Είστε εδώ

4 Διεθνείς οργανώσεις με κοινή τους δήλωση «καρφώνουν» Μητσοτάκη για σκάνδαλο Novartis και κάνουν λόγο για «εμβληματική απόφαση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα»

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και οι οργανώσεις του Media Freedom Rapid Response (MFRR) χαιρετίζουν την ηχηρή αθώωση των τεσσάρων Ελλήνων δημοσιογράφων και εκδοτών, μεταξύ τους ο Κώστας Βαξεβάνης και η Ιωάννα Παπαδάκου, που αντιμετώπιζαν ποινικές κατηγορίες και πιθανές μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης, επειδή αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis.

«Οι αθωωτικές αποφάσεις συνιστούν μια εμβληματική επικύρωση της δημοσιογραφίας επιτήρησης στην Ελλάδα και μια ζωτικής σημασίας – αλλά δαπανηρή – νίκη για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου» τονίζει η IPI.


Παράλληλα οι διεθνείς οργανώσεις Δημοσιογράφων και Τύπου καλούν σε λήψη μέτρων για την προώθηση τοπίου στα μέσα ενημέρωσης στο οποίο θα επιτρέπεται να ευδοκιμεί το είδος της γενναίας ερευνητικής δημοσιογραφίας που αποτελεί παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση.

Το κείμενο της Media Freedom Rapid Response, συνυπογράφουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και το OBC Transeuropa (OBCT).

Όπως τονίζουν οι διεθνείς οργανώσεις, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εναντίον των δημοσιογράφων στερούνταν εξ αρχής ουσίας ή νομιμότητας, ενώ εκφράστηκε η ανησυχία, ότι οι κατηγορίες εναντίον τους ήταν μια πολιτικά υποκινούμενη προσπάθεια να ποινικοποιηθούν και να τιμωρηθούν τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτουν για χρόνια σκληρής ερευνητικής δημοσιογραφίας.

«Ο ποινικός χαρακτήρας των κατηγοριών, η σύνδεσή τους με ρεπορτάζ σχετικά με τη διαφθορά και η πιθανή φυλάκιση δημοσιογράφων σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, προκάλεσαν μεγάλες ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεών μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και όλα αυτά σε μια εποχή που η Ελλάδα βρισκόταν ήδη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη μείωση της ελευθερίας του Τύπου επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Αυτές οι ποινικές κατηγορίες ήταν από τις σοβαρότερες που είχαν απαγγελθεί εναντίον μελών του Τύπου οπουδήποτε στην ΕΕ εκείνη την περίοδο» τονίζουν οι οργανώσεις της Media Freedom Rapid Response.

Ενώ η είδηση της αθώωσής τους είναι ευπρόσδεκτη, υπογραμμίζουν ότι ανησυχούν βαθύτατα για την πίεση που δέχθηκαν οι δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αναφέρονται μάλιστα σε σχόλια ορισμένων πολιτικών και ιδίως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε ορισμένους από τους δημοσιογράφους ως «συμμορία» μέσα στο κοινοβούλιο και τα χαρακτηρίζουν «βαθύτατα λυπηρά».

Πολυάριθμες πιέσεις κατά του Τύπου
Όπως περιγράφεται σε πρόσφατη έκθεση της αποστολής του MFRR, οι νομικές απειλές κατά του Τύπου είναι μόνο μία από τις πολυάριθμες πιέσεις που έχουν δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον και υπονομεύουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Σημειώνουν επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Προχωρώντας προς τα εμπρός, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προώθηση ενός τοπίου των μέσων ενημέρωσης στο οποίο θα επιτρέπεται να ευδοκιμήσει το είδος της γενναίας δημοσιογραφίας που επιτηρεί τη εξουσία.

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *