Είστε εδώ
Home > FAQ the opinion > 5+1 κέρδη για τον Τσίπρα: Κοινό αντικυβερνητικό μέτωπο για τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll (του Νίκου Παναγιωτόπουλου)

5+1 κέρδη για τον Τσίπρα: Κοινό αντικυβερνητικό μέτωπο για τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll (του Νίκου Παναγιωτόπουλου)

” … Η αξιωματική αντιπολίτευση δέχτηκε πίεση μετά το «όχι» στην Ελληνογαλλική συμφωνία σε μια κομβική στιγμή που μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, το φιάσκο του ανασχηματισμού και τη θετική εμφάνιση του Τσίπρα στη ΔΕΘ. Και ενώ η κυβέρνηση για πρώτη φορά ένοιωθε την ανάσα της φθοράς «αρπάχτηκε» από το σωσίβιο που πέταξε ο Μακρόν.

Στη συνέχεια, όμως, με τις καταστροφές από τις βροχές σε Εύβοια και Πήλιο και τις άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων δόθηκε η ευκαιρία στην αντιπολίτευση να αντεπιτεθεί.

Από την Κουμουνδούρου εξαπολύουν επίθεση και κάνουν ρελάνς με τις λίστες Πέτσα και την OpinionPoll, «Την ώρα που το επιτελικό κράτος για ακόμα μια φορά βουλιάζει στη βόρεια Εύβοια ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται ακόμη πιο απομονωμένος και στρυμωγμένος από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής».

Κέρδη πρωτοβουλίας ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική
Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απαριθμούν τα κέρδη από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής:

1. Φέρνει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ένα θέμα που προσπαθεί να εξαφανίσει εδώ και τρεις μέρες το Μαξίμου για Αυστρία και Κούρτς. Και όπως σημειώνουν, «αυτά που έχει κάνει και οδηγήθηκε σε παραίτηση είναι ένα κλάσμα όσων έχει κάνει ο Μητσοτάκης με τη χειραγώγηση Τύπου μέσω λιστών Πέτσα και στημένων μετρήσεων όπως της Opinionpoll που χρηματοδοτείται από το Δημόσιο».

2. Ο Αλέξης Τσιπρας για πρώτη φορά εμφανίζεται ηγέτης του συνόλου της αντιπολίτευσης που παρά τις επιμέρους – ή και σοβαρές – διάφορες, συσπειρώνει γύρω από μια πρωτοβουλία του την αντιπολίτευση, βάζοντας στο στόχαστρο όλων την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

3. Μετά από αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες όπου απομονώθηκε η ΝΔ, η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει την αντιπολίτευση και επιβεβαιώνει πως το πάλαι ποτέ αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στο οποίο είχε βασιστεί ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν υπάρχει πλέον, αλλά έχει αφήσει τη θέση του σε ένα αντικυβερνητικό – Αντιμητσοτακικό μέτωπο.

4. Η χειραγώγηση του Τύπου και της ενημέρωσης από την κυβέρνηση είναι πανθομολογούμενη στη κοινή γνώμη και το αίτημα να σταματήσει λαμβάνει συντριπτική αποδοχή σε κοινωνικό επίπεδο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρνει να πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες για διαφάνεια και έλεγχο. Μπορεί  στο κοινοβούλιο να είναι οριακά πλειοψηφική η κυβερνητική θέση και στάση στο εν λόγω θέμα, αλλά στη κοινωνία είναι συντριπτικά μειοψηφική .

5. Η αμήχανη αντίδραση της ΝΔ είναι ενδεικτική της αγωνίας της για την πρωτοβουλία Τσίπρα. Περίμενε να δει τις αντιδράσεις των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης για να τοποθετηθεί, ελπίζοντας να αποφύγει την εξεταστική.

6. Αξιοποιείται για πρώτη φορά και με την πρώτη απόπειρα η νέα διάταξη του Συντάγματος, όπως αυτή αναθεωρήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρχει πιο εύκολα και δημοκρατικά κοινοβουλευτικός έλεγχος της πλειοψηφίας.

Ολόκληρο το άρθρο του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο newpost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Top