Είστε εδώ

“Αδειάζει” στεγνά … η FAZ το αφήγημα Μητσοτάκη για την “μεγάλη εκκένωση” στη Ρόδο: Τουλάχιστον οι 19.000 τουρίστες που σώθηκαν από τους ντόπιους θα ξέρουν τώρα σε ποιον ακριβώς οφείλουν τη ζωή τους»

Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα, καυτηριάζει την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το νησί, μετά τον πύρινο όλεθρο ενώ θέτει παράλληλα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας αλλά και τις αποζημιώσεις για τις ακυρώσεις κρατήσεων ενώ παράλληλα επισημαίνει πως οι 19.000 τουρίστες που διασώθηκαν πό τις φλόγες στη Ρόδο το οφείλουν μονάχα στους ντόπιους και τους εθελοντές!

Συγκεκριμένα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπως παρουσιάζει η Deutsche Welle, διερωτάται: «είναι ακόμα αποδεκτή η μορφή μαζικού τουρισμού που υπάρχει εκεί, με τα συγκροτήματα διαμερισμάτων και τα all-inclusive πακέτα; Πόση αδιαφορία μπορεί να δείξει κανείς για τον τόπο όπου περνά τις διακοπές του; Πότε η απερισκεψία μετατρέπεται σε επικίνδυνη αλαζονεία; Διακοπές φιλικές προς το περιβάλλον δεν σημαίνει μονάχα ταξίδια με τρένο, αλλά και αλληλεπίδραση με τους ντόπιους κατοίκους. Τουλάχιστον οι 19.000 τουρίστες που σώθηκαν στη Ρόδο από τους ντόπιους θα ξέρουν τώρα σε ποιον ακριβώς οφείλουν τη ζωή τους».

Ταυτοχρόνως το γερμανικό μέσο θέτει και μία σειρά από σοβαρά ερωτήματα τα οποία όπως σημειώνει πρέπει να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ίδιος «συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά στη Ρόδο. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς και το γιατί δεν έχει ακόμη επισκεφθεί το πυρόπληκτο νησί σε ένδειξη αλληλεγγύης.» Παρατηρεί, μάλιστα, πως ανάμεσα στους ντόπιους υπάρχει «σκεπτικισμός απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση», αφού όποιος μιλάει μαζί τους «παρατηρεί ένα μίσος για την Αθήνα και τους κρατικούς θεσμούς. Ένα μίσος που εκδηλώνεται επίσης με αφηρημένες θεωρίες συνωμοσίας και επιρρίψεις ευθυνών».

Όπως αναφέρει: «Γιατί, όταν η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς, δεν ελήφθησαν προληπτικά μέτρα από το κράτος; Γιατί δεν χαράχθηκαν αντιπυρικές ζώνες και δεν γίνονταν περιπολίες; Πώς είναι δυνατόν ο συντονισμός της εκκένωσης να γίνεται σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες; Πώς μπορεί μια τόσο ευάλωτη περιοχή να μη διαθέτει σύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη;

Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις, ιδίως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά στη Ρόδο. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς και το γιατί δεν έχει ακόμη επισκεφθεί το πυρόπληκτο νησί σε ένδειξη αλληλεγγύης. Σε κάθε περίπτωση ο σκεπτικισμός απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση αυξάνεται σημαντικά στην περιφέρεια. Όποιος μιλάει με ντόπιους αυτές τις μέρες, παρατηρεί ένα μίσος για την Αθήνα και τους κρατικούς θεσμούς. Ένα μίσος που εκδηλώνεται επίσης με αφηρημένες θεωρίες συνωμοσίας και επιρρίψεις ευθυνών».

Τέλος, όσον αφορά τους κατοίκους των βόρειων κρατών που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους στη Μεσόγειο, η FAZ σχολιάζει πως «εμείς που κοιτάμε τον νότο με λαχτάρα, πρέπει να αναγνωρίσουμε τα σημάδια των καιρών. Όχι υπό την έννοια του να γίνουμε στενόμυαλοι και να παραθερίζουμε μονάχα στη βροχερή Βαλτική Θάλασσα. Αλλά να μην κλείνουμε διακοπές στη Μεσόγειο με οποιοδήποτε κόστος».

Τι γίνεται με την επιστροφή χρημάτων από τα τουριστικά πρακτορεία

Την ίδια στιγμή, δε μένει απαρατήρητο στα γερμανικά μέσα και το γεγονός πως επικρατεί «αλαλούμ» με τις ακυρώσεις τουριστών λόγω της αβεβαιότητας που γεννήθηκε από τις δραματικές στιγμές των πυρκαγιών σε τουριστικά θέρετρα διεθνούς προσέλευσης, όπως η Ρόδος.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Merkur.de, «οι ταξιδιωτικοί πράκτορες οφείλουν να επιστρέψουν χρήματα μονάχα εάν δεν παρείχαν μια υπηρεσία που περιλαμβανόταν στο εκάστοτε πακέτο διακοπών. […] Εάν, για παράδειγμα, ο κλιματισμός στο ξενοδοχείο δεν λειτουργεί, παρ’ όλο που το πακέτο περιελάμβανε ένα πλήρως κλιματιζόμενο δωμάτιο, αυτό θα μπορούσε να θεμελιώσει αξίωση για επιστροφή χρημάτων.

Πηγή: dw.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *