Είστε εδώ

Αναστολή υγειονομικών: Κύμα οργής από τα νοσοκομεία εναντίον της κυβέρνησης

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δηλώνει με ανέμελο τρόπο ότι «όλα είναι υπό έλεγχο», αναφερόμενος στην αναστολή των μη εμβολιασμένων υγειονομικών στα νοσοκομεία της χώρας , αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει με ηχηρό τρόπο. Τα κενά από την αναστολή εργασίας είναι πάρα πολλά, με  τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 10.000 εργαζόμενους.

Την πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συγκεντρώσεις και καταλήψεις σε νοσοκομεία της επικράτειας από υγειονομικούς που τάσσονται υπέρ του εμβολίου, αλλά κατά της υποχρεωτικότητας και της βούλησης της κυβέρνησης για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Πέρα από τις αντιδράσεις, όμως, εμφανείς έγιναν κατευθείαν οι ελλείψεις που δημιουργούν η κυβερνητική πρωτοβουλία και η αδράνεια στην κάλυψη τους.

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου οι 50 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μπαίνουν σε αναστολή την ώρα που 40 συνάδελφοί τους βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια δημιουργώντας «εκρηκτικό» κοκτέιλ.

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου πέντε ειδικευμένοι εντατικολόγοι υπέβαλαν την παραίτησή τους, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να βρίσκεται στα όριά του και η ΜΕΘ με μηδενικό προσωπικό.

Από την πλευρά της, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας βαδίζει στα χνάρια των προκατόχων της, καθώς δεν κάνει πίσω. Ο Θάνος Πλεύρης αρκέστηκε να τονίσει ότι «διαχειριζόμαστε την κατάσταση», ενώ η Μίνα Γκάγκα παραδέχτηκε ότι η δυσκολία έχει αρχίσει ήδη. Μια δυσκολία που δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιλύσει η κυβέρνηση, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο στον ιδιωτικό τομέα.

Άκυρη η παράταση στα ψυχιατρικά νοσοκομεία

Παράταση 15 ημερών δόθηκε αρχικά χθες στους υγειονομικούς που εργάζονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν πριν ξεκινήσει η αναστολή εργασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί Νίκος Παναγούλιας μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, η παράταση δεν υφίσταται, όπως ενημερώθηκαν από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Παράλληλα, όπως τονίζει ο Ν. Παναγούλιας, πολλοί ήταν οι συνάδελφοί του που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού τις επόμενες ημέρες και -σε συνδυασμό με την παράταση- θα απέφευγαν την αναστολή. Τώρα, όμως, θα μπουν σε υποχρεωτική αργία με την επιστροφή τους να είναι αβέβαιη.

Σε αναστολή και εμβολιασμένοι

Σε μια απίστευτη καταγγελία για δίωξη και στοχοποίησή του, παρά το γεγονός ότι είναι εμβολιασμένος, κάνει ο γιατρός Κώστας Καταραχιάς. Όπως αποκαλύπτει σε ανάρτησή του, η διοίκηση του Νοσοκομείου “Έλενα”, στο οποίο διορίστηκε πρόσφατα μόνιμος, του κοινοποίησε πράξη αναστολής. Ο ίδιος έχει εμβολιαστεί από τον Ιανουάριο και αποδίδει την κίνηση της διοίκησης στο γεγονός ότι συμμετέχει στην «απεργία – αποχή παράδοσης των προσωπικών δεδομένων». Ο Κ. Καταραχιάς καταγγέλλει τις πρακτικές της κυβέρνησης, καθώς «οι μηχανισμοί της είναι ένα θέατρο του παραλόγου! Δεν τη σώζει τίποτα πλέον. Πάμε για απεργιακή κλιμάκωση!».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Καταραχιάς είχε κυνηγηθεί πρόσφατα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», όπου ήταν πρόεδρος των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να προχωρήσει η απόλυσή του για συνδικαλιστικούς λόγους. Τελικά διορίστηκε πρόσφατα στο Νοσοκομείο “Έλενα”, ωστόσο κι εκεί αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της αντίδρασής του στις κυβερνητικές πολιτικές.

Επιτελικό μπάχαλο και στην Υγεία

Μολονότι, πάντως, ήταν γνωστό ότι χθες εξέπνευσε η διαδικασία, πολλοί ήταν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που δεν έλαβαν το χαρτί της αναστολής, με αποτέλεσμα να προσέλθουν στα νοσοκομεία. Εκεί αντιμετώπισαν την άρνηση των διοικητών και των διευθυντών, παρά το ότι δεν υπήρχε κανένα επίσημο έγγραφο που να τους αποκλείει από την εργασία.

Παράλληλα, ανενημέρωτες φαίνεται πως ήταν μέχρι και χθες οι Υγειονομικές Περιφέρειες για τον αριθμό του μη εμβολιασμένου προσωπικού. Σε επικοινωνία που είχε η ΑΥΓΗ με τις διοικήσεις των ΥΠΕ, οι περισσότερες εξ αυτών προσπαθούσαν να συλλέξουν ακόμα τα στοιχεία μολονότι το μέτρο της αναστολής ήταν ήδη σε εφαρμογή.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Οι παραπάνω εξελίξεις, όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησαν νέες κινητοποιήσεις για σήμερα, τις οποίες είχε προαναγγείλει ήδη η ΠΟΕΔΗΝ, μέσω του προέδρου της Μιχάλη Γιαννάκου. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία προκήρυξε στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις έχουν καλεστεί στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και τις πύλες των νοσοκομείων.

πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *