Είστε εδώ

Επανέρχεται ο “Ριζοσπάστης” και βγάζει στην αναφορά την αποστολή ελληνικών όπλων στην Ουκρανία ενώ ο Ερντογάν “βρυχάται”: 3,2 εκ σφαίρες, 2.100 ρουκέτες, 60 πανάκριβοι “φονικοί” Stinger, 1100 RPG! «Ήταν άχρηστος για την άμυνα της χώρας ο οπλισμός που εστάλη;».

Η έγκυρη εφημερίδα της Αριστεράς, επανέρχεται με ενδελεχές ρεπορτάζ για τον αριθμό, τον τύπο και την κατηγορία του οπλισμού που στάλθηκε εν κρυπτώ από τη δημόσια ενημέρωση, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ουκρανία, σε συνεννόηση με ΗΠΑ και Βερολίνο! «Ήταν άχρηστος για την άμυνα της χώρας ο οπλισμός που εστάλη;», ρωταει η εφημερίδα τον ΥΕΘΑ Νικο Παναγιωτόπoυλο που μεσοβδόμαδα ενέπαιξε το Κοινοβούλιο αλλά και τον ελληνικό λαό, αφού αρνήθηκε να δώσει λόγο για τα ελληνικά όπλα που δώρισε στην Ουκρανία. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να στοχοποιήσει – μαζί με τα τρολ των υπογείων του Μαξίμου – τον Έλληνα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννη Μπουρνού ως “προδότη” επειδή ακριβώς ρώτησε λεπτομερώς για τον ελληνικό οπλισμό που ταξίδεψε χωρίς επιστροφή για το Κιεβο.
Αναφέρει το rizospastis.gr
Την «μπάλα στην κερκίδα» σχετικά με το στρατιωτικό υλικό που έχει στείλει στην Ουκρανία, στην πρώτη γραμμή της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας, προσπαθεί να πετάξει η κυβέρνηση, γεννώντας ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με τα επόμενα βήματά της στην εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, αναλαμβάνοντας βαριές ευθύνες έναντι του λαού.

Θυμίζουμε ότι με αφορμή τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη γερμανική για να στείλει η χώρα μας στην Ουκρανία πλέον και τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπέβαλε αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ ταυτόχρονα έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση για την ελληνική εμπλοκή, με την οποία ζητάει να ενημερωθεί ο λαός για:

— Το περιεχόμενο της απόφασης για την αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, για παράδειγμα από ποιες ελληνικές μονάδες θα αφαιρεθούν, συγκριτικά στοιχεία για τις δυνατότητες και την κατάσταση των προς παράδοση και προς παραλαβή οχημάτων, καθώς και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα παράδοσης.

— Τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας.

— Το περιεχόμενο των μέχρι σήμερα ανάλογων αποφάσεων αποστολής όπλων και οπλικών συστημάτων, από ποιες ελληνικές μονάδες αφαιρέθηκαν, επιπτώσεις και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

— Αλλες ανάλογες συμφωνίες.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω και αναδεικνύοντας ότι η αποστολή όπλων και προσωπικού που προστίθενται σε όλες τις υπόλοιπες «υπηρεσίες» στα ευρωατλαντικά σχέδια, μετατρέπει τη χώρα σε εμπόλεμο εταίρο της κυβέρνησης Ζελένσκι υπονομεύοντας και την άμυνα της χώρας, το Κόμμα έβαλε δημόσια και ανοιχτά, ακριβώς όπως πρέπει για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, μπρος στον λαό, ερωτήματα κρίσιμα και αποκαλυπτικά:

— Ηταν «άχρηστες» για την άμυνα της χώρας και προερχόμενες από το – σύμφωνα με την κυβέρνηση – «απόθεμα», οι 2.100 ρουκέτες του σοβιετικού Συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων «RM-70» (έχουν δώσει «μεγάλη ισχύ πυρός στο ελληνικό Πυροβολικό» και «αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος», σύμφωνα με όσα λέει το ίδιο το ΓΕΣ) που στάλθηκαν στον στρατό του Ζελένσκι, τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απρίλη, αδειάζοντας ακόμα και αποθήκες κρίσιμων νησιών του Βόρειου Αιγαίου;

— Ηταν «άχρηστα» τα 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, οι τουλάχιστον 60 δυσεύρετοι και πανάκριβοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stinger», τα 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, οι 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι «RPG»; Μόνο το κόστος των διατιθέμενων πυρομαχικών προσεγγίζει τα 30.000.000 ευρώ και είναι όλα, μα όλα, επιχειρησιακά, αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης και κατ’ εντολή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ αποσύρονται από περιοχές κρίσιμες, για να συνδράμουν τα Τάγματα του Αζόφ και τον «Δεξιό Τομέα».

— Είναι από το «άχρηστο» απόθεμα τα «BMP-1», με το αποτελεσματικότατο πυροβόλο των 73 χιλιοστών, που αποσύρονται από τους χώρους ευθύνης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να συνδράμουν τα φασιστοειδή της Ουκρανίας; Και τι είδους αντικατάστασή τους συνιστά το γεγονός ότι στη θέση τους θα έρθουν «Marder 1A3/5», με το αδύναμο πυροβόλο των 20 χιλιοστών, που σαπίζουν εδώ και χρόνια, πεταμένα στους γερμανικούς αγρούς;

Θυμίζουμε ότι η πιο πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης σε συνεννόηση με το Βερολίνο αφορά την αποστολή τεθωρακισμένων ανατολικογερμανικής προέλευσης «BMP-1» από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία υποτίθεται ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει με «Marder» της «Rheinmetall», καθώς τα προηγούμενα χρόνια μείωσε τον όγκο των Ενόπλων Δυνάμεών της και έχει δεκάδες τέτοια οχήματα παρκαρισμένα σε αποθήκες. Οι λεπτομέρειες της συναλλαγής είναι προς διευθέτηση μεταξύ των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών.

Ανάμεσα σε αυτές ανοιχτό είναι το ζήτημα ποιος θα αναλάβει το κόστος μετακίνησης των «Marder» από τη Γερμανία στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, να …προθυμοποιείται να χρηματοδοτήσει την αποστολή των «BMP» στην Ουκρανία, φροντίζοντας να τα φορτώσει σε συρμό αμερικανικού υλικού που θα αναχωρεί από την Αλεξανδρούπολη.

Σημειωτέον, όσον αφορά τα «Marder», ό,τι κι αν ισχυρίζονται οι κυβερνώντες περί «αναβάθμισης», πρόκειται για επίσης παλαιά οχήματα: Αρκεί να αναφέρουμε ότι προ εικοσαετίας είχαν προταθεί με ένα χαμηλό αντίτιμο και με καθεστώς leasing, αλλά η ελληνική πλευρά τα είχε απορρίψει τότε.

Αλλωστε και τώρα αρμόδιοι παράγοντες λένε ότι τα 150 περίπου «Marder 1A3/5», που η γερμανική κυβέρνηση παρουσιάζει ως «διαθέσιμα», θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν (με σύστημα ελέγχου διοικήσεως κ.λπ.) ώστε να συνεργάζονται με τα άρματα «Leopard 2Hel» σε περίπτωση που προκριθεί να πάνε στον Εβρο για να καλύψουν κενά. Στο ενδιάμεσο η κατασκευάστριά τους, «Rheinmetall», «υπόσχεται» να τα επαναφέρει σε πλήρως λειτουργική κατάσταση, με το Βερολίνο να έχει διαβεβαιώσει – όπως λένε – ότι «τουλάχιστον» 30 «Marder» βρίσκονται σε «πολύ καλή κατάσταση» (για τα άλλα, ίδωμεν…) και μπορούν να σταλούν στην Ελλάδα σε «σύντομο χρόνο». Σε αυτό το πλαίσιο, κλιμάκιο του Στρατού Ξηράς μεταβαίνει στη Γερμανία προκειμένου να επιθεωρήσει το υλικό και να συντονίσει τις διαδικασίες για τη μεταφορά τους.

Αίολοι ισχυρισμοί και «φοβέρες» αντί για απαντήσεις από την κυβέρνηση

Για όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση καταφεύγει σε γενικολογίες, αποφεύγοντας να μιλήσει συγκεκριμένα για το τι έχει κάνει και τι σκοπεύει στο άμεσο μέλλον, και βέβαια υπεραμυνόμενη της παραπέρα εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που μετατρέπουν τον λαό σε «κινούμενο στόχο» των ανταγωνισμών.

Χαρακτηριστικά τα όσα ειπώθηκαν στις τοποθετήσεις του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, στη Βουλή την Τετάρτη, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου υποτίθεται θα ενημέρωνε τα μέλη της σχετικά με την αποστολή του στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Ο υπουργός αρκέστηκε να επαναλάβει όλο το ευρωατλαντικό «ποίημα» και τα προσχήματα για τη συμμετοχή στον πόλεμο, συν ορισμένα στοιχεία από αυτά που είχαν ήδη δημοσιευτεί στον Τύπο, ζητώντας μάλιστα όποιος θέλει περαιτέρω ενημέρωση …να κλείσει ραντεβού για να τον δει στο γραφείο του.

Επανέλαβε τους αίολους ισχυρισμούς περί παραχώρησης τάχα απαρχαιωμένων και άχρηστων συστημάτων (που ωστόσο μέχρι πολύ πρόσφατα αποτελούσαν κομμάτι της άμυνας και σε κρίσιμους τομείς) και επιστράτευσε καινοφανείς έννοιες περί «τρίτων αποθεμάτων» και πλεονάζοντος υλικού, που «δεν αφορά σε εξοπλισμό κρίσιμο για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας».

Ξεπέρασε δε τα όρια όταν με «φοβέρες» στον Τύπο αλλά και σε στελέχη του στρατεύματος για τα όσα έχουν δημοσιευτεί σχετικά, απειλώντας πως θα εγείρει «θέμα στους αρχηγούς να δουν τι θα κάνουν μ’ αυτό το “ελβετικό τυρί” που είναι το σύστημα πληροφοριών που διαρρέουν από τα επιτελεία ή από τις μονάδες σε κάθε επίπεδο». Στο μεταξύ, όσα έχουν δημοσιευτεί, κι ακόμα παραπάνω, είναι γνωστά τοις πάσι, ακόμα και δημοσιευμένα από την ίδια την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα.

Αυτό που τους ενοχλεί, βέβαια, είναι ότι αποκαλύπτεται πως η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ οδηγεί σε τεράστιους κινδύνους τον ελληνικό λαό, ενώ υπονομεύει και την άμυνα της χώρας. Γι’ αυτό και δεν θέλουν την αποκάλυψη της αλήθειας.

Ενδεικτική ως προς αυτό ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Οικονόμου, όταν κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου προς τα στελέχη, είπε ότι «χρειάζεται σοβαρότητα και ευθύνη σε όσους διαχειρίζονται ευαίσθητα θέματα που έχουν να κάνουν με την άμυνα της χώρας», χωρίς βέβαια να εξηγήσει και σε τι ακριβώς είναι …ευαίσθητες αυτές οι πληροφορίες αν όντως έδιναν πυρομαχικά και όπλα από το «απόθεμα», τα «παλαιά» και τα «ληγμένα» και αν η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν εγκυμονούσε κινδύνους…

Αντιαρματιστές και ιπτάμενο ραντάρ στη Βουλγαρία

Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι επί της ουσίας ο υπουργός Αμυνας προανήγγειλε την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και νέες αποστολές, μιλώντας περί «δυναμικής κατάστασης» και μακροχρόνιου πολέμου.

Μάλιστα, όχι μόνο προανήγγειλε ότι θα συνεχιστεί η πολύμορφη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, αλλά επικαλέστηκε και τα ΝΑΤΟικά προσχήματα για ενδεχόμενο απειλής από τη Ρωσία σε άλλες «σύμμαχες» χώρες στην περιοχή, για να προετοιμάσει το έδαφος για στρατιωτικές αποστολές όπως αυτή που εξελίσσεται στη Βουλγαρία και όπου αλλού προσδιορίσουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια.

«Το ΝΑΤΟ», είπε, «έχει ενεργοποιήσει τα σχέδια κλιμακούμενης αντίδρασης», καθώς «παραμένει διάχυτη η ανησυχία στους κόλπους της Συμμαχίας για ενδεχόμενη απόπειρα της Ρωσίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και άλλων συμμάχων» και πρόσθεσε: «Ετσι αποφασίστηκε και αυτή τη στιγμή τυγχάνει επεξεργασίας η σημαντική ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αμυντικής και αποτρεπτικής διάταξης συμμαχίας (…) μέσω, μεταξύ άλλων, της αναβάθμισης μάχιμων μονάδων υψηλής ετοιμότητας, επιπέδου ταξιαρχίας σε 8 χώρες της ανατολικής πτέρυγας. Σε αυτό το επίπεδο της σταδιακής ανάπτυξης δυνάμεων με αμυντική διάταξη, στους ΝΑΤΟικούς συμμάχους εντάσσονται και οι ενέργειες της Ελλάδας να στείλει κάποια στοιχεία στη Βουλγαρία, για την ενίσχυση της άμυνας της Βουλγαρίας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Πρόκειται, όπως είχε γράψει ο «Ριζοσπάστης» από τις αρχές Απρίλη, για την αποστολή στη γείτονα Τμήματος Αντιαρματικών, αποτελούμενου από μία Διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης. Εντάσσεται στον υπό διαμόρφωση Σχηματισμό Μάχης («Βattlegroup») που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στήσει στη Βουλγαρία, θα υπαχθεί δε στη Δύναμη Ταχείας Απόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *