Είστε εδώ

(Φωτογραφικό) Hug στο Impact Hub! Ο Αλ.Τσίπρας στην “δομή” της νεανικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας από κοινωνικές επιχειρήσεις, στου Ψυρρή!

Ανοιχτή “αγκαλιά” (hug) σε νεους επιστήμονες, επιχειρηματίες και ερευνητές, προσέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη , ενημέρωση και συνεργασία που είχε στο Impact Hub Athens με νέους, εκπροσώπους κοινωνικών επιχειρήσεων! Μια δομή που υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, μέσα από προγράμματα ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε χαλαρό κλίμα για αρκετή ώρα με πολλούς νέους ανθρώπους-εκπροσώπους κοινωνικών επιχειρήσεων που εργάζονται σε αυτόν τον χώρο, νοικιάζοντας ουσιαστικά μέρος των εγκαταστάσεων και αξιοποιώντας τον ως έδρα για την εργασία τους, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένας ανοικτός χώρος από πολλούς νέους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται ο καθένας σε διαφορετικά πεδία. Αναφέρθηκαν σε ποιον τομέα δραστηριοποιείται ο καθένας εξ αυτών και εξήγησαν ότι αυτός ο χώρος τούς προσφέρει και τη δυνατότητα να βρουν πιθανές συνέργειες με άλλους νέους ανθρώπους που προωθούν τις κοινωνικές επιχειρήσεις τους, με τον κ. Τσίπρα να συζητά μαζί τους τις λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων τους.
Κατά την έναρξη της επίσκεψής του στο Impact hub Athens (τμήμα μόνο ενός Παγκόσμιου Δικτύου με μέλη σε 120 πόλεις) , ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του χώρου για το πώς ξεκίνησε το εγχείρημα αυτό.
Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη του δικτύου, τόνισε ότι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει και θα συνεχίσει να ενισχύει την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία θεσμικά και χρηματοδοτικά. Ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε επιπλέον ότι προβάλλουν ένα άλλο τρόπο ζωής, ένα διαφορετικό σύστημα αξιών. Οι λέξεις κλειδιά στην Αλληλέγγυα Οικονομία, δεν είναι ο ανταγωνισμός και το κέρδος, αλλά η συνεργασία, η συνεργατικότητα, η αλληλοβοήθεια, η καινοτομία, η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η κοινωνική ανταποδοτικότητα.
Τέτοια εγχειρήματα, σημείωσε, τα οποία στηρίζονται στη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια, πειραματίζονται, και καινοτομούν, ενισχύουν την οικολογική συνείδηση, έχουν κοινωνικό όφελος και συμμετέχουν νέοι, είναι τα απαραίτητα συστατικά για την δημιουργία ενός ευοίωνου μέλλοντος.
Ο Αλ Τσίπρας μετείχε σε σύσκεψη-συζήτηση με εκπροσώπους επιχειρήσεων που αναπτύσσονται στους τομείς της κοινωνικής οικονομίας, της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας. Πολλοί από αυτούς τους δραστήριους νέους απασχολούν στις δομές τους προσωπικό που προέρχεται και από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύσαν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Επικρατείας & κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου.
Δεδομένου ότι η Αλληλέγγυα Οικονομία συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης, προσφέρει θέσεις εργασίας με δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα φρενάρει τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων και κυρίως του γεγονότος ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως για παράδειγμα στη Γαλλία και την Ισπανία συμβάλει πάνω από 10% στο ΑΕΠ τους, ήδη η ελληνική κυβέρνηση προωθεί μέτρα για την ενίσχυσή της.
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, με τον νόμο 4430/2016 διεύρυνε το πεδίο δραστηριοποίησης, ώστε η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία να μην απευθύνεται πλέον μόνο στις ευάλωτες ομάδες, αλλά σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ ίδρυσε Ειδική Γραμματεία, χαρτογράφησε για πρώτη φορά το πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας και προσφέρει χρηματοδότηση, ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για την ίδρυση επιχειρήσεων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Ταυτόχρονα, τον Οκτώβριο του 2017 αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκ. ευρώ, με στόχο την υποστήριξη φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας που αποκλείονται από το τραπεζικό δανεισμό με την παροχή μικροδανείων, εγγυήσεων μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές, κ.λπ.
Την ίδια περίοδο πρόκειται να ενεργοποιηθεί και δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, ενώ αυτές οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Μέχρι το τέλος του έτους εν τω μεταξύ πιστεύεται πως θα λειτουργούν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.






Φωτο: Andrea Bonetti.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *