Είστε εδώ

“Γκρέμισε” το “πυροτέχνημα” Μητσοτάκη με τα αναδρομικά ο Τσίπρας: “Υποχρέωσή σας να τα δώσετε και δεν τα δίνετε και όλα … Από την άλλη βαζετε ταφόπλακα στην α’ κατοικία. Είστε με τον λαό ή με τις τράπεζες και τα τραπεζικά στελέχη με τους υψηλούς μισθούς;”

«Έχετε εξαγγείλει ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι η ταφόπλακα για τη προστασία της πρώτης κατοικίας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απολύτως συνειδητά και σχεδιασμένα αφήνει να λήξει ένα πλαίσιο προστασίας που παρείχε και ρύθμιση οφειλών και επιδότηση της δόσης ανοίγοντας τον δρόμο σε μία εφιαλτική όπως είπε προοπτική χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

«Το 2015, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διαμόρφωσε μία ολοκληρωμένη Στρατηγική για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η στρατηγική αυτή ήταν πολύπλευρη, έθετε συγκεκριμένους στόχους και ορόσημα και έστελνε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και σοβαρότητας εντός και εκτός της χώρας. Έτσι, κατά την περίοδο 2015-2019, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος με την αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ουσιαστικό και διευρυμένο «οπλοστάσιο» αντιμετώπισης του ζητήματος», ανέφερε.

«Παράλληλα και παρότι μεγάλο μέρος αυτών των μεταρρυθμίσεων έλαβε χώρα υπό καθεστώς στενής επιτήρησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας, το πλαίσιο που διαμορφώθηκε περιέλαβε πλήθος ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους οικονομικά αδύναμους πολίτες», πρόσθεσε.

«Ενδεικτικά, την περίοδο 2015-2019:

1) Βελτιώθηκε και επεκτάθηκε ο ν. 3869/2010 (ν. Κατσέλη-Σταθάκη): εντάχθηκαν τα χρέη προς το Δημόσιο και τους φορείς του δημοσίου τομέα, μειώθηκε η γραφειοκρατία, μειώθηκαν οι χρόνοι εκδίκασης των υποθέσεων,

2) Δημιουργήθηκε ο νόμος για την προστασία της Κύριας Κατοικίας (ν. 4605/2019): εντάχθηκαν όλα τα φυσικά πρόσωπα αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια που είχαν ως υποθήκη την 1η κατοικία.

3) Δημιουργήθηκε ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών.

4) Εκσυγχρονίστηκε το Πτωχευτικό Δίκαιο σημαντικά,

5) Έγινε η μεταρρύθμιση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών. Σε αντίθεση με την σας στο θέμα της αμνηστίας των τραπεζικών στελεχών, που κατέληξε βέβαια σε φιάσκο καθώς οι διατάξεις κρίνονται ήδη αντισυνταγματικές από τα δικαστήρια.

6) Δημιουργήθηκε η Ειδικής Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

7) Δημιουργήθηκαν πλαίσια ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τους Δήμους, με πολυετείς δόσεις και σημαντικά ευεργετήματα και κίνητρα.

Οι παρεμβάσεις αυτές βελτίωσαν σημαντικά την κατάσταση, με αποτέλεσμα αφενός την αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου την διευκόλυνση σημαντικής μερίδας υπερχρεωμένων προσώπων νοικοκυριών και επαγγελματιών.

Εσείς τι έχετε κάνει ένα χρόνο τώρα; Έχετε εξαγγείλει ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι η ταφόπλακα για τη προστασία της πρώτης κατοικίας», είπε.

«Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται ένα τολμηρό, προοδευτικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας μετά την πανδημία», είπε μεταξύ άλλων.

«Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα περιλαμβάνει αναπτυξιακές πολιτικές με επίκεντρο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας, την ανάπτυξη σημαντικών κλάδων της οικονομίας όπως του αγροδιατροφικού τομέα και της μεταποίησης, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της επισφάλειας που νιώθουν όλο και ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού και φυσικά, ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

Ένα σχέδιο το οποίο θα δώσει ελπίδα και προοπτική στις επόμενες γενιές, που δεν αξίζουν να περάσουν όσα οι προηγούμενες. Δεν βλέπω, δυστυχώς, καμία απολύτως πρόθεση από την κυβέρνηση σας να κινηθείτε σε μια τέτοια κατεύθυνση», σημείωσε.

«Τα βασικότερα σημεία της δικής μας πρότασης»

«Καλύπτουμε δάνεια που κοκκίνησαν έως 9/6/20 (από 31/12/2018 που ίσχυε). λόγω του κορονοϊού, διευρύνουμε την περίμετρο αυτών που καλύπτονται αυξάνοντας τα όρια προστασίας στα επιχειρηματικά δάνεια, προσδιορίζουμε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες διαβίωσης των οφειλετών (υπολογίζουμε αυτές τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης με μεγαλύτερο συντελεστή δίνοντας μεγαλύτερη ανάσα στα νοικοκυριά), η εισφορά του Δημοσίου αυξάνεται για τα χαμηλά εισοδήματα, προτείνουμε μεγαλύτερες διαγραφές χρεών καθώς δεν θα καταβάλλεται σε δόσεις το 120% της αξίας του ακινήτου του οφειλέτη, αλλά το 100%», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η πρότασή μας είναι και ρεαλιστική και υλοποιήσιμη. Και σας καλούμε να την υιοθετήσετε. Αλλιώς να αναλάβετε τη πολιτική ευθύνη για το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργήστε με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Οφείλετε κε Μητσοτάκη να πάρετε θέση. Με ποιους είστε; Με τη κοινωνία και τα ανάγκες της ή με τις τράπεζες και τα τραπεζικά στελέχη με τους υψηλούς μισθούς.

Οι τράπεζες επιθυμούν διακαώς τους πλειστηριασμούς. Την ίδια στιγμή που δε χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία. Και την ίδια στιγμή που προκλητικά απαιτούν να μπορούν ξανά να παίρνουν προκλητικά Bonus και stock options για τα στελέχη τους. Και εσείς τους χαρίζεστε σε όλα», είπε.

«Από τον Σεπτέμβριο του 2019 και μετά υπάρχει πτωτική πορεία της οικονομίας, η οποία με τον κορωνοϊό και το lockdown πήρε τη μορφή μιας απότομης κατηφόρας, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

«Παραδώσαμε την οικονομία με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Κάθε τρίμηνο, από το τρίτο του 2016 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της χώρας αυξανόταν διαρκώς. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Είπατε πολλά λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά στην πράξη εργαστήκατε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Από την αρχή της πανδημίας,  εμείς δεν είπαμε τίποτα διαφορετικό από όσα έπρατταν κράτη και πρότειναν οι διεθνείς οργανισμοί και θεσμοί. Έγκαιρα, εμπροσθοβαρή μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης, της ανεργίας και των λουκέτων.Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που καταθέσαμε ήταν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση»

Για αναδρομικά σε συνταξιούχους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ασχολίαστη την αναφορά του Μητσοτάκη σε «πολιτική επιλογή» όπως επίσης και  τις πρωθυπουργικές “παραινέσεις”  προς τους συνταξιούχους «μη ζητάτε άλλα, μη θέλετε δώρα» καθώς με δεδομένες τις διαρροές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ως προς τις προτάσεις της ομάδας Πισσαρίδη για την οικονομία όσα προβλέπονται είναι κατευθύνσεις σε αναντιστοιχία με όσα προεκλογικά υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν μάλιστα με νόημα ότι το σύνολο των αναδρομικών είναι 3,9 δισ. ευρώ, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για 1,4 δισ. ευρώ, εκφράζοντας απορίες για το εάν υπάρχει κυβερνητική πρόθεση τα αναδρομικά να καταβληθούν κουρεμένα.

Για ύφεση

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και η αγορά ζητά έμπρακτη στήριξη από το κράτος, κινηθήκατε αργά και ανεπαρκώς έχοντας την εκτίμηση ότι «μπόρα είναι θα περάσει». Έχετε σκιαγραφήσει ένα σενάριο που κανείς άλλος στην Ευρώπη και διεθνώς δεν τολμά να το ισχυριστεί σοβαρά. Τι λέτε; «Η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει άμεσα ισχυρή ανάκαμψη το 2021». Καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δεν λέει ότι η ανάκαμψη θα καλύψει την ύφεση.

Τη Κυριακή διαβάσαμε συνέντευξη της Διευθύντριας του ΔΝΤ, στη Καθημερινή. Μιλούσε για ύφεση γύρω στο 12% φέτος και ανάκαμψη γύρω στο 5%, το ‘21 και το ‘22. Με δυο λόγια, αν επαληθευτούν, αυτό σημαίνει ότι ούτε στο τέλος του ‘22 δεν θα έχουμε ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Όλοι, βλέπουν αυτές τις προβλέψεις με μεγάλη ανησυχία. Από την πλευρά του πρωθυπουργού, ανησυχία δεν υπάρχει. Ολοι σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα.  Προσπαθούν να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα αρνητικά σενάρια.

Και φυσικά κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι ακόμα και αν η επιστήμη κάνει το θαύμα της και έχουμε εμβόλιο μέσα στους επόμενους μήνες, αυτό θα σημαίνει ότι αυτόματα από την επόμενη μέρα, ξεκινούν οι οικονομίες από εκεί που σταμάτησαν. Εσείς όμως εδώ τι κάνετε; Ξορκίζετε το κακό, μην τυχόν και σας χαλάσει το αφήγημα και σκάσει τη φούσκα του success story. Το χειρότερο όμως είναι ότι αντιμετωπίζετε την κρίση που θα πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Με λίγα λόγια: Δεν πήρατε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Δεν έχετε σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown. Και όταν πια η ύφεση θα αγγίξει στα τέλη του έτους τα δυσθεώρητα επίπεδα, θα χάνονται δουλειές, θα πέφτουν τα λουκέτα βροχή, και οι τρύπες στον προϋπολογισμό θα ανοίγουν η μία μετά την άλλη, θα έρθετε να πείτε στον ελληνικό λαό: Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία.

Δεν είναι έτσι. Υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα περιθώρια μιας πιο αποτελεσματικής αντίδρασης».

Για Ταμείο Ανάκαμψης

«Και όλα αυτά ενώ η Ευρώπη φάνηκε σε αυτή την κρίση να προσπαθεί έστω και δειλά, να αλλάξει συνταγή από αυτή που ακολούθησε στην κρίση της περασμένης δεκαετίας. Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο,  χαιρετήσαμε την πρόταση της Ε. Επιτροπής τον Μάιο που μας πέρασε για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αν και υπολειπόταν των αναγκών που δημιουργεί η υγειονομική κρίση.

Την αντιμετωπίσαμε θετικά καθώς:

-για πρώτη φορά περιλαμβάνει αμοιβαιοποίηση χρέους (δανείζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι τα κράτη μέλη),

-το χρέος αποπληρώνεται κυρίως από νέες ίδιες πηγές του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού (όπως εισαγωγή νέου φόρου στις μεγάλες πολυεθνικές του ψηφιακού τομέα),

-Από τα 750 δισ., τα 500 προβλέπονταν να δοθούν ως επιχορηγήσεις

-Η μεθοδολογία κατανομής αυτών των πόρων ενίσχυε σημαντικά τις χώρες του Νότου που έχουν να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις και ειδικά φυσικά την Ελλάδα

Το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής όμως μας προβλημάτισε βαθιά:

-Η  αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό, σε βάρος των επιχορηγήσεων, αποτελεί εξαιρετικά αρνητική είδηση. Και φανερώνει την αδυναμία της συλλογικής ηγεσίας της ΕΕ να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Ευρώπη- και ειδικότερα ο ευρωπαϊκός Νότος- σε μια νέα κρίση χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή αλλά και για την ίδια τη συνοχή της ευρωζώνης.

-Η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών του πλούσιου Βορρά, τόσο για μείωση των επιχορηγήσεων όσο όμως και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις, δεν αφήνουν περιθώριο για πανηγυρισμούς αλλά για βαθύ προβληματισμό.

Τη θέση μας αυτή επιβεβαιώνει η σφοδρή κριτική που άσκησε το Ευρωκοινοβούλιο στη συμφωνία του συμβουλίου κορυφής, με ψήφισμα μάλιστα που συνυπέγραψε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Απέναντι σε όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα δεν σας ακούσαμε να υψώνετε τη φωνή σας. Ενώ μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτηρίσατε «δίκαιο και εύλογο» έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις. Δίκαιο και εύλογο για ποιον; Για εμάς που χάσαμε ή για τους Βόρειους που κέρδισαν; Δε καταλάβαμε ποτέ τι θέλατε να πείτε.

Και μετά τους βαρύγδουπους πανηγυρισμούς για τα δήθεν 70 δις που κερδίσατε, βάζοντας στο λογαριασμό και τα κονδύλια του ΠΔΠ που θα παίρναμε είτε έτσι είτε αλλιώς, ήρθαν τα δημοσιεύματα Διεθνών αναλυτών και ινστιτούτων, όπως το Μπρύγκελ, που αποδεικνύουν ότι η συμφωνία άφησε την Ελλάδα με περίπου 7 δις λιγότερες επιχορηγήσεις σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν. Ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ».

Πηγή: documentonews.gr / ethnos.gr / newpost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *