Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Πύρρειος νίκη”: Απόλυτη επικράτηση της αποχής – Αυτοδυναμία Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση

“Πύρρειος νίκη”: Απόλυτη επικράτηση της αποχής – Αυτοδυναμία Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση

Την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση εξασφαλίζει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών το κόμμα La Republique En Marche (LREM) του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καταλαμβάνοντας από 355 έως 425 έδρες σε σύνολο 577 εδρών.

Όπως μεταφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, το κεντροδεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι» λαμβάνει από 97 έως 130 έδρες, το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα από 27 έως 49, το κόμμα της Αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» από 10 μέχρι 30 έδρες και το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν από 4 έως 8 έδρες.

Η αποχή εκτιμάται περίπου στο 57-58%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για την 5η Γαλλική Δημοκρατία.

Μετά το αποτέλεσμα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του, δηλώνοντας ότι και το κόμμα και η αριστερά πρέπει να αλλάξουν ριζικά. «Απόψε, παρά την ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος. Η ήττα της αριστεράς, η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αναμφισβήτητη», δήλωσε.

Από την άλλη, Μελανσόν και Λεπέν θέτουν ζήτημα νομιμοποίησης της νέας εθνοσυνέλευσης που θα προκύψει μετά τις σημερινές εκλογές, λόγω της αποχής-ρεκόρ.

Ο κ. Μελανσόν δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει τη νομιμοποίηση για τη διάλυση του εργασιακού νόμου και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κοινωνική αντίσταση» στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του προέδρου της Γαλλίας. “Το υψηλό ποσοστό αποχής είναι σαν γενική απεργία από το πολιτικό καθήκον“, πρόσθεσε ο κ. Μελανσόν.

Η κ. Λεπέν δήλωσε από την πλευρά της ότι η υψηλή αποχή στην ψηφοφορία αποδυναμώνει την νομιμοποίηση του νέου κοινοβουλίου. «Ο κ. Μακρόν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά οι ιδέες του αποτελούν μειοψηφία στη χώρα και το Εθνικό Μέτωπο θα πολεμήσει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια», δήλωσε η κ. Λεπέν προσθέτοντας ότι το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του υπερασπίζονται «τα συμφέροντα της ιεραρχίας».

Για τον Εντουάρ Φιλίπ, Πρωθυπουργό της Γαλλίας το αποτέλεσμα είναι απόδειξη ότι οι Γάλλοι στην πλειοψηφία τους προτίμησαν την ελπίδα από την οργή, την αισιοδοξία από την απαισιοδοξία και την εμπιστοσύνη από την αναδίπλωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

«Πριν από έναν χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε να φαντασθεί τέτοια ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Το οφείλουμε στην βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει νέα πνοή στην δημοκρατία. Το οφείλουμε επίσης στους Γάλλους που θέλησαν να δώσουν στην εθνική αντιπροσώπευση νέο πρόσωπο», πρόσθεσε ο κ. Φιλίπ.

Πηγή: koutipandoras.gr

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

Leave a Reply

Top