Είστε εδώ

Θα είναι η Τουρκία του Ερντογάν η νέα “Γιάλτα” για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο; Επιβεβαιώνεται η μυστική συνάντηση Ρωσίας – ΗΠΑ στην Άγκυρα για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Επιβεβαιώθηκαν οι φήμες να έκαναν λόγο πως Μόσχα και Κίεβο έχουν ήδη προχωρήσει παρασκηνιακά σε έναν «συμβιβασμό».

Τα σενάρια ενισχύονται και από τη μυστικοπάθεια που επέδειξαν Ρωσία και ΗΠΑ γύρω από τη συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα σήμερα το μεσημέρι στην Άγκυρα μεταξύ της αμερικανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας, οι οποίες εκπροσωπούνταν από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.

Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του στην Άγκυρα τη Δευτέρα (14/11). Ήταν μια σπάνια συνάντηση υψηλού επιπέδου, αλλά οι ΗΠΑ έσπευσαν να τονίσουν ότι δεν μετέχουν σε μυστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα χωρίς να είναι παρόντες Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η συνάντηση στην τουρκική πρωτεύουσα με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR, Σεργκέι Ναρίσκιν, ακολουθεί τις εικασίες των τελευταίων ημερών. Αυτές που θέλουν ορισμένα ανώτερα στελέχη στις ΗΠΑ να θέλουν η Ουκρανία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου με το Κρεμλίνο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν να «μεταφερθεί ένα μήνυμα για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία» και να συζητήσει τις περιπτώσεις Αμερικανών που κρατούνται στη χώρα.

Τόνισαν ότι ο Μπερνς «δεν διεξάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις» και ότι «δεν συζητά τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία» μετά την ανακατάληψη της Χερσώνας από την Ουκρανία.

Την είδηση για τη μυστική αυτή συνάντηση αποκάλυψε η ρωσική εφημερίδα «Kommersant», η οποία ανέφερε πως αντιπροσωπείες των δύο υπερδυνάμεων βρίσκονται στο έδαφος της Τουρκίας, είδηση την οποία το Κρεμλίνο ούτε επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε. Το δημοσίευμα του ρωσικού Μέσου, πάντως, δεν διευκρινίζει το λόγο της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών.

Ενδεικτικό, ωστόσο, της κρισιμότητας της εν λόγω συνάντησης είναι και το γεγονός πως τη ρωσική πλευρά φέρεται να εκπροσωπεί ο διευθυντής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Sergei Naryshkin, ενώ την αμερικανική πλευρά ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς.

Σύμφωνα πάντως με διαρροές στη συνάντηση συζητήθηκαν η διεθνής ασφάλεια και ειδικά η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων. Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το τέλος στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, που πιθανόν εκεί να οδηγείται.

Πηγή: ieidiseis.gr / newsbreak.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *