Είστε εδώ

Απίστευτο Αλαλούμ! Στον Χαρδαλιά τα ρίχνει ο Πιερρακάκης για την μη αποστολή sms του 112 για την φωτιά στον Υμηττό! Μαρτυρίες κατοίκων: Εάν ο αέρας δεν φυσαγε προς το βουνό αλλά προς τα κάτω θα είχαμε νέο Μάτι

Τραυματικές εμπειριες γνωρισαν στις 3.30 τα ξημερώματα οι κάτοικοι στον Υμηττό στους προποδες του αστικου ιστού της πρωτευουσας, οταν ξύπνησαν ακουγοντας το μανιασμλενο βουητό από τις φλόγες να εφορμά καταπάνω τους! Καμία ειδοποιηση από τον έγκαιρο μηχανισμό προειδοποιησης κινδυνου το περιφημο 112 αλλά και καμια οδηγια τι να κάνουν. Όπως μάλιστα είπαν πολλοι “εάν ο αέρας χθες το βραδυ δεν φυσούσε προς το βουνο και φυσούσε προς τα κάτω, θα έμπαινε στα σπίτια (κάηκαν δύο) και θα ειχαμε νέο Μάτι…”

 

“Μας ξύπνησε η φωτιά. Μας έβγαλαν έξω άρον άρον τα παιδιά από την αστυνομία και την πυροσβεστική” δήλωσε άλλος κάτοικος στο σπίτι του οποίου έφτασαν οι φλόγες χωρίς ευτυχώς να υποστεί ζημιές.

 

Ωστόσο, δεν εστάλησαν μηνύματα του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης 112.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι αρμόδια για το θέμα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι η μόνη αρμόδια αρχή να χειριστεί το σύστημα – εμείς το αναπτύξαμε σε συνεργασία με τους ειδικούς. Αυτή αποφασίζει, κι αυτό είναι το σωστό, ο ειδικός πρέπει να αποφασίζει σε ποιους πρέπει να στείλει το μήνυμα, πώς πρέπει να φτάσει και ποιο είναι αυτό. Επέλεξαν να το κάνουν με πιο παραδοσιακά μέσα», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο εστάλησαν μηνύματα SMS του 112 για τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς. Αρκετοί έλαβαν πολλαπλά μηνύματα, γεγονός που ο κ. Πιερρακάκης απέδωσε στην τεχνική φύση του συστήματος.

«Στείλαμε πολλά SMS μαζί, εκατομμύρια, είχαμε πολλά “πεντάρια” (σ.σ. ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς) και το ίδιο μήνυμα το βλέπουν περισσότερες κεραίες, με αποτέλεσμα το ίδιο κινητό να λαμβάνει δυο φορές το ίδιο μήνυμα», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι όλα τα μηνύματα είναι δωρεάν.

Επισήμανε, τέλος, ότι από τη νέα χρόνια το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης (CBS), που θα αντικαταστήσει το σημερινό ενδιάμεσο, θα έχει μεγαλύτερη ακρίβεια. Ωστόσο, δεν θα λειτουργεί σε όλα τα κινητά.

«Τα έξυπνα κινητά (σ.σ. smartphones) έχουν δυνατότητα να λάβουν CBS και θα πρέπει να ενημερώνεις τον πολίτη με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχεις τον σκοπό σου ως κράτος για να διαχειριστείς μια κρίση. Το 112 θα έχει τη δυνατότητα να χτυπά και το σταθερό τηλέφωνο», επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης.

Δεν υπήρχε λόγος να πανικοβληθεί ο κόσμος

Μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι τα μηνύματα μέσω του 112 στέλνονται σε ακραίες καταστάσεις και στην περίπτωση του Υμηττού κρίθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να πανικοβληθεί ο κόσμος.

Όπως είπε: «Η άμεση ενημέρωση έγινε σε επίπεδο δημάρχων. Δεν χρειάστηκε να στείλουμε μήνυμα από το 112. Δεν χρειάστηκε να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Το 112 αφορά ακραίες καταστάσεις και σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές. Δεν θα δημιουργούσαμε πανικό στον κόσμο στις 4 το πρωί. Από τη στιγμή που παρακολουθούσαμε από κοντά, πρώτα γίνονται όλα όσα πρέπει και αν για οποιοδήποτε λόγο φτάσουμε σε οριακές καταστάσεις, τότε ενεργοποιείται το 112».

 

Πηγή: news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *