Είστε εδώ

Δικαίωσε τις επιλογές Πολάκη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Με απόφασή του ανοίγει το δρόμο για την οριστική “έξωση” των εργολάβων από τα νοσοκομεία

Την απόφαση C-260/17, με την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ξεκαθαρίζει ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας σε καθαριότητα, εστίαση, σίτιση και φύλαξη στα δημόσια νοσοκομεία εξαιρούνται από την οδηγία περί δημοσίων συμβάσεων χαιρέτισε ο αν.Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι, με την απόφαση των νοσοκομείων να συνάψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, δεν παραβιάζονται οι αρχές της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της αναλογικότητας.
Με απλά λόγια, η (πολιτική) επιλογή να υπογραφούν συμβάσεις αξιοπρεπούς εργασίας με τους εργαζόμενους και να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά (τα οποία κατέληγαν στις τσέπες των εργολάβων) για τα νοσοκομεία κρίθηκε συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική εκδίωξη των εργολάβων από τα δημόσια νοσοκομεία.
Ο Παύλος Πολάκης έγραψε σχετικά:
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ,ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ. (Στα νοσοκομεια που μας έχουν μπλοκάρει με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μετρα )!!!!
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε θέση υπέρ της επιλογής της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, με την σημερινή απόφαση C-260/17, αποφάσισε ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας για την καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη εξαιρούνται από την οδηγία περί δημοσίων συμβάσεων. Επίσης αποφάσισε ότι με την απόφαση των νοσοκομείων να συνάψουν Συμβάσεις εργασίας δεν παραβιάζονται οι αρχές της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της Αναλογικότητας.
Με αλλα λόγια, η διάταξη που δίνει την δυνατότητα στα νοσοκομεία να συνάπτουν ατομικές
Συμβάσεις ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ !!!

Υ.γ.Να δώσω συγχαρητήρια στο νομικό μας σύμβουλο το ΝΙΚΟ το ΡΑΠΤΗ που χειρίστηκε το θέμα απο πλευράς του Υπ .Υγειας.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…..”

Η υπόθεση είχε φτάσει σε αυτό, μετά την προδικαστική ερώτηση του ΣτΕ προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ερώτηση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, είχε γίνει με τρόπο τέτοιο που ευνοείτο το επιχείρημα των εργολάβων (οι οποίοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ), υπονομεύοντας έτσι τη διαδικασία, η οποία άλλωστε είχε κολλήσει σε πολλά νοσοκομεία σε επίπεδο διοικητικού εφετείου.
Μετά τη σημαντική, ωστόσο, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το μπαλάκι περνάει ξανά στην πλευρά του ΣτΕ το οποίο καλείται να απαντήσει για τη συνταγματικότητα ή μη του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο επιτρέπει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (όπως είναι δηλαδή ο δημοσιονομικός καταναγκασμός στον οποίο βρέθηκε η χώρα) τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, προκειμένου να προκύψει δημοσιονομική ωφέλεια για το δημόσιο (βλέπε άρθρο 103 του Συντάγματος).
Αυτό, δηλαδή το δημοσιονομικό όφελος που προέκυψε αποδεδειγμένα για όσους δημόσιους φορείς πέταξαν εκτός παιχνιδιού τους εργολάβους, είναι και το σημείο κλειδί, το οποίο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ευνοεί την πλευρά των δημόσιων νοσοκομείων που βρέθηκαν απέναντι στους εργολάβους (βλέπε λίγο παρακάτω).
Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται να είναι καταλυτική, δεδομένου ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερεί έναντι του εθνικού, οπότε το ΣτΕ θα κληθεί σε αυτό το φόντο να αποφασίσει.
Άμεσα η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας
Μέχρι τότε, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να εκδώσει σύντομα εγκύκλιο με την οποία θα ενημερώνει τα νοσοκομεία για την τελευταία εξέλιξη.
Αξιοποιώντας την εγκύκλιο αυτή, τα νοσοκομεία που έχουν υποστεί το δικαστικό μπλόκο στην εκδίωξη των εργολάβων, αναμένεται να ζητήσουν από τα διοικητικά εφετεία την ανάκληση των προσωρινών διαταγών και αναστολών οι οποίες έβαλαν «πάγο» στην πρόσληψη των εργαζομένων με την διαδικασία του ΑΣΕΠ.
Εμβληματικότερη περίπτωση ήταν αυτή του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του «Ευαγγελισμού», που, ενώ εξοικονόμησε περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ από την εκδίωξη του εργολάβου καθαριότητας, βρέθηκε αντιμέτωπο, όπως και το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς – (ΓΟΝΚ) «Οι Άγιοι Ανάργυροι» », με την προσφυγή των εργολάβων στο ΣτΕ (το οποίο ζήτησε τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου), προκειμένου να μην προχωρήσει στην εκδίωξη των εργολάβων και από τους υπόλοιπους τομείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *