Είστε εδώ

Εκλογές “φωτογράφισε” από το συνέδριο του Economist ο Τσίπρας: Μπορεί ο Μητσοτάκης να ξέρει ότι δεν θα χρειαστεί να δώσει λογαριασμό για τους εκτός παραγματικότητας σχεδιασμούς στην οικονομία

Άκουσα χθες τον κ.Μητσοτάκη να μιλά από αυτό εδώ το βήμα και νόμιζα ότι αναφέρεται σε κάποια άλλη χώρα, ότι δεν μιλάει για την Ελλάδα. Για μία χώρα στην οποία το κράτος μοίρασε χρήμα και συγκράτησε την ύφεση, μια χώρα που η οικονομία της ανθίζει και ανοίγουν δουλειές, μια χώρα που θωράκισε το σύστημα υγείας, δεν ξέρω αν έχετε πάει σε νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα, μία χώρα που αναμόρφωσε το κράτος και ήδη εκτοξεύεται στο μέλλον. Αυτό το παράλληλο σύμπαν που διαμορφώνει η εκκωφαντική απουσία αυτοκριτικής, αφήνει τη χώρα στην πραγματικότητα ακέφαλη απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει” ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist ο Αλέξης Τσίπρας.

“Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι επαναφέρει την οικονομία στην κανονικότητα και σε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, στηρίζοντας όπως είπε ταυτόχρονα την κοινωνία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από αυτή την τοποθέτηση. ο Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν λίγες μέρες στη Βουλή προβλέπει ότι από ένα βαθύ έλλειμμα της τάξης του 7% το 2021 το 2022 θα περάσουμε σε έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και το 2023 σε πλεόνασμα 2%.

Για όσους μπορούν στοιχειωδώς να μετρήσουν τι σημαίνει αυτό, πρόκειται για δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων μέσα σε δύο χρόνια. Εννιά μονάδες ισοδυναμούν με 16 δις ευρώ! Μια δυσθεώρητη δημοσιονομική «προσαρμογή», για να το θέσω ευγενικά, την οποία θα επωμιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως σημείωσε, “για να καλυφθεί ένα τέτοιο κενό, που το προβλέπει η ίδια η κυβέρνηση λένε ότι θα υπάρξει με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με την κατάργηση όλων των μέτρων στήριξης. Όλα τα μέτρα – ακόμη κι αυτά τα επιλεκτικά και ανεπαρκή που έλαβε- στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, θα παύσουν, αλλά θα παύσουν -κι εδώ είναι το πιο κρίσιμο- και όλες οι φοροελαφρύνσεις, που τόσο καιρό παρουσιάζονται ως μόνιμες και μάλιστα διευρυνόμενες.

Αυτή είναι η αλήθεια των αριθμών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πρόβλεψη περί «επιστροφής στην κανονικότητα» εδράζεται και στην αδιανόητη πρόβλεψη περί εκρηκτικής αύξησης των εσόδων από τη φορολογία.

Την ώρα δηλαδή που υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης, ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό του επιτελείο όχι απλώς αποφασίζουν ότι δεν χρειάζονται πλέον καμία στήριξη, αλλά ότι θα είναι και σε θέση να πληρώνουν πολλαπλά.

Και θα ήθελα να αναρωτηθώ εδώ μαζί σας, πόσο εκτός οικονομικής πραγματικότητας και πόσο εκτός κοινωνικής πραγματικότητας πρέπει να βρίσκεται κανείς για να κάνει τέτοιους υπολογισμούς και τέτοιους σχεδιασμούς; Εκτός και αν έχει τη σιγουριά ότι δεν θα κληθεί σύντομα να δώσει λογαριασμό για αυτούς τους υπολογισμούς και αυτούς τους σχεδιασμούς διότι δεν θα ολοκληρωθούν γιατί θα διακοπούν από κάποιες πολιτικές εξελίξεις. Αυτή μπορεί να είναι μία εκδοχή” πρόσθεσε με νόημα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του στο 25ο συνέδριο του Economist, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για μια νέα κοινή λογική μακριά από το δόγμα που θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου, την εκμετάλλευση.

«Πολίτες, κράτη, διεθνείς οργανισμοί, ακόμα και επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης που να πατά στην ίδια την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα οι περισσότεροι και αυτή που αύριο, αν δεν αλλάξουμε σήμερα, θα τη βιώσουμε όλοι. Ακόμα και οι πιο προνομιούχοι» ανέφερε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε:

«Διανύοντας την τρίτη δεκαετία του 21ου, σε καιρό ειρήνης στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, γιατί φτάσαμε να αντιμετωπίζουμε ξανά υπαρξιακά ζητήματα;».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «η απάντηση κρύβεται σε ένα δόγμα που για πολλές δεκαετίες προσπάθησε να επικρατήσει σχεδόν ως φυσικός νόμος». «Ένα δόγμα το οποίο θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου την εκμετάλλευση. Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, εκμετάλλευση της φύσης, εκμετάλλευση του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο», είπε, υπενθυμίζοντας ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι «ανισότητες» είναι στοιχείο της «ανθρώπινης φύσης»

«Ανεξάρτητα από τους σκοπούς, το παλιό απέτυχε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος σήμερα είναι πιο άδικος από ποτέ» και ότι «ο πλανήτης θερμαίνεται περισσότερο από ποτέ».

«Σε αυτά τα δεδομένα, ήρθε και χτύπησε η πανδημία για να αναδείξει ακόμα μια πτυχή. Ότι το κυρίαρχο δόγμα, που υποτιμά την κοινωνική προστασία και τις δομές της δημόσιας υγείας, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών, όχι σε 10-20-30 χρόνια. Αλλά σήμερα και ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συνέχεια και στο ζήτημα της άρνησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων να άρουν την πατέντα των εμβολίων. «Αυτός ο κόσμος των μεγάλων ανισοτήτων, όπου πλούσιες χώρες παίρνουν όλα τα εμβόλια και οι φτωχότερες τίποτα. Πλούσιες χώρες ρυπαίνουν εις βάρος της ζωής όλων. Και καταστρέφουν φυσικούς πόρους, εις βάρος της υγείας όλων. Είναι ένας κόσμος που δε μπορεί να προχωρήσει μπροστά, αν συνεχίσει στο ίδιο μοντέλο», υπογράμμισε.

“Μνημείο ερασιτεχνισμου το σχέδιο Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης”
Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε φέρνοντας ως «χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το λάθος δρόμο στον οποίο επιμένει να μας σέρνει ο κ. Μητσοτάκης από το σχέδιό του για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης».

«Ένα μνημείο ερασιτεχνισμού, που διογκώνει δυσθεώρητα το χρέος, θέτει σε διακινδύνευση τους κόπους σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων και εργαζομένων.

Κρούουμε, εδώ και καιρό, τον κώδωνα του κινδύνου για το σχέδιο αυτό. Σήμερα επιβεβαιωνόμαστε. Η ιδεοληπτική εμμονή της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο και τους φορολογούμενους σωρευτικά πάνω από 70 δις!

Δεν μιλάμε λοιπόν μόνο για ένα σχέδιο που θέτει σε διακινδύνευση τις καταβαλλόμενες και μελλοντικές επικουρικές συντάξεις, τις ήδη καταβληθείσες εισφορές των εργαζομένων, τις εισφορές των μελλοντικών εργαζόμενων που εκτίθενται στους κινδύνους των κεφαλαιαγορών, αλλά για ένα επικίνδυνο σχέδιο που προκαλεί γενικευμένο πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά το οποίο θα πληρώσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Αδιαφάνεια γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «δεν είναι όμως μόνο το Μεσοπρόθεσμο και το αδιανόητο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού που επιβεβαιώνουν ότι αυτή η κυβέρνηση χαραμίζει και για το εγγύς μέλλον τις πρωτοφανείς οικονομικές δυνατότητες που δίνονται στη χώρα και λειτουργεί εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι και το σχέδιό της για τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης που το αποδεικνύει περίτρανα».

«Οι σημερινές αποκαλύψεις για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης, επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τις ανησυχίες και την κριτική μας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης που ειρήσθω εν παρόδω συντάχθηκε εντελώς κρυφά από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, προβλέπει ότι από τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης θα αποκλειστεί σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Αφού τα δάνεια θα χορηγούνται από τις συστημικές τράπεζες με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια, και ότι η ρευστότητα θα κατευθυνθεί σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Κι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με πολιτική επιλογή εις βάρος της πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας αλλά και για μία διαδικασία που στερείταιδιαφάνειας. Δεν γνωρίζουμε ούτε τους όρους με τους οποίους θα δίνεται αυτή η χρηματοδότηση, ούτε ποιοι θα ωφεληθούν, ούτε γιατί, ούτε πόσο. Δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα».

με πληροφορίες από avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *