Είστε εδώ

“Ψίχουλα” … τα 6 μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες – “Παράδεισος” με φορολογικό συντελεστή 1,7% και μηδενικό ΦΠΑ για τα family office! Το “δώρο” της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Μαριάννα Λάτση

Η Reggeborgh Invest ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά από μία επιτυχημένη και προσοδοφόρα επενδυτική παρουσία στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε αποεπένδυση από την εταιρεία.

Η Reggeborgh Invest ανακοίνωσε επίσης, ότι θα προχωρήσει σε σχετικές λεπτομερείς ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σταδιακή μείωση του ποσοστού συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ, που σήμερα ανέρχεται σε 28,181%.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς η Μαριάννα Λάτση αγοράζει σημαντικό ποσοστό στην κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από το ολλανδικό κατασκευαστικό fund Reggerborgh και το deal αναμένεται να ανακοινωθεί από μέσα σε μέρα.

Ως γνωστόν, οι Ολλανδοί ελέγχουν το 30.2% της ΓΕΚ Τέρνα και το 14.1% των μετοχών του Ομίλου Ελλάκτωρ και φέρεται να άρχισαν συζητήσεις με την οικογένεια της Μαριάννας Λάτση για την πώληση μέρους της συμμετοχής τους στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ της 27ης Ιανουαρίου 2021, στην οποία, παρά τις ισχυρές αντιστάσεις της απερχόμενης διοίκησης Καλλιτσάντση, κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της διοίκησης του Ομίλου.

Το γεγονός όμως ότι ο από μέρους των Ολλανδών έλεγχος ποσοστού 14.1% της Ελλάκτωρ, 30.2% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της διοίκησης της Ελλάκτωρ, έθετε θέματα ανταγωνισμού και μπορούσε να τους δημιουργήσει προβλήματα, καθώς εκκρεμεί καταγγελία μετόχου μειοψηφίας της Ελλάκτωρ στην ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού αλλά και το πόρισμα της ελληνικής Αρχής Ανταγωνισμού για τον κλάδο των κατασκευών που θα δημοσιευτεί στις 8 Απριλίου, τους οδήγησε να αποφασίσουν να πουλήσουν το μεγαλύτερο μέρος τη συμμετοχής τους στη ΓΕΚ Τέρνα κι εκεί βγήκε αγοραστής το family office της Μαριάννας Λάτση.

Ως συγκοινωνούντα δοχεία λοιπόν φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh τις συμμετοχές του στους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με το βάρος να το ρίχνει σαφώς στη δεύτερη. Χθες, η ολλανδική εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο φημών για την πρόθεσή της να πουλήσει μέρος της συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (30,5%) στη Μαριάννα Λάτση, η οποία ως γνωστόν έχει αποχωρήσει από τον «οικογενειακό» όμιλο Lamda Development πουλώντας τον περασμένο Ιούλιο τις μετοχές της στην Brevan Howard με έδρα φορολογικό παράδεισο στις ΗΠΑ.

Τότε είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να επενδύσει σε άλλους τομείς, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις, ωστόσο η κίνησή της είχε αναπόφευκτα μια επίδραση αποδυνάμωσης του project Ελληνικό του ομίλου Λάτση. Κύκλοι της Reggeborgh επέμεναν χθες ότι δεν έχουν κανένα σχόλιο για τη φημολογία περί διαπραγμάτευσής του με τη Μαριάννα Λάτση για μεταβίβαση μέρους της συμμετοχής του στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η δεύτερη είδηση αποτελεί το «ζουμί»!

Αφορά το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ως background η εξαγορά αυτή.

Το νομοθετικό πλαίσιο, ψηφίστηκε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και προβλέπει φορολογικά κίνητρα για τα family offices με απώτερο στόχο να συμβάλλουν… «στην ευημερία του τόπου».

Σημειώνεται πως για τη σύσταση ενός family office θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: θα πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον πέντε άτομα και να έχει ετήσιες δαπάνες λειτουργίας άνω του 1 εκατ. ευρώ (1,3 εκατ. δολαρίων), κριτήρια τα οποία θα πληρούσαν εύκολα οι περισσότεροι υποψήφιοι δεδομένου ότι αυτά τα μυστικά γραφεία διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία πολυεκατομμυριούχων ή δισεκατομμυριούχων.

Οι εν λόγω εταιρείες θα απολαμβάνουν πραγματικό φορολογικό συντελεστή 1,7% και μηδενικό ΦΠΑ για τις εγχώριες συναλλαγές.

Με απλά λόγια:

Οι Έλληνες και οι επιχειρήσεις που πλήττονται μετά την οικονομική κρίση και τα μνημόνια από την κρίση της πανδημίας καλούνται να πληρώσουν φορολογίες και ΦΠΑ, αλλά οι πλουσιότεροι και οι ισχυρότεροι αποκτούν καθεστώς φορολογικού παραδείσου!

Αν το παζάρι τελεσφορήσει, οι εταιρείες της Μ. Λάτση φαίνεται να επιστρέφουν στο οικογενειακό Ελντοράντο -το Ελληνικό- μέσω της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει αναλάβει την κατασκευή του καζίνου -και όχι μόνο- μαζί με την αμερικανική Mohegan.

Γιατί ο ολλανδικός όμιλος θέλει να «ξεφορτωθεί» μέρος της συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ; Γιατί η προτεραιότητά της είναι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην οποία κέρδισε μεν τη μάχη της διοίκησης στη γενική συνέλευση του Ιανουαρίου, αλλά εξακολουθεί και «οχλείται» από το δίδυμο των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη (διαθέτουν το 25%), οι οποίοι ζητούν νέα γενική συνέλευση.

Η ολλανδική εταιρεία, που διαθέτει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήδη το 14,1%, χθες επρόκειτο να ανακοινώσει συμφωνία δίμηνης παράτασης για την άσκηση του δικαιώματος αγοράς ποσοστού 12,5% του ομίλου που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Με φόντο αυτές τις διεργασίες και φήμες χθες η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατέγραψε άνοδο 14,29%.

Πηγή: documentonews.gr / efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *