Είστε εδώ
Home > FAQ stuff > Μπαζιάνα για τη συμφωνία του Ιουλίου: Τα διλήμματα είναι συνεχή

Μπαζιάνα για τη συμφωνία του Ιουλίου: Τα διλήμματα είναι συνεχή

“Αφιέρωμα” στη σύντροφο του Αλέξη Τσίπρα, Μπέττυ Μπαζιάνα δημοσιεύει η νέα εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη “Documento” (που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή στα περίπτερα), όπου μιλά για τη σχέση τους, την εξουσία και τη δική της, αυτόνομη επαγγελματική πορεία, ενώ απαντά και στα σχόλια εναντίον της από ΜΜΕ και πολιτικούς αντιπάλους του Πρωθυπουργού.

Σχολιάζοντας την περίοδο του καλοκαιριού του 2015, λέει χαρακτηριστικά: “Στο τέλος θα πρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην τινάξει τη μπάνκα στον αέρα πέρυσι το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη προσπάθεια. Μας έφερε όλους αντιμέτωπους με τον εαυτό μας. Μας έφερε μπροστά στην ευθύνη μας, προσωπική και συλλογική. Αυτός που είχε την ευθύνη το διαχειρίστηκε με τον δικό του τρόπο. Η ευθύνη του ήταν μεγάλη. Και πιστεύω ότι κινήθηκε με βάση τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων. Παρόλα αυτά, τα διλήμματα είναι συνεχή”.

Εξάλλου, το δημοσίευμα αναφέρει πως η Μπέττυ Μπαζιάνα διαφέρει αρκετά από τις περισσότερες συζύγους πρωθυπουργών. Ιδιαίτερα όταν τονίζει με τον απλό, αλλά κοφτερό λόγο της ότι: “Ο τίτλος Πρώτη Κυρία είναι αμερικανιά. Δεν τον υιοθετώ. Είμαι σύντροφος ενός ανθρώπου που ανέλαβε για κάποιο χρονικό διάστημα την ευθύνη της χώρας. Άλλωστε, ο Αλέξης δε συστήθηκε στους πολίτες της χώρας ζητώντας την ψήφο τους, λέγοντας: Να η γυναίκα μου, να η οικογένειά μου, να τα παιδιά μου!”.

Για το  αν ο πρωθυπουργός την συμβουλεύεται σε θέματα πολιτικής τακτικής και πολιτικού προβληματισμού απαντά ότι “Ο Αλέξης είναι άτομο με σταθερές απόψεις και δεν επηρεάζεται εύκολα”, αλλά, όπως λέει, στο πλαίσιο της συμβίωσης, όπως κάθε ζευγάρι, μπορεί να συζητούν τους προβληματισμούς τους την ώρα που πίνουν ένα ποτήρι κρασί. Άλλωστε, τέτοιες συζητήσεις κάνει συχνά ο πρωθυπουργός με κοντινούς φίλους του.

Οι καταλήψεις, η συμβίωση με τον Αλέξη Τσίπρα και η… Ελληνίδα μαμά
Από τις λίγες πληροφορίες που μπορεί να αντλήσει κάποιος γι’ αυτήν, μαθαίνει ότι η Μπέττυ Μπαζιάνα γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα Καρδιτσιώτη και μητέρα Κεφαλονίτισσα κι έζησε τα παιδικά της χρόνια στα Εξάρχεια, τόπο σημειολογικό όλων των εποχών.

Μεγάλωσε σε οικογένεια Αριστερών όπου επικρατούσε έντονη πολιτική ατμόσφαιρα και κατά κάποιο τρόπο μυήθηκε σε πολιτικό επίπεδο από τον καθηγητή μαθηματικών πατέρα της κι ένα περιβάλλον που είχε βιώσει εξορίες και πάσης φύσεως διώξεις.

Επόμενο ήταν να γίνει στην εφηβεία της κομμάτι της γενιάς των μαθητικών καταλήψεων, που το χειμώνα του ’90-’91 πολέμησαν τον νόμο του τότε υπουργού Παιδείας, Βασίλη Κοντογιαννόπουλου.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι οι καταλήψεις έβαλαν τους τότε 16άρηδες στο πολιτικό παιχνίδι κι αποτέλεσαν την πρόκληση της εποχής. “Μας είχαν ταυτίσει με τη γενιά της απάθειας, του χάους” έχει πει. “Η δική μας απάντηση ήταν να θελήσουμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να αναζητήσουμε ελευθερίες και να αυτοπροσδιοριστούμε, οι περισσότεροι από εμάς με επιχειρήματα και βάζοντας το μυαλό μας να δουλέψει”.

Παρόλα όσα γράφονται, η ίδια δεν οργανώθηκε ποτέ στην ΚΝΕ. Δίπλα της στις μαθητικές καταλήψεις ξεχώριζε ένας συμμαθητής με το όνομα Αλέξης Τσίπρας και σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μπέττυ Μπαζιάνα ισχυρίζεται ότι δεν του περνούσε τότε από τον νου πως κάποτε θα γίνει πρωθυπουργός της χώρας. Άλλωστε, όπως η ίδια έχει υποστηρίξει “η συμμετοχή στα κοινά μας έκανε πιο δημιουργικούς και εσωτερικά πιο όμορφους. Δεν υπήρχε προσδοκία εξουσίας”.

“Για τις κυβερνητικές εφημερίδες της εποχής, ο Αλέξης τότε ήταν ταραξίας και ανεξέλεγκτος, κάτι συναφές με τον “αναρχομπαχαλάκια”. Για τους συμμαθητές του όμως παρέμενε ο γοητευτικός Τσε της μαθητικής μέθης”, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η συμβίωση μαζί του ήρθε αργότερα, μετά το πέρας των σπουδών τους – η Μπέττυ στην Πάτρα κι ο Αλέξης στην Αθήνα- ως απόρροια κοινών αγώνων και συναισθηματικής ταύτισης. Απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, τον Φοίβο – Παύλο και τον Ορφέα – Ερνέστο. Μαζί τους, η σύντροφος του πρωθυπουργού λειτουργεί σαν μια κλασική Ελληνίδα μητέρα. Συνοδεύει τα μικρά στα παιδικά πάρτυ, ετοιμάζει τούρτες για τα γενέθλια κι ασχολείται με τη μελέτη τους. Αν τη βοηθάει κανείς; “Όποιος έχει κέφι και κουράγιο ας προσφέρει κανένα χεράκι” λέει χαμογελώντας.

BettyΟι αποσπάσεις και ο “πόλεμος”
Η σύντροφος του νυν πρωθυπουργού το 1992 θα περάσει στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το διδακτορικό της στο ΕΜΠ. Ταυτόχρονα διορίστηκε σε σχολείο ως καθηγήτρια Πληροφορικής. Όταν τελείωσε το διδακτορικό της ήρθε η απόσπαση στο ΕΜΠ. “Είχα πάρει μια σειρά από αποσπάσεις βάσει του επιστημονικού βιογραφικού μου, πολύ πριν ο Αλέξης γίνει πρωθυπουργός”, διευκρινίζει, ενώ η πρώτη της απόσπαση εγκρίθηκε από δεξιό υπουργό Παιδείας.

Όπως χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζει, σήμερα βρίσκεται στο ΕΜΠ προκειμένου να υποστηρίξει το εκπαιδευτικό και εργαστηριακό έργο στον τομέα των δικτύων. “Αυτή είναι η σχέση μου με το Δημόσιο, αποσπασμένη καθηγήτρια Πληροφορικής στο ΕΜΠ, βάσει του βιογραφικού μου. Και είναι τιμή μου να υπηρετώ το Δημόσιο Πανεπιστήμιο”.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, είχε καταγγείλει φωτογραφική κατ’ αυτόν διάταξη στο νομοσχέδιο για την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε άρθρο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κυρίας Μπαζιάνα και αφορούσε τον διορισμό της στο Πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας.

Τότε για πρώτη φορά η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα ξεσπάθωσε και απέστειλε στην εφημερίδα Δημοκρατία επιστολή με την οποία ξεκαθάριζε: “Υπέβαλλα τα χαρτιά μου σε μια ανοιχτή προκήρυξη στο Πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας, όπου ζητούσαν διδάκτορες με προσόντα προκειμένου να διδάξουν σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό. Δεν πρόκειται περί κανενός διορισμού”.

Για το θέμα αυτό θυμώνει και απαντά: “Δεν δέχομαι να με χρησιμοποιούν. Όποιος πολιτικός ή μέσο μαζικής ενημέρωσης θέλει να αντιπαρατεθεί με τον σύζυγό μου, ας το κάνει γενναία και απευθείας στον ίδιο”.

Πηγή: Documento,newsit.gr

One thought on “Μπαζιάνα για τη συμφωνία του Ιουλίου: Τα διλήμματα είναι συνεχή

  1. Εξαιρετική συνέντευξη της Μπέττυ Μπατζιάνα. και θάθελα να σημειώσω δύο προτάσεις που εκφράζουν το περίγραμμα της χειραφετημένης και πολιτικοποιημένης γυναίκας, αυτό που ορίζει τις αρχές της αριστεράς παρουσίας και δράσης σε όλες τοις φάσεις της ζωής μας, ή την φιλοσοφία μας για την θέση της γυναίκας στο κοινωνικό γίγνεσθαι , ισότιμα και παραγωγικά τα δύο φύλα, κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα. : <>.
    Η δική μας απάντηση ήταν να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας , να αναζητήσουμε ελευθερίες και να αυτοπροσδιοριστούμε . Η συμμετοχή στα κοινά, μας έκανε πιο δημιουργικούς και εσωτερικά πιο όμορφους!Δεν υπήρχε προσδοκία εξουσίας! >>Αυτό το τελευταίο, το αφιερώνω , ας μου επιτραπεί από την κυρία Μπαζιάνα, σε όλη σχεδόν την αντιπολίτευση, που επηρεασμένη από την μιζέρια τους , την πολιτική τους ένδεια και αλλά και την αλλαζονική τους και καταστροφική για την χώρα εκμετάλευση της εξουσίας προσπαθούν να βάλουν στον ίδιο ντουρβά της αθλιότητάς τους και τον Αλέξη Τσίπρα, λεκτικά κριτικάροντάς του, και αυτό τους κάνει ακόμη πιο μικρούς και απέναντι στους ψηφοφόρους τους και σε όλο τον ελληνικό λαό, γιατί οι έλληνες έχουν βιώσει την μιζέρια τους και τους αποστρέφετε! Και το ύψος του πρωθυπουργού και της συντρόφου του φαντάζει τεράστιο μπρος στην μικρότητα του παρακμιακού πολιτικού συστήματος όλων αυτών που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία και τον παρολίγο αφανισμό μας σαν έθνος και σαν χώρα!Τέλος θάθελα να το αφιερώσω και σε ορισμένους <> όψιμους, που μόλις είδαν εξουσία βιάστηκαν να πάρουν θέσεις, μικρές ή μεγάλες δεν έχει σημασία, αγνοώντας ότι η αριστερά είναι τρόπος ζωής και ότι είμαστε εκεί για να προσφέρουμε τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις μας για να νοιώθουμε ελεύθεροι και να ομορφύνουμε και τον κόσμο μα , και να του χαρίσουμε λίγο περισσότερο ήλιο και ελπίδα, και όχι να βολευτούμε! όπως οι προηγούμενοι!!

Leave a Reply

8 + fourteen =

Top