Είστε εδώ
Home > FAQ news > Άμεση αντίδραση των Βρυξελλών κατά της Τουρκίας: “Το ελληνικό σκάφος είχε πληρωθεί από κονδύλια της ΕΕ για να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ …”

Άμεση αντίδραση των Βρυξελλών κατά της Τουρκίας: “Το ελληνικό σκάφος είχε πληρωθεί από κονδύλια της ΕΕ για να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ …”

Σαφέστατη και ηχηρότατη παρέμβαση από τον εκπρόσωπο του προέδρου της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιουωγκερ, στον απόηχο της προκληικής ενεργειας τουρκικής ακταιωρού να προσπαθήσει να εμβολίσει σκαφος του Ελληνικού ΛΣ, αλλά και τις μετέπειτα απειλητικές κραυγές του Ερντογάν στην ΚΟ του κόμματός του! “Το σκάφος έχει πληρωθεί από Ευρωπαίους πολίτες και αυτό έγινε για να φυλάσσει και να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ” είπε πριν από λίγο ο Μαργ Σχοινάς, καθιστώνατς σαφές στην Τουρκία και τον Ερντογάν ότι “τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά συνπρα της Ευρωπαικής Ενωσης και οι Συνα΄μεις Ασφαλείας της Ελλαδας ειναι και δυνάμεις ασφαλείας που προσταευουν ολους τους Ευρωαπλίους πολίτες γι αυτό και χρηματοδοτούνται από όλους τους πολίτες της ΕΕ…”

«Σχετικά με το περιστατικό αυτό παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε τριβή εναντίον κράτους μέλους η οποία πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση συμφωνιών. Επίσης πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών στα χωρικά τους ύδατα και στον εναέριο χώρο τους. Αρνητικές δηλώσεις που πλήττουν τις καλές γειτονικές σχέσεις θα πρέπει να αποφεύγονται», τόνισε ο Μαργ Σχοινάς. Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι η Τουρκία «πρέπει να απέχει από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας». Αυτό, είπε ο Μ. Σχοινάς, είναι αναγκαίο, ειδικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των τριών ηγετών της ΕΕ -Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Αντόνιο Ταγιάνι- με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε, επίσης, ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Επεσήμανε, ακόμη «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε παράλληλα τη συγχρηματοδότηση του ελληνικού πλοίου από ευρωπαϊκά κονδύλια:

«Το πλοίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και θεωρώ ότι αυτή είναι ακόμη μία επιτακτική αιτία που ενισχύει τη δήλωσή μου. Ο Ευρωπαίος φορολογούμενος έχει συμβάλει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Πηγή: newspost.gr

Leave a Reply

Top