Είστε εδώ

“Δουλεύει” την Ελλάδα το Βερολίνο: Έωλες εξηγήσεις για τον αποκλεισμό της χώρας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Απιθανότητες επικαλέστηκε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Ράινερ Μπρόιλ, για να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό της χώρας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι υπάρχει κατανόηση «για το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες άλλων χωρών, αλλά αυτή η διάσκεψη της Κυριακής εστιάζει σε ειδικούς στόχους» και ότι δεν θα συζητηθούν «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, επικαλούμενη πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, «σε αυτή τη διάσκεψη προσκαλούνται χώρες οι οποίες συμμετείχαν από την αρχή στη διαδικασία από τον Σεπτέμβριο του 2019. Τότε δεν είχαμε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την ΑΟΖ». Ωστόσο, ο γερμανός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό παράθυρο για συμμετοχή της Ελλάδας σε ένα μεταγενέστερο στάδιο δεδομένου ότι «η Διάσκεψη του Βερολίνου είναι η αρχή μιας ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Λιβύη και όχι το τέλος της» (πηγή: in.gr).

Φυσικά, οι απαντήσεις του Bερολίνου μοιάζουν σαν να δουλεύουν το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική κυβέρνηση “ψιλό γαζί”.

Γιατί η δικαιολογία ότι δεν θα συζητηθούν τα θαλάσσια σύνορα στο Βερολίνο είναι τουλάχιστον αστεία, καθώς τα θαλλάσσια σύνορα έχουν καθοριστεί από διεθνείς συνθήκες και δεν αφορούν διασκέψεις που γίνονται για την επίλυση πολιτικών προβλημάτων στο εσωτερικό μίας χώρας (Λιβύη). Είναι επίσης προφανές πως η δικαιολογία ότι η Ελλάδα δεν ήταν στην διαδικασία από το Σεπτέμβριο του 2019 δεν σημαίνει κάτι γιατί η Ελλάδα συμμετείχε με τον Αλέξη Τσίπρα στη Διάσκεψη του Παλέρμο το Νοέμβριο του 2018.

Ενώ μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε από το tweet του τότε ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, ειχε διαμηνυθεί τότε ότι αν η χώρα μας δεν προσκαλούνταν σε εκείνη τη Διάσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών θα έβαζε βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση προέκυπτε στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ.

Κατά συνέπεια, είναι ανοιχτή και τώρα η πρόκληση, μετά τις έωλες δικαιολογίες της γερμανικής πλευράς, να αντιδράσει δυναμικά και αποφασιστικά η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωερικών με μία ρηματική διακοίνωση προς το Βερολίνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *