Είστε εδώ

Ανάρτηση – απάντηση σε Γεραπετρίτη για τη ροζ σημαία από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Τη δική της απάντηση στο φάουλ Γεραπετρίτη και τη στήριξή της στην εικαστικό Γεωργία Λαλέ και το έργο της «Ενοχή της Γειτονιάς», Ροζ σημαία, έδωσε η Στέγη του ιδρύματος Ωνάση. 

Στον απόηχο του διπλωματικού φάουλ του υπουργού Εξωτερικών, στο Facebook της Στέγης δημοσιεύτηκαν εικόνες από 10 σημαίες – έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της ροζ σημαίας της Γεωργίας Λαλέ, που φιλοξενεί το Γενικό Προξενείο της χώρας στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια έκθεσης κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών. Η ανάρτηση συνοδεύεται από τα ονόματα των καλλιτεχνών.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργός απάντησε στην εντολή Γεραπετρίτη μέσω της σελίδας της στο Instagram, με την ίδια να σημειώνει πως «λυπάμαι που η δουλειά μου παρερμηνεύτηκε. Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ηρωίδες του αγώνα για ελευθερία και ζωή στην Ελλάδα και διεθνώς».

Το έργο «Ενοχή της Γειτονιάς» ενόχλησε σφόδρα τους ευαίσθητους πατριώτες με πρώτο τον Δημήτρη Νατσιό της «Νίκης» που ζήτησε από το βήμα της Βουλής την απόσυρσή του, ενώ ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης που έδωσε εντολή να απομακρυνθεί άμεσα το έργο.

Τον Γιώργο Γεραπετρίτη «άδειασε» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη και η Λίνα Μενδώνη.

Ο κ. Καιρίδης είπε αρχικά ότι «δεν έχει παρακολουθήσει το θέμα» και δηλώνοντας αμέσως μετά ότι «θα πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και να μην τα συγχέουμε». «Οι καλλιτέχνες έχουν μια ελευθερία και καλά την έχουνε» ανέφερε καυστικά ο Δημήτρης Καιρίδης.

Μιλώντας στον real fm η κυρία Μενδώνη σχολίασε ξερά και με απόλυτη σαφήνεια ότι «η τέχνη δεν πρέπει να λογοκρίνεται, αυτή είναι η πάγια θέση του υπουργείου Πολιτισμού».

«Διαφωνώ με αυτό που έγινε», είπε σύμφωνα με πληροφορίες η Ντόρα Μπακογιάννη και πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής όπου ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωνε για θέματα της αρμοδιότητας του.

Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι δεν πρέπει να λογοκρίνεται η τέχνη, ενώ κι η Ρένα Δούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε το θέμα, έκανε λόγο για «ευθυγράμμιση με την ακροδεξιά» και «απόφαση υπακοής στο μαύρο».

«Κανένας δεν συζητά λογοκρισία της τέχνης», φέρεται να απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την άποψη ότι εάν είχε “ανέβει” το έργο σε οποιαδήποτε ιδιωτική γκαλερί, δεν θα υπήρξε πρόβλημα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας το ελληνικό προξενείο είναι «στενό ελληνικό κράτος» με αποστολή των διπλωματικών αρχών να είναι και η ανάδειξη των εθνικών συμβόλων.

ΠΗΓΗ: Avgi.gr

Μια σκέψη στο “Ανάρτηση – απάντηση σε Γεραπετρίτη για τη ροζ σημαία από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

  1. Κυριε Γεραπετριτη μου, επειδή θίγεται η ηθική μας από άσεμνα εικόνες , να δώσετε αμέσως όλα τα αγάλματα στα μουσεία να καλυφθούν με φυλλο συκής τα επίμαχα σημεία γιατί πονανε τα μάτακια μας. Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *