Είστε εδώ

Διασυρμός χωρίς έλεος Κουμουτσάκου, Χρυσοχοΐδη, Μηταράκη στην Ευρωβουλή για το προσφυγικό: Κατηγορίες για “λεξιλόγιο που θα ταίριαζε στην ακροδεξιά” και παράνομα pushbacks, “δείχνουν άρνηση για ό,τι συμβαίνει”

Τραγική ήταν η εικονα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά τελικά και της χώρας που παρουσίασαν ενώπιον της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου LIBE οι υπουργοί Χρυσοχοΐδης, Κουμουτσάκος και Μηταράκης όταν κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών αλλά και για το θάνατο Σύρου πρόσφυγα στα σύνορα του Έβρου με βάση σχετικό βίντεο της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture.

Οι 3 υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα βρήκαν όλα καλώς καμωμένα αν και σοκαρίστηκαν όταν μέλη της Επιτροπής τους κατηγόρησαν ότι η ρητορική που χρησιμοποιούν θα άρμοζε καλύτερα στην Ακροδεξιά, ενώ κόλαφος ήταν η καταθεση του επικεφαλής της Frontex ο οποίος μίλησε για περιστατικό όπου το ελληνικό Λιμενικό έδωσε εντολή σε δανέζικο σκάφος της Frontex να μην επιβιβάσει μετανάστες που βρίσκονταν εν πλω και να τους επαναπροωθήσει, και στη δική του παρέμβαση η απάντηση ήταν ότι κάποιος δεν κατάλαβε καλά την εντολή…

Συγκεκριμένα, σκληρή κριτική κατά της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις καταγγελίες επαναπροωθήσεων μεταναστών και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές αρχές άσκησαν χθες ευρωβουλευτές των περισσότερων πολιτικών ομάδων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Ελλήνων υπουργών που συμμετείχαν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χριστίνας Βασιλάκη στην avgi.gr, στη συζήτηση της αρμόδιας Επιτροπής συμμετείχαν διδικτυακά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και Γιώργος Κουμουτσάκος, οι οποίοι, αφού ολοκλήρωσαν τις ομιλίες τους, «τα άκουσαν» από τους ευρωβουλευτές, ενώ δεν έλειψαν και οι χαρακτηρισμοί προς την κυβέρνηση ως «ακροδεξιά» που τους εξόργισαν.

Στις πρωτολογίες τους οι τρεις υπουργοί αναφέρθηκαν διεξοδικά στις «επιτυχίες» της κυβέρνησης να αποτρέψει την είσοδο σε ελληνικό έδαφος «χιλιάδων ανθρώπων», τονίζοντας παράλληλα ότι με αυτόν τον τρόπο δεν πέρασε ούτε η προσπάθεια του Προέδρου της Τουρκίας να «εργαλειοποιήσει» τους μετανάστες για να εξυπηρετήσει πολιτικά και γεωστρατηγικά του συμφέροντα.

«Κρατήσαμε όρθια την Ελλάδα, όρθια την Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ ο Ν. Μηταράκης σημείωσε πως, στο πλαίσιο των δράσεων των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση των πιέσεων, ενισχύθηκε η δυνατότητα «πρόωρου εντοπισμού των μεταναστευτικών πλοίων» πριν από την είσοδό τους στην Ε.Ε. και ο Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως «πρέπει να είμαστε όλοι μας έτοιμοι να αποτρέψουμε» μια νέα απόπειρα προώθησης μεταναστών από την Τουρκία.

Προβληματισμός από τη Γιόχανσον

Την «ανησυχία» της για όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα και τις αναφορές επαναπροωθήσεων εξέφρασε, από την πλευρά της, η επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «ερευνηθούν» οι καταγγελίες από τις ελληνικές αρχές. Η ίδια, όπως ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές, έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού ελέγχου για αναφορές επαναπροωθήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πυρ ομαδόν από τους ευρωβουλευτές

Ξεκινώντας τις παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μίλησε πρώτη η Ελίζα Βόζεμπεργκ κάνοντας λόγο για «fake news» τα οποία «υιοθετούνται» από ξένα μέσα ενημέρωσης «χωρίς αποδείξεις και τεκμήρια» και καταγγέλλοντας τον «διασυρμό» της χώρας.

Στη συνέχεια, ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Nτομένεκ Ρουίθ Ντεβέζα κατέκρινε το «λεξιλόγιο» που χρησιμοποίησαν οι τρεις υπουργοί, που, όπως είπε, κανονικά θα άρμοζε στην «Ακροδεξιά» και όχι στο ΕΛΚ, αφού επικεντρώθηκαν σε «ερμητικά κλειστά σύνορα» και στην αποτροπή όσων θέλουν να ζητήσουν άσυλο. Ο ίδιος απηύθυνε ερώτημα σχετικά με βίντεο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Spiegel και αφορά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς από το Λιμενικό και την εγκατάλειψη σκάφους μεταναστών.

Ωστόσο, το ερώτημά του έμεινε αναπάντητο, παρ’ όλο που είχε την ευκαιρία στη διάρκεια της διαδικασίας να το επισημάνει και πάλι και να ξαναπάρει το λόγο η ελληνική πλευρά.

Ανάλογη κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση άσκησαν οι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ενώ και οι Φιλελεύθεροι επικεντρώθηκαν στις ευθύνες διερεύνησης των καταγγελιών για την κατάσταση στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών” του Δημ.Αγγελίδη και της Γιώτας Τέσση, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Τινέκε Στρικ, αναφέρθηκε στους θανάτους και τους τραυματισμούς μεταναστών από πυροβολισμούς, χαρακτήρισε «ασυνεπή» τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και σχολίασε ότι «μας λένε ότι είναι όλα καλά και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ύστερα ότι φταίει η Τουρκία, άρα υπάρχει πρόβλημα. Μας λένε ότι δεν υπάρχει ζήτημα· μα αυτό το ζήτημα συζητάμε εδώ. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει άρνηση για ό,τι συμβαίνει».

(Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν αιτήματος της Τ.Στρικ κλήθηκαν στην Επιτροπή LIBE για εξηγήσεις οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη)

“Σοκαρισμένοι” από την κριτική οι υπουργοί

Στη δευτερολογία τους, οι Μ. Χρυσοχοΐδης και Γ. Κουμουτσάκος (ο Ν. Μηταράκης αποχώρησε για να παραστεί στη συζήτηση στην ελληνική Βουλή) αντέδρασαν σε πολύ έντονους τόνους στον χαρακτηρισμό «ακροδεξιά», υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τις ευρωπαϊκές αξίες και το Διεθνές Δίκαιο. Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι αφενός η Ελλάδα είναι η πιο επιβαρυμένη χώρα της Ε.Ε. και κανονικά οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα έπρεπε να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη, αφετέρου δεν έχει αποδειχθεί τίποτα από όσα καταγγέλλονται και αντέτειναν ότι αποτελούν ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς.

Η Ελλάδα έχει μια «δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση» δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ ο Γ. Κουμουτσάκος αυτοχαρακτηρίστηκε «μετριοπαθής κεντροδεξιός πολιτικός» και έκανε λόγο για «άδικη κριτική και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης υποστήριξε επίσης τη δράση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις προσπάθεις «εργαλειοποίησης» και «εκμετάλλευσης» των μεταναστών από ένα «ουσιαστικά μη δημοκρατικό καθεστώς». Την τελευταία αυτή αποστροφή του, ωστόσο, έσπευσε να τη διορθώσει παρεμβαίνοντας και τρίτη φορά προκειμένου να τονίσει την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου με την τουρκική πλευρά.

Διευκρινίσεις για τις απωθήσεις μεταναστών

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια δεύτερου πάνελ για το ίδιο θέμα με τη συμμετοχή του Φαμπρίτσε Λετζέρι, επικεφαλής της Frontex, έγινε αναφορά σε περιστατικό όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό Λιμενικό έδωσε εντολή σε σκάφος της Frontex από τη Δανία να μην επιβιβάσει μετανάστες που βρίσκονταν εν πλω και να τους επαναπροωθήσει. Σε αυτό επενέβη ο ίδιος προσωπικά ζητώντας διευκρινίσεις και, όπως είπε, οι ελληνικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι ένας τοπικός αξιωματούχος δεν κατάλαβε σωστά την εντολή.

Στη δική του παρέμβαση, τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης απάντησε ότι δεν αποτελούν «fake news» οι καταγγελίες από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ευθύνη δεν έχει μόνο η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί.

πηγή: avgi.gr, “Εφημερίδα των Συντακτών”

Μια σκέψη στο “Διασυρμός χωρίς έλεος Κουμουτσάκου, Χρυσοχοΐδη, Μηταράκη στην Ευρωβουλή για το προσφυγικό: Κατηγορίες για “λεξιλόγιο που θα ταίριαζε στην ακροδεξιά” και παράνομα pushbacks, “δείχνουν άρνηση για ό,τι συμβαίνει”

  1. Κουμουτσάκος, Μηταράκης, Χρυσοχοίδης, είναι φασίστες και μένουν έκπληκτοι (!!!), που του ς αποκαλούν “ακροδεξιούς!!!! Hellow……. φασίστες!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *