Είστε εδώ

Φλαμπουράρης για το Eurogroup: Ή θα βρεθεί συναινετική λύση ή θα διαλυθεί η Ευρωζώνη…

Επισήμανε ότι «τώρα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένα κίνημα εναντίον της λιτότητας» στο οποίο πρωτοστατούν η κυβέρνηση της Γαλλίας και ως ένα βαθμό της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι τώρα πλέον «δεν αισθανόμαστε πως είμαστε μόνοι εναντίον όλων».
«Αυτό φάνηκε και στο χθεσινό Eurogroup» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.
Ο κ. Φλαμπουράρης έκανε λόγο για την άσκηση, εκ μέρους της κυβέρνησης, μιας συνεπούς πολιτικής με το βλέμμα στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, επισημαίνοντας ότι αποδείξαμε πως παρά τις δυσκολίες, μπορούμε να βλέπουμε προς τα στρώματα αυτά που πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας και όχι σε εκείνα που όχι μόνο δεν υποφέρουν, αλλά ευνοούνται από τις πολιτικές αυτές.
Ανέφερε ότι το χθεσινό Eurogroup, αφήνει ελπίδες για το άνοιγμα ενός δρόμου, ώστε να αλλάξουν οι συνθήκες και να έλθει μια περίοδος άνοιξης για τους πολίτες της Ευρώπης.
«Παρά τις επιθέσεις και τα ψέματα που αναπαράγονται, παρά -και δεν θεωρώ τους δημοσιογράφους υπεύθυνους γι’ αυτό- την προσπάθεια ορισμένων να συμβάλουν στην επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για “αριστερή παρένθεση”, λέω ότι αυτό δεν θα γίνει. Στηριζόμαστε στον ελληνικό λαό και το 2019 πάλι θα μας εμπιστευθεί ο λαός» τόνισε ο κ. Φλαμπουράρης.
Ερωτηθείς για το χθεσινό Eurogroup, είπε ότι υπάρχει σύγκρουση Σόϊμπλε-ΔΝΤ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί συναινετική λύση, διότι (διαφορετικά) «διαλύεται η Ευρωζώνη».
Σημείωσε, πάντως, ότι «δεν έχουν αποφασίσει να διαλύσουν την Ευρωζώνη». Ο κ. Φλαμπουράρης απέκλεισε την ψήφιση νέων μέτρων από την κυβέρνηση και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση η οποία είναι συνεπής στην τήρηση των συμφωνηθέντων, ζητά, να είναι συνεπείς και οι άλλοι στις ειλημμένες αποφάσεις. Ο υπουργός Επικρατείας, είπε ότι «δεν υπήρξε ευθυγράμμιση όλων των κρατών, ούτε υπήρξε ομόφωνη απόφαση» στο χθεσινό Eurogroup σε ότι αφορά την ψήφιση από τώρα, μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2018, προσθέτοντας ότι «κάποιοι είπαν πως δεν χρειάζεται η λήψη τέτοιων μέτρων, ενώ κάποιοι άλλοι είπαν πως η λήψη προληπτικών μέτρων είναι εκτός ευρωπαϊκών προτύπων».
Πέραν, όλων των υπολοίπων, σημείωσε και την αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας ενέργειας, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεσμεύεται οποιαδήποτε κυβέρνηση. Είπε ότι οι εταίροι μπορεί να «καθυστερήσουν λίγο», αλλά θα δεχθούν την πρόταση Τσακαλώτου που θα περιγράφει ορισμένα μέτρα, τα οποία, η κυβέρνηση είναι σίγουρη πως δεν θα χρειαστεί να ληφθούν, διότι «το πλεόνασμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα προβλεπόμενα (από τη συμφωνία του 2015)».
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της Τουρκίας, με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου, τόνισε την αναγκαιότητα, συνεχούς επαγρύπνησης, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να κριτικάρουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου. Οι αποφάσεις ενός δικαστηρίου, μπορεί να κρίνονται, αλλά δεν μπορεί να καθοδηγούνται. Άλλο η Τουρκία, άλλο η Ελλάδα».
Ανέφερε ότι παρά τη δύσκολη φάση που διανύει η Τουρκία, η Ελλάδα θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη γείτονα για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, σημειώνοντας τη συμβολή της συμφωνίας στο θέμα αυτό. Ο κ. Φλαμπουράρης επέρριψε ευθύνες και σε εκείνες εκ των χωρών της ΕΕ που δεν τακτοποιούν το ζήτημα της εγκατάστασης των προσφύγων στα κράτη που επιθυμούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *