Είστε εδώ

Στα «μανταλάκια» κρεμάει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν το «καθεστώς» Μητσοτάκη με αέρα… Ερντογάν! «Στις προβληματικές χώρες η Ελλάδα για την ελευθερία του Τύπου»

«Χαστούκι» κατευθείαν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν η διατύπωση της Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βιέρα Γιούροβα, που στην ουσία επεσήμανε πως η Ελλάδα ανήκει στις «προβληματικές» χώρες της ΕΕ όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου. Ένα τόσο κρίσιμο θέμα που, παρά την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ – που τόνισε και η ίδια η Βιέρα Γιούροβα – την «βόμβα» πως η ΕΥΠ παρακολουθεί με την «σφραγίδα» Μητσοτάκη δημοσιογράφους που τολμούν να «αμφισβητούν» την «αριστεία» του, την αυστηροποίηση του ν/σ Τσιάρα για να «αλωνίζει» η κυβέρνηση και να επιβάλλει τη δική της εκδοχή των γεγονότων, τη δολοφονία χαρακτήρα της Ολλανδής δημοσιογράφου, που… έκανε απλά τη δουλειά της και δεν δέχτηκε να παίξει τον ρόλο του «αυλικού» του πρωθυπουργού, και άλλα τόσα παραδείγματα, έχει περάσει «στα ψιλά» από ελληνικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αλλά έχουν αναδείξει διεθνείς (δημοσιογραφικοί και μη) οργανισμοί.

Όλα αυτά δεν περνούν απαρατήρητα πλέον ούτε από την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, που τοποθετεί εμφανώς την Ελλάδα στις χώρες που κινδυνεύουν οι δημοσιογράφοι. Σε συνέντευξή της στο Euractiv Τσεχίας τόνισε πως η κατάσταση της ελευθερίας Τύπου στην Ευρώπη δεν είναι ίδια σε όλα τα κράτη.

«Έχουμε χώρες όπου η δημοσιογραφία είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα, και θα διαπραγματευτώ με αυτά τα κράτη διμερώς, ώστε να μην πάρουν επιπόλαια τις συστάσεις μας. Οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και εξαρτάται από την προθυμία των κρατών μελών να τις ακολουθήσουν», είπε η Γιούροβα.

Όπως επισημαίνει το Euractiv.gr, ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα συγκεκριμένα αποτελεί μέρος των «προβληματικών» χωρών, απάντησε: «Ναι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο. Εκεί σκοτώθηκε πρόσφατα ένας ερευνητής δημοσιογράφος», αναφερόμενη βεβαίως στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Υπογράμμισε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία να συζητήσει διμερώς το θέμα της ελεύθερης δημοσιογραφίας με όλες τις χώρες όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Τα μόνα κράτη όπου οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, είναι η Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο οι συνθήκες στη Νότια ή Ανατολική Ευρώπη είναι διαφορετικές. Θα χρησιμοποιήσω συγκεκριμένα δεδομένα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς των κρατών μελών», είπε.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για το θέμα της ελευθερίας Τύπου και έχει ήδη προβεί σε συστάσεις προς τα κράτη μέλη «που έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα να διασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών τους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων».

«Κάθε απόγευμα λαμβάνω ένα email από έναν οργανισμό που προστατεύει τους δημοσιογράφους. Όταν βλέπω εκεί δημοσιογράφους εκτός ΕΕ, φυσικά, μου τραβάει την προσοχή. Ωστόσο, όταν πρόκειται για ευρωπαίους δημοσιογράφους και επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, απαιτεί δράση. Είχαμε κάποιες φρικτές περιπτώσεις, όπως ο Jan Kuciak ή η Μαλτέζα δημοσιογράφος Daphne Galizia. Οι συστάσεις μας ενθαρρύνουν τα κράτη να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στους δημοσιογράφους».

Επέμεινε ότι τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να λαμβάνουν «ελαφρά» τις προειδοποιήσεις των δημοσιογράφων όταν πέφτουν θύματα επιθέσεων ή διαφόρων απειλών.

«Θέλουμε τα κράτη της ΕΕ να παρέχουν στα μέσα ενημέρωσης ειδική προστασία, κυρίως εάν οι δημοσιογράφοι ανησυχούν ότι οι υπολογιστές τους παραβιάζονται κ.λπ.»

«Έχουμε επίσης μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Τα στοιχεία του περασμένου έτους λένε ότι περισσότεροι από 900 δημοσιογράφοι υπέστησαν σωματικές βλάβες, πολλοί από αυτούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξε ακόμη και βία από την αστυνομία. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να παρέχεται ειδική προστασία στους δημοσιογράφους που καλύπτουν διαδηλώσεις», κατέληξε.

Με πληροφορίες από: documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *