Είστε εδώ

“Για τον Κ.Μητσοτάκη, η υποκρισία είναι ρουτίνα”: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από άρθρο των ΝΥΤimes με τίτλο “Οι “ενήλικες” επέστρεψαν στην εξουσία στην Ελλάδα. Και είναι πράγματι πολύ δεξιοί”

Ο Ματθαίος Τσιμιτάκης, νέος δημοσιογράφος με δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τι διαδίκτυο έχει συνεργαστεί με την Καθημερινή, υπήρξε, ωστόσο, και συντάκτης της Αυγής και φέρεται προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Η τελευταία ανάλυσή του, ωστόσο, δημοσιεύτηκε από τους New York Times, με την υπόμνηση της κορυφαίας αμερικανικής εφημερίδας ότι αναμένει και “αντίθετες απόψεις”.

Το άρθρο που επιγράφεται ”The Adults Are Back in Charge of Greece. And They Are Really Right-Wing” (οι ενήλικες επέστρεψαν στην εξουσία στην Ελλάδα και είναι πράγματι πολύ δεξιοί), ασκεί δριμεία κριτική στις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Δείχνει, πάντως, πως παρά την θετική υποδοχή που είχε η νέα κυβέρνηση από την μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, υπάρχουν μέσα (πρόσφατα και η Le Monde φιλοξένησε επικριτικό άρθρο) που είναι έτοιμα να υποδεχθούν και σκληρά αντιπολιτεύομενες αναλύσεις.

Διαβάστε την ανάλυση (μεταφρασμένη από τα αγγλικά), το αγγλικό κείμενο των NYTimes εδώ

Τον περασμένο μήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώην τραπεζίτης και απόφοιτος του Χάρβαρντ, εξελέγη πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η νίκη του – και αυτή του κόμματός του, η Νέα Δημοκρατία – αντιμετωπίστηκε ευρέως με ανακούφιση. Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή απομακρύνθηκε από το Κοινοβούλιο και ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ  από την κυβέρνηση. Για μερικούς, οι “ενήλικες” επέστρεψαν για να αναλάβουν την ηγεσία.

Υπάρχει όμως πρόβλημα με αυτή την επικρατούσα άποψη: δεν είναι αλήθεια.

Η Νέα Δημοκρατία, απέχοντας πολύ από το να είναι μια μετριοπαθής, φιλελεύθερη δύναμη, φαίνεται να είναι ένα δεξιό κόμμα με έντονες αυταρχικές τάσεις. Και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υποσχέθηκε να ενώσει τη χώρα, ακολουθεί διχαστικές και πολωτικές πολιτικές. Η επιστροφή της τάξης αποδεικνύεται ότι είναι η επιστροφή της σκληρής δεξιάς.

Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για αποδείξεις. Ο πρώτος μήνας του κ. Μιτσοτάκη στην εξουσία παρείχε πολλά παραδείγματα των αντιδημοκρατικών ενστίκτων του νέου πρωθυπουργού. Τρεις κρίσιμοι ρυθμιστικοί οργανισμοί – που προστατεύουν τα οικονομικά, το εργατικό δυναμικό και το περιβάλλον της χώρας – ουσιαστικά διαλύθηκαν ως μέρος ενός νομοσχεδίου που ψήφισε πρόσφατα το Κοινοβούλιο για την αναδιάρθρωση της κυβέρνησης. Ένας νέος θεσμός, που μεγαλοπρεπώς αποκαλείται Προεδρία της Κυβέρνησης, δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να υποστηρίξει τον κ. Μητσοτάκη. Και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός (ΕΡΤ) βρίσκεται πια υπό τον έλεγχό του, μαζί με τις υπηρεσίες πληροφοριών. Δεν πρόκειται απλά για μια διαφορετική προσέγγιση της διοικητικής αποτελεσματικότητας. Φαίνεται σαν μια σκόπιμη συγκέντρωση εξουσίας στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Για τον κ. Μητσοτάκη, η υποκρισία είναι “κρέας και ποτό” (συνήθεια, ρουτίνα). Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, επέκρινε την ιστορική συμφωνία που ρύθμισε τη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, μόνο για να την δεχτεί πλήρως μόλις ανέλαβε την εξουσία. Ο γιος ενός πρώην πρωθυπουργού από μια από τις ισχυρότερες πολιτικές δυναστείες της χώρας, καταδικάζει τον νεποτισμό – αλλά διορίζει έναν ανιψιό του ως αρχηγό του προσωπικού του γραφείου, ενώ ένας άλλος ανηψιός είναι ο δήμαρχος της Αθήνας. Και τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, μία επιχειρηματίας, το όνομα της οποίας εμφανίζεται στα Paradise Papers, ένας τεράστιος κατάλογος που περιλαμβάνει φοροφυγάδες, έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα.

