Είστε εδώ

Αποκάλυψη με άρωμα “σκανδάλου”: Η ΕΥΠ αγόρασε το 2020 λογισμικό παρακολούθησης. Ήταν το Predator που παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θ. Κουκάκη;

Με την πλάτη στο τοίχο η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς μετά από 33 μήνες εξουσία, έχουν πάρει πλέον μορφή χιονοστιβάδας οι αποκαλύψεις των ανελεύθερων μηχανισμών τους οποίους έστησε για να ελέγχει την εξουσία και την ενημέρωση, παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατικής διακυβέρνησης μιας χώρας και ξεπερνώντας κατά πολύ πλέον σε αυταρχικές μεθόδους ακόμα και το καθεστώς Όρμπαν!

Νέα πολύ σοβαρά στοιχεία που γεννούν πολλά και σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από το ρεπορτάζ του Inside Story για την αγορά από την ΕΥΠ το 2020, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, λογισμικού παρακολούθησης.

Στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από την ΕΥΠ, συμμετείχαν αρχικά οκτώ εταιρείες και στην τελική φάση όπου υπεβλήθησαν οι οικονομικές προσφορές απέμειναν δυο υποψήφιοι και συγκεκριμένα όπως αναφέρει το Inside Story, «η ιταλική RCS Lab και η ισραηλινή Elbit (με τους εδώ εκπροσώπους τους). Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, η προσφορά της ισραηλινής εταιρείας ήταν κάτω από 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ τελικά το σύστημα κατακυρώνεται στην ιταλική εταιρεία για 6,2 εκατ. ευρώ, που πληρώνονται από διαφορετικούς κωδικούς».

Να σημειωθεί ότι αν και η ισραηλινή εταιρεία είχε χαμηλότερη οικονομική προσφορά, αποκλείστηκε για τυπικούς λόγους ενώ σχεδόν έναν χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2021 η ιταλική εταιρεία υπέστη κυβερνοεπίθεση, όπως παραδέχθηκε η ίδια με ανακοίνωσή της.

Οι συντάκτες της έρευνας θέτουν δυο πολύ σοβαρά ερώτημα που η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει αφού μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με λογισμικό κατασκοπίας ονόματι Predator, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά». Το Μαξίμου οφείλει, όμως, να απαντήσει στα εξής:

-«αν η σύμβαση της ΕΥΠ υπογράφεται με την ιταλική εταιρεία ή με νομική οντότητα άλλης χώρας, όπως είχε γίνει με το προηγούμενο σύστημα νόμιμης συνακρόασης που ως γνωστόν είχε καταλήξει στον Εισαγγελέα».

«αποκάλυψη από τους Reporters United, που απέδειξαν ότι πριν την παράνομη μόλυνση του κινητού του με spyware η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη (είχε γίνει άρση του απορρήτου του για λόγους εθνικής ασφαλείας), περιέπλεξε την κατάσταση, αφού προέκυψε το εξής ερώτημα: “πόσο πιθανό είναι η παγίδευση του κινητού του Κουκάκη από το Predator να είναι έργο ιδιώτη;”.

Στο τελευταίο ερώτημα εάν δηλαδή η παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη είναι έργο ιδιώτη, έρχεται να απαντήσει ο Μπιλ Μάρκζακ, ανώτερος ερευνητής στο Citizen Lab, επιστήμονας με μεγάλη τεχνική επάρκεια στην ανίχνευση spyware, ο οποίος επιβεβαίωσε στον Έλληνα δημοσιογράφο ότι έχει πέσει θύμα του συγκεκριμένου λογισμικού παρακολούθησης.

Ο Μάρκζακ είχε ερωτηθεί από το inside story εάν πρόκειται για κρατική υπηρεσία ή για ιδιωτική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την παρακολούθηση του Κουκάκη. Στην απάντησή του ανέφερε:

«Από τεχνική άποψη δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς αν πρόκειται για την ελληνική κυβέρνηση ή για ιδιωτική εταιρεία. Δεν έχουμε ωστόσο δει περίπτωση στην οποία ένα ισχυρό λογισμικό υποκλοπής […] να έχει πουληθεί σε μία ιδιωτική εταιρεία για τη δική της χρήση. […] είναι δύσκολο να φανταστώ ένα σενάριο όπου μια ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσε νόμιμα να χρησιμοποιεί το Predator. Ακόμα, αυτού του τύπου το λογισμικό κοστίζει συνήθως πολλά εκατομμύρια δολάρια, που πιθανόν δεν θα μπορούσε να πληρώσει μια ιδιωτική εταιρεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θανάσης Κουκάκης ο οποίος έχοντας συνεργαστεί μεταξύ άλλων με διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι Financial Times και το CNBC, ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση των συναλλαγών της Τράπεζας Πειραιώς με τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα, άλλοτε επικεφαλής της τράπεζας, και του επιχειρηματικού ομίλου Libra του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη.

Επιπλέον τον Νοέμβριο του 2019 ο Θ. Κουκάκης δημοσιεύει στους Financial Times ρεπορτάζ για το πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα, με συνέπεια την πιο χαλαρή αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» χρήματος.

Ωστόσο, στις 12 Αυγούστου του 2020 ο Θανάσης Κουκάκης έχοντας ήδη πληροφορηθεί ότι υπάρχουν κείμενα απομαγνητοφώνησης τηλεφωνικών συνομιλιών του, ζητεί από την Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΑΔΑΕ) να μάθει εάν παρακολουθείται από την ΕΥΠ, όπως άλλωστε είχε δικαίωμα

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *