Είστε εδώ

Επιβεβαιώνεται: “Καραμπινάτη” παραβίαση του νόμου για αγορά μετοχών, από Κυριάκο

Σοβαρό πρόβλημα από την Επιτροπή Ελέγχου του Πόθεν Έσχες, της Βουλή, για τον πρόεδρο της ΝΔ! Πιο συγκεκριμένα, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που μετέφερε πρώτη η Αυγή, το πρωί, καθώς από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής ( που θα αποφανθεί και για την υπόθεση Στ Ψυχάρη με τα δάνεια και τις 5 δηλώσεις που δεν ανευρέθησαν … ), προκύπτει “εμφανής”  παραβίαση του νόμου 3213/2003, που απαγορεύει ρητά σε πολιτικούς να έχουν οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή όσο είναι βουλευτές ή υπουργοί. Πράγμα, που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τα στοιχεία των ορκωτών λογιστών που έχει στα χέρια της η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα, έχουν δοθεί όλες οι εξηγήσεις στην Επιτροπή», ισχυρίζονται πηγές της ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή Ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες της Βουλής ο Κ. Μητσοτάκης αγόρασε μετοχές της Samsung αξίας 10.912 δολ. στις 15 Μαρτίου 2013. Όμως ο νόμος 2843/2000, καθώς και ο 3213/2003, επικαιροποιημένος από τον 3849/2010, απαγορεύει σε πολιτικούς να αγοράζουν μετοχές κατά την διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας τους.
Σημειώνεται ότι οι μετοχές πουλήθηκαν το 2014 στο ιαπωνικό χρηματιστήριο. Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή δεν συζήτησε για το πόθεν έσχες του Κ. Μητσοτάκη, αλλά ενημερώθηκε από τον πρόεδρό της Γ. Βαρεμένο. Το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.
Εν τωμεταξύ εκενευρισμός επικρατεί στο περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ από την αποκάλυψη της “παράβασης” της νομοθεσίας. «Έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες» υποστηρίζουν πηγές της ΝΔ αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν το θέμα. Σαφής ήταν όμως σε κάθε περίπτωση ο εκνευρισμός στο επιτελείου του πρόεδρου της ΝΔ, καθώς συνεργάτες του δήλωναν έκπληκτοι σχετικά με τη σκοπιμότητα ανακίνησης ενός ζητήματος που δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της επιτροπής κι έχει να κάνει με κινήσεις για τις οποίες, όπως ισχυρίζονται, ο ίδιος έχει ενημερώσει πλήρως τις αρμόδιες αρχές.”. δηλώνουν σχετικά οι συνεργάτες του Κυριακου Μητσοτάκη
Δείτε τι ορίζει ο νόμος
Ν 2843/2000: Χρηματιστηριακές συναλλαγές ναυτιλία κλπ (293408)
Αρθρο 32
Περιορισμοί διενέργειας χρηματιστηριακών  συναλλαγών
1. Απαγορεύεται στα μέλη της Κυβέρνησης, τους Υφυπουργούς και τους
Γενικούς και Ειδικούς Γραμuατείς Υπουργείων η σύναψη χρηματιστηριακών
συναλλαγών. Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η πώληση τοις
μετρητοίς, καθώς και η αγορά ή πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.
 
2. Τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου υποχρεούνται να
γνωστοποιήσουν στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον αριθμό του
λογαριασμού τους που τηρείται στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων του Κεντρικού
Αποθετηρίου Αξιών. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί
την κίνηση των παραπάνω λογαριασμών και, εάν διαπιστώσει τη διενέργεια
συναλλαγής κατά παράβαση της προηγούμενης παραγράφου, αναφέρει τούτο
αμέσως στον πρόεδρο της Επιτροπής του άρθρου 19 του ν. 2429/1996 (ΦΕΚ
155 Α`).
Πηγή: periodista.gr
 

One thought on “Επιβεβαιώνεται: “Καραμπινάτη” παραβίαση του νόμου για αγορά μετοχών, από Κυριάκο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *