκαν στις 10 Οκτωβρίου, έδωσαν ουσιαστικά οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα με ανακοίνωσή τους, στην οποία καταγράφουν το πλαίσιο της συνάντησης, υπογραμμίζοντας το «χάσμα και τη δυσπιστία» που εντοπίζεται ανάμεσα στους Έλληνες δημοσιογράφους και τις ελληνικές αρχές. Το «σφυροκόπημα» που όπως φαίνεται επιφύλαξαν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν αυτό που τον ανάγκασε να μην βγάλει την παραμικρή ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση επισημαίνει πως αν οι ελληνικές αρχές επιθυμούν «να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη» των δημοσιογράφων θα πρέπει να τους προστατεύσουν από τις «παρακολουθήσεις», να αποδοθεί δικαιοσύνη στη δολοφονία του Γιώργου Καραιβάζ και να συσταθεί νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία τους.

Μάλιστα οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα απαντούν στις αντεγκλήσεις του Γιάννη Οικονόμου για την 108 θέση στην κατάταξη της Ελευθερίας του Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα συνέβησαν μία «δολοφονία δημοσιογράφου, υπήρξαν καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων καθώς και απειλές που δέχτηκαν τόσο για τη σωματική τους ακεραιότητα όσο και για την ανεξαρτησία του λόγου τους.»

Σε άλλο σημείο καυστικά αναφέρουν ότι αν οι ελληνικές «αρχές δεν θέλουν η ελληνική Δημοκρατία να πλησιάσει ακόμη πιο κοντά στην άβυσσο, οι υπεύθυνοι για τις παράνομες υποκλοπές δημοσιογράφων πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Ο επικεφαλής Πάβολ Σζάλαϊ επέμεινε και ζήτησε, από τον Γιάννη Οικονόμου να συζητήσει με τη δημοσιογραφική κοινότητα τις αναλυτικές προτάσεις των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα με στόχο να βελτιωθεί η έλλειψη δικαστικής εποπτείας σε περιπτώσεις παρακολουθήσεων, αλλά και η έλλειψη εγγυήσεων κατά κατάχρησης τέτοιων ενεργειών.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι κατά την απάντησή του ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «σύντομα θα προτείνει έναν νέο νόμο που θα απαγορεύσει τη χρήση κακόβουλων λογισμικών», επαναλαμβάνοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν και ούτε έχουν χρησιμοποιήσει το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Η οργάνωση αναφέρει επίσης πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις «υπάρχουσες πρωτοβουλίες» για επιπλέον ελέγχους στις μυστικές υπηρεσίες.

Τέλος οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα τόνισαν την ανάγκη -ως το πιο σημαντικό την κατάργηση της τροπολογίας που δεν αφήνει να ενημερωθούν ιδιώτες – για τυχόν παρακολούθησή τους.

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *