Είστε εδώ

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο διέταξε ο Δένδιας – Τι αναφέρει η ΚΥΑ για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ποιους καταδεικνύει ως υπεύθυνους για τον καθαρισμό τους …

Δραματικές ήταν οι στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου του Βόλου, καθώς η φωτιά που είχε ξεσπάσει πριν δύο ημέρες πριν στη Μαγνησία, έλαβετο μεσημέρι της Πέμπτης ανεξέλεγκτες διαστάσεις όταν προκλήθηκαν εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης (αντιπυραυλικό σύστημα), με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες. Οι κάτοικοι της περιοχής που ένιωσαν τον άμεσο κίνδυνο έζησαν στιγμές αγωνίας μετά τις εκρήξεις στην αποθήκη των πυρομαχικών, ενώ διατάχθηκε ακολούθησε άρον άρον εκκένωση ακόμα και με ιστιοπλοικά και απαγόρευση κυκλοφορίας σε ζώνη ακτίνας τριών χιλιόμετρων από το σημείο.

Ήταν δε τόσο ισχυρή η έκρηξη καθώς ακολούθησε ένα τρομακτικό πύρινο μανιτάρι που υψώθηκε στον ουρανό ενώ η ευρύτερη περιοχή και ειδικά την Νέα Αγχίαλο συνταράχθηκε από το ωστικό κύμα, σπάζοντας τζάμια σε σπίτια, την ώρα που το ωστικό κύμα έφτασε στον Βόλο κι έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διεταξε άμεση απογείωση των F 16 της μοίρας αναχαιτίσεων της Νέας Αγχιάλου και τη μεαφορά τους σε άλλα ασφαλή αεροδρόμια!

Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας διεταξε σήμερα κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο σημειώνοντας ταυτόχρονα πως αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

«Ζήτησα τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα» είπε.

Ο υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στο σχετικό περιστατικό με την πυρκαγιά στην Αγχίαλο σε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή Καραβά της Μαγνησίας, σημείωσε ότι έχει λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση από το ΓΕΑ.

«Ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Ήδη εκδόθηκε η απόφαση διενέργειας της από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης στο ευρύ πλαίσιο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 7 της ΚΥΑ 12030 / 19.5.1999, ο καθαρισμός της βλάστησης εντός και πέριξ στρατιωτικών εγκαταστάσεων είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά του ΓΕΕΘΑ. Η δε υλοποίησή του γίνεται μετά από σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του Γενικού Επιτελείου και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει λοιπόν μετά από τις χτεσινές εκρήξες στην αποθηκη των πυρομαχικών είναι αν είχε καθαριστεί η βλάστηση περιμετρικά του στρατοπέδου στη Νέα Αγχίαλο και σε τι πλάτος με δεδομενο ότι οι φωτιές δεν μεταδιδονταο εάν δεν υπάρχει “καύσιμη” ύλη! Τι συνέβη λοιπόν και εκτέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο και το στρατόπεδο, και μάλιστα στρατόπεδο ύψηλότατης σημασίας για την αμυντική θωράκιση της χώρας, αλλά και οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή, από τις εκρήξεις των βλημάτων εντός του σταρτοπέδου;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *