Είστε εδώ

Αγροτικό: Είναι η … παραπληροφόρηση, ηλίθιε!

Επειδή πέρα από την παραπληροφόρηση, που “θαυμάσαμε” πρόσφατα και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, όπου αγρότης, εκ του πάνελ, ξεκίνησε τις ερωτήσεις, αποκαλώντας εκ προοιμίου την κυβέρνηση και τον παριστάμενο Υπουργό Γ Κατρούγκαλο, “ψεύτες” και μέσα σε πέντε λεπτά, μετά από τα ερωτήματα που του παρέθεσε ο υπουργός, στις “βεβαιότητές”  του,  παραδέχτηκε ότι ήταν ανενημέρωτος και παραπληροφορημένος (μεγάλη η ευθύνη και της κυβέρνησης για την  εγκληματική επικοινωνιακή αδράνεια), ας δούμε στην πράξη, ένα παράδειγμα για τους αγρότες, που βάζει τα πράγματα, στη θέση τους (για όποιον ακόμα ενδιαφέρεται να μάθει και όχι να γίνεται πιόνι στη σκακιέρα άλλων συμφερόντων).
(Από ανάρτηση στη σελίδα φίλου οικονομολόγου)
Έστω καθαρό εισόδημα: 1000 ευρώ Να σημειώσουμε ότι για να βγει το καθαρό εισόδημα, έχουν αφαιρεθεί όλα τα έξοδα (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, ηλεκτρ. ρεύμα, μεροκάματα κλπ). Μιλάμε δηλαδή για τα κέρδη των αγροτών, όχι για το τζίρο .
Η ασφαλιστική εισφορά είναι: 1000*27,45%=274,5
Αυτή αφαιρείται από το καθαρό εισόδημα για να προσδιοριστεί το φορολογητέο, οπότε
Φορολογητέο εισόδημα : 1000 – 274,5 = 725,5
Φόρος εισοδήματος : 725,5*26% = 188,6
Επί του φόρου αυτού θα επιβληθεί προκαταβολή για το επόμενο έτος 100%, δηλαδή 188,6. Θα αφαιρεθεί όμως η προκαταβολή του προηγούμενου έτους. Αν το εισόδημα ήταν ίδιο θα υπήρχε ίδια προκαταβολή. Το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Αυτό φυσικά εξαρτάται από τη διακύμανση του εισοδήματος. Κάποιες φορές ο λογαριασμός θα βγαίνει θετικός, κάποιες άλλες αρνητικός.
Εισφορά αλληλεγγύης δεν επιβάλλεται σε εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν τα δηλούμενα εισοδήματα του 97% των αγροτών.
Τελικό ποσό που μένει στον αγρότη : 725,5-188,6=536,9
Άρα ο αγρότης δεν πληρώνει για φόρους και εισφορές το 80% του καθαρού εισοδήματος, αλλά το 46,3%. Προσοχή όμως, γιατί…
Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Ο αγρότης του παραδείγματος, πέραν του καθαρού του εισοδήματος, εισπράττει και την ενιαία ενίσχυση (επιδότηση). Σε πολλές περιπτώσεις, που όλοι όσοι ζούμε στην επαρχία γνωρίζουμε, η ενίσχυση υπερβαίνει το καθαρό εισόδημα. Για να έχουμε ένα μέτρο, παραθέτω δύο αριθμούς για το οικονομικό έτος 2014. Το σύνολο του δηλωθέντος καθαρού αγροτικού εισοδήματος ήταν 1,34 δις ευρώ, ενώ το σύνολο των ενισχύσεων ήταν 2,6 δις ευρώ, ακριβώς διπλάσιο!
Η επιδότηση αυτή δεν φορολογείται (μέχρι 12.000 ευρώ το χρόνο) με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, ούτε επιβάλλονται επ’ αυτής ασφαλιστικές εισφορές.
Για το παράδειγμά μας, ας θεωρήσουμε ότι η ενίσχυση είναι ίση με το καθαρό εισόδημα (στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερο). Στον αγρότη μας λοιπόν, από τα 2000 ευρώ που εισπράττει (1000 εισόδημα και 1000 ενίσχυση), του απομένουν, μετά από φόρους και εισφορές, 1536,9.
Όλα αυτά θα ισχύουν από το 2019 και μετά, δηλαδή τρία και βάλε χρόνια από σήμερα. Στα ενδιάμεσα χρόνια η κατάσταση είναι καλύτερη, γιατί η μετάβαση στο νέο σύστημα γίνεται, ειδικά για τους αγρότες, σταδιακά.
Και φυσικά όλα αυτά ισχύουν για τους έντιμους φορολογούμενους, οι οποίοι δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους…
Υπενθυμίζω ότι το ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς στο ΙΚΑ είναι περίπου 40% επί του πραγματικού μισθού, μετά τις προπέρσινες μειώσεις. Πριν ήταν 44%.
Και τέλος κάτι κραυγαλέο: οι συντάξεις των αγροτών, στο εξής θα είναι σαφώς υψηλότερες από τις σημερινές, αφού θα ξεκινούν από 384 ευρώ συν το αναλογικό τμήμα, οπότε η χαμηλότερη θα είναι κοντά στα 500 ευρώ. Και τι σύνταξη παίρνουν τώρα οι αγρότες; Η βασική σύνταξη του αγρότη ήταν 172,8 ευρώ το 2015. Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν σήμερα, το 2016 θα γίνει 158 ευρώ και θα καταργηθεί εντελώς το 2027.

2 thoughts on “Αγροτικό: Είναι η … παραπληροφόρηση, ηλίθιε!

 1. Λίγα πράγματα για την δική σου παραπληροφόρηση εδώ πέρα .
  1. Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου το βασικό εισόδημα του αγρότη είναι η επιδότηση αλλά όχι οι περισσότερες . Οι αγρότες αυτοί δεν είναι στο δρόμο .
  2. Ο αγρότης που εκπροσωπεί τηνΣπάρτη , δεν ήταν στην εκπομπή του Χατζινικολάου , διότι θα μπορούσε να πει με στοιχεία τον Κατρούγκαλο ψεύτη . Τι εννοώ . Επειδή σπουδάζω στην Σπάρτη , όμως είμαι αγρότης σε άλλη περιοχή της Ελλάδος , ασχολούμαι και ξέρω ποιοι είναι οι εκπρόσωποι του δήμου Σπάρτης . Ο Χατζινικολάου έβγαλε έναν δήθεν αγρότη εκπρόσωπο όλης της Σπάρτης αλλά στην πραγματικότητα κάποιο χωριό η καλύτερα κάποια μικρή ομάδα ατόμων τον έστειλε και ο Χατζινικολάου το εκμεταλλεύτηκε για να ρεζιλέψει τους αγρότες .
  3. Ας επιστρέψω πάλι στην επιδότηση και να τονίσω ότι για τους <> αγρότες , η επιδότηση δεν είναι εισόδημα , αλλά κεφάλαιο προς επένδυση , το ξέρω υπάρχουν αυτοί που πέρνουν 30Κ – 40Κ -50Κ -100Κ (όπου Κ βάλε χιλιάδες ) ευρώ σε επιδοτήσεις αλλά αυτοί έχουν μεγάλες οικογένειες και πολλούς ψήφους ….. μάλλον(είναι αυτονόητο , δεν τον αναλύω ).
  4. Η φορολογία του οικονομικού έτους 15 δεν είναι ίδια με του 14 . Όλοι ξέρουμε ότι θα είναι πιο βαριά και όχι μόνο για τον αγρότη . Περεταίρω μην ξεχνάμε ότι κόβονται οι επιδοτήσεις για πετρέλαια , το αγροτικό ρεύμα αυξάνετε , άρα αυτό σημαίνει μικρότερο εισόδημα .
  5 . Το κυριότερο απ όλα τα παραπάνω είναι ότι το κόστος παραγωγής αυξάνετε και οι τιμές των προϊόντων όχι .
  Τέλος θα ήθελα να καταλήξω ότι δεν κλείνει όλος ο κόσμος τα μαγαζιά του έστω και μία μέρα χάρης μια προπαγάνδας . Κανένας έτσι κι αλλιώς δεν βγήκε στους δρόμους ζητώντας επιδοτήσεις κτλ . Ο κόσμος (όχι μόνο οι αγρότες ) θέλει μια σωστή μεταχείριση όσον αφορά τις οφειλές του προς το κράτος έτσι ώστε να παραμείνει ανοιχτή η επιχείρηση του και να μπορεί να παράγει .

 2. Χωρίς την επιδότηση αν αφαίρεσεις λιπάσματα φυτοφαρμακα κτλ δεν μένουν ούτε 200 ασχετε. Πίσω στις μανουλες σας είστε επικίνδυνοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *