Είστε εδώ

Απέτυχε η “στάχτη στα μάτια” Μητσοτάκη! Ηχηρό όχι των αγροτών στα “ψίχουλα” της κυβέρνησης, ετοιμάζονται για νεο γύρο σφοδρότερης αντιπαράθεσης στα μπλόκα

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι διεκδικούν αιτήματα επιβίωσης βρίσκονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αν και δηλώνει την συμπαράσταση του και την κατανόηση στα σοβαρά προβλήματα, συνεχίζει την ανέξοδη πολιτική μοιράσματος ψίχουλων στον δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο.

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη νωρίτερα σήμερα από τη Βουλή.

Μάλιστα, σε συμβολικό αποκλεισμό της νότιας πύλης της ΔΕΘ προχώρησαν για λίγη ώρα αγρότες που παρέμεναν από χθες στην πλατεία της ΧΑΝΘ με τα τρακτέρ, στο πλαίσιο αγροτικών κινητοποιήσεων, με αφορμή την 30η Agrotica που άνοιξε χθες τις πύλες της.

Ομάδα αγροτών αντέδρασε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «είναι σταγόνα στον ωκεανό» και πως δεν τους ικανοποιούν.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των αγροτών, οι οποίοι από τα μέσα Δεκεμβρίου βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εξαγγείλει παροχές για το κόστος παραγωγής με επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και παρεμβάσεις για το ενεργειακό κόστος, οι οποίες όμως βρίσκονται μακριά από τις διεκδικήσεις των αγροτών

Μακριά και από το αίτημα για πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh βρίσκεται και η κυβερνητική ανακοίνωση για το αγροτικό ρεύμα, καθώς ακόμη και αυτή η πρόσθετη έκπτωση κατά 10% για την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου, μήνες με υψηλή ζήτηση, αφορά όσους έχουν επιλέξει ως πάροχο ενέργειας τη ΔΕΗ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ανακοινώσεις για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως του 30% για μια 10ετία, η οποία αφορά μόνο μια μικρή μερίδα των αγροτών, δηλαδή αυτούς που είναι ενταγμένοι στα συνεταιριστικά σχήματα και σε αυτούς που ασκούν συμβολαιακή γεωργία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «θα πρέπει να επιδοτήσουμε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή διμερών, μακροχρόνιων συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας».

Ακόμη, εξήγγειλε για μεμονωμένους αγρότες τα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ, καθώς και τη ρύθμιση χρεών ΤΟΕΒ και ΟΕΒ ύψους 87 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της Θεσσαλίας το κράτος θα αναλάβει το 75% αυτών των οφειλών ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι οφειλές αυτές θα ρυθμιστούν με δεκαετή άτοκη εξόφληση.

Κακώς κείμενα στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και τους όρου, παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός, που οφείλονται όπως είπε στην «απαραίτητη πράσινη μετάβαση».

«Η αλήθεια είναι ότι το κόστος αυτής της πράσινης μετάβασης εκτιμώ ότι δεν είχε πλήρως υπολογιστεί από αυτούς που τη σχεδίασαν. Γι’ αυτό και προσωπικά στήριξα την πρωτοβουλία της Επιτροπής για έναν νέο στρατηγικό διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δούμε ενδεχόμενες αδυναμίες εντός της υφιστάμενης ΚΑΠ και μπορεί να ενσωματώσουμε και μια σειρά από προτάσεις που έχει κάνει και η ελληνική κυβέρνηση για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε έναν μηχανισμό που πράγματι υπό προϋποθέσεις έβαλε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας πιο πολλές δεσμεύσεις από αυτές που οικονομικά άντεχαν».

Για το αγροτικό συλλαλητήριο που πρόκειται να πραγματοποιήσουν αύριο εν μέσω της 30ης- επετειακής- Agrotica, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο εντός του εκθεσιακού κέντρου. Το «παρών» στο αυριανό συλλαλητήριο αναμένεται να δώσουν αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα.

Οι ίδιοι σημείωσαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους θα κλιμακώσουν ακόμη και με κάθοδο στην Αθήνα.

 

Πηγή: in.gr / topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *