Είστε εδώ

Ξεκινά σήμερα η δίκη για τις οροθετικές που διαπομπεύθηκαν επί Λοβέρδου (βίντεο). Έμπρακτη στήριξη από τη νέα Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ

“Πέρναγα το φανάρι, πηγαίνοντας για φαγητό. “Μπες στο περιπολικό για εξακρίβωση”, μου είπαν. Με μετέφεραν σ’ ένα υπόγειο για εξετάσεις. Μου είπαν απλά “έχεις AIDS. Θα πας φυλακή”. “Οι άνθρωποι της ασφάλειας φορούσαν γάντια. Οι αστυνομικοί συμπλήρωναν τα χαρτιά, φορώντας μάσκα. Άφηναν το φαγητό σ’ ένα παγκάκι. Ήρθε το παιδί να με δει και μου φόρεσαν χειροπέδες”. “Και οι 32 γυναίκες γίναμε ψυχικά ράκη. Κάνουμε χρήση ουσιών. Για 1,5 μήνα δεν μας έδωσαν ούτε ένα ντεπόν. Για καθαριότητα ούτε λόγος. Αναγκάστηκα να κόψω τις φλέβες μου για να με μεταφέρουν στο νοσοκομείο κρατουμένων. Έδιωξαν τ’ αδέλφια μου από τη δουλειά, το παιδί μου από το σχολείο”.
Αρχίζει η δίκη για 11 οροθετικές γυναίκες που είχαν διαπομπευθεί υπό την υπουργία του Ανδρέα Λοβέρδου το 2012. Η δίκη ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Νοέμβρη, αλλά αναβλήθηκε για τις 15.

(“Το χρονικό μιας διαπόμπευσης”. Το ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαυρουδή κατέγραψε την περιπέτεια των οροθετικών γυναικών. Μια ιστορία που κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει )
Οι εν λόγω γυναίκες είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι “εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό του HIV/ AIDS”. Από τις 32 γυναίκες που είχαν κατηγορηθεί, οκτώ έχουν ήδη αθωωθεί, ενώ 11 αντιμετωπίζουν μικρότερες κατηγορίες. Δύο εξ αυτών, η Κατερίνα και η Μαρία, δεν είναι πια στη ζωή. Η Κατερίνα αυτοκτόνησε ενώ η 32χρονη Μαρία Κουλουριώτη, μητέρα ενός παιδιού, πέθανε τον περασμένο Μάιο.
Εν όψει του δικαστηρίου ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή τους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών αυτών, με στόχο την ηθική και ουσιαστική αποκατάστασή τους στην κοινωνία.
“Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υποστηρίζει την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα και βρίσκεται αρωγός στα ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα των ευπαθών ομάδων με γνώμονα την προαγωγή και προστασία της Δημόσιας Υγείας”, ανακοινώνεται σχετικά.
Και οι 32 γυναίκες που κατηγορήθηκαν συνολικά, έχουν αποφυλακισθεί. Η υγειονομική διάταξη στην οποία βασίστηκε ο διασυρμός τους, καταργήθηκε και τέθηκε εκ νέου σε ισχύ. Όπως αναφέραμε, οκτώ από τις γυναίκες αθωώθηκαν, 13 αντιμετώπισαν μικρότερες κατηγορίες (μαζί με τις δύο γυναίκες που δεν είναι εν ζωή πια). Κάποιες οροθετικές ήταν και τοξικοεξαρτημένες και όταν φυλακίστηκαν δεν έτυχαν της κατάλληλης αγωγής.
Η ντροπιαστική για την τότε κυβέρνηση, διαπόμπευση, βασίστηκε στην υγειονομική διάταξη 39Α, η οποία βασιζόταν με τη σειρά της σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940. Η εν λόγω υγειονομική διάταξη είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 2012 από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και συνοδεύτηκε από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οροθετικών γυναικών. Καταργήθηκε τον Μάιο του 2013 από την υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, ωστόσο τον Ιούνιο 2013 ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε στην άρση της πράξης κατάργησης. Η οριστική κατάργηση της 39Α έγινε από την τωρινή κυβέρνηση.
Η διάταξη είχε οδηγήσει οροθετικές γυναίκες – χρήστριες ενδοφλέβιων ουσιών και θύματα trafficking – σε συλλήψεις, αναγκαστικές εξετάσεις, φυλάκιση και εν τέλει συνεχή διαπόμπευση.
Πηγή: left.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *