Είστε εδώ

Ένα χρυσό μετάλλιο που δεν ακούστηκε πολύ

Ο Πάνος Τριανταφύλλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σπάθη, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας με αμαξίδιο της Ολλανδίας και μιλά στο Κουτί της Πανδώρας και το Θάνο Σαρρή για τη μάχη με άνισους όρους, την ελληνική νοοτροπία απέναντι σε άτομα με αναπηρία, αλλά και για τη δύναμη του αθλητισμού.

Ένα χρυσό μετάλλιο που δεν ακούστηκε πολύ. Δεν βρήκε χώρο στα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας, δεν χώρεσε στα πρώτα θέματα των sites, στα δελτία των ραδιοφώνων. Και όπου υπήρξε, έγινε μια απλή αναφορά. Ο αγνός αθλητισμός, από τα κάτω, εκείνος που απαιτεί προσωπικό κόστος και πολλές φορές μεγαλύτερη προσπάθεια, μάχη με τα θηρία και τις δομές μιας χώρας που κάνει δύσκολη τη ζωή των ανάπηρων, δεν είναι μοδάτος. Μιλάει όμως στις καρδιές των ανθρώπων. Βλέπουν ότι ο δρόμος ανοίγει περπατώντας. Ακόμα κι αν ένα ατύχημα, όπως στην περίπτωση του Πάνου Τριανταφύλλου, τους έκανε να μην περπατήσουν ποτέ ξανά με τα δυο τους πόδια, ο δρόμος που ανοίγουν είναι πολύ πιο μακρύς, πιο ουσιαστικός.

«Σε βοηθά να ανταπεξέλθεις»
Ο Τριανταφύλλου έμεινε καθηλωμένος στο αμαξίδιο στις 21 Νοεμβρίου του 2004, έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα. Πριν ακόμα κλείσουν οι πληγές του, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. «Δεν ξέρω αν σε βοηθάει τόσο στην ψυχολογία. Σίγουρα σε ένα κομμάτι ναι, με βοήθησε. Ψυχολογικά όμως ήμουν πολύ καλά από την αρχή του ατυχήματος. Μπήκα στον αθλητισμό σε 3-4 μήνες από τη στιγμή που το έπαθα. Σίγουρα σε βοηθάει να ανταπεξέλθεις στις συνθήκες της κοινωνίας, έξω στους δρόμους, να ανέβεις ένα σκαλοπάτι, να προχωρήσεις σε ένα πεζοδρόμιο. Δεν είμαστε στο εξωτερικό που είναι παντού ευθεία και έχουν ράμπες. Σε βοηθάει επίσης να δυναμώσεις, εγώ σε πέντε μήνες είδα πολύ μεγάλη διαφορά. Με έκανε πολύ δυνατό και με βοήθησε άμεσα να αρχίσω να αυτοεξυπηρετούμαι, κάτι που βοήθησε πολύ και στην ψυχολογία».

Πρώτα μπήκε στη ζωή του το μπάσκετ με αμαξίδιο, και έπειτα από τέσσερα χρόνια η ξιφασκία. Δύο αθλήματα που δεν είχε ασχοληθεί πριν το ατύχημα. «Με την ξιφασκία ασχολούμαι από το 2009, με το μπάσκετ από το 2005. Και συνεχίζω και τα δύο ταυτόχρονα. Το μπάσκετ είναι πιο διαδεδομένο, όμως ήθελα να κάνω και ένα ατομικό άθλημα. Ήθελα να διεκδικήσω πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επειδή στο μπάσκετ η εθνική δεν είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο. Η μοναδικό συμμετοχή που είχε σε Παραολυμπιακούς ήταν το 2004 στην Αθήνα, επειδή ήταν διοργανώτρια. Ήθελα να δω επίσης τις αντοχές μου, τις δυνάμεις μου, πού μπορώ να φτάσω. Επέλεξα την ξιφασκία γιατί μου τη σύστησαν. Είχα δοκιμάσει και άλλα, σε στίβο και κολύμπι. Πήγα, δοκίμασα την ξιφασκία και σε τρεις μήνες κατέκτησα το πρώτο μου μετάλλιο. Μου ταίριαξε και τη συνέχισα».

Κατόρθωμα
Τα μετάλλια συνεχίστηκαν, μαζί με τα ταξίδια. Ο Πάνος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς του Ρίο και θέλει στο Τόκιο το 2020 να φτάσει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Το Άμστερνταμ ήταν… μια στάση προς την Ιαπωνία. Μια στάση, στην οποία το χρυσό ήρθε κάπως απρόσμενα για τον ίδιο! «Για τους αγώνες αυτούς που ήρθε το μετάλλιο η αλήθεια είναι πως δεν είχα κάνει πάρα πολλές προπονήσεις, λόγω ενός μικρού τραυματισμού που είχα. Πήγα χαλαρός και χωρίς άγχος, με την έννοια ότι “πάω για να διεκδικήσω ό,τι καλύτερο μπορώ”. Αυτό μου βγήκε σε πάρα πολύ καλό γιατί δεν είχα άγχος. Έπαιξα το παιχνίδι που ξέρω και πήρα το χρυσό!».

Έστω και χωρίς άγχος, ο Πάνος και όλοι οι Έλληνες που δίνουν μάχη σε αντίστοιχους αγώνες, έχουν σημαντικά μειονεκτήματα σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Σε επίπεδο υποδομών, προσωπικού, συνθηκών, το ελληνικό Παραολυμπιακό Κίνημα βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με το εξωτερικό. «Σίγουρα, αυτό ισχύει 100%. Αν σκεφτείς ότι προσωπικά στο δικό μου άθλημα είμαστε όλοι 6-7 αθλητές που κατεβαίνουμε σε μεγάλες διοργανώσεις, αντίστοιχα οι άλλες χώρες κατεβαίνουν με 10-15-20 άτομα, επιλεγμένα από τους πολλούς συλλόγους που έχουν ανά χώρα, οι καλύτερα. Από αυτούς παίρνουν πρόκριση οι δύο ανά κατηγορία ή ανά όπλο. Συν το ότι εγώ και οι υπόλοιποι συναθλητές στη χώρα μας έχουμε έναν προπονητή. Δεν υπάρχει καν βοηθός. Στις άλλες έχουν 2-3 ο κάθε αθλητής, συν τον φυσικοθεραπευτή, τον φροντιστή. Ένα μεγάλο τιμ από πίσω. Το να μπορείς να κάνεις τέτοιες επιτυχίες με τέτοιους αντιπάλους είναι ένα κατόρθωμα».

Αντίστοιχα, φαίνονται τα πράγματα και σε οικονομικό επίπεδο. «Δεν γνωρίζω ακριβώς πώς είναι τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα στο εξωτερικό, αλλά από αυτό που φαίνεται, από την εικόνα που δίνουν, προφανώς είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα και εκεί».

«Οι μισοί έχουν σωστή συμπεριφορά»
Η αντιμετώπιση που υπάρχει γενικώς προς τους αθλητές των Παραολυμπιακών αθλημάτων σχετίζεται φυσικά με την στάση ενός σημαντικού κομματιού της κοινωνίας και του κράτους προς τους ανθρώπους με αναπηρία. «Θα σου πω τι αντιμετωπίζω προσωπικά στους δρόμους. Οι μισοί από αυτούς που συναντώ έχουν πολύ σωστή συμπεριφορά, δηλαδή έχουν γνώση, ξέρουν για παράδειγμα τι σημαίνει αναπηρική θέση στάθμευσης. Οι άλλοι μισοί δεν το γνωρίζουν. Όλο αυτό ξεκινάει από την παιδεία που έχει ο κάθε άνθρωπος. Είναι και στον χαρακτήρα του το τι θέλει να μάθει για την κοινωνία γενικότερα. Αυτή την παιδεία δυστυχώς στη χώρα μας δεν την έχουμε σε μεγάλο ποσοστό. Και αυτό αντανακλάται και στην πολιτεία, στο κράτος και παντού. Και δεν είναι μόνο για τα άτομα με αναπηρία. Όταν δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, δεν υπάρχει σεβασμός για πεζούς, ποδηλάτες, μαμάδες με καροτσάκια, ηλικιωμένους. Είναι γενικό το κακό, όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία».

ολόκληρη η συνέντευξη του Πάνου Τριανταφύλλου στον Θάνο Σαρρή και το koutipandoras.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *