Είστε εδώ

Αιχμές Φίλη κατά Τζανακόπουλου – Δραγασάκη: “Κακή η οργάνωση στο Συνέδριο – Οι καταστατικές αλλαγές οδηγούν σε ρευστοποίηση του κόμματος και παραγοντισμό”

Νέες αιχμές, άφησε ο εκ των επικεφαλής της Ομπρέλας, Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην “ΑΥΓΗ”. Αυτή τη φορά, τα έμμεσα “πυρά” της κριτικής του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των οργανωτών της αντίδρασης μερίδας του κόμματος στις προτάσεις – τομές του Αλέξη Τσίπρα για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην μεγάλη πλειοψηφικη παράταξη του προοδευτικού χώρου, δέχθηκαν ο Γραμματέας του κόμματος Δημ Τζανακόπουλος που ήταν και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του 3ου Συνεδρίου και ο ο συντονιστής της Επιτροπής Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Δραγασάκης.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Φίλης απαντώντας στην ερώτηση για την λεγόμενη “τρίτη κάλπη” που θα στηθεί στις ψηφοφορίες της 15ης Μαίου για την εκλογη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και των μελών της νέας ΚΕ, και που αφορά την έγκριση των αλλαγών στο Καταστατικό, άσκησε έμμεσα κριτική στον Δημήτρη Τζανακόπουλο (που δέχθηκε και την “πυρά” του Πάνου Σκουρλέτη κατά την λήξη του Συνεδρίου στο γνωστό “επεισόδιο” για τα μέλη που εγγράφονται μέσω του isyriza)  για “κακή οργάνωσης στο συνέδριο που δεν συζήτησε και δεν ψήφισε τις καταστατικές ρυθμίσεις”, αλλά και στον Γιάννη Δραγασάκη που συντόνισε και οργάνωσε την επιτροπή Καταστατικού καθώς όπως επισημαίνει: “ορισμένες από αυτές (τις αλλαγές στο καταστατικό) οδηγούν σε φαινόμενα ρευστοποίησης του κόμματος και παραγοντισμού”

Ακολουθεί η ερώτηση του δημοσιογράφου της “Αυγής” (Σπύρου Ραπανάκη) και η απάντηση του κ Φίλη (πηγή: avgi.gr)

 

Στις 15 Μαΐου θα γίνουν και οι ψηφοφορίες για το Καταστατικό; Τι λέτε γι’ αυτές;

Λόγω κακής οργάνωσης, το συνέδριο δεν συζήτησε και δεν ψήφισε τις καταστατικές ρυθμίσεις. Τώρα, ενόψει της ψηφοφορίας γι’ αυτές, χρειάζεται να υπάρξει μια ευρεία ενημέρωση για τις καταστατικές αλλαγές. Πολύ περισσότερο που ορισμένες από αυτές οδηγούν σε φαινόμενα ρευστοποίησης του κόμματος και παραγοντισμού. Για παράδειγμα, η διάταξη με βάση την οποία οκτώ μέλη χωρίς κανέναν περιορισμό μπορούν να αποκόπτονται και να ιδρύουν μια νέα Οργάνωση Μελών.

Η εμπειρία από άλλα κόμματα προειδοποιεί ότι έτσι δημιουργούνται οργανώσεις βουλευτών με πελατειακά δίκτυα. Ο κατακερματισμός, ο παραγοντισμός, η αμοιβαδοποίηση του κόμματος ποιον θα ωφελήσουν άραγε;  Άλλη προτεινόμενη καταστατική διάταξη είναι αυτή με την οποία καταργούνται οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις. Δηλαδή καταργείται η δυνατότητα διαλόγου και διαβούλευσης ανάμεσα σε γειτονικές οργανώσεις του κόμματος, που, εκτός των άλλων, θα έπρεπε να συνεργάζονται για την εκπόνηση τοπικών προγραμμάτων και την αποτελεσματικότερη καθοδήγηση και παρέμβαση των οργανώσεων.

Το μοντέλο να εκλέγονται απευθείας από τις Ο.Μ. τα μέλη της Νομαρχιακής είναι μια μηχανιστική-διαλυτική αντιγραφή του μοντέλου της απευθείας εκλογής της Κ.Ε. από τα μέλη. Και τέλος, γιατί τόση άρνηση να γίνει αποδεκτό το αυτονόητο, ότι η υποψηφιότητα κάθε νέου μέλους τελικά γίνεται αποδεκτή με την αυτοπρόσωπη συμμετοχή του σε τουλάχιστον μία συνεδρίαση; Αν συνδυάσουμε τις τρεις παραπάνω προτάσεις, τελικά μπορεί να φτάσουμε στο ακραίο σημείο μέλη που δεν γνωρίζουμε, παρά μόνο από κάποιο ψηφιακό ίχνος, να συνασπίζονται για να ιδρύσουν Ο.Μ. διασπώντας την Ο.Μ. στην οποία ανήκουν και από αυτόν τον κατακερματισμό σε Ο.Μ. αμφίβολης σύνθεσης να προκύπτει χωρίς καμιά δημοκρατική διαμεσολάβηση η Νομαρχιακή Επιτροπή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *