Είστε εδώ

(“Απολίθωμα” του παλαιού πολιτικού καθεστώτος) Διαφωνεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, εφόσον υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

Δεν θα περίμενε κανείς περισσότερη (πολιτική) γενναιότητα από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καια αντιπρόεδρο του Αντώνη Σαμαρά, πόσο μάλλον όταν ο ίδις αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας παρωχημένης πολιτικής περιόδου που μάλλον δεν ήταν και η ευτυχεστερη ( το αντίθετο …) της ελληνικής ιστορίας, αφού και με ρην ενεργό συμβολή του, οδήγησε στα Μνημόνια, την παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ και τους διεθνείς δανειστές, στην χρεοκοπία των Ταμείων (PSI) και τέλος στην απώλεια κυριολεκτικά εθνικής κυριαρχίας με την αναγκαστική εκποίηση τμημάτων της ελληνικής επικρατειας, όπως τα 14 αεροδρόμια, το φιλέτο του Λαιμού ( Αστέρας ) Βουλιαγμένης κλπ!
«Έγκριτοι επιστήμονες το αντιλαμβάνονται αυτό και προτείνουν μια “mini” αναθεώρηση για λίγα, αλλά “maxi”, θέματα που βρίσκονται στην καρδιά του πολιτεύματος. Δεν είναι αυτή η λύση. Λύση είναι να διαμορφωθούν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις μιας σοβαρής αναθεωρητικής διαδικασίας» υποστηρίζει ο Eυ. Βενιζέλος στο άρθρο του στα “Νέα”, διαφωνώντας με την πρόταση του Νίκου Αλιβιζάτου για αναθεώρηση του Συντάγματος ακόμη και στα σημεία όπου έχει διαπιστωθεί η ελάχιστη κοινή συναίνεση.. Αντιθεση που μεταφράζεται πολιτικά σε διαφωνια και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑ(λ) Φώφη Γεννηματά, η οποία ετοιμαζεται να αποστείλει επιστολές για την Αναθεωρηση του Συνταγματος σε βασικά σημεια που παρχει κοινος τόπος…
Σύμφωνα με τον Ευ Βενιζέλο «δεν υπάρχει πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον, κατάλληλο για αναθεώρηση, όταν το κύριο πρόβλημα είναι ο εκβιασμός των θεσμών, η έκπτωση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου, η καταρράκωση της διάκρισης των εξουσιών, η προσβολή της εξωτερικής και εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».
Σημειώνει ότι δεν αντιλαμβάνεται «με ποιο τρόπο θα κινηθεί η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ( απαιτούνται βεβαίως πενήντα βουλευτές) και θα επιδιωχθεί ένα minimum θεσμικής συναίνεσης μακράς πνοής με την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που κατηγορείται – και ορθά- από το σύνολο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για βαριά και συστηματική προσβολή των θεσμών. Προσβολή που φτάνει στο σφετερισμό της ιδιότητας της κυβέρνησης ως κρατικού οργάνου προκειμένου να αλλοιωθούν θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».
Επίσης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι «οι περίοδοι της όξυνσης των πολιτικών αντιθέσεων, οι περίοδοι που εκτρέφουν τη δημαγωγία, τον εθνικολαϊκισμό, τις πολιτικές απάτες και αυταπάτες, ενώ ταυτόχρονα ελλοχεύουν υπαρξιακοί κίνδυνοι για τον τόπο, δεν είναι περίοδοι κατάλληλες και πρόσφορες για αναθεώρηση του Συντάγματος. Δηλαδή για μια διαδικασία που απαιτεί γενναιόδωρη και διορατική προσέγγιση των συγκυριακών σκοπιμοτήτων, προκειμένου να επιτευχθούν μακροπρόθεσμες συναινέσεις και να διασφαλισθεί η σχέση Δημοκρατίας και Ιστορίας».
Επικαλείται την αυστηρότητα του Συντάγματος στο ζήτημα της ισχύος του εκλογικού νόμου και τη διάρθρωση του τρόπου αναθεώρησης, επισημαίνοντας ότι «κανένα σοβαρό πρόβλημα – οικονομικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό, νοοτροπιακό, πολιτικό, πολιτισμικό, εθνικό με την έννοια του ζητήματος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας – δεν είναι πρόβλημα πρωτίστως και ανυπερθέτως συνταγματικό».
Πηγή: koutipandoras.gr

Μια σκέψη στο “(“Απολίθωμα” του παλαιού πολιτικού καθεστώτος) Διαφωνεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, εφόσον υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

  1. Θεμελιώδης θεσμός είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών? που έφερε ο κος Βενιζέλος ?Να υπάρχει η ελευθερία της ασυδοσίας σε υπουργούς και το ατιμώρητο όταν μια κυβέρνηση προκαλεί την πτώχευση ενός ολοκληρου λαού, παίζει στα ζάρια τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, όταν κάνει περικοπές των δομημένων ομολογων κατά 80% , όπου καταθέσανε πολίτες τον κόπο μιας ζωής από αγάπη για την πατρίδα τους και όταν το επι΄σημο κράτος προτρέπει τους πολίτες του να παίξουν στο χρηματιστήριο με στόχο την υφαρπαγή των οικονομιών των πολιτών , όλα αυτά αποτελούν θεμελιώδεις θεσμούς και δεν επιτρέπεται να; καταργηθεί ο νόμος περί ευθ’υνης Υπουργών , γιατί έπρεπε οι πολίτες να προσέχουν!! ? Σε καμμιά ευνομούμενη χώρα δεν υπάρχει τέτοιος νόμος και έχουμε δει ( στην Ισλανδία αν θυμάμαι καλά ) ότι για οικονομικές ατασθαλίες τιμωρήθηκε ολοκληρος πρωθυπουργός! Εμείς , η χώρα του Σόλωνα , του Αριστοτέλη , της Δημοκρατίας και της Ισονομίας φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε νόμους αποικιοκρατικούς ενάντια στον λαο΄μας και μάλιστα από <>. Κρίμα στην Δημοκρατία, αλλοίμονο στους θεμελιώδεις θεσμούς που προκαλούν ρήξη και διαλυση των θεμελίων της χώρας μας!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *