Είστε εδώ

Προειδοποίηση Τσίπρα: «Οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν σε συνθήκες ηρεμίας και ομαλότητας ή χωρίς τη χρήση θεμιτών και αθέμιτων μέσων, αλλά και του φόβου για τον εκβιασμό της ψήφου»

Τον οδικό χάρτη για την πορεία του το επόμενο διάστημα και με τελικό προορισμό τις εκλογές παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στις δύο ομιλίες του, μία το Σάββατο στην έναρξη των εργασιών και άλλη μία χθες, στο κλείσιμο, έδωσε έμφαση στις εκλογές και κάλεσε όλα τα κομματικά στελέχη να δραστηριοποιηθούν περισσότερο ώστε να συντελεστεί η πολιτική αλλαγή και «να ξαναφέρουμε τη δικαιοσύνη παντού».

Οπως τόνισε, ωστόσο, ο δρόμος προς τις εκλογές δεν θα είναι εύκολος και προέβλεψε ότι αυτές «δεν θα διεξαχθούν σε συνθήκες ηρεμίας και ομαλότητας ή χωρίς τη χρήση θεμιτών και αθέμιτων μέσων, αλλά και του φόβου για τον εκβιασμό της ψήφου». Πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μια «κρίσιμη και δύσκολη εκλογική αναμέτρηση», για την οποία βεβαίως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο ζητούμενο της επόμενης μέρας, υποστηρίζοντας πως «το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές. Το δύσκολο θα είναι να διαχειριστούμε το χάος που θ’ αφήσουν πίσω οι “άριστοι” που διαχειρίστηκαν για τρία χρόνια τις τύχες της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας».

Και οι δύο ομιλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν ένα νέο κάλεσμα για ενότητα όλων των μελών, όχι μόνο των κεντρικών αλλά και των 170.000 και πλέον πολιτών που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές της Κουμουνδούρου. Με δεδομένη την οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας αναμένεται να γίνουν περισσότερο ορατές στην κοινωνία τους επόμενους μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα να βγουν και πάλι στον δρόμο, στις γειτονιές, στα συνδικάτα και στην τοπική αυτοδιοίκηση, με στόχο να οργανωθούν και να δημιουργήσουν δεσμούς. Κι αυτό, επειδή, όπως είπε, «δεν μας αφορούν εμάς οι θεωρίες των ώριμων φρούτων, ή οι θεωρίες των πολιτικών κερδών από την κυβερνητική φθορά, θέτοντας ταυτόχρονα το καίριο ερώτημα: «Εμείς τι κάνουμε; Απλά περιμένουμε; Επιτρέψτε μου να πω πρώτα πρώτα τι δεν πρέπει να κάνουμε. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε, να ζητάμε από τον κόσμο να κάνει υπομονή μέχρι εμείς να βγούμε στην κυβέρνηση. Δεν πρέπει να ζητάμε από τον κόσμο υπομονή, συντρόφισσες και σύντροφοι. Πρέπει να ζητάμε δράση. Οχι υπομονή».

Στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επικείμενη γενική απεργία του Νοεμβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ολα τα σφυριά όλων μας πρέπει να βαράνε σ’ ένα στόχο: 9 Νοέμβρη. Μια μεγάλη κινητοποίηση πρέπει να είναι αυτή. Λαϊκή κινητοποίηση που θα δώσει το στίγμα ότι η κοινωνία δεν είναι νεκρή. Οτι αναπνέει κι ότι υπάρχει προοπτική διεκδίκησης και αγώνα».

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, παρομοιάζοντάς τους με εκείνη του νεοφιλελεύθερου προέδρου Μάκρι στην Αργεντινή την περίοδο 2015-2019 που οδήγησε ξανά τη χώρα του στην ανέχεια και στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Τόνισε πως τα στελέχη πρέπει να αναδεικνύουν τα αρνητικά πεπραγμένα της κυβέρνησης στις δημόσιες παρεμβάσεις, φέρνοντας ως πιο πρόσφατα παραδείγματα το σχέδιο «Ηρακλής» για τους πλειστηριασμούς. Σε αυτό το σημείο μάλιστα προειδοποίησε τον πρωθυπουργό πως αν οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, «αν δηλαδή με τη δική του ατζαμοσύνη φεσώσουν τον ελληνικό λαό με σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ για να παίρνουν τα funds κοψοχρονιά τα σπίτια της μεσαίας τάξης που υποτίθεται ότι θα στήριζε, θα πρέπει όχι μόνο να λογοδοτήσει, αλλά να σταματήσει τώρα οποιαδήποτε διαδικασία».

Και στις δύο ομιλίες του έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις επικείμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να αλλάξει τον χρόνο διεξαγωγής τους. Στην πολιτική ουσία του θέματος ανέφερε πως ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένας: «Το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών, να μην είναι ο χάρτης μπλε όπως ήταν το 2019, αλλά να είναι ο χάρτης κόκκινος, άντε κοκκινοπράσινος. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Να μιλάμε ειλικρινά εδώ». Υπό αυτό το πρίσμα σημείωσε την ανάγκη πως πρέπει να σχηματιστούν γρήγορα οι συνδυασμοί και τα ψηφοδέλτια, ώστε να είναι έτοιμα έγκαιρα και να δώσουν τη μάχη απέναντι σε εκείνα της Δεξιάς «και να κερδίσουν».

Μεγάλο μέρος της ομιλίας Τσίπρα αφορούσε στην εξωτερική πολιτική της χώρας με έμφαση στα ελληνοτουρκικά αλλά και στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ μετά το σχετικό αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Εκεί απάντησε στην κριτική της «Ομπρέλας», η οποία είχε διαφοροποιηθεί πριν από λίγο καιρό από την κομματική γραμμή, λέγοντας πως δεν μπορεί να αρνηθεί το αίτημα που προέρχεται από τις χώρες αυτές, αίτημα που στηρίζουν και τα αριστερά τους κόμματα. Υπενθύμισε ότι βασικός όρος υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν το αίτημά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, γεγονός στο οποίο τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία αντίρρηση. «Πρέπει λοιπόν να έχουμε στο μυαλό μας ότι η θέση και η στάση μας και η πρότασή μας πρέπει να είναι μια θέση και στάση η οποία πρέπει να κρίνεται από πάρα πολλά φίλτρα», κατέληξε με νόημα.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *