Είστε εδώ

Επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και … προειδοποιεί : “Είναι αποδεκτή η απώλεια 40 δισ. ευρώ από την πώληση μετόχων τραπεζών;”

Το ξεπούλημα των μερισμάτων του δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, που εκτιμάται ότι θα επιφέρει ζημιά άνω των 40 δισ. ευρώ στο δημόσιο φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Ο Νίκος Παππάς με επίκαιρη ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη ρωτά για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, που αναμένεται να επιφέρει ζημιά άνω των 40 δισ. ευρώ στο δημόσιο.

Όπως τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την ώρα που η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιλέγει την αποεπένδυση, «η κερδοφορία των εν λόγω τραπεζών ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ για την κάθε μία, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για υψηλή κερδοφορία και τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον ως το 2025». Κατά τον ίδιο, «με βάση τα ως τώρα στοιχεία, το δημόσιο θα μπορούσε, διατηρώντας τις μετοχές του ΤΧΣ στις τράπεζες, να εισπράξει μερίσματα ύψους 760 εκατ. ευρώ μόνο για το 2023».

Αναφερόμενος στην επερχόμενη διάθεση του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, σημειώνει ότι «τα αναμενόμενα έσοδα υπολογίζονται σε 1,15 δισ. ευρώ», ενώ «η κάλυψη κατά 8 φορές της διάθεσης των μετοχών της Εθνικής, το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύει ότι η πώληση έγινε σε σημαντικά υποτιμημένη βάση, ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον».

Ο Νίκος Παππάς ρωτάει τον Κωστή Χατζηδάκη:

1. Για ποιους λόγους προκρίνεται η διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε υποτιμημένη βάση, σε συνθήκες ανοδικών τάσεων και με αναμενόμενα πολλαπλά έτη διανομής μερίσματος που θα υπερκαλύψουν τα έσοδα της πώλησης, και με σημαντική ζημία του δημόσιου συμφέροντος;

2. Γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν επιλέγει τη στρατηγική διατήρησης των πακέτων που διαθέτει το ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες, ώστε σταδιακά να ανακτήσει το ποσό της ανακεφαλαιοποίησής τους, που τόσο κόστισε στους φορολογούμενους, όπως έπραξαν άλλες χώρες;

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει -ήδη από τον Νοέμβριο- αίτημα κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, με την παρουσία και της διοίκησης του Ταμείου, για την ενημέρωση των βουλευτών για το θέμα, αλλά ως τώρα και παρά τις υποσχέσεις του Κ. Χατζηδάκη δεν έχει υπάρξει σχετική σύγκληση και συζήτηση.

«Θέμα: «Είναι αποδεκτή η απώλεια 40 δισ. ευρώ από την πώληση μετόχων τραπεζών; Απεμπολούνται μερίσματα και επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ»

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει δρομολογήσει και υλοποιεί την άμεση αποεπένδυσή του από το μετοχικό κεφάλαιο των Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank. Η επιλογή αυτή, σύμφωνα και με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), αναμένεται να επιφέρει ζημιές για το δημόσιο άνω των 40 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η κερδοφορία των εν λόγω τραπεζών ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ για την κάθε μία, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για υψηλή κερδοφορία και τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον ως το 2025. Χαρακτηριστικό της πορείας του κλάδου είναι το πρόσφατο ράλι (κατά 7,17%), με το οποίο έκλεισε η εβδομάδα από 15 ως 19 Ιανουαρίου 2024 για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (8,72% από την αρχή του έτους). Οι δε τελευταίες δημοσιευμένες εκθέσεις ξένων επενδυτικών οίκων και ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών, προεξοφλούν ότι οι μετοχές του κλάδου έχουν ακόμη περιθώρια ανόδου που ξεπερνούν και το 50%.

Με βάση τα ως τώρα στοιχεία, το δημόσιο θα μπορούσε, διατηρώντας τις μετοχές του ΤΧΣ στις τράπεζες, να εισπράξει μερίσματα ύψους 760 εκατ. ευρώ μόνο για το 2023.

Σε ό,τι αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού Τύπου, με ένα σενάριο διάθεσης του 27% των μετοχών -προς ικανοποίηση των μεγάλων οικονομικών funds- τα αναμενόμενα έσοδα υπολογίζονται σε 1,15 δισ. ευρώ. Η δε κάλυψη κατά 8 φορές της διάθεσης των μετοχών της Εθνικής, το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύει ότι η πώληση έγινε σε σημαντικά υποτιμημένη βάση, ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους προκρίνεται η διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε υποτιμημένη βάση, σε συνθήκες ανοδικών τάσεων και με αναμενόμενα πολλαπλά έτη διανομής μερίσματος που θα υπερκαλύψουν τα έσοδα της πώλησης, και με σημαντική ζημία του δημόσιου συμφέροντος;

2. Γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν επιλέγει τη στρατηγική διατήρησης των πακέτων που διαθέτει το ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες, ώστε σταδιακά να ανακτήσει το ποσό της ανακεφαλαιοποίησής τους, που τόσο κόστισε στους φορολογούμενους, όπως έπραξαν άλλες χώρες;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Παππάς Νικόλαος»

Μια σκέψη στο “Επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και … προειδοποιεί : “Είναι αποδεκτή η απώλεια 40 δισ. ευρώ από την πώληση μετόχων τραπεζών;”

  1. Κατά τ΄ άλλα, ληστές είναι οι φοιτητές που κάνουν καταλήψεις!!! Να δούμε πόσα μνημόνια θα αντέξει ακόμα ο ταλαίπωρος Έλληνας πολίτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *