Είστε εδώ

Ακάθεκτος ο “οδοστρωτήρας” Μητσοτάκης, μετά το 8ωρο “μεταρρυθμίζει” και την επικούρηση: «Θέλουμε να ιδιωτικοποιηθεί μερικώς το σύστημα επικουρικών συντάξεων»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Ben Hall στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου The Global Boardroom της εφημερίδας «Financial Times» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από ότι προσπάθησε να δικαιολογήσει το, δυσμενές για τους εργαζόμενους, εργασιακό νομοσχέδιο, έκανε λόγο και για «μερική ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων».

«Ναι, μία δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που πρέπει να γίνει και αφορά το σύστημα των επικουρικών συντάξεων, το οποίο θέλουμε μερικώς να ιδιωτικοποιηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επιχειρηματολογώντας για την συγκεκριμένη απόφαση: «Αυτό που εξηγούμε στους νέους είναι ότι θα έχουν μεγαλύτερο έλεγχο όσον αφορά την επικουρική σύνταξή τους. Είναι καλύτερο να γνωρίζεις πόσα χρήματα βάζεις στην άκρη για τη σύνταξή σου. Έτσι, προχωρώντας σταδιακά, δημιουργείται και μία επιπλέον δεξαμενή χρημάτων που θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία. Σε πρώτη φάση θα είναι μικρή αλλά σε βάθος 10, 20 ετών, θα έχει σαφώς μεγαλύτερο αποτύπωμα».

Σε ό,τι αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο παραδέχτηκε ότι ενδέχεται να έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, ενώ φυσικά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις εκτρωματικές αλλαγές που φέρνει στην εργασιακή νομοθεσία.

«Προωθούμε τώρα μεταρρύθμιση στα εργασιακά, κάποιοι ενδέχεται να πουν ότι ίσως επιφέρει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Εγώ δεν το βλέπω με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αγορά εργασίας μας είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους ώστε οι εργοδότες τους να μην μπορούν να τους στείλουν email ανά πάσα στιγμή μέσα στην ημέρα. Να έχουν το δικαίωμα να αποσυνδέσουν τις συσκευές τους. Πρέπει να τους δώσουμε, με προϋπόθεση ότι γίνεται κατόπιν συνεννόησης, μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου τους και στο να βρουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής», σημείωσε.

«Πιστεύω», συνέχισε, «ότι ο όρος “μεταρρύθμιση” έχει συνδεθεί με κάποιες αρνητικές έννοιες, αλλά εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις καθότι, εν τέλει, είναι για το καλό και για το καλό των πολιτών μας. Έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Κάποιες επιβλήθηκαν, αλλά δεν πρέπει να συγχέουμε τις μεταρρυθμίσεις με τη λιτότητα, πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η λιτότητα είναι πάντοτε επίπονη, οι μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να είναι επίπονες για κάποιους, συνήθως για ομάδες ειδικών συμφερόντων, που έχουν ευνοημένη θέση μέσα στο σύστημα, αλλά σε γενικές γραμμές οι μεταρρυθμίσεις είναι ευεργετικές για τους πολλούς. Συνήθως είναι ευεργετικές για τους ανέργους εάν δημιουργούν θέσεις εργασίας, εάν οπλίζουμε τους χαμηλόμισθους με περισσότερη ασφάλεια και διαπραγματευτική δύναμη έναντι των εργοδοτών τους».

Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ως χρήσιμες τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνησή του, εξαϋλώνοντας τα εργασιακά δικαιώματα και αυτό φαίνεται από ..τις δημοσκοπήσεις:

«Επομένως, οι μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα είναι ξεκάθαρα διακριτά πράγματα. Δεν βρισκόμαστε πια σε φάση λιτότητας αλλά θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, είμαστε υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων, μας αρέσουν αυτές που υλοποιούμε, τις εξηγούμε στους Έλληνες, είναι χρήσιμες. Έως τώρα αυτό δεν έχει μειώσει το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις είμαστε πιο λαοφιλείς τώρα από ό,τι ήμασταν πριν από μία διετία, όταν αναλάβαμε την εξουσία» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: ethnos.gr, avgi.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *