Είστε εδώ

Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα! ΕΣΗΕΑ υπέρ “νόμου Παππά” … στη Βουλή: «360 δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης. Να αποσυρθεί η διάταξη», να παραμείνει η πρόβλεψη του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ!!!

Έντονα επικριτική για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πεδίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίοι ξετυλίγονται στο νομοσχέδιο Λιβάνιου, εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, στην ακρόαση των φορέων στη βουλή. Για την ίδια, «το σχέδιο νόμου, το οποίο συζητείται, δημιουργεί μείζονα προβλήματα στον χώρο της ενημέρωσης», ενώ επί της ουσίας ζήτησε να παραμείνει σε ισχύ ο νόμος Παππά για τα κανάλια.

Όπως εξήγησε η κυρία Αντωνιάδου, «για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο νόμος που βρίσκεται σε σήμερα σε ισχύ, προβλέπει 400 θέσεις εργασίας ως ελάχιστο αριθμό εργαζομένων (σ.σ.: ανά τηλεοπτικό σταθμό). Με το σχέδιο νόμου, ο αριθμός αυτός μειώνεται στους 340. Συνολικά 360 δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί συνάδελφοί μας θα οδηγηθούν στον καιάδα των εταιρειών τηλεοπτικών παραγωγών χωρίς αμοιβές, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ασφαλιστικά δικαιώματα, αντίστοιχα με εκείνα των συναδέλφων τους, οι οποίοι θα ασχολούνται μέσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ενώ και η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι τίθεται εν αμφιβόλω το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι για τους συναδέλφους μας αυτούς. 60 συνάδελφοί μας σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό, οι οποίοι σήμερα εργάζονται στους έξι τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αντιμετωπίζουν τη Δαμόκλειο Σπάθη της απόλυσης και όλοι βιώνουν την ανασφάλεια, καθώς δεν γνωρίζουν εάν και πότε θα κριθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς η μεταφορά τους στις εταιρείες παραγωγής».

Για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Καλούμε, λοιπόν, τον αρμόδιο Υπουργό να αφαιρέσει τη συγκεκριμένη διάταξη, την οποία στο σύνολό του το διοικητικό της συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απορρίπτει. Θέλω να τονίσω ότι δεν μπορούμε ταυτόχρονα να δεχτούμε να αφεθούν τα δελτία ειδήσεων και εν γένει οι ενημερωτικές εκπομπές σε εταιρείες παραγωγής, όπου οι συνάδελφοί μας, σε καθεστώς πλήρους εργασιακής ανασφάλειας, θα κληθούν να υπηρετήσουν την ενημέρωση, η οποία αποτελεί πυλώνα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας». Από τα βέλη της δεν ξέφυγαν ούτε τα «δώρα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τους καναλάρχες, καθώς επεσήμανε ότι οι δυσχερείς αλλαγές σε βάρος των εργαζομένων προχωρούν «την ώρα που με άλλη διάταξη, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών αντί να καταβάλουν τη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες ευνοούνται με επενδυτικά κίνητρα».

Η κυρία Αντωνιάδου αναφέρθηκε και στο θέμα των μπόνους μεγαλοστελεχών στην ΕΡΤ, λέγοντας: «Στην ΕΡΤ όλοι οι συνάδελφοί μας, ενώ ανέμεναν να αναγνωριστεί ο χρόνος προϋπηρεσίας τους, ο οποίος αποτελούσε βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς με τους οποίους προσελήφθησαν, αυτή η προϋπηρεσία δεν αναγνωρίζεται και δεν μπορούν να τοποθετηθούν στα μισθολογικά κλιμάκια. Ταυτόχρονα, προβλέπονται αυξήσεις για τις αμοιβές στελεχών, με το επιχείρημα της προσέλκυσης στελεχών από την αγορά. Είναι αναγκαίο να τεθούν ποσοτικά και ποιοτικά όρια, καθώς και διάφανη και αξιοκρατικά κριτήρια για τις επιπλέον αμοιβές και τα πρόσωπα που θα τις λάβουν, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα με υπέρογκους μισθούς, φαινόμενα τα οποία αξιοποιήθηκαν από όσους επιθυμούσαν να στοχοποιήσουν τη δημόσια τηλεόραση και το στελεχιακό της δυναμικό, σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων της, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις αμοιβές».

Το ενδιαφέρον είναι πως η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, συνέχισε σε… γραμμή Παππά, και για τη συνδρομητική τηλεόραση, όπου στην ουσία ζήτησε πρόβλεψη για ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και τις εργασιακές σχέσεις που αυτοί θα απολαμβάνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *