Είστε εδώ

“Βόμβες” Τσίπρα: “Το δημοψήφισμα έγινε για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και εμείς και η τρόικα – Κάναμε λάθος και με τις τηλεοπτικές άδειες και με τη Novartis”!

Άλλος Τσίπρας …

Σάλο και νέο κύκλο συζητήσεων θα προκαλέσουν οι τοποθετήσεις του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο της Καθημερινής και τη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη . Ανάμεσα στα άλλα παραδέχτηκε ότι το Μνημόνιο ήταν αναγκαίο, οτι το δημοψήφισμα έγινε για να “τρομάξουν” και οι δύο πλευρές (Ελλάδα – Ευρώπη) και να κάνουν ένα βήμα πίσω ενώ τέλος εξαπέλυσε πυρά κατά διαφόρων πτυχών της διακυβέρνησής του

«Η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω, το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. Εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος. Η ευρωπαϊκή ηγεσία έδωσε την προοπτική διεξόδου με την αναδιάρθρωση του χρέους. Φέραμε ένα Μνημόνιο, εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες».

Έπειτα, αναφέρθηκε σε «προσωπικές στρατηγικές» εντός της κυβέρνησής του και σημείωσε πως «πετύχαμε να υπάρχει ένα δύσκολο πρόγραμμα, όμως με αρχή, μέση και τέλος αλλά και τους απαραίτητους πόρους». Ο ίδιος τόνισε: «Πετύχαμε την έξοδο από τα Μνημόνια το 2018, κάτι που δεν κατάφεραν οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις, του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά».

«Δεν είχα στο μυαλό μου μια πολιτική ρεβάνς για την “Πρώτη φορά Αριστερά”, αλλά στόχο είχα την ευρεία πολιτική συναίνεση για την έξοδο της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι είχε φιλική σχέση με τον – τότε – Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπιο Παυλόπουλο, διαψεύδοντας ότι είχε απειλήσει περί παραίτησής του.

Με σαφείς αιχμές κατά προσώπων της κυβέρνησής του, αναμεσά τους το Νίκο Παππά (τηλεοπτικές άδειες), τον Παύλο Πολάκη αλλά και τον Δημ Τζανακόπουλο (υπόθεση Novartis) και βέβαια τον Γιάνη Βαρουφάκη  ( “προσωπικές ατζέντες”).

Novartis και τηλεοπτικές άδειες
Αναφερόμενος στην υπόθεση Νοvartis και τις τηλεοπτικές άδειες ο Αλ. Τσίπρας τόνισε τα εξής:

«Παραδέχομαι ότι στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, η διαχείρισή μας ήταν ατυχής. Οι προθέσεις μας ήταν αντίθετές. Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν.

Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας. Δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου.

Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ όυτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις».

Ο κ.Τσίπρας ως τέκνο της μεταπολίτευσης, αφού ο ίδιος γεννήθηκε τέσσερις μέρες από την παλινόρθωση της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στο κλίμα προσμονής μέσα στο οποίο μεγάλωσε.

Είπε μεταξύ άλλων:

Γεννήθηκα 4 ημέρες μετά τη Μεταπολίτευση, έχω μνήμες από το 1980 και μετά. Το ωστικό κύμα της Μεταπολίτευσης κράτησε πολλά χρόνια, θυμάμαι ως παιδάκι την προσμονή των μεγάλων αλλαγών. Θυμάμαι το βράδυ των εκλογών του 1981. Η πολιτική είχε μπει σε κάθε σπίτι και σε κάθε συνείδηση εκείνη την εποχή. Η στιγμή της Μεταπολίτευσης ήταν μια μεγάλη τομή. Η στιγμή αυτή θεμελιώθηκε στο πλαίσιο δύο τραυμάτων: της τραγωδίας στην Κύπρο και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οδηγηθήκαμε, είπε, στην κρίση λόγω της προδοσίας των αξιών της μεταπολίτευσης:

Αυτά τα 50 χρόνια υπήρξαν σημαντικές χαμένες ευκαιρίες Η πρώτη αφορά την οικονομία, η δεύτερη τη λειτουργία των θεσμών και του Κράτους Δικαίου. Δεν πετύχαμε ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό άλμα αυτά τα 50 χρόνια. Η χώρα οδηγήθηκε σε μια πρωτοφανή κρίση χρεοκοπίας και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτής της κρίσης.
Πολλοί είπαν ότι οδηγηθήκαμε στην κρίση εξαιτίας της αποτυχίας της Μεταπολίτευσης. Εγώ θα πω ότι οδηγηθήκαμε λόγω της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ίσες ευθύνες γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές αρχές. Μετατράπηκαν σε κόμματα δίχως συνεκτική ιδεολογία. Η χώρα σταμάτησε να παράγει και σταμάτησε να φορολογεί. Η ΝΔ αναθεώρησε μια βασική αρχή της ταυτότητάς της που ήταν η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

Για «μαύρη κηλίδα στο φόρεμα της Μεταπολίτευσης» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών, σημειώνοντας πως «έχει περάσει ενάμισης χρόνος και δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη». Στη συνέχεια, είπε ότι «ο μεγάλος ασθενής είναι η δικαιοσύνη» και συμπλήρωσε το εξής ως προς το κράτος δικαίου: «Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη.
Μια δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα».

«Πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθούμε στη διόγκωση ενός κύματος αντιπολιτικής», είπε ο πρώην πρωθυπουργός «εάν οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορέσουν να γίνουν μέρος της λύσης», όπως σημείωσε. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις ευθύνες της Αριστεράς, λέγοντας το εξής: «Η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής. Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές».

Από το 2008 διάγουμε μια περίοδο κρίσεων. Η εποχή μας μοιάζει – με σημαντικές διαφορές – με αυτό που βίωνε η ανθρωπότητα στα τέλη του Μεσοπολέμου».

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο πρώην πρωθυπουργός – μεταξύ άλλων – τόνισε: «Ο αντιαμερικανισμός μου πάντα είχε ένα πλαίσιο, ακόμη και όταν ήμουν νέος. Εμπνεόμουν από τον Μαρτιν Λούθερν Κινγκ και από τα κινήματα που διαμορφώνονταν στις ΗΠΑ. Είμαι ευτυχής που η δική μου κυβέρνηση έπαιξε ρόλο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης είχαν πάντα στενές σχέσεις με όλους στην εξωτερική πολιτική. Ο πρώτος που άνοιξε τον δρόμο για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ολοκλήρωσε τη Μεταπολίτευση»

Ερωτηθείς για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο πατέρας του ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ, αλλά τα αδέλφια του ήταν οργανωμένα στην ΚΝΕ. «Το βράδυ των εκλογών του ’81, είδα κατηφή τα αδέλφια μου, ήταν μία αντίφαση», ανέφερε ο ίδιος και τόνισε ότι αποφάσισε να ενταχθεί στην Κομμουνιστική Αριστερά την εποχή που κατέρρεαν όλες οι βεβαιότητες. «Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ανοησίες τα περί μιμητισμού. […] Κάποιοι ενοχλήθηκαν γιατί το ωστικό κύμα του 2015 είχε συγκρίσιμα χαρακτηριστικά με εκείνο του 1981».

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι μια εμβληματική προσωπικότητα, αφού ολοκλήρωσε τα βήματα της Μεταπολίτευσης και προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές εκσυγχρονισμού της χώρας που ήταν απαραίτητες», ανέφερε έπειτα ο Αλέξης Τσίπρας. «Υπάρχει η όψη του Ανδρέα Παπανδρέου της “Αλλαγής” και υπάρχει και η κατάληξη της διακυβέρνησης, στο τέλος της κυβερνητικής θητείας του, κατέληξε ο ίδιος κατεστημένο», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και τόνισε ότι «αν δεν υπήρχε η εκδικητική στάση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου με το Ειδικό Δικαστήριο, ίσως να ήταν διαφορετικό το αφήγημα πια».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης»
Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας ερωτήθηκε για τα πράγματα που είναι ευχαριστημένος και για αυτά που δεν είναι όσον αφορά στην πορεία της Ελλάδας κατά τη Μεταπολίτευση και είπε: «Για τη χώρα δεν είμαι ευχαριστημένος γιατί, ύστερα από 50 χρόνια ομαλής πορείας, τα νέα παιδιά φεύγουν από τη χώρα ξανά. Έχει υπάρξει μια ρωγμή στο κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης. Είναι εμφανές ότι οι νέες γενιές βλέπουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες. Προσωπικά, δεν μπορώ να είμαι περήφανος για το ότι παρά τις προθέσεις μας, από λάθη και παραλείψεις, δώσαμε μια εικόνα διαφορετική από αυτό που επιδιώκαμε. Είμαι απογοητευμένος που ενώ πετύχαμε πολλά, διαχειριστήκαμε ενοχικά τη μεγάλη μας επιτυχία: το ότι διαχειριστήκαμε την πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας, στην κρίση. Είμαι απογοητευμένος που δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε έναν βελούδινο διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Η σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ έγινε με βάση τις δυνατότητες που υπήρχαν.

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Η χώρα παραμένει συνώνυμο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Για την κυβέρνησή μου είμαι περήφανος για τρ πράγματα: Για την έξοδο από το Μνημόνιο, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες στιγμές, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης όσον αφορά στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Πηγή: documentonews.gr

17 σχόλια στο ““Βόμβες” Τσίπρα: “Το δημοψήφισμα έγινε για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και εμείς και η τρόικα – Κάναμε λάθος και με τις τηλεοπτικές άδειες και με τη Novartis”!

  1. Δηλαδή θέλει να μας πει ο κύριος Τσίπρας πως συμφωνεί με το τηλεοπτικό τοπίο που υπάρχει? Αν είναι έτσι πάει να πει πως είναι βουτηγμένος και αυτός στο σάπιο πολιτικό σύστημα από τα νύχια μέχρι την κορυφή.

  2. “Παραδέχομαι ότι στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, η διαχείρισή μας ήταν ατυχής. Οι προθέσεις μας ήταν αντίθετές. Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο”
    Ο/Η Βασίλης Μητσοπουλος – η διαχείρισή μας ήταν ατυχής-τι δεν κατάλαβες και το ερμηνεύεις με αυτόν τον τρόπο?

  3. Σύντροφε ΑΛΕΞΗ ό,τι λες και όπου το λες ακόμα και στους Παπαχελάδες της διαχρονικής διαπλοκής το ακούμε με “θρησκευτική” ευλάβεια και μέγιστη προσοχή! όμως να ξέρεις κι εσύ πως μας απογοητεύεις…..
    ΕΙΠΕΣ: λάθος το δημοψήφισμα, λάθος ο χειρισμός της novartis, λάθος η επιλογή των πρωτοκλασάτων που εσύ είχες διορίσει δίπλα σου!!! τα σωστά ποια ήταν; να σου πω εγώ ένα που με αυτό και μόνο θα μείνεις στην ΙΣΤΟΡΙΑ, ότι κατάφερες και πέρασες στα μέλη του κόμματος την επιλογή του Προέδρου τους!!! κι εύχομαι ειλικρινά να μην συμβεί αυτό που μου είπε ένας σύντροφος: “για να ξεφύγουμε απ΄ όλο αυτό πρέπει να ξεχάσουμε την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φοβάμαι μήπως γρήγορα πούμε και πως πρέπει να ξεχάσουμε την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΤΣΙΠΡΑ” Πάντως κατά την ταπεινή -ελάχιστη γνώμη μου αν ήθελες πραγματικά να σταθείς εκεί που ήσουν στην πολιτική και στην καρδιά μας, αλλά προπάντων στην νέα προοπτική των προοδευτικών δυνάμεων, έπρεπε να παραβρεθείς στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ και να στηρίξεις ανοιχτά και καθαρά το νέο Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη!

    1. Ο Τσίπρας πήρε δύο φορές 35%.Κυβερνησε .Όταν το κάνει ο Κασελακης να μας το πεις

  4. Ο κύριος Τσίπρας γνώστης από μέσα των γραναζιων του σάπιου συστήματος θα έπρεπε να βγει ξεκάθαρα και να διαλαλήσει πως αν η ενημέρωση της κοινής γνώμης δεν περάσει στα χέρια της τότε αυτό το σάπιο σύστημα που παλεύουμε να αλλαξει θα ζει και θα διυθεντεβει μια ζωή σε βάρος όλων των αδυνάτων. Και δεν φταίει ο κακος χειρισμός από τον ΠΑΠΠΑ.

    1. Αλέξη με απογοητεύσεις.Αντι για καταγγελίες και κατεδάφιση του καθεστώτος,και του φασισμού των ΜΜΕ,εκείνες τους συνεργάτες σου υπουργούς.ΛΥΠΑΜΑΙ

  5. βομβα οντως για ολους εμας που πιστευαμε οτι ειμαστε απεναντι στο συστημα των μμε βομβα και μας το λες τσιπρα μεσα στα καλοπαιδα μπραβο…..

  6. Αλέξη ακόμη σου κάθεται στο στομάχι ο Πολάκης και Παππας;
    Φαίνεται ότι εσύ προτιμούσες τον Κεδικογλου,τον Σταθακη και παρόμοιους…
    Δεν κατάλαβες ακόμη ότι ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ γιατί υπήρχαν και αυτοί μ

  7. Έχετε αντιληφθεί πως ο Τσίπρας είναι ο 1ος κ μοναδικός Αριστερός πρωθυπουργός? Πως αυτός συνέθεσε όλες τις αριστερές ομάδες στον Συνασπισμό κι έγιναν κυβέρνηση? Πως άρχισαν να τον υπονομεύουν από μέσα όταν έγινε γ.γραμματεας ο Σκουρλέτης? Να πω κι άλλα? Λίγη αυτοσυγκράτηση και στοχασμός δε βλάπτει…

  8. Ο Τσίπρας ρίχνει τις ευθύνες του στους άλλους!!!! Όχι κύριοι αυτός ήταν ο καπετάνιος και όταν το καράβι βουλιάζει φεύγει τελευταίος όχι πρώτος και συμπαρασύρει και τούς υπόλοιπους!!!!?? Ο Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος προθυπουργος τής αριστεράς που έφερε στην εξουσία την χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών και την προίκισε και με 37δις και όχι μόνο σχεδίασε και υλοποίησε την ανατροπή του νόμιμα προσφάτως εκλεγμένου προέδρου για να εδραιωθεί στην εξουσία η ΝΔ.Τελεισ και παύλα. Αυτά δεν σβήνονται. Να αγιασει το στόμα του Πολακη!!!! Η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι έργο του Τσίπρα!!!!

  9. Οι αφορισμοί και μηδενισμός δεν βοηθούν την υπόθεση της Αριστεράς. Λυπάμαι για τις θέσεις σας κα Κάρεν. Ο Τσίπρας είναι πολιτικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας. Μένει απλά να φανεί. Ωστόσο μπροστά μας έχουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά μας στις ευρωεκλογές. Δε βλέπω κανένα σας να σας απασχολεί το θέμα. Πλαισιωστε τις οργανώσεις μας να δουλέψουμε για αυτό.

  10. Βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια…το 2018…με αυτό το ελεεινό ψέμμα πως μπορείς να έχεις μια πειστική αυτοκριτική ; Κρίμα…1000 φορές κρίμα… Η ταφόπλακα της Αριστεράς επιτεύχθηκε το ίδιο βράδυ της εξωφρενικής αλλαγής του δημοψηφίσματος από ΟΧΙ σε ένα ΝΑΙ που δεν το περίμενε όλοι οι Έλληνες κ όχι μόνο οι αριστεροί… Έτσι άνοιξε διάπλατα η πόρτα για να επανέλθει η Δεξιά με μια ανεξέλεγκτη ολιγαρχία που έχουμε τώρα…Να σκεφτεί ο Τσίπρας πως ήρθε στο προσκήνιο με την αγνή κ απεριόριστη υποστήριξη του Αλαβάνου…κ με ποια ύπουλη μεθόδευση του γύρισε την πλάτη… Ωστόσο ο Αλαβάνος ήταν ο πρώτος που τον καταλαβε…κ τον κατάγγειλε… Είναι εύκολο να ισχυρίζεσαι ότι φταίνε οι άλλοι…Ακόμα κ αυτοί που σε στήριξαν στα μνημόνια κ στην διακυβέρνηση του 2015-19 πχ Τσακαλώτος κλπ της Νέας Αριστεράς…αλλά κ αυτοί συνετέλεσαν στην πτώση των αξιών της Αριστεράς…

  11. Με στενοχωρει το ” καναμε” δεν ακουσα κανενα “εγω” κανενα “εκανα”. Υπηρχε παντα συλλογικη αποφαση? Ντροπη γιαυτα που λεει για το δημοψηφισμα . Μας κοροιδευαν καταμουτρα οταν μας ζητησαν το ναι η οχι? Ζητουσαν αλλοθι για να κρατησουν την καρεκλα? Γιατι δεν εφαρμωσε τη δηλωση του ” δεν ειμαι πρωθυπουργος παντος καιρου.”
    Η προσαρμωζεσαι και υποκυπτεις ηττημμενος, η παραιτησαι και επανερχεσαι? με το κεφαλι ψηλα.
    Συμπ: βιαστηκε να αναλαβει πρωθυπουργος.(ρηχνωντας τον Σαμαρα.) Αλλο ιδεολογια και προθεσεις και αλλο πραγματικοτητα. Ηταν ανετοιμος. Τωρα προσπαθει να τα μπαλωσει.
    Υπαρχει και η φραση” φταιω και εγω” για το χαλι που εχουμε φτασει τωρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *