Είστε εδώ

Αοριστολογίες και “θολές” προθέσεις από την Λαγκάρντ. Απέφυγε να “δεσμεύσει” το ΔΝΤ-“αγοράζει” πολιτικό χρόνο και χώρο για την Μέρκελ!

“Κράτα με να σε κρατώ” από Κρ Λαγκάρντ και Ανγκελα Μέρκελ και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν δύο ( κατά τα φαινόμενα) “απερχόμενες” πρώην ισχυρές κυρίες, καλούνται να επιλύσουν θέματα ιστορικών ίσως συνεπειών… “Δεν χρειάζεται κόυρεμα του ελληνικού χρέους τώρα ( αλλά μετά τις γερμανικές εκλογές … ), αλλά είναι προυπόθεση για ( να εξετάσει … ) την συμμετοχή του το ΔΝΤ, η εφαρμογή ΤΩΡΑ των μεταρρυθμίσεων ( κούρεμα) στις συντάξεις και το αφορολόγητο…”! Βγαλμένες ( και γραμμένες;…) από το Γραφειο της Καγκελαρίας, οι δηλώσεις της Κριστίν λαγκάρντ στο γερμανικό κανάλι ARD , αμέσως μετά την λήξη της (υπερ) εξάωρης συνάντησης με την Μέρκελ στο Βερολίνο. Σημειώνεται ( και έχει την αξία του ) ότι αρχικά από την καγκελαρία, υπήρχε η ενημέρωση ότι από τη συνάντηση, ΔΕΝ θα υπάρξουν δηλώσεις, φωτογραφίες, στιγμιότυπα… Προχώρησε όμως κι εάν ακόμα βήμα παραπέρα, που μπορεί και ν αποβεί “μοιραίο” για την ίδια, καθώς μεθερμήνευσε την πάγια ( που επαναλήφθηκε και σήμερα από τον αμερικανό ΥπΟικ ) θέση του Ταμείου για “άμεσο κούρεμα επί του κεφαλάιου του ελληνικού χρέους για να θεωρηθεί βιώσιμο, από το ΔΣ του, σε ” μείωση των επιτοκίων και παράταση του χρόνου αποπληρωμής τους ” συντασσόμενη πλήρω ςμε την … πάγια θέση των Γερμανών! Φυσικά και αυτό το “προαπαιτούμενο” για το ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ το μετέτρεψε σε … μεθύστερο, τόσο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων όσο και των γερμανικών εκλογών ! ΦΦυσικά, με όλη αυτά, δεν θα μπορούσε ( και δεν το έκανε ) να “δεσμεύσει” το ΔΝΤ στη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, αφού ακόμα κι αν γίνουν … το ΔΣ του ΔΝΤ απλά θα εξετάσει το εάν ( που δεν ) θα συμμετέχει στην ολοκλήρωση της τρίτης συμφωνίας με τους δανειστες…
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πλέον «πολύ πιο αισιόδοξο» για την εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό χρέος, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ολοκληρώθηκε, κατά πληροφορίες, περί τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος).
Τόνισε όμως πως «δεν χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους επί του παρόντος. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, πριν παρουσιάσουμε τη συμφωνία στο ΔΣ του ΔΝΤ».
Σε συνέντευξή της στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD, μετά τη συνάντησή της με την Άνγκελα Μέρκελ, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε: «Είμαστε πλέον πολύ πιο αισιόδοξοι, μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ελληνικές αρχές, που κινούνται στην κατεύθυνση που ήθελαν οι θεσμοί, ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέταμε για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα».
Η κυρία Λαγκάρντ επέμεινε ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία των συντάξεων και της φορολογίας εισοδήματος, τις οποίες έχει ζητήσει το ΔΝΤ και θέτει ως προϋπόθεση, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης.
«Προφανώς, το δεύτερο σκέλος θα είναι το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετήσει η χώρα και αυτό το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί με τον κατάλληλο τρόπο και από το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί σαφώς πόσες μεταρρυθμίσεις (θα έχουν εφαρμοστεί), πόση πρόοδος (θα έχει επιτευχθεί), πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος» συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.
Σχετικά ακριβώς με αυτή την αναδιάρθρωση του χρέους, είπε ότι έχει ήδη συζητηθεί επί της αρχής μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. «Αυτό που θα χρειαστεί δεν θα είναι ένα κούρεμα, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, αλλά μια σημαντική παράταση των ωριμάνσεων (σ.σ. του χρόνου αποπληρωμής), μια σημαντική μείωση των επιτοκίων και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί πιο λεπτομερώς αργότερα, καθώς θα επιτυγχάνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων».
«Η διευθέτηση αυτή θα πρέπει να γίνει στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος» κατά την ίδια. «Η Ελλάδα έχει υποστεί υπερβολική λιτότητα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Χρειάζεται πολλή δουλειά, προτού μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του ΔΝΤ» κατέληξε.
Εξάλλου, η Λαγκάρντ είπε στην ίδια συνέντευξη πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, την διαβεβαίωσε πως θέλει να συνεργαστεί με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό κατά τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα.
«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε χάος, να έχουμε οικονομική αστάθεια» υπογράμμισε η Λαγκάρντ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *