Είστε εδώ

“Σακουλεύτηκαν” με την ευρωπαϊκή πολιτική για την πλαστική σακούλα οι “Μένουμε Ευρώπη” – Φάμελλος “Στο Κόκκινο”: Ιταλία-Γαλλία-Κένυα την έχουν απαγορεύσει, εμείς χαλάμε πάνω από 300 το χρόνο

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι οπαδοί του «Μένουμε Ευρώπη!» τώρα ανησύχησαν που έχουμε ευρωπαϊκές φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές“, είπε για τα μέτρα περιορισμού της χρήσης πλαστικής σακούλας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας “Στο Κόκκινο” και το Νίκο Σβέρκο.
Μεγάλο θέμα, αλλά «εντελώς αντίθετο από ό,τι παρουσιάζεται στην τηλεόραση», είναι αυτό με την πλαστική σακούλα, είπε ο κ. Φάμελλος και είναι ότι «πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση της διότι έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα στο περιβάλλον. Επίσης, έχουμε καθυστερήσει πολλά χρόνια να πάρουμε μέτρα. Η 10η Αυγούστου, όταν ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση, ήταν η τελευταία ημέρα πριν μας επιβληθεί πρόστιμο».
«Εμείς, επί ενάμιση χρόνο, μαζί με τους βιομηχάνους και τους εργαζόμενους στα πλαστικά, τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και τα σούπερ μάρκετ, βρήκαμε μία λύση που από τον Σύνδεσμο Βιομηχανίας Πλαστικού έχει θετικές αξιολογήσεις, παρά τα αντίθετα που λέγονται, ότι η Πολιτεία προχωράει στις σωστές πολιτικές», συνέχισε ο ίδιος.
Έτσι, «για πρώτη φορά περιορίζουμε τις “λαθραίες” εισαγωγές πλαστικής σακούλας (δεν κάλυπταν το τέλος ανακύκλωσης, δεν ήταν γραμμένες στο μητρώο παραγωγών, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους δεν ήταν αναγνωρίσιμα, δεν ξέραμε ποιος πουλούσε τι) και τα προϊόντα χωρίς προδιαγραφές, καθώς εισάγεται σε όλες τις σακούλες η ονομασία προέλευσης και το barcode».
Επίσης, «θα είναι εγγεγραμμένοι όλοι οι βιομήχανοι και εισαγωγείς πλαστικών στο μητρώο παραγωγών και θα καταβάλλουν τέλος ανακύκλωσης, πλέον αυτού για τα σούπερ μάρκετ, θα πληρώνουν όσοι παράγουν προϊόντα που ανακυκλώνονται και άρα η πλαστική σακούλα μπαίνει πλήρως στον κύκλο της ανακύκλωσης», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.
«Σε κάθε σημείο πώλησης θα υπάρχουν μέσα μεταφοράς προϊόντων που δεν θα βαρύνονται με το τέλος, όπως σακούλες πολλαπλής χρήσης, ώστε ο πολίτης να μην πληρώνει τέλος πλαστικής σακούλας. Το αντικίνητρο εισήχθη ώστε να ενημερωθεί ότι δεν πρέπει να αγοράζει λεπτή πλαστική σακούλα, αλλά μία πιο παχιά σε διατομή που να χρησιμοποιηθεί 100 φορές. Το αποτέλεσμα θα είναι να γλιτώνουμε 100πλάσιες ποσότητες πλαστικής σακούλας, αλλά και πιο φτηνό για τον πολίτη που δεν θα πληρώνει περιβαλλοντικό τέλος», τόνισε ο κ. Φάμελλος.
Σημείωσε μάλιστα ότι «δυστυχώς η Ελλάδα είναι σήμερα από τις χώρες που έχουν αναλογία πάνω από 300 σακούλες ετησίως για τον πολίτη και σε δύο χρόνια θα πρέπει να πάμε τουλάχιστον στις 90 αλλιώς στο τέλος του 2019 θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας». Ενδεικτικά, χώρες όπως η Δανία έχουν αντίστοιχη επίδοση μόλις 4-5 σακούλες, ενώ η Ιρλανδία που είχε μεγέθη αντίστοιχα της Ελλάδας κατέβηκε στις 18. Ιταλία, Γαλλία, ακόμη και χώρες όπως η Κένυα, τις απαγόρευσαν τελείως.
«Η βιομηχανία πλαστικού το έχει δεχθεί, γιατί εισάγουμε νέα πρώτη ύλη, τη βιοδιασπώσιμη, που κομποστοποιείται και γίνεται λίπασμα. Αυτή δεν έχει περιβαλλοντικό τέλος, όπως και της πολλαπλής χρήσης. Υπάρχει λοιπόν προοπτική και για την παραγωγή, δεν δημιουργείται ανεργία ή κενό παραγωγή και ανάπτυξης», διαβεβαίωσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *