Είστε εδώ

Ξαρχάκος σε Τσίπρα: “Ευχαριστώ” … Πρώτη φορά Πρωθυπουργός έδειξε ευαισθησία για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ

«Είναι η πρώτη φορά όμως που ένας πρωθυπουργός έδειξε την ευαισθησία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό και την αποφασιστικότητα να το επιλύσει» τονίζει ο Σταύρος Ξαρχάκος στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί προσωρινός επίτροπος στην ΑΕΠΙ και ταυτόχρονα να δρομολογηθεί άμεσα η ψήφιση του νέου νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα.
Πριν από λίγες βδομάδες ο Σταύρος Ξαρχάκος είχε ζητήσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο θέμα της ΑΕΠΙ. «Προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη να σ’ ευχαριστήσω γι’ αυτό, περιμένοντας την υλοποίηση των αποφάσεών σου» σημειώνει ο Σταύρος Ξαρχάκος.
Ολόκληρη η επιστολή προς τον πρωθυπουργό
Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,
Πρόσφατα απευθύνθηκα δημοσίως προς εσένα και έκανα έκκληση για την προσωπική σου παρέμβαση για την επίλυση του θέματος της ΑΕΠΙ. Δεν είναι η πρώτη φορά που απευθύνομαι όλα αυτά τα χρόνια σε κορυφαίους πολιτειακούς παράγοντες (πρωθυπουργούς και υπουργούς πολιτισμού) ζητώντας την παρέμβασή τους για την εξυγίανση και κάθαρση της ΑΕΠΙ ώστε να σταματήσει η απίστευτη εκμετάλλευση των Ελλήνων δημιουργών. Είναι η πρώτη φορά όμως που ένας πρωθυπουργός έδειξε την ευαισθησία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό και την αποφασιστικότητα να το επιλύσει. Και προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη να σ’ ευχαριστήσω γι’ αυτό, περιμένοντας την υλοποίηση των αποφάσεών σου.
Με εκτίμηση,
Σταύρος Ξαρχάκος

Παρέμβαση Τσίπρα: Προσωπικός επίτροπος στην ΑΕΠΙ για το σκάνδαλο εκατομμυρίων

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός αποφάσιε να παρέμβει προσωπικά με αφορμή το σκάνδαλο στην ΑΕΠΙ, που επιβεβαιώνει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, αλλά και την δικαστική απόφαση που υποχρεώνει την εταιρεία να επιστρέψει περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ σε δημιουργούς, αναδρομικά.

Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ορίζεται άμεσα προσωρινός επίτροπος για την άσκηση ελέγχου στην ΑΕΠΙ, ενώ κατατίθεται άμεσα στη Βουλή και νόμος για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Το ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και έχει πολλές διαστάσεις, πολιτιστικές, οικονομικές, εργασιακές, κοινωνικές. Αφορά στη:
-Διαφύλαξη της δυνατότητας των δημιουργών να ζουν από τη δουλειά τους και τη δημιουργία τους.
– Δυνατότητα των επαγγελματιών να αξιοποιούν αυτό το έργο για την εργασία ή την επιχειρηματική τους δράση, χωρίς δυσανάλογους περιορισμούς. Και, τέλος,
-Αγγίζει το ατομικό δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν μια ευρεία πρόσβαση σε αυτές τις δημιουργίες.
Το ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εντέλει ένα ζήτημα δημόσιας πολιτικής.
Η ΑΕΠΙ είναι άλλη μία από τις πολλές θεσμικές «ιδιορρυθμίες» που η Κυβέρνησή μας κληρονόμησε από την κατάσταση της προηγούμενης διακυβέρνησης. Μία «ιδιορρυθμία» ριζωμένη σε βάθος δεκαετιών. Οι τελευταίες εξελίξεις, που ξεκίνησαν από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που η κυβέρνησή μας είχε παραγγείλει, και φτάνουν στη δικαστική απόφαση για την υποχρέωση της ΑΕΠΙ να αποδώσει αναδρομικά ποσό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δημιουργούς λόγω καταχρηστικών ποσοστών προμήθειας για τα λεγόμενα μηχανικά δικαιώματα, μας δείχνουν έναν συγκεκριμένο δρόμο. Ομοίως και η επισήμανση του δικαστηρίου για τη υποχρεωτική συνεκτίμηση, έστω, της γνώμης των δημιουργών για μια σειρά ζητημάτων λειτουργίας της ΑΕΠΙ.
Μπροστά στη διαμορφωμένη αυτή κατάσταση, η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη. Τα δικαιώματα των δημιουργών θα προστατευθούν και θα διευρυνθούν. Ο κόσμος της εργασίας του Πολιτισμού έχει ανάγκη από διαφάνεια στη διαχείριση του μόχθου και των δικαιωμάτων του.
Το Υπουργείο Πολιτισμού ορίζει άμεσα προσωρινό επίτροπο για να ασκήσει τον δέοντα έλεγχο επί της ΑΕΠΙ. Επίσης, καταθέτει άμεσα στη Βουλή τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα, όπου θα ρυθμίζονται όλα τα σχετικά ζητήματα κατά τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για νέες αυθαιρεσίες και αθέμιτες επιλογές. Η υπόθεση αυτή αφορά στην διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και των επικοινωνιακών δικαιωμάτων της κοινωνίας και δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να κάνουμε κάτι λιγότερο από αυτό που πρέπει. Μεγάλη ή μικρή, πρόσφατη ή από μακρού χρόνου υπαρκτή, κάθε κακοδαιμονία που χαρακτηρίζει τη λειτουργία των θεσμών της χώρας, είναι στόχος αυτής της κυβέρνησης να εξαλειφθεί.»
Πηγή: left.gr, koutipandoras.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *