Είστε εδώ
Home > FAQ news > 22η σε κρούσματα ή 7η σε θανάτους η Ελλάδα λόγω πανδημίας;

22η σε κρούσματα ή 7η σε θανάτους η Ελλάδα λόγω πανδημίας;

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι σύμβουλοι επικοινωνίας, οι ακριβοπληρωμένες διαφημιστικές εταιρείες, όπως και τα διάφορα «παπαγαλάκια» σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν ένα στόχο: τον επηρεασμό της κοινής γνώμης. Και μάλιστα με εκείνον τον τρόπο που θα φέρει τα εχέγγυα της… αδιαμφισβήτητης «επιστημοσύνης».

Οι αριθμοί, λοιπόν, αποτελούν πολύ χρήσιμα εργαλεία στην κατεύθυνση αυτή. Και αυτό γιατί τους χειρίζονται κατά το δοκούν. Μπορούν να εμφανίζουν τους ίδιους μεν αριθμούς, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Άλλοτε, ανάλογα με το πώς τους συμφέρει, τους εμφανίζουν ως απόλυτα μεγέθη και άλλοτε ως σχετικά μεγέθη – δηλαδή ως ποσοστό. Παράλληλα, τους συγκρίνουν με όποιον τρόπο και με ό,τι τους βολεύει.

Όσο όμως κι αν επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν τους αριθμούς, αυτοί έχουν τεράστια δύναμη, και στο τέλος, είτε το θέλουν είτε όχι, η αλήθεια έρχεται στην επιφάνεια.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς η κυβέρνηση εμφανίζει την πραγματικότητα σχετικά με την επιδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, στη βάση των δικών της υπολογισμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε site στις 31 Μαρτίου, η Ελλάδα έχει 116 κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων, καταλαμβάνοντας στην Ευρώπη την 22η θέση επί συνόλου 27 χωρών. Επίσης έχει τέσσερις θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων – γεγονός που τη φέρνει στη 15η θέση.

Αν όμως ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία διαδραστικού χάρτη που υπάρχει σε site, στις 31 Μαρτίου, ώρα 22:30, και υπολογίσουμε τους θανάτους ανά 100 κρούσματα, θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση και συγκεκριμένα είναι 7η στην Ευρώπη των 27!

Χώρα Θάνατοι ανά 100 κρούσματα
Ιταλία 11,7
Ισπανία 8,8
Ολλανδία 8,2
Γαλλία 6,7
Βέλγιο 5,5
Σουηδία 4,1
Ελλάδα 3,7
Ρουμανία 3,5
Ουγγαρία 3,3
Κύπρος 3,1
Δανία 3
Πορτογαλία 2,1
Βουλγαρία 2
Σλοβενία 1,9
Ιρλανδία 1,9
Λιθουανία 1,5
Πολωνία 1,4
Αυστρία 1,3
Φινλανδία 1,2
Λουξεμβούργο 1,1
Γερμανία 1
Τσεχία 0,8
Κροατία 0,7
Εσθονία 0,5
Μάλτα 0
Σλοβακία 0
Λετονία 0

Μέσος όρος θνησιμότητας: 2,9

Τι σημαίνει αυτό;

Μία ερμηνεία μπορεί να είναι ότι έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τα επιβεβαιωμένα. Μία άλλη είναι ότι το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας έχει σοβαρά προβλήματα.

Εν πάση περιπτώσει, αυτή η ανάγνωση, που σίγουρα διαφέρει από το αφήγημα της κυβέρνησης, χρήζει εξήγησης ή εξηγήσεων από τις Αρχές της χώρας.

Κάθε τεκμηριωμένη εξήγηση, δεκτή…

One thought on “22η σε κρούσματα ή 7η σε θανάτους η Ελλάδα λόγω πανδημίας;

Leave a Reply

12 + three =

Top