Είστε εδώ

Φωτιές άναψαν στη ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις Καθημερινής – Εφημερίδας των Συντακτών για την ύπαρξη μυστικής «Black list» Μητσοτάκη με “ύποπτους” βουλευτές που τελούν υπό “παρακολούθηση”!

Η είδηση ήρθε από τη χθεσινή «Καθημερινή» σε ένα σχόλιο του Σταύρου Παπαντωνίου που γνωρίζει καλά τα παρασκήνια του μεγάρου Μαξίμου, αλλά και όσα ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του θα ήθελαν να λάβουν μια μορφή στοχευμένης δημοσιότητας.

Στο σχόλιο αυτό με τον τίτλο «Black list», αναφέρεται ότι από τις αρχές Αυγούστου, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει φτιάξει «με πολύ σχολαστικό τρόπο» μια λίστα με τα ονόματα βουλευτών και υπουργών που τον στήριξαν ή δεν τον στήριξαν σε αυτή την υπόθεση.

Αυτοί που δεν τον στήριξαν «έχουν σημειωθεί ως… εξαφανισμένοι» και ως εκ τούτου συγκροτούν τη «μαύρη λίστα» που δικαιολογεί και τον τίτλο του σχολίου. Η είδηση δεν μας παραξένεψε καθόλου, καθώς γνωρίζουμε μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει ο πρωθυπουργός.

Με άλλα λόγια, η παραπάνω διαρροή μάς λέει πως ο πρωθυπουργός μετράει από τη μία ποιοι βουλευτές και υπουργοί θέλησαν να τον στηρίξουν στο κουκούλωμα του σκανδάλου, ποιοι θέλησαν να υιοθετήσουν τη γραμμή του Μαξίμου και να κρυφτούν μαζί του πίσω από το «απόρρητο» της δράσης των μυστικών υπηρεσιών και από την άλλη ποιοι δεν θέλησαν να κάνουν τα προηγούμενα και προφανώς ποιοι άσκησαν δημοσίως κριτική, άφησαν αιχμές ή πήραν αποστάσεις από τη διαχείριση του σκανδάλου από τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες.

Φυσικά το ποιους περιλαμβάνει η «μαύρη λίστα» του κ. Μητσοτάκη μόνο ο ίδιος και το στενό του περιβάλλον μπορεί στ’ αλήθεια να το γνωρίζουν, και είναι και επί της ουσίας αδιάφορο. Αλλωστε είναι γνωστό ότι ελάχιστοι υπουργοί και βουλευτές βγήκαν δημόσια να πάρουν πάνω τους τη γραμμή του μεγάρου Μαξίμου για τις υποκλοπές και να την υποστηρίξουν, όπως οι: Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Γεωργιάδης, Βορίδης, Πιερρακάκης, Οικονόμου, Πέτσας (με κάποιες επιφυλάξεις) και ορισμένοι βουλευτές όπως τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής. Επομένως όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούσαν στον ένα ή στον άλλο βαθμό να θεωρηθούν ενδεχόμενο αντικείμενο της «μαύρης λίστας». Θυμίζουμε ακόμα ότι στους βουλευτές που έχουν διαφοροποιηθεί από τη γραμμή Μαξίμου είναι οι: Ο. Κεφαλογιάννη, Ρουσόπουλος, Κακλαμάνης, Τζαβάρας, Κουμουτσάκος, Κουτσούμπας.

Εκείνο που ασφαλώς ενδιαφέρει είναι ότι ο πρωθυπουργός διαχωρίζει το κόμμα του με βάση το προσωπικό του συμφέρον και βάζει απέναντί του όσους δεν συμφωνούν με τους χειρισμούς του. Και εδώ προκύπτει το ερώτημα: Κατατάσσει δηλαδή στους εσωκομματικούς εχθρούς όσους συμφωνούν με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος απέρριψε συνολικά το πρωθυπουργικό αφήγημα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τάχθηκε ρητά κατά της χρήσης του «απορρήτου» της δράσης των μυστικών υπηρεσιών για τη συγκάλυψη του σκανδάλου;

Πάντως στελέχη της Ν.Δ., που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις διαφωνούν με την κεντρική γραμμή του Μαξίμου στο θέμα των παρακολουθήσεων, αισθάνθηκαν οργή μετά τη συγκεκριμένη διαρροή περί «μαύρης λίστας» Μητσοτάκη. Και άρχισαν να αναρωτιούνται ποια είναι η απειλή που υποκρύπτει η είδηση περί ύπαρξης της λίστας αυτής. Εχει να κάνει με το πρωθυπουργικό προνόμιο για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές; Εχει να κάνει με τη δυνατότητα υπονόμευσης μιας υποψηφιότητας, είτε μέσω της τοποθέτησης άλλης ανταγωνιστικής υποψηφιότητας στην ίδια εκλογική περιφέρεια είτε μέσω προμοταρίσματος από τα ανώτατα κομματικά κλιμάκια συγκεκριμένων υποψηφίων;

Αλλά τα ίδια στελέχη αναρωτιούνται αν στη «μαύρη λίστα» ο Κυρ. Μητσοτάκης βάζει και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς: τον κ. Καραμανλή που έχει διαφωνήσει ανοιχτά με την πρωθυπουργική γραμμή και τον Αντώνη Σαμαρά που δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως. Το ερώτημα είναι αν τους βάζει στη λίστα μετά και την πρόσφατη ηχηρή απουσία τους από την ομιλία του στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρά το γεγονός ότι αυτή είχε εορταστικό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 48 χρόνων από την ίδρυση της Ν.Δ.

Μάλιστα στη συνεδρίαση εκείνη ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να κολακέψει τους βουλευτές του, λέγοντάς τους ότι «δύσκολα κάποιος πρωθυπουργός θα μπορούσε να αναμένει περισσότερα από τους βουλευτές του», σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τα γενικότερα φαινόμενα δυσφορίας και γκρίνιας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Φαίνεται ότι τώρα περνάει στην τακτική των απειλών, επιχειρώντας να αποτρέψει νέες διαφοροποιήσεις αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών.

Και όλα αυτά ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε πως ο πρωθυπουργός αρνείται να δει την PEGA, δηλαδή την αρμόδια ελεγκτική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές που αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα στις 3-4 Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας πως «ό,τι μας ζητηθεί, που να είναι προς την κατεύθυνση της ουσίας, δεν θα το αρνηθούμε. Ο πρωθυπουργός δεν έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω σε αυτή την ιστορία. Εχει τοποθετηθεί δημόσια». Επιμένει δηλαδή στην προσπάθεια συγκάλυψης.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *