Είστε εδώ

«Πυρά» Κασσελάκη για ακρίβεια: Επιτέλους, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η αισχροκέρδεια είναι δική του επιλογή

«Ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε εκνευρισμένος με τον προκάτοχό του, του είπε «φτάνει πια, δεν είμαστε μπανανία». Μόνο που ο προκάτοχός του ήταν ο ίδιος. Επιτέλους παραδέχεται ότι η αισχροκέρδεια είναι δική του επιλογή». Επικό άδειασμα επιφύλαξε ο Στέφανος Κασσελάκης στον πρωθυπουργό για τα μέτρα…ημίμετρα που εξαγγέλθηκαν χθες κατά της ακρίβειας.

«Εμείς αναδείξαμε το ζήτημα του βρεφικού γάλακτος, χαίρομαι που βάζει ένα πλαφόν στην κερδοφορία, θα θέλαμε πλαφόν και στην τιμή», είπε ο κ. Κασσελάκης μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της αποψινής του συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και προανήγγειλε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας μία εκ των οποίων θα είναι ο μηδενικός ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο φορολογικό πλαίσιο «το οποίο θα είναι απολύτως κοστολογημένο». Η πρόταση για το στις επιχειρήσεις προοδευτική κλίμακα 17% για επιχειρήσεις που έχουν κέρδη κάτω από 220.000 και 24% για επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 220.000 κέρδος.

Ολόκληρη η συνέντευξη:
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Στο σημείο αυτό θα συνομιλήσουμε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κ. Στέφανο Κασσελάκη. Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας, καλή χρονιά, ευχαριστούμε που είστε μαζί μας απόψε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καλησπέρα και χαίρομαι που σας ξαναβλέπω μετά από… πόσο είναι; Τέσσερις μήνες σχεδόν;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αρκετούς μήνες. Θα ξεκινήσω με το θέμα που μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα, είναι το επικείμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Χτες ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον συνάδελφο Γιώργο Κουβαρά, είπε τις βασικές διατάξεις που θα έχει αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να ρωτήσω το δικό σας σχόλιο, πώς το ακούσατε αυτό και τι σκοπεύει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θα το ψηφίσει ή όχι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ήταν μια συνέντευξη που έδωσε χτες ο πρωθυπουργός στον κ. Κουβαρά, που και μερικά θετικά είχε και μερικά για τα οποία μπορώ να σας πω ότι εξεπλάγην. Πρώτα απ’ όλα το να ωθεί τους βουλευτές του στην αποχή και να το αποκαλεί αυτό «αξιοπρεπή στάση», για εμένα είναι μια στάση πολιτική δειλίας.

Δηλαδή σε ένα θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως ο ίδιος είπε χτες στη συνέντευξή του ότι είναι θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι δυνατό να προσκαλείς έμμεσα και άμεσα τους βουλευτές σου να απόσχουν; Τι ηγετικότητα είναι αυτή; Τι πιστεύει ο ίδιος; Όντως το πιστεύει ότι είναι σημαντικό για την κοινωνία; Εάν ναι, να επιβάλλει κομματική πειθαρχία, όπως θα επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν παίζει με θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ένα λεπτό γιατί είναι σοβαρό αυτό που είπατε: εσείς δηλαδή στους βουλευτές σας θα επιβάλλετε κομματική πειθαρχία;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Και σας το ρωτώ αυτό, γιατί για παράδειγμα η κ. Λινού…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: «Ναι», σημαίνει ναι, στην ελληνική γλώσσα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Είχα ακούσει στο Real FM ότι είχε εκφράσει κάποιες αντιρρήσεις και ο κ. Μεϊκόπουλος, αν θυμάμαι καλά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σταθεί ποτέ απέναντι στην κοινωνική πρόοδο. Ποτέ.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα δηλαδή εσείς λέτε ότι το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση, μπορεί να μην είναι 100% αυτό που θα θέλατε…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι ατελές.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αλλά παρ’ όλα αυτά είναι ένα πρώτο βήμα, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα το ψηφίσει και θα μπει και κομματική πειθαρχία γι’ αυτό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σωστά.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Μάλιστα. Τώρα, θέλω λίγο να…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε δει ακόμη μια λέξη από αυτό το νομοσχέδιο. Και επίσης, επειδή λέτε ότι το φέρνει η κυβέρνηση, πρέπει να σημειώσω ότι η κυβέρνηση μία ήταν να το φέρει μέσα σε έναν χρόνο, μετά στη συνάντησή μου στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα το φέρει μέσα στην τετραετία και μου λέει ότι «είναι θέμα timing μόνο», και του λέω εγώ τότε «μα, δεν υπάρχει timing στα ανθρώπινα δικαιώματα». Στα ανθρώπινα δικαιώματα το timing είναι χτες. Μετά είναι να το φέρει μετά τις ευρωεκλογές, μετά πάει στις καλένδες, μετά ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το δικό του νομοσχέδιο, πρόταση νόμου και τώρα ξαφνικά είναι να φέρει κάτι εκείνος. Τουλάχιστον επιτέλους φέρνει κάτι!

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω να κάνουμε ένα μικρό crash test ανάμεσα σε αυτό το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση και στη δική σας πρόταση νόμου, όπως είπατε. Και οι δυο προτάσεις έχουν τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το θέμα της τεκνοθεσίας. Υπάρχει διαφορά στο θέμα της παρένθετης μητέρας. Σωστά;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχουν κι άλλες διαφορές, αλλά δεν έχουμε δει ακόμη τι θα φέρει. Είναι κι αυτό σημαντικό.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αλλά αυτή είναι μια βασική. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες όμως δεν προβλέπουν την παρένθετη μητέρα. Μήπως και η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι τόσο προωθημένη σε αυτό το κομμάτι; Γιατί και η ελληνική κοινωνία βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις ότι είναι σκεπτική.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είδα χτες τον κ. Μητσοτάκη να εργαλειοποιεί το όνομά μου στο συγκεκριμένο ζήτημα και να χρησιμοποιεί φρασεολογία για τις γυναίκες, για τις παρένθετες μητέρες, η οποία δεν τον τιμά. Όλη αυτή η στάση του δείχνει μια μικροπρέπεια, κατά τη γνώμη μου.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αναφέρεστε στη δήλωση που είχατε κάνει στη συνέντευξη του συναδέλφου, του κ. Σταύρου Θεοδωράκη, για να καταλαβαίνουν και οι τηλεθεατές μας τι λέμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το ότι εργαλειοποιεί το όνομά μου για να προωθήσει την πρόταση που θέλει να φέρει στο ακροδεξιό του εσωκομματικό ακροατήριο, εάν τον βοηθάει, με χαρά να με εργαλειοποιήσει όπως θέλει. Απλά δείχνει μια μικροπρέπεια. Και πρέπει να καταλάβει το εξής: ό,τι έχω πει στο ζήτημα αυτό δεν είναι εγωιστικό, είναι αλτρουιστικό. Εγώ θέλω ο συμπολίτης μου, οι χιλιάδες οικογένειες οι οποίες βασίζονται σε μια αλλαγή σε αυτό το Δίκαιο, θέλω οι συμπολίτες μου να μπορούν να είναι πιο ευτυχισμένοι, να μπορούν να είναι πιο χαρούμενοι στη χώρα τους. Αυτό θέλω. Δεν είναι εγωιστικό αυτό το οποίο κάνω, αυτό το οποίο έχω πει. Ό,τι έχουμε κάνει στα κοινωνικά δικαιώματα, ό,τι κάνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, η ανεξαρτησία του κόμματος μας, οι προτάσεις που βάζουμε μπροστά είναι για το καλό της κοινωνίας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή αναφερθήκατε και στο προσωπικό σας παράδειγμα και επειδή ο νόμος αυτός, εφόσον ψηφιστεί όπως τον φέρνει η κυβέρνηση, δεν θα δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια τη δυνατότητα της αναπαραγωγής, της παρένθετης μητέρας. Κάτι το οποίο εσείς είχατε πει ότι θα σας ενδιέφερε με τον σύντροφό σας, το κοινό γενετικό υλικό. Αυτό για εσάς και ενδεχομένως και για άλλους ανθρώπους σας προβληματίζει; Σας κάνει να σκέφτεστε το θέμα της υιοθεσίας; Σας κάνει να σκέφτεστε το θέμα του εξωτερικού; Διότι πολλοί συμπολίτες μας θα αντιμετωπίσουν αυτά τα διλήμματα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η ιστορία θα κρίνει την κοινωνική πρόοδο και δεν θα αναφερθώ παραπάνω σε αυτό το θέμα. Θα σας πω όμως ότι στο ζήτημα της υιοθεσίας, της τεκνοθεσίας υπάρχουν γραφειοκρατικές και νομικές αγκυλώσεις, που πρέπει να λυθούν και πάνω σε αυτές έχω ζητήσει από την κοινοβουλευτική μου ομάδα να αρχίσει ήδη επεξεργασία έτσι ώστε να μπορεί το πλαίσιο να γίνει πιο εύκολο και πιο γρήγορο και για τα ετερόφυλα και για τα ομόφυλα ζευγάρια από εδώ και πέρα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αλήθεια είναι αυτό, υπάρχει πολύ μεγάλη γραφειοκρατία στη χώρα μας στο θέμα της υιοθεσίας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και θέλω να ξέρουν όλοι όσοι μας παρακολουθούν ότι αυτό το νομοσχέδιο, όταν είναι να έρθει στη Βουλή, θα περάσει χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Μάλιστα. Για εσάς προσωπικά θα σημάνει κάτι αυτό το νομοσχέδιο;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχω πει πολλές φορές ότι πλέον δεν είμαι απλά ο Στέφανος. Είμαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκπροσωπώ μια μερίδα προοδευτικού κόσμου, που ελπίζει σε μεγάλες αλλαγές και στη δομή της οικονομίας, στην οποία χρειαζόμαστε ένα παρεμβατικό αποδοτικό κράτος, και στα δικαιώματα και σε πολλά άλλα θέματα.

Δεν είναι εγωιστικό αυτό το οποίο θέλω. Δεν είναι. Τουλάχιστον εύχομαι να έχω συμβάλει λίγο στην ορατότητα και να μπορέσουμε να δούμε οικογένειες στην Ελλάδα οι οποίες να αγκαλιάσουν τα παιδιά τους χωρίς ενδοιασμούς. Διότι όντως η αγάπη κάνει την οικογένεια.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Έχουμε δει την Εκκλησία να τοποθετείται με ορισμένους εκπροσώπους της αρνητικά γι’ αυτό το νομοσχέδιο. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι «θα περιμένω να το δω προκειμένου να απαντήσω». Εσείς πρόσφατα είχατε μια συνάντηση με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, κράτησε και πολύ μάλιστα η συνομιλία σας…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τη δεύτερή μου, μάλιστα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Έτυχε να συζητήσετε καθόλου αυτό το θέμα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Συζητήθηκε, δεν θα σας πω σε τι βαθμό συζητήθηκε, αλλά θα σας πω ότι η ζεστασιά με την οποία με αγκάλιασε και ο ίδιος και το Πατριαρχείο λέει πολλά, νομίζω, για τη στάση τους. Και νομίζω ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει ρόλο στην κοινωνία από εδώ και πέρα. Προφανώς υπάρχουν αλλαγές τεχνολογικές, παγκοσμιοποίησης, που θέτουν το δόγμα μας, το ελληνορθόδοξο δόγμα μας, σε μερικά ζητήματα απέναντι στην κοινωνική πρόοδο, αλλά δεν είναι αναγκαστικά αυτό μια στατική σχέση. Άρα ελπίζω να μπορέσουμε να προωθήσουμε την Εκκλησία σε έναν τρόπο με τον οποίο βελτιώνεται η συμπεριφορά και η αλληλεγγύη μεταξύ των συμπολιτών μας.

Και θα ήθελα, όσον αφορά στον Παναγιότατο, πολύ να τον συνοδεύσω στην Ίμβρο που θα επισκεφθεί την άνοιξη, τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του και ο ίδιος ο Παναγιότατος χάρηκε πάρα πολύ όταν του το εξέφρασα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα καταλαβαίνω ότι δεν τον είδατε ιδιαίτερα αρνητικό πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω το περιεχόμενο, αλλά νομίζω ότι η στάση τους όλο του Πατριαρχείου απέναντί μου στη συγκεκριμένη επίσκεψη λέει από μόνη της αρκετά.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ήταν θετική. Θέλω να ρωτήσω κάτι που αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια και προκάλεσε πολύ συζήτηση: είναι το «γονέας ένα και γονέας δύο». Θα ήθελα να μου το εξηγήσετε λίγο αυτό γιατί σε πολύ κόσμο λίγο κλωτσάει αυτή η ορολογία.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι και ο πρωθυπουργός, ο οποίος τώρα εγκολπώνεται τη νοοτροπία του κ. Σαμαρά για να δαιμονοποιήσει λέξεις, αυτό μόνο ελαφρότητα δείχνει. Η ουσία ποια είναι; Μπορεί μια οικογένεια να είναι πιο χαρούμενη; Μπορεί ο συμπολίτης μας να είναι πιο χαρούμενος;

Έχει δίκιο ο πρωθυπουργός σε δυο πράγματα. Πρώτον ότι δεν παίρνουμε κάτι από κάποιον να το δώσουμε σε κάποιον άλλο. Αυτό είναι κάτι σημαντικό. Το είπε σωστά αυτό. Το δεύτερο το οποίο είπε αφορά στον κ. Ανδρουλάκη, ότι δεν πρόκειται να δέσει τα κορδόνια του. Θέλω να σας πω ότι αν η στάση του πρωθυπουργού είναι μια στάση πολιτικής δειλίας σε σχέση με την αποχή του κόμματος του, η στάση του κ. Ανδρουλάκη είναι μια στάση πολιτικής εκμετάλλευσης. Δηλαδή είναι δυνατόν ο πρόεδρος ενός κόμματος -και δη προοδευτικού κόμματος- να βασίζεται στην ψήφο του κ. Πλεύρη και του κ. Βορίδη για να αποφασίσει ο ίδιος τι θα κάνει σε ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων; Είναι άκρως καιροσκοπικό αυτό. Και να είστε σίγουρη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν θα σκεφτόταν έτσι για ένα τέτοιο ζήτημα. Ποτέ.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Επιμένω, γιατί καταλαβαίνετε κι εσείς ότι είναι λίγο περίεργο και πολλοί αναρωτιούνται «μα γιατί ένα παιδί να μεγαλώνει με μια άποψη γονέας ένα, γονέας δύο, να φύγει από το λεξιλόγιό του η λέξη «μπαμπάς», η λέξη «μαμά»;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κανείς δεν λέει τέτοιο πράγμα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γι’ αυτό θέλω λίγο να μας το εξηγήσετε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κανείς δεν λέει τέτοιο πράγμα. Κανείς. Εάν μια ταυτότητα λέει «όνομα πατέρα» και «όνομα μητέρα», είτε λέει «γονέας ένα» ή «γονέας δύο», αυτό είναι απλά ένα λεκτικό ζήτημα. Το θέμα είναι να υπάρχει αγάπη στην οικογένεια. Μη διυλίζουμε τον κώνωπα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Μάλιστα. Να περάσουμε τώρα σε ένα άλλο ζήτημα το οποίο επίσης απασχολεί την επικαιρότητα εδώ και πολλούς μήνες, βέβαια. Είναι το ζήτημα της ακρίβειας. Εσείς έχετε πει ότι σύντομα θα φέρετε κάποιες δικές σας προτάσεις, κάποιες δικές σας ιδέες για λύσεις. Η κυβέρνηση ανακοινώνει συχνά μέτρα για να ανακουφίσει τους πολίτες. Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρώτα απ’ όλα να παρατηρήσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης χτες το πρωί δεν ήταν που ανακοίνωσε τα μέτρα του;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Φάνηκε να είναι εκνευρισμένος με τον προκάτοχό του, να λέει «Φτάνει πια, δεν είμαστε μπανανία». Μόνο που ο προκάτοχός του ήταν ο ίδιος. Είδα το κυβερνητικό του πρόγραμμα όταν το παρουσίασε τότε με το πολύ ωραίο video και την καλοστημένη σκηνή, προεκλογικά, και είπε ξεκάθαρα σε εκείνη την παρουσίαση ότι «η Ελλάδα ταλανίζεται από μία κρίση εισαγόμενης ακρίβειας». Και ξαφνικά λέει «Φτάνει πια, δεν είμαστε μπανανία». Τι έκανε πέντε χρόνια όταν φτωχοποιούταν ο Έλληνας πολίτης; Τι έκανε; Επιτέλους παραδέχεται ότι η αισχροκέρδεια, η ακρίβεια είναι δική του επιλογή.

Εμείς αναδείξαμε το ζήτημα του βρεφικού γάλακτος την περασμένη εβδομάδα. Χαίρομαι που βάζει ένα πλαφόν στην κερδοφορία από τις προτάσεις του, εμείς θα θέλαμε πλαφόν και στην τιμή. Θα ανακοινώσουμε μια σειρά από προτάσεις άμεσα, τις επόμενες μέρες, οι οποίες θα είναι μάλιστα απολύτως κοστολογημένες…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Μπορείτε να μας πείτε μια-δυο να καταλάβουμε τι είναι αυτό δηλαδή το διαφορετικό που θα κάνατε εσείς;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Παραδείγματος χάριν στα προϊόντα πρώτης ανάγκης θα έχουμε μηδενικό ΦΠΑ.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ποια εννοείτε προϊόντα πρώτης ανάγκης;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα τα δείτε αναλυτικά όταν τα παρουσιάσουμε. Και θα δείτε ότι είναι ένα στοχευμένο πρόγραμμα, το οποίο θα είναι απολύτως κοστολογημένο. Διότι αυτή είναι η νοοτροπία μου. Ό,τι βγάζουμε από εδώ και πέρα να είναι πλήρως κοστολογημένο όπως, αν θυμάστε, την πρότασή μου για το φορολογικό πλαίσιο που πρέπει να έχει η χώρα. Την πρότασή μου για ένα φορολογικό πλαίσιο που στις επιχειρήσεις θα υπάρχει προοδευτική κλίμακα 17% για επιχειρήσεις κάτω από 220.000 ευρώ κέρδος, και 24% για επιχειρήσεις πάνω από 220.000 ευρώ κέρδος. Δηλαδή θα προβούμε σε μείωση του φόρου εισοδήματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα δηλαδή θα περιμένουμε από εσάς να ακούσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ακρίβεια τις επόμενες ημέρες.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είδατε κανένα όμως από την κυβέρνηση να λέει «το νέο φορολογικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο»; Ή να αντιδρά για τους υπολογισμούς μας;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αναφερθήκατε νωρίτερα στον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ πριν από δυο τρεις ημέρες είπε ότι «μετά τις ευρωεκλογές θα αναλάβει πρωτοβουλίες για ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, του χώρου της Κεντροαριστεράς, από τη βάση». Πως το ακούτε εσείς αυτό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ας βρει πρώτα ο ίδιος την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει με τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον έχει ως εκβιαζόμενο πρόεδρο της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γιατί το λέτε αυτό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γιατί; Έχει κάνει μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού ο κ. Ανδρουλάκης; Είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Είναι αποδεδειγμένο ότι η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε. Για ποιο λόγο δεν πηγαίνει σε αυτό το επόμενο βήμα, να ξέρουμε επιτέλους τι τρέχει εκεί; Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρητικά, θα συνδιαλλασσόταν με ένα κόμμα το οποίο είναι υπερχρεωμένο στις τράπεζες και με έναν πρόεδρο ο οποίος είναι εκβιαζόμενος;

Ο προοδευτικός χώρος θα εκφραστεί μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές ως ένα ανανεωμένο, αυτόνομο κόμμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πάντως οι έως τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα, βέβαια σε μικρή απόσταση από το ΠΑΣΟΚ. Παρ’ όλα αυτά τρίτο κόμμα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και υπάρχουν άλλες που μας δείχνουν δεύτερο κόμμα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ανατραπεί αυτό το σκηνικό μέχρι τις ευρωεκλογές; Γιατί ο πολιτικός χρόνος δεν είναι μεγάλος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όπως έχω πει και τις προηγούμενες εβδομάδες, έχουμε περάσει από μια διπλή διάσπαση. Τρεις από τους πέντε υποψήφιους προέδρους έχουν αποχωρήσει. Και μιας και μιλάμε για δημοσκοπήσεις, χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, υπήρχε και μια δημοσκόπηση όπου ήμουν πρώτο τη κατάταξη άτομο, και ως πρόσωπο της χρονιάς, για το 2023, και γι’ αυτή τη χρονιά.

Προφανώς υπάρχει μια μεγάλη προσδοκία από τον κόσμο και προσμονή γι’ αυτό το οποίο θα κάνω εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν γίνεται αυθημερόν, αυτό χρειάζεται έναν σχεδιασμό. Όπως στις εταιρείες υπάρχει ένα business plan το οποίο εκτελεί ένας επιχειρηματίας, ένας διευθύνων σύμβουλος, και αυτό μετά από ένα χρονικό διάστημα φέρνει αποτελέσματα, έτσι και στα κόμματα πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος θα εκτελείται. Ποια είναι η διαφορά;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ναι, γιατί τα κόμματα με τις εταιρείες δεν είναι το ίδιο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα σας πω ποια είναι η μεγάλη διαφορά. Στην πρώτη περίπτωση ο επαγγελματισμός φέρνει αποτελέσματα στους μετόχους, σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων. Στη δεύτερη περίπτωση ο επαγγελματισμός που απαιτείται αλλάζει την κοινωνία. Άρα εμείς πρέπει να δείξουμε περισσότερο επαγγελματισμό απ’ όλα τα άλλα κόμματα. Πρέπει να εκτελέσουμε αυτή την αλλαγή. Γιατί; Διότι είμαστε το μόνο ανεξάρτητο κόμμα, χρωστάμε μηδέν ευρώ.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα έρθω και σε αυτό. Το όποιο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αν επιβεβαιωθούν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις και είστε τρίτο Κόμμα, θα σημάνει κάτι για εσάς; Για εσάς προσωπικά και τη θέση σας ως Προέδρου;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Έχω ήδη απορρίψει διαρρήδην το σενάριο να αποχωρήσω μετά τις ευρωεκλογές. Και όπως σας είπα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις επόμενες εθνικές εκλογές αυτόνομος, ανανεωμένος, ανασυγκροτημένος και έτοιμος με ένα κοστολογημένο πρόγραμμα και προτάσεις νόμων να κυβερνήσει τη χώρα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Μάλιστα. Επειδή είπατε ποιος χρωστάει ποιος δεν χρωστάει, εσείς λίγο πριν από τις γιορτές βάλατε χρήματα και δανείσατε τα κομματικά media. Δεν ξέρω, πόσα χρήματα βάλατε; Ακούμε διάφορα ποσά, θέλετε να μας πείτε το ποσό που δανείσατε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: 230.000 ευρώ.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Περιμένετε να τα πάρετε πίσω;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι μία κίνηση η οποία συζητήθηκε, συζητήθηκε πολύ…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Σας κατηγόρησαν και γι’ αυτό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Συζητήθηκε πολύ. Αυτό το οποίο δεν συζητήθηκε, είναι πώς ένας Πρόεδρος ενός κόμματος το οποίο χρωστάει μισό δισεκατομμύριο ευρώ, κυβερνά τη χώρα και συγχρόνως ζητάει και 9.000 ευρώ αποζημιώσεις για τις ελιές του. Αυτό δεν συζητείται. Η στάση μου είναι μια στάση αξιοπρεπής, ανιδιοτελής, η οποία θέλει το κόμμα μου να παραμείνει ανεξάρτητο.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Διερευνήσατε όλα τα άλλα ενδεχόμενα πριν φτάσετε στο να δανείσετε εσείς;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα άλλα ενδεχόμενα είναι το κόμμα μου να είχε εξαρτήσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα. Άρα όχι. Δεν πρόκειται να αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει εκεί. Θα κάνουμε την εξυγίανση την οποία πρέπει να κάνουμε, την αναδιάρθρωση την οποία πρέπει να κάνουμε και ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στα πόδια του.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Υπό ποιες προϋποθέσεις; Με ποιους όρους δανείσατε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κυρία Ζαχαρέα, όλα έχουν γίνει σύννομα. Ρωτήστε τα άλλα κόμματα που χρωστάνε δισεκατομμύρια, πάρα πολλά εκατομμύρια τέλος πάντων.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα σας ρωτήσω τότε κάτι άλλο γιατί κι αυτό αιωρείται σαν απορία. Θα αναγκαστείτε να κλείσετε τα κομματικά Μέσα; Να κρατήσετε για παράδειγμα μόνο ηλεκτρονικές διευθύνσεις; Γιατί έχει ακουστεί και αυτό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό θα είναι μια απόφαση την οποία θα τη λάβει η Πολιτική Γραμματεία την κατάλληλη στιγμή. Αυτή τη στιγμή εμείς θέλουμε να βρούμε τρόπους να παραμείνουν εν ενεργεία και το ράδιο του κόμματός μας και η εφημερίδα του κόμματός μας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Μάλιστα. Άλλο θέμα που συζητήθηκε πολύ, συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στις Σπέτσες.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι ακριβώς συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στις Σπέτσες. Είναι μια πρόσκληση του Προέδρου ενός κόμματος στους ανθρώπους οι οποίοι τους περασμένους μήνες στάθηκαν σωστά και μπροστά σε μια αναστάτωση, ανούσια αναστάτωση κατά τη γνώμη μου, και αυτή τη στιγμή βγάζουν πάρα πολλή δουλειά στη Βουλή. Και θα έρθουν στις Σπέτσες και θα βγάλουμε κι εκεί δουλειά. Και είναι πολύ σημαντικό για εμένα όλοι οι βουλευτές να συμμετέχουν σε όλα τα νομοσχέδια. Δεν πρέπει μόνο ένας βουλευτής να έχει μία ειδίκευση και μια Περιφέρεια και να είναι το μόνο το οποίο κάνει. Πρέπει ένας βουλευτής να μπορεί να καταλαβαίνει για ποιο λόγο ψηφίζει για ένα νομοσχέδιο το οποίο επηρεάζει όλη την επικράτεια.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γιατί, κατά τη γνώμη σας, ξένισε αυτό; Εσείς είπατε ότι μου ασκήθηκε κριτική από Μέσα Ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πέρα από αυτό, όμως, ακούσαμε κριτική και από ανθρώπους που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Μάλαμα, η κ. Ακρίτα. Δηλαδή φάνηκε λίγο ότι τους φάνηκε παράξενο το πράγμα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν ήταν ακριβώς κριτική. Όπως έχω δείξει και στο παρελθόν, δεν έχω κανένα ενδοιασμό να παίρνω πρωτοβουλίες οι οποίες είναι καινοφανείς για την ελληνική πραγματικότητα. Προφανώς όταν κάνεις κάτι τέτοιο, όταν παίρνεις μια τέτοια πρωτοβουλία, υπάρχει μια έκπληξη στην αρχή. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι και το προεδρείο μας και οι βουλευτές μας είναι ενθουσιασμένοι για την πρωτοβουλία, διότι βλέπουν…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τελικά θα έρθουν δηλαδή όλοι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, γιατί βλέπουν μία…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αν δεν έρθει κάποιος, είναι για εσάς πρόβλημα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι μια πρόσκληση από τον Πρόεδρο ενός κόμματος στους βουλευτές του να τους φιλοξενήσει στο σπίτι του και εκείνους και τις ιδέες τους, σε μια συνάντηση inter pares. Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν έχω στενό κύκλο σε όλο το κόμμα. Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Και αυτά τα έξοδα θα τα πληρώσετε εσείς.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κυρία Ζαχαρέα, το κόμμα μας οφείλει δανεικά και αγύριστα κάπου και δεν το ήξερα;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Όχι, αλλά μιλάω για τα ιδιωτικά σας προσωπικά οικονομικά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Διότι όταν μιλάμε για έξοδα, ας μιλήσουμε για τα δανεικά και αγύριστα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί να ρωτάτε, με κάθε σεβασμό, όταν τους έχετε εδώ για συνεντεύξεις στο μέλλον.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πάντως από όταν έχετε γίνει Πρόεδρος, πρέπει να έχετε χάσει αρκετά χρήματα, Πρόεδρε, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα το έλεγε κάποιος και αριστερή στάση αυτό.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αν κάποιος δεν έρθει, είναι θέμα για εσάς; Είναι μήνυμα; Ή δεν σας πειράζει, το κατανοείτε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το κατανοώ, απλά είναι μια πρόσκληση από την καρδιά μου για να μπορέσω να γνωρίσω καλύτερα…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ο κ. Τσίπρας δεν θα έρθει, από ό,τι διάβασα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καλά, ο κ. Τσίπρας ούτως ή άλλως δεν ήταν αναμενόμενο να έρθει διότι είναι πρώην πρωθυπουργός. Ο σκοπός εδώ είναι να συναντηθούμε με τους τομεάρχες και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε νέες προτάσεις νόμων.

Ξέρετε κάτι; Αυτή η δουλειά δεν γίνεται σε τρεις ώρες σε ένα Συνέδριο. Είμαστε μια μικρότερη ομάδα από τους 145 βουλευτές που είχαμε στο παρελθόν. Τώρα πρέπει να είμαστε μια συμπαγής ομάδα, η οποία θα δουλεύει συντεταγμένα και θα μπορέσει να βγάλει αποτελέσματα, προτάσεις νόμων. Διότι αυτές οι προτάσεις νόμων είναι εκείνες που αλλάζουν τη ζωή των συμπολιτών μας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να έρθω στην πρόταση για υπουργείο, που το είπε ο διευθυντής του γραφείου σας σε συνέντευξή του στο Documento, ότι ο κ. Διαματάρης σάς έκανε πρόταση για υπουργείο. Πως έγινε αυτή η πρόταση και τι υπουργείο σας πρότεινε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο διευθυντής του γραφείου μου έδωσε μια συνέντευξη στην οποία φανέρωσε κάτι το οποίο το γνώριζε με στοιχεία εδώ και χρόνια και αυτό έγινε…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Όταν λέτε «στοιχεία»;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Με στοιχεία εδώ και χρόνια και αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη χτες το βράδυ στον κ. Κουβαρά, η οποία αντίδραση με αυτό το ειρωνικό γέλιο «μα, αστειεύεστε;», μου θύμισε πάρα πολύ την αντίδρασή του στις υποκλοπές «μα είναι δυνατόν εγώ να παρακολουθώ τους υπουργούς μου;».

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Λέτε ένα γεγονός ότι «δέχτηκα πρόταση για υπουργείο». Έχουμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Διαματάρη να λένε «όχι, ποτέ δεν έγινε αυτό». Με τι τρόπο αποδεικνύεται αυτό το οποίο λέτε εσείς;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο κ. Διαματάρης διέψευσε για μετά τις εκλογές. Μετά άρχισαν και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας να παίρνει πίσω πράγματα…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα επιμένετε εσείς σε αυτό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όταν ο κ. Καπνισάκης, ο διευθυντής του γραφείου μου, με πήρε τηλέφωνο μετά τη συνέντευξή του και μου είπε «είπα αυτό, έκανα κάτι λάθος;» του λέω «όχι, την αλήθεια είπες». Εμείς δεν έχουμε θέμα με την αλήθεια. Δεν έχουμε θέμα με την αλήθεια!

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τι υπουργείο σας πρότειναν κ. Πρόεδρε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Με κάθε σεβασμό, αυτά είναι κουτσομπολιά.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ωραία, μπορείτε να μας πείτε με τι τρόπο σας το πρότειναν; Πήρε ο κ. Διαματάρης και είπε «Στέφανε, θέλω να σε ρωτήσω αν θέλεις αυτό;».

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κυρία Ζαχαρέα, εγώ επέλεξα να ακολουθήσω αυτά τα οποία έβλεπα ως ένας νέος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα οποία συμβαδίζουν με την οικογένειά μου.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αλλά στο συγκεκριμένο δεν απαντήσατε, αλλά εν πάση περιπτώσει. Εγώ θέλω να έρθω σε κάτι άλλο, γιατί πρέπει να κλείσουμε σιγά σιγά. Έχετε μπροστά σας το Συνέδριο, έχετε και τις ευρωεκλογές και κάποια στιγμή είπατε ότι το Μάρτιο θα πάτε και στον Στρατό. Ισχύει αυτό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Από ό,τι γνωρίζω ναι. Προφανώς θα τηρήσω τον νόμο και όπως έχω πει είμαι πολύ χαρούμενος.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα ισχύει, αρχές Μαρτίου θα σας δούμε στον Στρατό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ισχύει, αλλά περιμένω ενημέρωση από τον ναύαρχο Αποστολάκη. Εκείνος διαχειρίζεται το ζήτημα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συζήτηση που είχαμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ εγώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *