Είστε εδώ
Home > FAQ news > Επιστολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από Νίκο Παππά και Δημ Παπαδημητρίου, μετά το άτυπο μονοπώλιο Μαρινάκη στην διανομή Τύπου!

Επιστολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από Νίκο Παππά και Δημ Παπαδημητρίου, μετά το άτυπο μονοπώλιο Μαρινάκη στην διανομή Τύπου!

Επιστολή απέστειλαν σήμερα ο Νίκος Παππάς και ο Δημ Παπαδημητρίου προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στη διανομή του Τύπου…

Συγκεκριμένα, οι δύο Υπουργοί ζητούν τη γνώμη της Επιτροπής σχετικά με τη λειτουργία του ανταγωνισμού σε περίπτωση που παύσει τη δραστηριότητά της η μία εκ των δύο υφιστάμενων επιχειρήσεων (πρακτορείων) διανομής Τύπου, καθιστώντας de facto μονοπωλιακή τη θέση του μοναδικού ανταγωνιστή της, ο οποίος μάλιστα ελέγχεται από εκδότες που κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά των εντύπων. Είναι προφανές οτι η επιστολή “φωτογραφίζει” το de facto μονοπώλιο που θεσμοθετείται πλέον στην διανομή Τύπου από τον Οργανισμό Μαρινάκη ( Άργος ), μεσά την ουσιαστική κατάρρευση της “Ευρώπης” που ανήκλε στον Όμιλο Μπόμπολα! Δεν πρέπει να παοσυνδέεται η σημερινή πρωτοβουλία, από την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει μια τάξη και να φέρει διαφάνεια στις πραγματικές κυκλοφορίες των εφημερίδων, πράγμα που επιτυγχάνεται σε σημαντικο βαθμό και από την επιβολή του barcode στα φύλλα των εφημερίδων, όπως επιβάλλει πλέον το Υπ ΨΗΠΤΕ ! Έτσι φαινόμενα του παρελθόντος, όπου το δελτίο που εκδίδει καθε εβδομαδα ένα πρακτορείο διανομής, να παρουσιάζει κυκλοφορία, μιας εφημερίδας της τάξης των 5000 φύλλων, την εβδομάδα, και μετά από 15 ημερες όταν γινεται η εκκαθαριση από τις επιστροφές, να επιστρεφονται οι 2000 πίσω, αλλά αυτο να μην καταγραφεται πουθενά, δημιουργώντας άνισες συνθηκες ανταγωνισμού, δεν θα επαναληφθούν ξανά!

Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητείται ακόμα, σε περίπτωση που η γνωμοδότηση καταδεικνύει μη ικανοποιητική λειτουργία του ανταγωνισμού, να υποδειχθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην ανάγκη ανεμπόδιστης άσκησης της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας του Τύπου, που συνδέεται άρρηκτα με την ελευθερία κυκλοφορίας του, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα, καθώς και στη θεσμοθετημένη αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας και την κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών αναφορικά με τη διαδικασία άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας της λειτουργίας Πρακτορείου Εφημερίδων και Περιοδικών.

Επίσης, σημειώνεται ότι η ελευθερία του Τύπου και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διανομή του προϋποθέτει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, προκειμένου να διασφαλίζεται επαρκώς: α) η δυνατότητα πρόσβασης όλων των εκδοτών σε σύστημα διανομής των εντύπων τους, στο οποίο δεν θα εφαρμόζονται άνισοι όροι, β) η δυνατότητα των εκδοτών να επιλέγουν ποιοτικές υπηρεσίες διανομής και γ) η επί ίσοις όροις διανομή των εντύπων (εφημερίδων και περιοδικών) προς το καταναλωτικό κοινό.

Leave a Reply

Top