Είστε εδώ

Μπαλάφας: Θα μπορούσαμε να κάνουμε προοδευτικό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ αν σταματήσει να είναι “κ@%*ος και βρακί” με τη ΝΔ

Προφανώς θα θέλαμε ένα ΠΑΣΟΚ που θα εγκατέλειπε τους εναγκαλισμούς με τον νεοφιλελευθερισμό, θα βλέπαμε μια κοινή πορεία με συγκλίσεις και συνεργασίες, ένα προοδευτικό μέτωπο απέναντι στον συντηρητικό πόλο. Μακάρι ο χώρος αυτός να κάνει μια στροφή προς αυτήν την πλευρά, το οποίο εγώ προσωπικά χαιρετίζω, με την προϋπόθεση ότι το ΠΑΣΟΚ θα σταματήσει να είναι «κώλος και βρακί» με τη ΝΔ, είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπαλάφας, υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνέντευξή του την Τρίτη στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή στον ραδιοφωνικό σταθμό North 98.0.
Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα να συνυπάρξουν ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛ, απάντησε «έχουν δει τόσο διαφορετικά πράγματα τα μάτια μας τα τελευταία χρόνια που γίνονται και καινούρια πράγματα».
Για την χθεσινή διάσκεψη των προέδρων, ο κ.Μπαλάφας είπε ότι “η βάση του προβλήματος που έχει προκύψει με το τηλεοπτικό τοπίο, βρίσκεται σε δύο βασικά σημεία. Το πρώτο είναι ότι τα τελευταία 27 χρόνια επικρατούσε μια ανομία, ανεξέλεγκτη και δωρεάν νομή και χρήση των δημόσιων συχνοτήτων, πράγμα που το ίδιο το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικό ενώ το δεύτερο είναι ότι το Σύνταγμα ενώ λέει πολύ σωστά ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) με πλειοψηφία 4/5, πρέπει να έχει την ευθύνη για τις άδειες των καναλιών, δεν διευκρινίζει, αν η όποια αντιπολίτευση δεν θέλει να συγκροτηθεί, τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση. Η έλλειψη της πολιτικής βούλησης όλα αυτά τα χρόνια έφερε αυτό το πρόβλημα“.
“Σήμερα έχουμε ένα νέο στοιχείο. Μετά από τις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης και του Προέδρου της Βουλής, επιδιώχθηκε ανοιχτά μέσα στην συνεδρίαση η προσπάθεια να βρεθεί μια συναινετική λύση, λέχθηκαν διάφορες προτάσεις, κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής να προτείνει τον Ροδόλφο Μορώνη για πρόεδρο, τον Βασίλη Μουλόπουλο για αντιπρόεδρο και τον Νίκο Κιάο για μέλος του ΕΣΡ, και εκεί αποκαλύφθηκε η υποκρισία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων που συνέδραμαν την προσπάθεια της ΝΔ. Δήλωσαν μεν παρών αλλά συνεχίζουν να εμποδίζουν την συγκρότηση του ΕΣΡ και την αποκατάσταση της τάξης. Την Πέμπτη πρέπει πλέον, στην επικείμενη διάσκεψη των προέδρων, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η ΝΔ να αποφασίσουν τι θα κάνουν” συνέχισε.
Πρέπει να προχωρήσουμε στη νομιμότητα. Η ΝΔ πλέον με την στάση της αυτήν απομονώθηκε. Δεν τηρεί πλέον ούτε προσχήματα. Αυτό το χωρίς όρια ΝΑΙ στους μεγαλοεπιχειρηματίες καναλάρχες ενοχλεί πλέον και έναν κόσμο δικό της και ορισμένα στελέχη της. Ας μας προτείνει ο κ. Μητσοτάκης αυτούς που θέλει. Έφερε η ΝΔ ένα σχέδιο νόμου, το οποίο βασίζεται πάνω στον λεγόμενο νόμο Παππά. Είναι δηλαδή μια σειρά διατάξεις που προβλέπονται από τον προηγούμενο νόμο αλλά υπάρχουν δύο διαφορές, οι οποίες είναι ευνοϊκές για τους καναλάρχες. Η μία είναι ότι δεν βάζει το όριο των 400 εργαζομένων που χρειάζεται ένα κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας και είναι υποχρεωμένοι οι καναλάρχες να το έχουν και διατηρεί ουσιαστικά το καθεστώς της ανασφάλιστης εργασίας, των συμβάσεων των 200 ευρώ και τα λοιπά. Και φυσικά καταργεί τον όποιο διαγωνισμό, με τον οποίο έρχονται έσοδα στα κρατικά ταμεία και τον αντικαθιστά με μία αδειοδοτική διαδικασία που ελαχιστοποιεί το οικονομικό τίμημα. Η ουσία είναι ότι η ΝΔ και μια μερίδα καναλαρχών δεν θέλουν να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Ας συγκροτηθεί λοιπόν το ΕΣΡ για να αποφασίσει πόσες άδειες θέλει να υπάρχουν.
Για το θέμα του ανασχηματισμού και την ανακοίνωση για την δομή των υπουργείων, που αναφέρουν οι εφημερίδες, ο κ. Μπαλάφας τόνισε ότι η ανακοίνωση αυτή δεν έγινε από την κυβέρνηση και τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε υποβάλλει σχέδια προεδρικών διαταγμάτων στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας. Αυτά βγήκαν στην επιφάνεια δεν ξέρω πως, είπε ο κ. Μπαλάφας και φυσικά δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση στον κυβερνητικό σχεδιασμό γιατί δεν έχουν υποβληθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υποβλήθηκαν αρμοδίως μόνο στο ΣτΕ. Δεν ξέρω πως έγινε η διαρροή. Πρώτα θα τακτοποιηθούν οι δομές και μετά θα γίνει η στελέχωση. Δεν είναι στην άμεση προτεραιότητα τη κυβέρνησης ο ανασχηματισμός. Έχουμε τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης.
 
Πηγή: left.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *