Είστε εδώ

Απογευματινά χειρουργεία στο Ε.Σ.Υ., σκέψεις επί της αρχής.

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί μια ματιά ενός ανθρώπου που εργάζεται στο Ε.Σ.Υ. Δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά του Άδωνι Γεωργιάδη ή κανενός άλλου. Είναι μια απλή “φωτογραφία” της κατάστασης σήμερα.

Ας ξεκινήσουμε με μια σύντομη ενημέρωση για το τι ισχύει σήμερα. Εάν έχεις μια παθολογική κατάσταση που δεν επείγει και πρέπει να χειρουργηθείς, ο Χειρουργός σου σε τοποθετεί σε μια λίστα με βάση τη διάγνωση, την πρόγνωση, το πόσο επείγον είναι το πρόβλημά σου και άλλους παράγοντες και περιμένεις. Περιμένεις μαζί με άλλους χιλιάδες για μια επέμβαση.

Τα Χειρουργεία σήμερα στο Ε.Σ.Υ. λειτουργούν Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός αργιών) από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Μετά “βγαίνει η πρίζα” και μετατρέπονται σε απλά δωμάτια με πανάκριβο εξοπλισμό. Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελούν τα έκτακτα περιστατικά που προκύπτουν από τις εφημερίες και κάποια “έκτακτα” που δεν τα λες και έκτακτα και ο καθένας μπορεί να καταλάβει γιατί πήραν προτεραιότητα.

Είναι η ανωτέρα κατάσταση καλή; Αν ρωτάτε εμένα, όχι. Οι ώρες χειρουργείων είναι πολύ λίγες, πολλά χειρουργεία ακυρώνονται γιατί το προηγούμενο καθυστέρησε και άρα αν ξεκινήσει θα τραβήξει μετά τις 3, οπότε δεν μπορεί καν να ξεκινήσει ακόμη και εάν η ώρα είναι π.χ. 1:30 το μεσημέρι.

Πάμε τώρα στις αλλαγές.

Αρχικά, τι λέει ο Υπουργός; Λέει πως θα δώσει το δικαίωμα σε κάθε κλινική του κάθε Νοσοκομείου να επιλέγει εάν θέλει και μπορεί να βάλει χειρουργεία και το απόγευμα επί πληρωμή. Έτσι μπορεί σε ένα Νοσοκομείο η Α’ κλινική να πει ότι θέλει και η Β’ να πει όχι, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε μιας.

Ακόμη μας λέει ότι για να μπορεί να κάνει μια κλινική απογευματινά θα πρέπει να κάνει οπωσδήποτε και τα πρωινά, στον ίδιο αριθμό με πριν, αλλιώς θα χάνει το δικαίωμα αυτό.

Από όλα αυτά βγάζουμε το συμπέρασμα πως επί της ουσίας η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τις χειρουργικές αίθουσες που το απόγευμα “κάθονται” για να κάνει περισσότερα χειρουργεία στο Ε.Σ.Υ., όμως επί πληρωμή. Το επιχείρημα πως αυτό θα κοστίζει λιγότερο στον ασθενή από το να το έκανε σε ιδιωτική κλινική, όντως ισχύει, γιατί η νοσηλεία, τα φάρμακα και τα υλικά θα εξακολουθούν να είναι δωρεάν.

Ως γνωστόν αυτό που κοστίζει περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα είναι τα υλικά και η νοσηλεία και όχι η επέμβαση καθεαυτή. Εδώ, λοιπόν, έχει δίκιο ο κ. Υπουργός. Ένας πολίτης λ.χ. που θέλει να κάνει χολοκυστεκτομή θα πληρώσει το 1/4 αν την κάνει απόγευμα στο Ε.Σ.Υ. από το να την κάνει σε ιδιωτική κλινική.

Τι γίνεται με τις κλίνες νοσηλείας και τα ράντζα; Η αλήθεια είναι πως τα ράντζα αναπτύσσονται σε αρκετά νοσοκομεία αλλά κυρίως στις Παθολογικές κλινικές και όχι στο Χειρουργικό Τομέα. Αν λοιπόν ο κ. Υπουργός ενδιαφέρεται για τα ράντζα, ας κοιτάξει να ανοίξει άμεσα τα κλειστά Νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο τα οποία θα μπορούσαν να πάρουν ασθενείς από τα μεγάλα.

Ας κοιτάξει επίσης να φτιάξει σωστά το σύστημα εφημεριών της 1ης και της 2ης ΥΠε, καθώς η κατανομή του βάρους είναι άνιση.

Άρα, πρόβλημα με τα κρεβάτια δεν θα υπάρχει, εφόσον όμως πάψει το φαινόμενο που βλέπουμε συχνά, να νοσηλεύονται χειρουργημένοι ασθενείς μαζί με πνευμονίες λόγω έλλειψης κλινών στα Πνευμονολογικά και Παθολογικά τμήματα (βλέπε Αττικό, Σισμανόγλειο κ.α.).

Θα πει κάποιος “γιατί δεν ενισχύονται τα δωρεάν το πρωί, ή γιατί δεν γίνονται δωρεάν και το απόγευμα”;

1)Πολλά Νοσοκομεία δεν μπορούν να ενισχυθούν άλλο το πρωί και αυτό γιατί όλες οι αίθουσες που έχουν λειτουργούν στο 100%. Άρα εδώ δεν μπορείς να πεις ότι θα φέρεις προσωπικό για να αυξηθούν τα πρωινά.

2)Πολλά Νοσοκομεία από την άλλη, με το ζόρι βγάζουν το πρωινό πρόγραμμα λόγω έλλειψης Νοσηλευτών χειρουργείου, κυρίως και σε 2ο πλάνο και Αναισθησιολόγων. Αυτά τα Νοσοκομεία έχουν πολλές αίθουσες κλειστές.

3)Είτε όμως μιλάμε για Νοσοκομεία της περίπτωσης 1 είτε της 2, το πρόβλημα είναι το ίδιο: Για να αυξήσεις τα δωρεάν χειρουργεία είτε κάνοντάς το απόγευμα είτε το πρωί, χρειάζονται γενναίες προσλήψεις. Ξέρουμε όλοι ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί χρειάζονται χρήματα τα οποία η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να τα πάρει από αλλού, λ.χ. από τα εξοπλιστικά ή τα υπερκέρδη των εταιρειών καυσίμου κλπ.

4)Δεν πρέπει να ξεχνάμε και ότι πολλοί συνάδελφοι δεν έρχονται πια στο Ε.Σ.Υ. και αυτό γιατί δεν αντέχουν την εξάντληση, τα κομμένα ρεπό και τις χαμηλές αμοιβές. Κάνουν άλλες επιλογές, όπως η σχολική Νοσηλευτική, εργασία σε ιατρεία κλπ.

Άρα, ολοκληρώνοντας, ας δούμε πως θα λειτουργήσει. Θα μπορούσε να έχει θετικό αποτέλεσμα εφόσον:

Α) Δεν μειωθούν τα πρωινά δωρεάν

Β) Τραβήξει κόσμο στο Ε.Σ.Υ. που διαφορετικά θα πήγαινε σε ιδιωτική κλινική και άρα φέρει έσοδα στο σύστημα

Γ) Ενταχθούν και οι ιδιωτικές ασφάλειες, ώστε να μπορούν να χειρουργούνται δωρεάν στο Ε.Σ.Υ. και άνθρωποι που έχουν ιδιωτική ασφάλιση και μέχρι σήμερα πήγαιναν αποκλειστικά σε ιδιωτικές κλινικές

Δ) Οδηγήσει σε προσλήψεις Ιατρών και Νοσηλευτών, λόγω του ότι θα γίνει πιο ελκυστικό το Ε.Σ.Υ., λόγω αυξημένων αμοιβών

Προσωπικά, έχω την άποψη ότι οι λύσεις είναι οι παρακάτω:

Ι) Αύξηση των κονδυλίων του Ε.Σ.Υ.

ΙΙ) Άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων

ΙΙΙ) Δωρεάν χειρουργεία πρωί και απόγευμα ώστε να μειωθούν οι λίστες με έξτρα αμοιβή του προσωπικού από κονδύλια του Υπουργείου και όχι από τον ασθενή

ΙV) Παροχή κινήτρων για τις άγονες θέσεις

V) Δημιουργία και τήρηση πρωτοκόλλων για κάθε κρίσιμο ζήτημα στο Ε.Σ.Υ. (λοιμώξεις, χώροι νοσηλείας κλπ).

VI) Η έκδοση αποτελεσμάτων κατά προτεραιότητα για την υγεία από τον ΑΣΕΠ για τις προκηρύξεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια!

Tυράννια Βάπιρελ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *