Είστε εδώ
Home > FAQ news > Πίνατ … στον Πούτιν! Κυριάκος Μητσοτάκης: Πληρωμή του φυσικού αερίου με ρούβλια μέσω των εταιρειών προμήθειας

Πίνατ … στον Πούτιν! Κυριάκος Μητσοτάκης: Πληρωμή του φυσικού αερίου με ρούβλια μέσω των εταιρειών προμήθειας

Μπορεί το Μαξίμου να μην απάντησε για το εάν η χώρα θα αποδεχθεί στην απαίτηση Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου με ρούβλια, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται περισσότερο από δεδομένο ότι τη λύση θα δώσουν οι ίδιες οι εταιρείες προμήθειας σε άμεση συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Το Μαξίμου, δηλαδή, αναμένεται κρυπτόμενο πίσω από τις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου, να αποδεχθεί την απαίτηση εάν δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες κοινή θέση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που έχει προκύψει με την απειλή, μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία, να κλείσει η κάνουλα και σε άλλες «μη φιλικές» χώρες κατά τον Πούτιν όπως είναι και η Ελλάδα.

Στη χώρα μας η προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου γίνεται μέσω της ΔΕΠΑ, της Μυτιληναίος και της Προμηθέας Gas. Η επόμενη πληρωμή της ΔΕΠΑ προς την Gazprom είναι προγραμματισμένη για τις 20 Μαΐου ενώ των άλλων δυο εταιρειών το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Το «κλειδί» για την αποδοχή του αιτήματος Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια είναι ο λεγόμενος διπλός λογαριασμός που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, έχει αποδεχθεί ως λύση για να μην διαταραχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Για να το κάνουμε λιανά, η χώρα μέσω των εταιρειών προμήθειας θα πληρώσει το φυσικό αέριο σε ευρώ σε λογαριασμό στην Gazprombank και στη συνέχεια η τράπεζα θα κάνει τη μετατροπή του νομίσματος σε ρούβλια και θα μεταφέρει το ποσό της πληρωμής σε δεύτερο λογαριασμό.

Η λύση του διπλού λογαριασμού είναι εφικτή με τις ευλογίες της ΕΕ μέχρι στιγμής για δυο λόγους και συγκεκριμένα:

-Η Gazprombank βρίσκεται εκτός των κυρώσεων αποκλεισμού από το Swift

-Η Κομισιόν μέχρι σήμερα δεν απαγορεύει το άνοιγμα λογαριασμού στην Gazprombank, οπότε η κίνηση αυτή δεν συνιστά παραβίαση των κυρώσεων. Παραβίαση θα συνιστούσε μόνο η εμπλοκή στη συναλλαγή της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδεχθεί εμμέσως πλην σαφέστατα την πληρωμή της προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια προκύπτει και από το κυβερνητικό σχόλιο πως πρόκειται για ένα τεχνικό θέμα και ότι με υπαιτιότητα της δεν θα διαταραχτεί η προμήθεια της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Πηγή: Avgi.gr

Leave a Reply

fourteen − 1 =

Top