Όσον αφορά την κυβέρνησή του, δεν μπορεί να κάνει κανείς λάθος σχετικά με τις αρχές και τις προτεραιότητές του. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, αναίρεσε το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των μεταναστών να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, ακύρωσε τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις που διαχώριζαν το κράτος και την Εκκλησία και πρόσθεσε την «Οικογενειακή Πολιτική» στον τίτλο μιας κυβερνητικής υπηρεσίας για την ισότητα των φύλων. Όταν ρωτήθηκε γιατί υπάρχουν μόνο πέντε γυναίκες σε ένα υπουργικό συμβούλιο με 51 μέλη, ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να απαντήσει – προς έκπληξη της δημοσιογράφου – ότι δυσκολεύτηκε να βρει περισσότερες γυναίκες για να διορίσει.

Μία από αυτές τις πέντε γυναίκες, η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας, προσωποποιεί την ιδεολογική ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου. Το 2017, μιλούσε ανοιχτά υπέρ των περικοπών σε μισθούς, ως “απαραίτητων” για χάρη της ανταγωνιστικότητας. Πιο πρόσφατα, χαρακτήρισε εμμέσως τη συλλογική μνήμη του αγώνα ενάντια στη δικτατορία του 1967 έως το 1973 ως «ψυχική ασθένεια της Αριστεράς». Σήμερα προτείνει, σε μία σαφώς συντηρητική προσπάθεια αντιμετώπισης της γήρανσης του πληθυσμού, να επιδοτείται κάθε γέννα από Ελληνίδες μητέρες με επίδομα 2000 ευρώ. 

Δεν είναι μόνο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που μοιάζει οργουελική. Ο Κωνσταντίνος Λούλης, που κατηγορείται ότι είναι θαυμαστής του πρώην δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, επελέγη για να διευθύνει το Υπουργείο Τουρισμού. Ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος κατά δήλωσή του “συνυπήρχε πολιτικά” με τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, διορίστηκε υπουργός Γεωργίας κάτι που προκάλσε σοκ στην εβραϊκή κοινότητα και το Ισραήλ. Και ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας, ο οποίος καταγγέλθηκε από τον κ. Μητσοτάκη για τις ενέργειές του στις τραγικές πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου, στις οποίες πέθαναν 102 άνθρωποι, διορίστηκε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνοντας έναν ισχυρό και πρ΄΄οσφατα διευρυμένο ρόλο. 

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο, αλλά παραμένει “σε ταραχή” μετά από σχεδόν μια δεκαετία λιτότητας. Το επίσσημο ποσοστό ανεργίας είναι στο 18%, η ανεργία των νέων αγγίζει το συγκλονιστικό 40%. Καθώς τα θεμέλια της αλληλεγγύης έχουν διαβρωθεί, το σχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει το νόμο που απαγορεύει την αστυνομία από τα πανεπιστήμια αποτελεί ένδειξη των άσχημων εποχών που έρχονται – όπως και η προσπάθεια της ακτοφυλακής να εμποδίσει μια βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες. Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη για το ποσφυγικό, φαίνεται, είναι να χτίσει ένα τείχος στη θάλασσα.

Καμία από τις περιλάλητες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας – να μειώσει τους φόρους εταιρειών και να κάνει ιδιωτικοποιήσεις σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσει “νέες θέσεις εργασίας” – δεν φαίνεται πιθανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Μπορεί μάλιστα να κάνουν το αντίθετο

Σε ένα γλωσσικό ολίσθημα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η χώρα θα πρέπει να «επιστρέψει στο παρελθόν». Φαίνεται ότι ήταν ειλικρινής.

Πηγή: anatropinews.gr

Σχόλιο του theFAQ: Θα έχει ενδιαφέρον (για να το πούμε ήπια) να δούμε τις επόμενες ώρες αν το συγκεκριμένο άρθρο θα αναδημοσιευτεί από μέσα που στο παρελθόν έσπευδαν να παίξουν, και ενίοτε να υιοθετήσουν με σφοδρότητα, δημοσιεύματα από διεθνή μέσα που ήταν εναντίον της τότε κυβέρνησης, ακόμα και όταν υπογράφονταν από Έλληνες δημοσιογράφους, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα την ίδια περίοδο συνεργάζονταν με ελληνικά ΜΜΕ που ήταν εχθρικά πρός την τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα…Αναμένουμε λοιπόν…

2 σχόλια στο ““Για τον Κ.Μητσοτάκη, η υποκρισία είναι ρουτίνα”: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από άρθρο των ΝΥΤimes με τίτλο “Οι “ενήλικες” επέστρεψαν στην εξουσία στην Ελλάδα. Και είναι πράγματι πολύ δεξιοί”

  1. Εξαιρετική η περιγραφή της κυβέρνησης και απόλυτα ακριβής! Ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο! Εκείνο που με τρομάζει είναι η σύστασή της! Πολύ πολύ αναχρονιστική ! Η ΝΔ παρουσιάζει μεγάλη μετάλλαξη ! Ούτε καν νεοφιλελεύθερη! Θεωρώ τον χαρακτηρισμό αυτόν ήπιο!Φασιστικό ίσως , Θεοκρατικό,αρκετά! βοήθειά μας….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *