Είστε εδώ
Home > FAQ news > Έξαλλοι και οι δήμαρχοι σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα για το νέο Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο

Έξαλλοι και οι δήμαρχοι σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα για το νέο Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο

Σε αναστάτωση οι δήμαρχοι των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, μετά την διαφαινόμενη αυθαίρετη πρωτοβουλία του δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, με αντικείμενο το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα cyclades24.gr, ενώ καλά καλά οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν συνέλθει από τα απόνερα της πανδημίας, ενώ καλούνται να διαχειριστούν μια πρωτοφανή πολυεπίπεδη κρίση σε όλους τους τομείς, ο κ. Καμπουράκης, ο οποίος είναι πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου, έστειλε υπόμνημα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, εκ μέρους όλων των Δήμων, καλώντας τους να εκδώσουν σχετική απόφαση και να προχωρήσουν στην ίδρυση Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.

Σε ό,τι αφορά το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, το 60% θα κατέχουν αθροιστικά οι Δήμοι Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ενώ το 40% θα ανήκει στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η οποία θα έχει κυρίαρχο ρόλο στον έλεγχο του σχήματος, ενώ, πρόεδρος του Δ.Σ. θα είναι ο περιφερειάρχης.

Η πρωτοβουλία του κ. Καμπουράκη προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων των δύο νομών, καθώς θεωρούν αυθαίρετη την κίνηση του προέδρου της ΠΕΔ, η οποία έγινε χωρίς να προηγηθεί διάλογος και χωρίς να ληφθούν αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων.

Εξάλλου, η ίδρυση ενός Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ ο οποίος θα κατέχει την κεντρική διαχείριση για απορρίμματα και ανακύκλωση στα νησιά, πιθανότατα θα αφαιρέσει αρμοδιότητες και πόρους από τους Δήμους, οι οποίοι θα υποβαθμιστούν σε ρόλο «χαμάλη» με την ευθύνη τους να περιορίζεται στην αποκομιδή σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων. Επίσης, εκτιμάται ότι θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τη μεταφορά απορριμμάτων από μικρότερα σε μεγαλύτερα νησιά, θέμα το οποίο βρίσκει κάθετα αντίθετους τους περισσότερους δημάρχους.

Από πλευράς Κυκλάδων υπήρξε άμεση αντίδραση για το θέμα των ανεμογεννητριών με μπροστάρη το Δήμαρχο Τήνου κ. Γιάννη Σιώτο, γνωστό πολέμιο των ανεμογεννητριών, ακολουθώντας τον οι συνυπογράφοντες δήμαρχοι, Σύρου, Μυκόνου, Άνδρου, Νάξου, Πάρου, Κίμωλου και Θήρας, ήτοι από το 1/3 των μελών του ΔΣ της ΠΕΔ (μεταξύ άλλων και ο π. Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κος Μαραγκός Γιώργος), ζητώντας την κατεπείγουσα σύγκληση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου ενόψει της συζήτησης του νέου Περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου, η οποία είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη 5 Μαϊου.

Top