Είστε εδώ

Περισσότερο reunion παρά συνέντευξη είχαν χτες Έλλη-Κυριάκος – Πώς απέφυγε η Στάη να πιέσει τον ευάλωτο Μητσοτάκη – Η συνέντευξη

Στα… μαλακά άφησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη χτες η Έλλη Στάη κατά τη συνέντευξή του στο OPEN, που περισσότερο reunion παλιόφιλων θύμιζε, παρά μια συνέντευξη ενός ανθρώπου που επιθυμεί και πιστεύει ότι θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.
Αντί λοιπόν να τον πιέσει για τα καυτά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως το τι συνέβη με τον Κήρυκα Χανίων, τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ και πώς θα τα αποπληρώσει, αλλά και το σκάνδαλο Novartis, η Έλλη Στάη επέλεξε να τα περάσει… “στα ψιλά” και να “μη στεναχωρήσει” τον ευάλωτο Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και αφου τον αφησε ανενοχλητο να μας σκιαγραφεί την «Άγια Οικογένεια» της πολιτικής ζωής, με απλά λόγια το τζάκι της Οικογένειας Μητσοτάκη – Μπακογιάννη λέγοντας ότι είναι υπερήφανος και ώριμος πολιτικός του επέτρεψε να επαναλάβει τα ανιστόρητα κατά της… Συμφωνίας των Πρεσπών και τις αθλιοτητες περι ανταλλαγης της Συμφωνιας με την μη περικοπή των συντάξεων! Κι αν η Συμφωνία λές ότι δεν την αγγιζει και πολύ την Ελλη, δεν μπορεις να πεις το ίδιο και για τη … μη περικοπή των συνταξεων!
Αλλά όλα αυτά είναι ερωτήματα για τα οποία η Έλλη Στάη δεν προσπάθησε και ιδιαίτερα να πάρει απαντήσεις.
Αναλυτικά η συνέντευξη: 
Ε. ΣΤΑΗ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Μια νέα εκπομπή αρχίζει απόψε στο ΟΡΕΝ, το «OPEN Mind» πιστεύουμε ότι με ανοιχτά μυαλά, ανοιχτοί σε όλα θα συζητάμε για τα πάντα, αυτή την κρίσιμη περίοδο που ξεκινάμε, την περίοδο πριν από τις ευρωεκλογές…ποιος ξέρει, ίσως και λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές.
Να μην φλυαρήσουμε να παρουσιάσω αμέσως τον σημερινό μας καλεσμένο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο καλησπερίζω αμέσως.
Καλώς ήρθατε κ. Μητσοτάκη στο στούντιο του «OPEN Mind»
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλησπέρα κα Στάη, καλή επιτυχία στην εκπομπή σας.
Ε. ΣΤΑΗ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ και βρισκόμαστε σε ένα προσωπικό face to face, ο ένας απέναντι στον άλλον μετά από πολλά χρόνια.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: 16 για την ακρίβεια.
Ε. ΣΤΑΗ: 16 ολόκληρα χρόνια, τα θυμόσαστε κι εσείς τα θυμάμαι κι εγώ. Ήθελα να ξεκινήσουμε από αυτό, έχετε 16 χρόνια στην πολιτική. Γιατί η πρώτη μας τηλεοπτική συνάντηση ήταν όταν πρωτομπήκατε στην πολιτική, 16 χρόνια στην πολιτική και τώρα βρίσκεστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη πρόκληση: μπροστά στις ευρωεκλογές βεβαίως, αλλά και στις εθνικές, οι οποίες θα γίνουν ούτως ή άλλως σύντομα. Βρίσκεστε μπροστά στο να γίνετε ενδεχομένως ο επόμενος Έλληνας Πρωθυπουργός.
Θέλω να μου πείτε αυτά τα 16 χρόνια που πέρασαν, τι έχει αλλάξει σε εσάς προσωπικά και πολιτικά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς ευχαριστώ που θυμίσατε κα Στάη ότι την πρώτη συνέντευξη την οποία είχα δώσει και είχα ανακοινώσει την πρόθεσή μου να ασχοληθώ με την πολιτική, την είχαμε κάνει μαζί, Απρίλιος πρέπει να ήταν…
Ε. ΣΤΑΗ: 21 Απριλίου.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πριν από 16 χρόνια, το 2003. Και πράγματι ήταν μια μακρά διαδρομή, πρέπει να σας πω ότι πέρασαν αρκετά γρήγορα αυτά τα χρόνια με πολλές ταλαντώσεις στην πολιτική διαδρομή.
Όταν ξεκινούσα την πολιτική τότε δεν μπορώ να σας πω ότι αισθανόμουν βέβαιος ότι θα έφτανα κάποια στιγμή να μπορέσω να διεκδικήσω την πρωθυπουργία της χώρας, είμαι σίγουρα πολύ πιο ώριμος, πολύ πιο κατασταλαγμένος, πολύ πιο σίγουρος γι’ αυτά τα οποία θέλω να κάνω, πιστεύω όμως ότι ο πυρήνας των απόψεών μου, της αίσθησης που έχω για τη δημόσια προσφορά, για τον ρόλο της πολιτικής για τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στα κοινά, δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά.
Ε. ΣΤΑΗ: Θέλω να σας ρωτήσω τι σας έχει αλλάξει προσωπικά, αλλά λέω πριν το ρωτήσω αυτό γιατί είναι βέβαιο ότι αυτές οι διαδρομές, στην πυρήνα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλάζουν και τους ανθρώπους, δεν είναι μόνο το πολιτικό τους στίγμα, είναι και η ανθρώπινη υπόστασή τους, με καλά και κακά.
Λέω να κάνουμε ένα flash back να δούμε κάτι από αυτή τη συνέντευξη γιατί πραγματικά και εγώ την είδα με πολύ ενδιαφέρον 16 χρόνια μετά για να διαλέξω κάποια μικρά αποσπάσματα να τα δούμε σήμερα και αφού τα δούμε να κουβεντιάσουμε τις πιθανές προσωπικές, ψυχολογικές, εσωτερικές αλλαγές.
Ε. ΣΤΑΗ: Ένας ακόμη Μητσοτάκης στην πολιτική. Αυτό τι σημαίνει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για μας που είχαμε την τύχη να γεννηθούμε σε μια σημαντική πολιτική οικογένεια, αναγνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι ένα επώνυμο είναι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, ειδικά στην αρχή μιας πολιτικής διαδρομής.
Ε. ΣΤΑΗ: Είναι και ένα βαρίδι ταυτόχρονα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι και ένα βαρίδι ταυτόχρονα, γι’ αυτό και για εμένα η μεγάλη πρόκληση, είναι να γνωρίσουν τον άνθρωπο πίσω από το επώνυμο και να με κρίνουν γι’ αυτό το οποίο είμαι και όχι γι’ αυτό το οποίο ονομάζομαι. Εγκατάλειψα μια επαγγελματική σταδιοδρομία πιστεύω αρκετά επιτυχημένη για να ασχοληθώ με τα κοινά και η πρόθεσή μου είναι να μπορώ να ασχοληθώ με τα κοινά λέγοντας τα πράγματα όπως τα πιστεύω. Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι θα πω ίσως και πράγματα ίσως δημιουργήσουν εντυπώσεις, ίσως δεν περιμένει ο κόσμος να τα ακούσει από εμένα, αλλά θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου να το κάνω αυτό.
Ε. ΣΤΑΗ: Μπορεί να μην δώσει υποσχέσεις σε ανθρώπους που ζητάνε μια ελπίδα για το οτιδήποτε πλέον συμβαίνει γύρω τους;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ελπίδα περνάει μέσα από μια ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας. Νομίζω ότι πρέπει να είναι κανείς πολύ ρεαλιστής στα προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει και πολύ προσεκτικές σε αυτά τα οποία προτείνει.
Ε. ΣΤΑΗ: Το πολιτικό σας πρότυπο ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ή κάποιος άλλος;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν σας κρύβω ότι έχω μεγάλο θαυμασμό στον Μητσοτάκη ως πολιτική φυσιογνωμία και δεν έχω πρόβλημα να πω ότι σε μεγάλο βαθμό είναι ένα πρότυπο για εμένα, χωρίς δεύτερη συζήτηση. Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αρκετά νέος θα έλεγα, πολύ μικρός μάλιστα στο Παρίσι και μάλιστα έχω αναμνήσεις αρκετά έντονες από την παρουσία του και στο σπίτι μας. Τον γνώρισα πρώτα θα έλεγα ως πρόσωπο και μετά ως πολιτικό και σίγουρα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ε. ΣΤΑΗ: Να ρισκάρω μια ερώτηση που πιστεύω ότι μπορείτε να ρισκάρετε κι εσείς μια απάντηση. Ανδρέας Παπανδρέου;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ανδρώθηκα θα έλεγα πολιτικά σε μια εποχή που η αντιπαράθεση Παπανδρέου – Μητσοτάκη ήταν στο απόγειό της, αφήνοντας όμως στην άκρη τα συναισθήματα του παρελθόντος και βλέποντας τα πράγματα λίγο πιο ψυχρά, νομίζω ότι μπορεί να πει κανείς ότι ο Παπανδρέου ήταν μια πολύ χαρισματική προσωπικότητα, η άποψή μου είναι ότι χρησιμοποίησε το χάρισμα αυτό το οποίο αναντίρρητα είχε, προς την λάθος κατεύθυνση.
Ε. ΣΤΑΗ: Το πρώτο σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πως ήταν οι εαυτοί μας τότε. Πως βλέπετε τον εαυτό σας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με λίγο περισσότερα άσπρα μαλλιά τώρα, είναι πολύ ενδιαφέρουσες πάντα αυτές οι ιστορικές αντιπαραβολές, όντως 16 χρόνια είναι πολλά αλλά είναι και λίγα. Εγώ αυτό το οποίο κράτησα από τα αποσπάσματα τα οποία παίξατε κα Στάη είναι αυτό το οποίο είχα πει και τότε, το λέω και τώρα ότι θέλω να λέω την αλήθεια στους πολίτες, δεν είμαι εδώ για να κοροϊδεύω κανέναν.
Είμαι εγώ για να εξηγώ τα πράγματα έτσι όπως είναι και ότι η ελπίδα τελικά μιας κοινωνίας, η οποία σήμερα είναι τόσο πιεσμένη, είναι τόσο στενοχωρημένη, περνάει περισσότερο από τότε μέσα από την αλήθεια. Θυμίζω ότι τότε ήμασταν σε μια καλύτερη κατάσταση φαινομενικά τουλάχιστον σε σχέση με το που βρισκόμαστε σήμερα.
Ε. ΣΤΑΗ: Θα το δούμε αυτό γιατί όλοι έχουμε μιλήσει για τη φούσκα της εποχής εκείνης.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά τώρα ως προς την πρόοδο στην αισθητική και στην εικόνα, ας το κρίνουν αυτό οι τηλεθεατές μας. Ελπίζω να μην κάνουμε την επόμενή μας συνέντευξη το 2032 μετά από 16 χρόνια, ίσως τότε πρέπει να κάνουμε το συνολικό μας απολογισμό.
Ε. ΣΤΑΗ: Τέλος πάντων, ας μην πάμε τόσο μπροστά, ας είμαστε καλά μέχρι εκεί που θα είμαστε1
Ήθελα να σας πω ότι ξεκίνησα αυτή τη συνέντευξη λέγοντάς σας «ένας ακόμη Μητσοτάκης στην πολιτική». Τώρα τι μπορώ να πω; Ένας ακόμη Μητσοτάκης Πρωθυπουργός; Και αυτό το λέω και με την καλή και με την αιχμηρή έννοια της ερώτησης. Έχουμε δυο Καραμανλήδες Πρωθυπουργούς, έχουμε δύο Παπανδρέου Πρωθυπουργούς, ενδεχομένως θα έχουμε δυο Πρωθυπουργούς Μητσοτάκη, αυτό είναι καλό για τη χώρα, είναι αυτό που λέμε οικογενειοκρατία; Είναι εξέλιξη; Είναι οπισθοδρόμηση; Τι θα μπορούσαμε να πούμε 16 χρόνια μετά από εκείνη την κουβέντα που κάναμε, που σας ρώτησα «ένας ακόμη Μητσοτάκης στην πολιτική»
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ίσως μπορείτε να πείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια τώρα, «ένας Κυριάκος Πρωθυπουργός». Το λέω αυτό διότι όταν ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σας είχα πει και τότε ότι θα ήθελα οι άνθρωποι να γνωρίσουν τον Κυριάκο, πίσω από τον Μητσοτάκη.
Και όταν τώρα περπατώ στις γειτονιές και ο κόσμος με φωνάζει με το μικρό μου όνομα, αυτό για εμένα είναι μια επιβεβαίωση ότι ναι, ξεκίνησα από μια θέση πλεονεκτική, δεν το αμφισβήτησα ποτέ, αλλά νομίζω ότι έχουν πια γνωρίσει τον άνθρωπο Κυριάκο, γνωρίζουν τι θέλω να κάνω, είμαι υπερήφανος για την οικογένειά μου εξαιρετικά υπερήφανος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για όλα όσα προσέφερε, για όλα όσα μου δίδαξε αλλά πιστεύω ότι πια είμαι ένας συνειδητοποιημένος πολιτικός, ώριμος με πολύ διάθεση να προσφέρω και οι πολίτες οι οποίοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν, θα συνυπολογίσουν προφανώς και το επώνυμό μου αλλά δεν αισθάνομαι σε καμία περίπτωση ότι αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας στην παρούσα συγκυρία.
Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ αντιλαμβάνομαι πως το λέτε, αλλά …
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και να σας πω κάτι ακόμη δούλεψα πολύ σκληρά για να φτάσω εδώ. Είχα μια εύκολη πρώτη εκλογή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Μετά δεν μου χαρίστηκε κάτι όμως. Και όταν κατέβηκα να διεκδικήσω την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας σας θυμίζω ότι δεν ήμουν το φαβορί, δεν μου προσέφερε κάποιος το Κόμμα στο πιάτο, ήμουν το outsider και αγωνίστηκα πολύ σκληρά για να μπορέσω να κερδίσω τη Νέα Δημοκρατία, να κερδίσω την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων των ΝεοΔημοκρατών και να διευρύνω την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ε. ΣΤΑΗ: Έχετε πει ότι δεν σας υπολόγιζαν τότε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά υπήρξε πίσω από το πλεονέκτημα του ονόματος, προφανώς αρκετή καχυποψία, αλλά σίγουρα πάρα πολύ σκληρή δουλειά.
Ε. ΣΤΑΗ: Κύριε Μητσοτάκη είστε πολύ σίγουρος ότι θα είστε Πρωθυπουργός. Εγώ για να κρατήσω τις δημοσιογραφικές αποστάσεις, λέω ενδεχομένως θα είστε ακολουθώντας μετρήσεις δημοσκοπήσεις. Εσείς εμφανίζεστε πάρα πολύ βέβαιος ότι θα είστε ο επόμενος Πρωθυπουργός και μάλιστα βάζετε μπροστά και το Κυριάκος, όπως λίγοι πολιτικοί άνδρες μένουν με το μικρό τους όνομα. Κυριάκος, όπως Ανδρέας ας πούμε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυριάκος, όπως Κυριάκος! Έχω το πλεονέκτημα να έχω ένα όνομα το οποίο είναι ελαφρώς ασυνήθιστο.
Ε. ΣΤΑΗ: Είναι σπάνιο, ναι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μιλήσατε για τη σιγουριά. Είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου, δεν προεξοφλώ κανένα εκλογικό αποτέλεσμα και γι’ αυτό και δεν κοιτάω τόσο πολύ τις δημοσκοπήσεις.
Για εμένα η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η καθημερινή μου επαφή με τους πολίτες και αυτό το οποίο βλέπω είναι ότι υπάρχει μια πραγματική επιθυμία για αλλαγή και μια ολοένα και αυξανόμενη προσδοκία από εμένα προσωπικά και από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό καταγράφω, αυτό κρατώ από τη δική μου επαφή από τις καλύτερες δημοσκοπήσεις που μπορώ να κάνω, που είναι οι βόλτες μου στις γειτονιές της Αθήνας και στην ελληνική Περιφέρεια.
Από εκεί και πέρα δεν θα μπορούσα κα Στάη να μην είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου γιατί ξέρω πολύ καλά ότι την επόμενη μέρα μας περιμένει πάρα πολύ σκληρή δουλειά και η ανάληψη αυτής της βαριάς ευθύνης για εμένα, ίσως επειδή έρχομαι από μια πολιτική οικογένεια, δεν δίνω τόσο μεγάλη σημασία ούτε στη δόξα, ούτε στα οφίτσια, ούτε στη χλιδή της εξουσίας. Τα έχω ζήσει από μικρός, τα έχω απομυθοποιήσει.
Είμαι στην πολιτική, μπήκα στην πολιτική για να κάνω τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, μπήκα στην πολιτική γιατί μου αρέσει να λύνω περίπλοκα προβλήματα και παίρνω ικανοποίηση όταν βλέπω αποτέλεσμα σε αυτά τα οποία κάνω. Και γι’ αυτό πιστεύω τελικά ότι θα με κρίνουν οι πολίτες και γι’ αυτό πιστεύω τελικά ότι θα με αξιολογήσουν και εφόσον με εμπιστευτούν και με εκλέξουν επόμενο Πρωθυπουργό.
Ε. ΣΤΑΗ: Πάμε λοιπόν γιατί έχουμε εκλογές μπροστά μας, έχουμε κατ’ αρχήν τις ευρωεκλογές, έχουμε περιφερειακές αυτοδιοικητικές και έχουμε και εθνικές τον Οκτώβριο όπως λέει ο Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας. Κατ’ αρχήν εσείς πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν οι εθνικές εκλογές; Πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τις εθνικές εκλογές;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μακάρι να τις κάνει το συντομότερο δυνατό.
Ε. ΣΤΑΗ: Πότε εκτιμάτε ότι θέλει να τις κάνει; Το «μακάρι» το ξέρω.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αν θέλει να τις προκηρύξει και αύριο και να κάνουμε εκλογές μέσα στο Πάσχα, καλοδεχούμενο θα είναι. Διότι κάθε μέρα περνάει, κάθε εβδομάδα περνάει, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα και θα εξηγήσω στη συνέχεια τι εννοώ.
Ε. ΣΤΑΗ: Όχι, θέλω την προσωπική σας εκτίμηση. Πότε πιστεύετε ότι θα τις κάνει; Γιατί υπάρχει πάντα μια στρατηγική στην επιλογή του χρόνου των εθνικών εκλογών πάγια απ’ όλα τα Κόμματα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Αυτό το οποίο γνωρίζω όμως μετά βεβαιότητας είναι ότι 26 Μαΐου έχουμε εκλογές. Το ξαναλέω: 26 Μαΐου έχουμε εκλογές, έχουμε ευρωεκλογές, έχουμε περιφερειακές εκλογές, έχουμε δημοτικές εκλογές και η κάλπη των ευρωεκλογών θα είναι η πρώτη φορά, μετά από τέσσερα χρόνια που οι πολίτες θα μπορέσουν να εκφραστούν πολιτικά οι πολίτες και η ψήφος σε αυτή την κάλπη θα στείλει διάφορα μηνύματα.
Θα είναι ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην Κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, θα είναι ένα μήνυμα του ποιος μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια την Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει, άρα και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έχουν σημασία και οι θέσεις μας για την Ευρώπη έχουν σημασία και ναι, κα Στάη, θα είναι και μια γέφυρα για την επόμενη εθνική αναμέτρηση. Άρα θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε όχι για το χτες -αυτό με ενδιαφέρει λίγο- αλλά για το αύριο αυτής της χώρας και εκεί πιστεύω ότι έχουμε πολλά να πούμε στους Έλληνες πολίτες.
Ε. ΣΤΑΗ: Που θα τον βάλετε τον πήχη αυτών των εκλογών, των ευρωεκλογών; Έχετε πει ότι είναι δημοψήφισμα αυτές οι εκλογές, έχετε πει ότι είναι το πρόκριμα των εθνικών και είναι, παγίως είναι οι ευρωεκλογές που προηγούνται εθνικών εκλογών.
Εσείς που τον βάζετε αυτό τον πήχη; Σας το ρωτάω αυτό γιατί ο Αντιπρόεδρός σας ο κ. Γεωργιάδης πρόσφατα, πριν από λίγο διάστημα είπε ότι είναι το 3,5% αυτό δηλαδή το ποσοστό με το οποίο προηγήθηκε στις ευρωεκλογές του 2014 τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και κέρδισε τις επόμενες εκλογές του ’15.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πήχη βάζουν οι άλτες του ύψους ή του επί κοντό, θέλω μια μεγάλη νίκη και νομίζω το βράδυ των εκλογών θα καταλάβουμε μια μεγάλη νίκη.
Ε. ΣΤΑΗ: Όταν λέτε «μεγάλη» τι εννοείτε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μια ευρεία νίκη, μια νίκη η οποία θα σηματοδοτήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ως προοπτική διακυβέρνησης έχει τελειώσει, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία για την επόμενη μέρα. Δεν έχω αυταπάτες για τη σημασία, την πολιτική σημασία αυτών των ευρωεκλογών.
Όπως σας είπα πριν έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία λαμβάνοντας υπόψη ότι έρχονται σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά από την τελευταία αναμέτρηση και λίγους μήνες, ενδεχομένως και ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές.
Ε. ΣΤΑΗ: Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε μου δώσετε πήχη με αριθμό, το αντιλαμβάνομαι δεν είναι και εύκολο να το πει κανείς αυτό, αλλά προφανώς εικάζω ότι εννοείτε παραπάνω από αυτό το 3,5% για να μου απαντάτε στο ερώτημα «θέλω μια ευρεία νίκη».
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας είπα ότι θέλω μια ευρεία νίκη.
Ε. ΣΤΑΗ: Θέλετε πολύ παραπάνω από αυτό που έχει τεθεί ήδη από στελέχη σας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπορείτε να την ορίσετε με όποιο τρόπο θέλετε. Θέλω να θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε εθνικές εκλογές με 7 μονάδες διαφορά, ο σκοπός μου προφανώς είναι όχι μόνο να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά να κερδίσουμε με μια ευρεία νίκη και στις εθνικές εκλογές, αλλά το σημαντικό για εμένα είναι η πολιτική νομιμοποίηση η οποία συνοδεύει αυτό το εκλογικό ποσοστό.
Διότι δεν είναι μόνο εδώ το ζητούμενο να διεκδικήσουμε την αρνητική ψήφο προς το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή πιστεύω ότι σε μεγάλο μπορεί να είναι δεδομένη, αυτό το οποίο μου λένε οι συμπολίτες μου στις βόλτες τις οποίες κάνω, δεν είναι τόσο «Τιμωρήστε τον ΣΥΡΙΖΑ, κάντε πιο σκληρή αντιπολίτευση», μου λένε δυο πράγματα.
Πρώτον «Δεν αντέχουμε άλλο» αυτό το ακούμε συνέχεια, μια κοινωνία καταπιεσμένη, μια μεσαία τάξη εξοντωμένη από τους φόρους και «Πες μας τι μπορεί να κάνεις εσύ για να μας κάνεις τη ζωή καλύτερη» και οι ευρωεκλογές εφόσον δεν έχουμε εθνικές εκλογές θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε και γι’ αυτό, για το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα, πρωτίστως για την οικονομία διότι οι πολίτες ενδιαφέρονται πρωτίστως για την οικονομία αλλά και για όλα τα θέματα που τους αφορούν.
Ε. ΣΤΑΗ: Για τις εθνικές εκλογές είπατε ότι θέλετε μια ευρύτατη νίκη και προφανώς την προσδιορίζετε πάνω από το ποσοστό που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές. Θέλετε αυτοδυναμία …
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιμένετε να μου βάζετε …
Ε. ΣΤΑΗ: Επιμένω – επιμένω, γιατί νομίζω ότι εσείς έχετε θέσει το ζήτημα της αυτοδυναμίας. Θέλετε στις εθνικές εκλογές αυτοδύναμη Κυβέρνηση.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έχω πει όμως και κάτι ακόμη.
Ε. ΣΤΑΗ: Δεν μου το λέτε όμως το αυτοδυναμία αυτή τη στιγμή.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα σας πω, θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτοδύναμος μπορώ να είμαι… Προφανώς μεταξύ αυτοδυναμίας και μη αυτοδυναμίας δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος θα διάλεγε το δεύτερο, αλλά αυτό το οποίο έχω πει είναι ότι και αυτοδύναμος να είμαι, θα ήθελα να μπορώ να διαμορφώσω ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις.
Και όταν λέω πολιτικές συγκλίσεις μην πάει αμέσως το μυαλό σας κα Στάη σε κάποια συγκυβέρνηση, θέλω να μπορώ να διαμορφώσω στη Βουλή ευρύτερες στηρίξεις για σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις οι οποίες για εμένα είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Να δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου για την παιδεία το 2011 η Νέα Δημοκρατία τότε έκανε μια μεγάλη υπέρβαση και ως αντιπολίτευση στήριξε μια κυβερνητική πρωτοβουλία που παρά τις ατέλειές της, πήγαινε το εκπαιδευτικό μας σύστημα στη σωστή κατεύθυνση.
Αντίστοιχες συγκλίσεις σε σημαντικές πρωτοβουλίες θα τις επιδιώξω την επόμενη μέρα στη Βουλή και πιστεύω ότι θα μπορώ να τις αναζητήσω. Διότι σήμερα το αίτημα για μεγαλύτερη ενότητα, για μεγαλύτερη συμπόρευση να αφήσουμε πίσω αυτό το διχασμό για τη δυνατότητα να βρούμε κοινούς τόπους όπου μπορούμε να τους βρούμε, αυτό το αίτημα είναι πολύ δυνατό στην ελληνική κοινωνία και οφείλω να το σεβαστώ.
Ε. ΣΤΑΗ: Ανοίξατε πάρα πολλά και υπάρχουν ακόμη τόσα και περισσότερα να συζητήσουμε πάνω στο κεφάλαιο αυτό, θα πρέπει να δώσω ένα διαφημιστικό διάλειμμα τώρα και να επιστρέψουμε αμέσως.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Ε. ΣΤΑΗ: Συνεχίζουμε τη συζήτησή μας με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και αφήσαμε τη συζήτηση στα κρίσιμα ζητήματα, τι θα επιδιώξετε μετά από μια εκλογική σας νίκη. Μιλήσαμε και για τις ευρωεκλογές αλλά και για τις εθνικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν αυτές.
Μιλήσατε για το ότι θα επιδιώξετε εθνική συνεννόηση στα κρίσιμα και μείζονα ζητήματα. Μου αφήσατε ανοιχτό, δεν μου είπατε ότι ο στόχος σας είναι η αυτοδυναμία, μου είπατε όσο πιο ευρύτερη νίκη τόσο καλύτερα, το κρατάω αυτό και μιλήσατε για το κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα αυτής της περίφημης εθνικής συνεννόησης και θέλω να σας ρωτήσω πως την εννοείτε εσείς αυτή την εθνική συνεννόηση.
Γιατί θα μπορούσε να πει κανείς, ας πούμε ότι δεν έχετε πάρει αυτοδυναμία, θα πρέπει να επιδιώξετε και κάποιες συνεργασίες, άσχετα με το τι θα κάνετε στη Βουλή, αυτές οι συνεργασίες από πού θα προέλθουν; Θα προέλθουν από ποιο χώρο; Γιατί όπως έχουν οι πολιτικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή και οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι πολύ κοντά, μπορούμε να εικάσουμε ποιες θα είναι οι πολιτικές δυνάμεις στην επόμενη Βουλή. Ποιοι είναι αυτοί με τους οποίους θα συνεργαστείτε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς θα σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτό είναι αυτονόητο. Οι πολίτες θα στείλουν το δικό τους μήνυμα για το πώς αντιλαμβάνονται τη διακυβέρνηση της επόμενης μέρας.
Θα συνεργαστούμε με τις φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις, που πιστεύουν ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές.
Ε. ΣΤΑΗ: Ωραία. Εγώ θα εικάσω κάτι το οποίο δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο τραπέζι των σχεδιασμών σας και των συζητήσεών σας το βάζετε κι εσείς. Να εικάσω ότι ένα από αυτά τα Κόμματα θα είναι το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΙΝΑΛ όμως έχει απορρίψει μια τέτοια συνεργασία κατά μόνας με τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα και στο πρόσφατο Συνέδριο προχθές που έγινε, η κα Γεννηματά είπε ένα βροντερό όχι σε αυτή την συνεργασία και ένα βροντερό όχι στην παλινόρθωση της Δεξιάς. Να εικάσω ότι θα είναι κάποια άλλα Κόμματα που ήδη υπάρχουν στη Βουλή, παρ’ όλες τις περιπέτειές τους, θα είναι το Ποτάμι, αν αυτό θέλει η λαϊκή βούληση;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας λέω, δεν το ξέρω. Δεν θέλω να κάνω ένα σχόλιο γι’ αυτό το είπατε, αποφεύγω γενικά να σχολιάζω δηλώσεις Αρχηγών άλλων Κομμάτων αλλά δεν μπορώ να μην υπενθυμίσω στην κα Γεννηματά ότι είχε συγκυβερνήσει πολύ πρόσφατα με τη Νέα Δημοκρατία.
Άρα η παλινόρθωση της Δεξιάς ειδικά όταν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο σαν κι εμένα, μου ακούγεται ένα σύνθημα ολίγον κούφιο, ολίγον παρωχημένο ίσως βγαλμένο από μια ρετρό αντίληψη για την πολιτική.
Ε. ΣΤΑΗ: Αποκλείετε τη δυνατότητά της να κρίνει τώρα τα πράγματα εκείνη με άλλο τρόπο;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές τα πράγματα θα είναι πολύ καθαρά. Και αυτό το οποίο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και νομίζω ότι εκεί όλοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες, είναι να μην οδηγηθεί ο τόπος σε νέα εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική. Διότι αυτό θα σημαίνει δυο πράγματα: πρώτον θα σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας που δεν τη χρειάζεται η χώρα και θα σημαίνει επίσης κα Στάη ότι σε αυτό το ενδεχόμενο, το δεύτερο Κόμμα εφόσον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο Κόμμα, θα ξαναμπεί στο παιχνίδι της συζήτησης.
Γιατί θέλω να σπεύσω να προκαταβάλλω την δική σας ερώτηση, η οποία είναι αυτονόητη «καλά, μιλάς για εθνική συνεννόηση τον ΣΥΡΙΖΑ τον βάζεις σε αυτή τη συζήτηση;» και σας απαντώ λοιπόν ευθέως ότι τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή έτσι όπως τον ξέρουμε, με αυτά τα οποία λέει, όχι. Είμαστε από δυο διαφορετικούς κόσμους με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν το λέω γιατί έχουμε μια διαφορετική ιδεολογική αφετηρία, το λέω γιατί έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για το πώς αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο, τη συντήρηση, την άσκηση της εξουσίας και στο κάτω – κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα Κόμμα το οποίο δοκιμάστηκε τέσσερα χρόνια στην εξουσία, ο κ. Τσίπρας είναι ο μνημονιακότερος των μνημονιακών Πρωθυπουργών και εκτιμώ ότι στην κάλπη θα υποστεί μια σφοδρή αποδοκιμασία.
Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό όπως είπατε κι εσείς μένει να μας το δείξει η κάλπη και θα σεβαστείτε το αποτέλεσμα της κάλπης. Αν το αποτέλεσμα της κάλπης έχει το ΣΥΡΙΖΑ σε μια ισχυρή θέση, εσείς λέτε έτσι όπως είναι σήμερα δεν θα συνεργαστείτε μαζί του. Οπότε αυτό που λέμε εθνική συνεννόηση, αυτόματα μικραίνει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μου επιτρέπετε μια διακοπή; Μιλάτε για τις εθνικές εκλογές ωσάν να έχουμε προγραμματισμένες τις εθνικές εκλογές άμεσα.
Ε. ΣΤΑΗ: Εάν δεν γίνουν τώρα, θα γίνουν τον Οκτώβριο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπενθυμίσω ότι οι σίγουρες εκλογές είναι οι ευρωεκλογές και μετά τις ευρωεκλογές και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενδεχομένως όλες αυτές οι συζητήσεις που κάνουμε τώρα, να αποκτήσουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα. Διότι επαναλαμβάνω οι ευρωεκλογές είναι ένα δημοψήφισμα για την Κυβέρνηση και θέλω να είναι ταυτόχρονα και μια ψήφος εμπιστοσύνης για τη Νέα Δημοκρατία, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Δεν θέλω να αφήσω έξω από τη συζήτηση τις ευρωεκλογές, διότι καταλαβαίνετε ότι αδικούμε τη σημασία αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.
Ε. ΣΤΑΗ: Δεν θα τις αφήσουμε θα έρθουμε ξεχωριστά στις ευρωεκλογές, θα έρθουμε ξεχωριστά στο τι συμβαίνει στην Ευρώπη, το τι συμβαίνει με την απειλή ενός Ακροδεξιού κύματος το οποίο κι εσείς έχετε πει ότι είναι απειλητικό για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα τα αφήσουμε αυτά απ’ έξω καθόλου, αλλά θέλω να μείνω σε αυτό γιατί πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία και που ξέρετε.. μπορεί οι εθνικές εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όπως σας είπα, που ξέρετε… μπορεί να γίνουν και νωρίτερα!
Ε. ΣΤΑΗ: Το θέμα είναι ανοιχτό, τα ερωτήματα είναι εδώ. Να επιστρέψω λίγο σε αυτό, επιμένετε οπότε εσείς σε αυτό που λέτε στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και θέλω να σας ρωτήσω τι εννοείτε όταν λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υποστεί μια στρατηγική ήττα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω χρησιμοποιήσει εγώ τη φράση «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ε. ΣΤΑΗ: Πολλά στελέχη σας και Αντιπρόεδροι του Κόμματός σας ο κ. Χατζηδάκης.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί μια μεγάλη ήττα, όπως εμείς να καρπωθούμε μια μεγάλη νίκη. Μην μπούμε σε αυτή τη συζήτηση το τι είναι μεγάλη ήττα και το τι είναι μεγάλη νίκη.
Ε. ΣΤΑΗ: Ξέρετε γιατί σας το λέω αυτό; Σας το ρωτάω, γιατί βγάζοντας έξω από οποιαδήποτε εθνική συνεννόηση ένα άλλο Κόμμα, το ίδιο είπατε και για την κα Γεννηματά που είπε «όχι, δεν συνεργαζόμαστε, δεν θέλουμε παλινόρθωση της Δεξιάς» και είπατε γιατί το λέει αυτό, με το ίδιο τρόπο σας θέτω κι εγώ το ερώτημα.
Γιατί αν τοποθετείται από τώρα έτσι το πράγμα, θυμάμαι αυτό που είχε πει ο κ. Τσίπρας στις εκλογές Σεπτεμβρίου του 2015 «ή θα τους τελειώσουμε, ή θα μας τελειώσουν». Βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι τέτοιο; Εσείς δηλαδή λέτε κάτι τέτοιο για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν θέλω να τελειώσω κανέναν και μακριά από εμένα αυτές οι λογικές. Ήταν λογικές διχαστικές, ήταν λογικές που τροφοδότησαν με δηλητήριο την πολιτική ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε αυτή την λογική του διχασμού με πολύ μεγάλη συνέχεια, δεν θέλω να τελειώσω κανέναν.
Σέβομαι την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και την επόμενη μέρα εφόσον οι πολίτες με εμπιστευτούν, θα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και των συμπολιτών μας που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν μου επιτρέπεται να κάνω καμία διάκριση.
Αυτό το οποίο σας λέω είναι ότι οι πολιτικές μας ατζέντες είναι τόσο διαφορετικές, η αντίληψή μας για το ήθος και το ύφος της εξουσίας είναι τόσο διαφορετικό, που με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω κανένα περιθώριο συμπόρευσης, συνεργασίας σε κανένα απολύτως επίπεδο.
Ε. ΣΤΑΗ: Οπότε το αφήνετε ανοιχτό αν υπάρξουν αλλαγές μετεκλογικές στο ΣΥΡΙΖΑ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό οι συμπολίτες μας θα λάβουν υπόψη τους τη δυναμική των εκλογών έτσι όπως διαμορφώνεται για την επιλογή τους και τις ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες. Και αν εκτιμούν ότι πράγματι το ΚΙΝΑΛ εννοεί αυτό το οποίο λέει, ότι αποκλείεται να συνεργαστεί μαζί μας, ενδεχομένως να το συνυπολογίσουν και αυτό στις εκλογικές τους προτιμήσεις την επόμενη μέρα.
Αλλά ας μην σπεύσουμε να τοποθετηθούμε για τα θέματα αυτά. Ξέρετε πολύ καλά ότι η προεκλογική περίοδος είναι πολύ δυναμική και νομίζω ότι όλοι θα κριθούν να τοποθετηθούν με καθαρότητα και με συνέπεια απέναντι στους πολίτες και για τώρα και για την επόμενη μέρα, όπως το κάνω εγώ. Σας λέω ότι είμαι ο μόνος ο οποίος έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια για το τι θέλω να κάνω την επόμενη μέρα.
Ο τελικός λόγος όμως πάντα είναι στους πολίτες και η δική μου δουλειά είναι να πείσω και τον τελευταίο καχύποπτο συμπολίτη μας ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη του και ότι αξίζω κι εγώ προσωπικά μια ευκαιρία να υλοποιήσω τις πολιτικές για τις οποίες αγωνίζομαι.
Ε. ΣΤΑΗ: Μου έχει μείνει μια μικρή ουρά σε αυτά που συζήταγα τώρα, πριν μπούμε στο κεφάλαιο ευρωεκλογές, τις παρούσες συνθήκες στην πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στις συνεργασίες αυτές που είπατε.
Το λέω, γιατί είναι ερωτήματα του κόσμου αυτά, προφανώς και ερωτήματα του κόσμου που βλέπετε εσείς. Εμείς οι δημοσιογράφοι βλέπουμε και περισσότερους από αυτούς που βλέπετε εσείς οι πολιτικοί γιατί εσάς ενίοτε σας πλησιάζουν εκείνοι οι οποίοι θέλουν να σας δείξουν την θετικότητά τους απέναντί σας, εμάς μας πλησιάζουν εκείνοι που θέλουν να δείξουν την αρνητικότητά τους απέναντί στους πολιτικούς.
Σταύρος Θεοδωράκης Ποτάμι. Θα κατέβει σε αυτές τις ευρωεκλογές, θα το κρίνει αν θα κατέβει και στις εθνικές. Είναι ένας κομματικός σχηματισμός με τον οποίο θα συνεργαζόσαστε; Είναι ευρωπαϊκή δύναμη; Είναι δύναμη προόδου;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε πολλά κοινά με το Ποτάμι, αλλά από εκεί και πέρα όπως σας είπα το Ποτάμι είναι ένα αυτόνομο Κόμμα, επιλέγει μια ανεξάρτητη διαδρομή, θα κριθεί από τους πολίτες αν έχει ρόλο και θέση στην πολιτική της επόμενης μέρας και οι αποφάσεις από ένα σημείο και πέρα είναι αποφάσεις του Ποταμιού. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε, κι εγώ δεν παρεμβαίνω ποτέ …
Ε. ΣΤΑΗ: Ξέρετε γιατί σας το ρώτησα αυτό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω και κάτι ακόμη όμως.
Ε. ΣΤΑΗ: Γιατί σας κατήγγειλε ότι του διαλύσατε το Κόμμα, ότι εξαγοράσατε βουλευτές του.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμείς;
Ε. ΣΤΑΗ: Εννοώντας με θέσεις.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν άκουσα τέτοια φρασεολογία από τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Ε. ΣΤΑΗ: Δεν είπε τη λέξη αυτή, αλλά αυτό το είπε στο ΟΡΕΝ εδώ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αφήστε να σας πω, εμείς είμαστε πολύ συνεπείς σε αυτό το οποίο κάνουμε.
Ε. ΣΤΑΗ: Είπε ότι διαλύθηκε το Ποτάμι κατ’ εντολή της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και ονομάτισε τους βουλευτές του τους οποίους αρπάξατε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμείς είμαστε πολύ συνεπείς σε αυτό το οποίο κάνουμε. Για να προσχωρήσει ένας βουλευτής στη Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει να περάσει μια παρατεταμένη περίοδο ως ανεξάρτητος βουλευτής και να κρίνουμε στη συνέχεια αν ο βουλευτής αυτός μπορεί να υπηρετήσει την κεντρική γραμμή και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Εμείς δεν διαλύουμε Κόμματα και δεν εξαγοράζουμε κανέναν. Η κατηγορία της εξαγοράς -της πολιτικής εξαγοράς, για να μην παρεξηγηθώ….
Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, γι’ αυτή μιλάμε έτσι κι αλλιώς.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από αυτούς οι οποίοι προσάπτουν στον κ. Τσίπρα ότι έταξε Υπουργεία για να συνθέσει αυτή την Κυβέρνηση κουρελού και για να ψηφίσει τελικά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκεί υπήρχε αντάλλαγμα και αντάλλαγμα πάρα πολύ συγκεκριμένο γιατί το Υπουργείο είναι ένα αντάλλαγμα το οποίο ο άλλος το καρπώνεται σήμερα.
Η προσχώρηση σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα με την προοπτική της ενδεχόμενης εκλογής με σταυρό την επόμενη μέρα, λυπάμαι αλλά δεν εντάσσεται στο δικό μου το μυαλό στη λογική της πολιτικής συναλλαγής. Πολιτική συναλλαγή έκανε ο κ. Τσίπρας με όλους τους Υπουργούς προερχόμενους από άλλα Κόμματα τους οποίους κράτησε στα Υπουργεία.
Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ σας μίλησα τώρα για τον κ. Θεοδωράκη. Δεν θα είναι δηλαδή στα ψηφοδέλτιά σας ο κ. Αμυράς και ο κ. Ψαριανός;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το δούμε. Δεν έχουν προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία, θα είναι κάτι το οποίο θα το αξιολογήσουμε. Υπάρχουν στελέχη τα οποία προήλθαν από το Ποτάμι τα οποία έχουν ήδη προσχωρήσει στα ψηφοδέλτιά μας, θα το δούμε.
Αλλά ξέρετε, εάν ένα Κόμμα μπορεί πραγματικά να εκφράζει τις απόψεις του, να έχει δυναμική στην κοινωνία, να έχει ένα πολιτικό αποτύπωμα ευκρινές και ευδιάκριτο φαντάζομαι ότι δεν έχει πρόβλημα να κρατήσει τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Έτσι δεν είναι; Δηλαδή δεν σηκώνεται να φύγει κάποιος από ένα Κόμμα εάν θεωρεί ότι δεν έχει ουσιαστικό λόγο να το κάνει.
Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό είναι μια πολύ λογική σκέψη και ένα πολύ λογικό ερώτημα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μου επιτρέπετε να μην επιθυμώ να αναλώσω πολύ χρόνο σε εσωτερικά των άλλων Κομμάτων και να μιλήσω για το δικό μου Κόμμα.
Ε. ΣΤΑΗ: Τελειώσαμε εδώ. Να μιλήσουμε τώρα για τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως.
Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ λέω να πάμε μια που θίξατε το θέμα των Πρεσπών, στις ευρωεκλογές μέσω των Πρεσπών. Έχετε πει ότι αυτή είναι μια πάρα πολύ καλή Συμφωνία, δεν βρίσκετε τίποτε θετικό στη Συμφωνία αυτή; Καταγεγραμμένες οι βασικοί άξονες των αντιρρήσεών σας στο εθνοτικό και το γλωσσικό. Δεν βρίσκετε τίποτε θετικό σε αυτή τη Συμφωνία;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι και λίγο ευρύτερο από αυτό. Η Συμφωνία αυτή τελικά προσέβαλε και περιφρόνησε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της λεπτομέρειας και το τι γράφτηκε, το τι αποτυπώθηκε και το τι δεν αποτυπώθηκε στη Συμφωνία. Είναι μια Συμφωνία η οποία τελικά πηγαίνει απέναντι στην ελληνική κοινωνία με ένα τρόπο ο οποίος μάλιστα κούνησε το δάχτυλο σε όλους όσοι διατύπωσαν αντιρρήσεις για τη Συμφωνία αυτή.
Η Συμφωνία αυτή είναι μια κακή Συμφωνία για λόγους που έχουμε εξηγήσει πολλές φορές και τα απόνερα αυτής της κακής Συμφωνίας τα βλέπουμε και σήμερα. Τι έχουμε πει ότι θα κάνουμε εμείς; Θα αγωνιστούμε για να απαλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της Συμφωνίας. Θα υποστηρίξουμε τα μακεδονικά προϊόντα, θα αγωνιστούμε να υποστηρίξουμε το brand της πραγματικής ελληνικής Μακεδονίας.
Είναι δουλειά μας να το κάνουμε αυτό, διότι σήμερα η Συμφωνία αυτή τι έκανε επί της ουσίας κα Στάη; Εκχώρησε το επίθετο μακεδονικός, την ταυτότητα τη μακεδονική κατ’ αποκλειστικότητα ουσιαστικά στη γειτονική χώρα.
Έκανε ο κ. Τσίπρας κάτι, το λέω διότι συμπληρώνονται και αυτές τις μέρες, χτες αν δεν κάνω λάθος 11 χρόνια από το Βουκουρέστι. Αυτή τη Συμφωνία κα Στάη αν τη θέλαμε στο Βουκουρέστι θα την είχαμε εκείνη τη στιγμή. Είπαμε όχι στο Βουκουρέστι ακριβώς γιατί τα ζητήματα γλώσσας, εθνότητας, ταυτότητας είναι πάρα πολύ σημαντικά. Είναι σημαντικά για συναισθηματικούς λόγους που δεν μπορούμε να τους παραγνωρίσουμε, είναι πάρα πολύ σημαντικά για οικονομικούς λόγους.
Ο κ. Τσίπρας για τους δικούς του λόγους που ο ίδιος γνωρίζει, δεν ξέρω τι άλλες συνεννοήσεις μπορεί να είχε κάνει για να χτίσει το διεθνές του προφίλ, επέλεξε να υπογράψει αυτή την Συμφωνία. Εμείς βρεθήκαμε απέναντι, είμαι απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία έχω πει και εφόσον με εμπιστευτούν οι πολίτες την επόμενη μέρα μπορούμε να απαλύνουμε κάποιες αρνητικές πτυχές αυτής της Συμφωνίας.
Ε. ΣΤΑΗ: Κύριε Μητσοτάκη αναρωτιέται ο μέσος Έλληνας πολίτης, κάποιος που θέλει να κοιτάξει με ψυχραιμία και μόνος του τα πράγματα, γιατί οι Ευρωπαίοι μηδενός εξαιρουμένου θεωρούν αυτή τη Συμφωνία καλή; Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η Ελλάδα ταλανίζεται από τους φίλους-εχθρούς της δηλαδή; Γιατί από όλους θεωρείται όχι μόνο καλή Συμφωνία, μια Συμφωνία που προάγει την πρόοδο στην περιοχή, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί βόλευε πολλούς.
Ε. ΣΤΑΗ: Όλους;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όλους θα έλεγα τους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ σε αυτή τη συγκυρία. Και εγώ δεν θα ήμουν αντίθετος σε αυτή την επιλογή, προσέξτε. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
Ας σταματήσουμε αυτή την καραμέλα ότι δήθεν οι Ευρωπαίοι, οι υπερατλαντικοί φίλοι μας νοιάζονται για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα. Διότι αυτή η Συμφωνία ουσιαστικά μπορεί να βοηθάει τη γειτονική χώρα, μπορεί να ενισχύει με κάποιο τρόπο το διεθνές προφίλ του κ. Τσίπρα, έχει όμως ουσιαστικά απόνερα εντός της χώρας μας και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είμαι σε θέση και δεν μου επιτρέπεται να το παραγνωρίσω.
Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξηγήσω με πειστικότητα πιστεύω στους Ευρωπαίους φίλους μας γιατί είμαι απέναντι σε αυτή τη Συμφωνία, θα εξακολουθώ να το κάνω.
Ε. ΣΤΑΗ: Δεχτήκατε πιέσεις εσείς μέχρι εδώ για να μην έχετε σφοδρές αντιρρήσεις για τη Συμφωνία αυτή;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς στο πόσες αντιρρήσεις είχαμε, είχαμε σφοδρές αντιρρήσεις στη Συμφωνία. Γιατί ενδεχομένως να υπονοήσει κάποιος ότι προέβαλλα αντίρρηση αλλά δεν ήταν επαρκώς σφοδρή. Υποβάλλαμε πρόταση δυσπιστίας, θέσαμε όλους προ των ευθυνών τους…
Ε. ΣΤΑΗ: Όχι- όχι λέω αν δεχτήκατε σφοδρές πιέσεις από τους Ευρωπαίους.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δέχτηκα παροτρύνσεις, αλλά όταν εξήγησα την άποψή μου…
Ε. ΣΤΑΗ: Θα μου πείτε από ποιους δεχτήκατε τις παροτρύνσεις;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι μπορείτε να το φανταστείτε.
Ε. ΣΤΑΗ: Να φανταστώ από τη Γερμανία Καγκελάριο;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δέχτηκα παροτρύνσεις, αλλά πρέπει να σας πω ότι όταν εξήγησα και στην Καγκελάριο Μέρκελ την άποψή μας, τη θέση μας και γιατί επιμένουμε στη γραμμή μας, υπήρξε κατανόηση. Υπήρξε κατανόηση εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και με όσους έχω συνομιλήσει και εξηγώ γιατί η Συμφωνία αυτή έχει προβληματικές πτυχές, δεν έχω πάρει απάντηση.
Δεν μου έχει απαντήσει κανείς, κα Στάη, ούτε ο κ. Τσίπρας γιατί μια χώρα η οποία ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία πρέπει η γλώσσα της να είναι μακεδονική και οι πολίτες της να είναι Μακεδόνες. Αυτό δεν μου το έχει απαντήσει κανείς ακόμη και δεν μπορεί να το απαντήσει.
Ε. ΣΤΑΗ: Έχουν τις δικές τους απαντήσεις που δεν θα σας τις δώσω εγώ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν μπορεί να το απαντήσει ο κ. Τσίπρας, διότι αυτό είναι το μεγάλο κέρδος του κ. Ζάεφ. Γιατί υπερηφανεύεται ο κ. Ζάεφ ότι εγώ έδωσα δήθεν -λες και έκανε καμία μεγάλη παραχώρηση- το Βόρεια Μακεδονία, και κέρδισα αυτό το οποίο καμία ελληνική Κυβέρνηση στο παρελθόν δεν μου είχε δώσει, μακεδονική γλώσσα, μακεδονική εθνότητα, μακεδονική ταυτότητα. Αυτά καμία Κυβέρνηση δεν τα έδωσε στο παρελθόν, τα έδωσε ο κ. Τσίπρας για τους δικούς του λόγους.
Ε. ΣΤΑΗ: Ποιοι είναι οι δικοί του λόγοι; Γιατί εσείς είπατε ότι «αντάλλαξε το μακεδονικό με τις συντάξεις», αυτό είναι μια πολύ βαριά κατηγορία. Είναι τεκμηριωμένη η κατηγορία;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω καμία αμφιβολία.
Ε. ΣΤΑΗ: Το ξέρετε;
Ε. ΣΤΑΗ: Μ’ εντυπωσιάζετε έτσι όπως το λέτε, γιατί για να λέει ένας πολιτικός αρχηγός ότι δεν έχει καμία αμφιβολία, σίγουρα έχει πληροφορίες.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω καμία αμφιβολία. Υπάρχουν πράγματα στην πολιτική, τα ξέρετε πολύ καλά…
Ε. ΣΤΑΗ: Σίγουρα σας το είπαν Ευρωπαίοι εταίροι μας, δε μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να κάνω τις εκτιμήσεις μου. και επιτρέψτε μου να σας πω ότι στην πολιτική υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία γίνονται και δε λέγονται. Επιμένω σε αυτή μου την εκτίμηση.
Ε. ΣΤΑΗ: Φοβάστε αυτό τον εθνικό διχασμό που έχει δημιουργήσει αυτή η ιστορία των Πρεσπών; Γιατί είδαμε τον εθνικό διχασμό γι’ αυτή την τεράστια εθνικιστική, θα πω ένταση, δε θα πω εθνική, θα πω εθνικιστική. Και το λέω αυτό, γιατί μόλις πριν από λίγες μέρες, δεχτήκατε κι εσείς επίθεση από ακραία στοιχεία. Αυτό δεν το φοβάστε, πώς μπορεί στο χρόνο να κυλήσει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Φοβάμαι εξίσου αυτούς οι οποίοι περιφρονούν την ιστορική συνείδηση του λαού. Φοβάμαι ταυτόχρονα εξίσου, αυτούς οι οποίοι με μεγάλη ευκολία, καπηλεύονται τη συναισθηματική εμπλοκή των Ελλήνων με αυτή την υπόθεση, για να καλλιεργήσουν ένα στείρο εθνικισμό, ο οποίος βρίσκεται απέναντι στην ιδεολογία μας και στην άποψή μας για το τί σημαίνει σήμερα υγιής πατριωτισμός. Και γι’ αυτό και σας μίλησα, ότι την επόμενη μέρα, πρέπει να θεραπεύσουμε, να επουλώσουμε τις πληγές αυτής της υπόθεσης.
Κι έχουμε τρόπους να το κάνουμε. Κατ’ αρχάς μου φαίνεται αδιανόητο κα Στάη, ότι ο κ. Τσίπρας πήγε στη Θεσσαλονίκη, μίλησε με τους παραγωγούς των μακεδονικών προϊόντων και ουσιαστικά δεν είχε ιδέα για το τί τους έλεγε. Δεν πρότεινε τίποτε συγκεκριμένο για το πώς θα προστατεύσει τα μακεδονικά προϊόντα από έναν ανταγωνισμό ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα προκύψει τώρα που έδωσε με την υπογραφή του το επίθετο «Μακεδονικός» στους γείτονες.
Ε. ΣΤΑΗ: Απ’ την άλλη μεριά όμως ο κ. Τσίπρας πήγε με πολύ μεγάλη επιχειρηματική ομάδα στα Σκόπια οι οποίοι έκαναν δηλώσεις ενθουσιασμένοι γι’ αυτό το οικονομικό άνοιγμα που κάνει η συγκεκριμένη συμφωνία.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για να δούμε λοιπόν, ποιος από τους επιχειρηματίες που πήγε με τον κ. Τσίπρα στα Σκόπια δεν είχε ήδη παρουσία στα Σκόπια;
Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό σημαίνει κάτι κ. Μητσοτάκη; Δε θα μπορέσουν να πάνε κι άλλοι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι παρά τη δυσκολία και παρά την εκκρεμότητα του ονόματος, είχαμε στενές οικονομικές σχέσεις με τα Σκόπια. Κι αν ο κ. Τσίπρας θέλει πραγματικά να μιλάει για βαλκανική οικονομική πολιτική, να του θυμίσω κάτι: Ότι με τα δικά του τερτίπια, αυτού και του κ. Βαρουφάκη, ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι ελληνικές Τράπεζες και υποχρέωση στην 3η ανακεφαλαιοποίηση ήταν να πουλήσουν οι ελληνικές Τράπεζες όλες τις βαλκανικές τους θυγατρικές.
Σε ποιους τις πούλησαν; Στους Αυστριακούς και στους Γερμανούς, στους βασικούς μας ανταγωνιστές στα Βαλκάνια. Άρα όταν ο κ. Τσίπρας μιλάει για οικονομική διπλωματία στα Βαλκάνια, ας αναλογιστεί τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες της δικής του πολιτικής.
Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών σ’ επίπεδο ψυχολογίας, είναι χειρότερες απ’ ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο. Και αυτό, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον θα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών.
Ε. ΣΤΑΗ: Θέλω να σας ρωτήσω δυο πράγματα ακόμη που αφορούν τη συμφωνία αυτή των Πρεσπών. Εσείς πιστεύετε αυτό, ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι μόνο ελληνική;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας είπα και το έχω πολλές φορές στη Βουλή, η γεωγραφική Μακεδονία είναι μεγαλύτερη από την ελληνική Μακεδονία.
Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό δεν είναι όμως κάτι που πιστεύουν όλα τα στελέχη του κόμματός σας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, η Μακεδονία όμως, ως ταυτότητα, ως brand, ως εθνική συνείδηση, είναι ελληνική. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Και να σας πω και κάτι; Εγώ πραγματικά θα παρότρυνα τον κ. Τσίπρα, με όσο μεγάλη ένταση διαφημίζει τη μεγάλη επιτυχία της συμφωνίας, με την ίδια μεγάλη ένταση να προσκαλεί τους ξένους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα και να τους πηγαίνει στο αρχαιολογικό μουσείο της Βεργίνας, για ν’ αντιληφθούν, να τους πηγαίνει στην Πέλλα, ν’ αντιληφθούν επιτέλους όλοι, ότι εδώ υπάρχει μια ιστορική παρακαταθήκη, η οποία είναι πολύ βαριά, είναι ταυτισμένη με την ιστορία αυτής της χώρας, και η οποία δε μπορεί να εκχωρηθεί με τόσο μεγάλη ευκολία.
Ε. ΣΤΑΗ: Τί πιστεύετε ότι θα έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σ’ αυτή τη συγκυρία μ’ αυτή τη συμφωνία;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επειδή κάθισα και μελέτησα πολύ προσεκτικά τις ομιλίες του, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δε θα δεχόταν αυτή τη συμφωνία. Και θα σας πω γιατί.
Ε. ΣΤΑΗ: Γιατί ήταν ο πρώτος που ήθελε τη λύση, γι’ αυτό σας το ρωτάω. Ήταν ο πρώτος που μίλαγε για τη σύνθετη ονομασία.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήταν και ο πρώτος ο οποίος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η χώρα έχει μία -και μεταφέρω λόγια του ιδίου- θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ν’ αποκτήσει μια δεύτερη εθνική μειονότητα, μακεδονική μειονότητα στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό ήταν το μεγάλο άγχος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Ε. ΣΤΑΗ: Πιστεύετε ότι αυτό είναι ένας κίνδυνος που έχουμε τώρα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και είναι κίνδυνος.
Ε. ΣΤΑΗ: Ότι μπορεί ν’ αποκτηθεί μια τέτοια εθνική μειονότητα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και είναι κίνδυνος, από τη στιγμή που έχουμε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα, κανείς δεν απαγορεύει σε κανέναν να διεκδικήσει αυτοπροσδιορισμό με βάση αυτά τα οποία το ίδιο το ελληνικό κράτος έχει δεχθεί.
Ε. ΣΤΑΗ: Ξέρετε βέβαια ότι η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι εσείς το ανοίγετε αυτό το θέμα, ότι δεν υφίσταται και ότι με τις τοποθετήσεις σας αυτές το ανοίγετε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση είναι ικανή να κατηγορήσει και εμάς ότι είμαστε πίσω από τους επιχειρηματίες οι οποίοι ξαφνικά διαπιστώνουν πηγαίνοντας σε εκθέσεις κρασιού, ότι τα προϊόντα τους παύουν να έχουν το καθεστώς προστασίας που είχαν πριν.
Να σας πω κάτι: Εάν ο κ. Τσίπρας είναι τόσο σίγουρος γι’ αυτές τους τις απόψεις, γιατί δεν πάει στη Μακεδονία να τις εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες; Γιατί δεν κάνει ανοιχτές συζητήσεις διαλόγου με συμπολίτες, να τους εξηγήσει την άποψή του, αντί να πηγαίνει περιτριγυρισμένος από ΜΑΤ προστατευμένος σε κλειστά περιβάλλοντα; Σας δίνει την εντύπωση ο κ. Τσίπρας ότι είναι ένας Πρωθυπουργός ο οποίος αισθάνεται άνετα με την απόφασή του, μπορεί εύκολα να εξηγήσει αυτά τα οποία λέει στους Έλληνες πολίτες; Ας πάει να το κάνει λοιπόν στη Μακεδονία. Να πείσει και τους συμπολίτες μας, στη Μακεδονία, να πείσει και τους επιχειρηματίες ότι αυτή η συμφωνία είναι προς όφελός τους.
Ε. ΣΤΑΗ: Θα κάνουμε το δεύτερο διαφημιστικό μας διάλειμμα σ’ αυτό το σημείο και επιστρέφουμε αμέσως.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Ε. ΣΤΑΗ: Επιστρέφουμε στη συζήτησή μας με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη -εδώ μου ήρθε κάποια στιγμή το «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» γιατί αναφερθήκαμε σ’ αυτόν πριν από λίγο, ποια θα ήταν η δική μου στάση στο θέμα των Πρεσπών και ήσαστε πολύ ευκρινείς σ’ αυτά που είπατε.
Μιλήσαμε για εθνικισμούς, επικίνδυνους εθνικισμούς και να έρθουμε τώρα στον ευρωπαϊκό εθνικισμό ο οποίος όπως όπως φαίνεται όλο και διογκώνεται. Θέλω να μου πείτε πώς τον θεωρείτε αυτό τον κίνδυνο και ενόψει των επομένων ευρωεκλογών. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυνάμεις οι οποίες είναι και κρυπτοεθνικιστικές, πέστε μου πώς το αντιμετωπίζετε εσείς και πώς το αντιμετωπίζει και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και θα σας πω γιατί το ρωτάω αυτό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι μόνο ο εθνικισμός, είναι ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός. Και αν μεν ο εθνικισμός ταυτίζεται με την Ακροδεξιά, ο λαϊκισμός όπως ξέρουμε πολύ καλά στη χώρα μας, έχει πολλές εκφάνσεις. Έχει έκφανση ακροδεξιά και προφανώς έχει και έκφανση αριστερή. Και αυτή συμβολίζει ο κ. Τσίπρας. Κι αν η ελληνική ιστορία είναι ένα παράδειγμα και για την Ευρώπη, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν οι λαϊκιστές εκλέγονται τελικά στην εξουσία λέγοντας ψέματα, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας, κατά κανόνα αποτυγχάνουν ν’ αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των πολιτών. Κατά συνέπεια, οι κοινωνίες ξεπερνούν το λαϊκισμό.
Ε. ΣΤΑΗ: Ταυτίζετε το λαϊκισμό με τον εθνικισμό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο εθνικισμός έχει πάντα στοιχεία λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός δεν έχει πάντα στοιχεία εθνικισμού. Άρα ταυτίζομαι όχι αμφιμονοσήμαντα, μονοσήμαντα.
Ε. ΣΤΑΗ: Οπότε ο κ. Τσίπρας λέτε, είναι λαϊκιστής.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είπα ποτέ ότι ο κ. Τσίπρας είναι εθνικιστής, αλλά είναι λαϊκιστής, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό.
Ε. ΣΤΑΗ: Τον έχετε πει όμως Όρμπαν του Νότου, ο οποίος είναι πούρος εθνικιστής, πιο εθνικιστής δεν υπάρχει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το πρόβλημα του Όρμπαν δεν είναι η τόνωση των εθνικών χαρακτηριστικών του λαού της Ουγγαρίας, ταυτίζω τον κ. Τσίπρα με τον κ. Όρμπαν, ως προς τις πρακτικές του υπονόμευσης του κράτους δικαίου. Επίθεση σε δημοσιογράφους, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, προσπάθεια χειραγώγησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία έχει επιδείξει ο κ. Όρμπαν, γι’ αυτό και πήρα την πρωτοβουλία το πρώτο μεγάλο κόμμα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που ζήτησε την αποπομπή του κ. Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό λαϊκό Κόμμα και γι’ αυτό επιμένω ότι ναι, Τσίπρας και Όρμπαν έχουν πολλές ομοιότητες.
Ε. ΣΤΑΗ: Σας ρώτησα για τον εθνικισμό στην Ευρώπη και για τα ακραία φαινόμενα και θα σας βάλω δυο ονόματα εδώ με τις απόψεις του, γιατί θέλω να μου πείτε που διαφοροποιείστε εσείς.
Κατ’ αρχάς να ξεκινήσω από το ευρωπαϊκό πεδίο, από τον κ. Weber του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τον οποίο στηρίζετε κι εσείς για την ηγεσία της Commission, ο οποίος έχει πει ότι κατ’ αρχάς θέλει διακοπή των ενταξιακών σχέσεων με την Τουρκία εάν αυτός γίνει Πρόεδρος της Commission, αυτή θα είναι η πρότασή του και είναι και υπέρ των τειχών, όπως είναι τα λεγόμενα τείχη Σαλβίνι που έχουν γίνει αυτή τη στιγμή γνωστά. Αυτά δεν είναι στοιχεία ακραία και επικίνδυνα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς να τα πάρουμε με τη σειρά. Πρώτον, εμείς στηρίζουμε το Manfred Weber και θα είναι καλό για την Ελλάδα, αν ο επόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εφ’ όσον η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό σημαίνει ότι ο λόγος μας στην Ευρώπη την επόμενη μέρα θα μετράει περισσότερο. Νομίζω ότι το καταλαβαίνουν όλοι και είναι ένα διακύβεμα των εκλογών.
Ποιος είναι τελικά με την ευρωπαϊκή πλειοψηφία και ποιος είναι με την ευρωπαϊκή μειοψηφία. Ο κ. Τσίπρας δε μας έχει πει ακόμα με μια ευρωομάδα θα συνταχθεί. Επίσημα λέει ότι θα είναι στην ευρωομάδα των Αριστερών, αλληθωρίζει προς τους σοσιαλιστές, κάποιοι τον θέλουν, κάποιοι δεν τον θέλουν, ένα είναι βέβαιο: Ότι ο κ. Τσίπρας κομματικά δε θα είναι και δε μπορεί να είναι στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Εμείς μπορούμε να είμαστε στο κέντρο των εξελίξεων.
Και να σας πω και κάτι ακόμα; Με κατηγορούν ότι έχω προσωπική σχέση με τον κ. Weber. Και γιατί είναι κακό αυτό;
Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ σας ρωτάω αν συμφωνείτε με τις θέσεις του για την Τουρκία και για το προσφυγικό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το απαντήσω πολύ συγκεκριμένα. Την επόμενη μέρα όμως, θα πρέπει να διαπραγματευθώ με τον κ. Weber και με τα κράτη μέλη, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και μια καλή σχέση θα βοηθήσει σε αυτό, το καταλαβαίνουν νομίζω όλοι οι τηλεθεατές μας. Έρχομαι τώρα στα δυο συγκεκριμένα ερωτήματα. Όχι, δε συμφωνώ με την άποψη του κ. Weber για την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις Ευρώπης με την Τουρκία, ότι πρέπει ενδεχομένως ν’ αναζητήσουμε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία, η άμεση διακοπή όμως ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα με βρει αντίθετο.
Αντίθετα τώρα, η πολιτική φύλαξης των συνόρων της Ευρώπης, με βρίσκει απολύτως σύμφωνο κα Στάη. Η Ευρώπη δεν εν δυνατό σήμερα να μην προφυλάξει τα σύνορά της, να μην προστατεύσει τα σύνορά της, όσο έχει μια εσωτερική αγορά ελεύθερης διακίνησης πολιτών. Και σε αυτή την προσπάθεια, θέλουμε την είναι Ευρώπη αρωγό. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει αρθρώσει ποτέ τη φράση «προστασία των συνόρων». Ίσως γιατί θεωρεί ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα.
Εγώ λοιπόν λέω ξεκάθαρα ότι μαζί με την Ευρώπη θα φυλάξουμε τα σύνορά μας. Όχι μόνο ως χώρα σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ως χώρα η οποία προσβλέπει στην Ευρώπη σε βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια. Και να σας πω κάτι; Αυτή είναι μια πολιτική η οποία πια βρίσκει σύμφωνους και τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και τον κ. Μακρόν, είναι μια πολιτική η οποία αποτυπώνει την άποψη του ευρωπαϊκού, δε θα έλεγα κατεστημένου, αλλά των βασικών κομμάτων της Ευρώπης.
Ο κ. Τσίπρας πώς τοποθετείται άραγε απέναντι στο θέμα αυτό; και ξέρετε, στο προσφυγικό δοκιμάστηκε και η υποκρισία του Τσίπρα και η ανικανότητά του και η ιδεοληψία του. Διότι η εικόνα αυτή η οποία υπάρχει στη Μόρια και στη Σάμο, δεν είναι μια εικόνα που τιμά τη χώρα. δε μπορεί κάποιος να έχει ανθρώπινες ευαισθησίες και να ανέχεται αυτή την άθλια εικόνα την οποία αντίκρυσα στις πολλές επισκέψεις που έχω κάνει.
Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό είναι κάτι που κι εσείς επισκεπτόμενος το έχετε δει, αυτό είναι κάτι που πολλοί που έχουν επισκεφθεί τη Μόρια έχουν πει κατά τον ίδιο τρόπο. Πώς είναι δυνατόν όμως, γιατί αυτά είναι τα μηνύματα που παίρνει η πλειοψηφία των ανθρώπων, να προτείνεται για Νόμπελ για τη διαχείριση στο προσφυγικό και ο ίδιος ο Πάπας να το λέει μόλις προχθές; Σηκώνετε τα χέρια ψηλά; Ή έχετε μια απάντηση;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πήγα να σηκώσω τα χέρια ψηλά. Κοιτάξτε, στη διαχείριση του προσφυγικού, αποτύχαμε οικτρά ως χώρα. οι άνθρωποι, αν κάποιος πρέπει να πάρει Νόμπελ σε αυτή την υπόθεση είναι οι τρεις γιαγιάδες, εκ των οποίων μία δυστυχώς απεβίωσε σχετικά πρόσφατα, οι οποίες άνοιξαν τις αγκαλιές τους και τα σπίτια τους σε κατατρεγμένους ανθρώπους. Όχι αυτοί οι οποίοι διαχειρίστηκαν ευρωπαϊκούς πόρους με αδιαφάνεια και που επέτρεψαν αυτή τη στιγμή, άνθρωποι με μικρά παιδιά να ζουν σε άθλιες συνθήκες.
Πείτε μου αν υπάρχει μία εξήγηση γιατί στη Μόρια ακόμα και σήμερα. Δε μπορεί να συνδεθεί η αποχέτευση της Μόριας με το βιολογικό καθαρισμό. 3,5 χρόνια τώρα υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα και οι άνθρωποι ζουν μέσα στη βρώμα. Αυτό δεν είναι ανθρωπισμός, είναι κυνισμός και είναι και απαράμιλλη ανικανότητα.
Ε. ΣΤΑΗ: Να έρθουμε στο κλίμα που ζούμε σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο, το οποίο είναι ένα κλίμα τοξικό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και θέλω να σας ρωτήσω γι’ αυτό το κλίμα της τοξικής σκανδαλολογίας, σκανδάλων, αληθινών, υπαρκτών, ανύπαρκτων, γιατί πιστέψτε με και νομίζω ότι κι εσείς το καταλαβαίνετε αυτό, ότι ο μέσος πολίτης δε μπορεί πια να ξεχωρίσει ποιο είναι το αληθινό και ποιο είναι το ψεύτικο. Και η πραγματικότητα είναι ότι κάποια θα είναι αληθινά και κάποια δε θα είναι αληθινά.
Θέλω να μου πείτε πώς πάμε λοιπόν σε εκλογές μέσα σ’ αυτό το τοξικό κλίμα. Να τα πω; Δάνεια κομμάτων, το τελευταίο, υπόθεση Novartis, λίγο παλιότερο. Δεν έχει σημασία που όλα αυτά προχωράνε, κάπου σταματάνε και κάπου μένουμε όλοι με μια θολή εικόνα. Σκάνδαλο Πετσίτη, διαπλοκή, η ο ανεσύρθη και μάλιστα καταγγείλατε εσείς ο ίδιος την κυβέρνηση για την υποψηφιότητα του κ. Πέτρου Κόκκαλη.
Όλα αυτά πέστε μου, πώς μπορεί ο μέσος πολίτης να ξεχωρίσει ποια είναι η αλήθεια και ποιο είναι το ψέμα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι εύκολο. Και γι’ αυτό θα ήταν άδικο για την πολιτική μας ζωή, εάν επιμείνουμε σε μια αντιπαράθεση η οποία στέκεται μόνο σε σκάνδαλα, υποτιθέμενα σκάνδαλα. Και νομίζω η καλύτερη απάντηση σε αυτό, είναι μια μεγάλη φυγή προς τα μπροστά..
Εμείς έχουμε ανακοινώσει 39 από τους 42 υποψηφίους Ευρωβουλευτές. Και θα ήθελα πραγματικά από τους πολίτες να μπουν στον κόπο να δουν, να διαβάσουν τα βιογραφικά τους παλαιότεροι αλλά και πάρα πολλοί νέοι που ασχολούνται για πρώτη φορά με την πολιτική, που έχουν κάτι να πουν για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Κι έχουν κι έναν ιδιαίτερο συμβολισμό ξέρετε. Δε θα ήταν σωστό να σταθώ σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Ε. ΣΤΑΗ: Σταθήκατε όμως.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλω να σταθώ σε ένα πρόσωπο.
Ε. ΣΤΑΗ: Από τους δικούς σας υποψηφίους λέτε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, θέλω να σταθώ στο Στέλιο Κυμπουρόπουλο γιατί είναι ένας άνθρωπος ο οποίος βρέθηκε απέναντι σε μια τεράστια προσωπική περιπέτεια την οποία δε μπορούμε καν να διανοηθούμε, κι όμως δεν το έβαλε κάτω. Έγινε ένας επιτυχημένος επιστήμονας, είναι ένας θαυμάσιος, ένας σπουδαίος άνθρωπος ο οποίος επέλεξε για το συμβολικό και για την ουσία των όσων έχει να πει, να πολιτευθεί μαζί μας και ελπίζω πραγματικά, το εύχομαι, να εκλεγεί στην Ευρωβουλή. Θα είναι η πρώτη φορά, που στην Ευρωβουλή θα εκπροσωπηθεί ένας άνθρωπος με τόσο βαριά αναπηρία.
Και αυτό κάτι λέει για τη χώρα μας, για τις διακρίσεις, για το πόσο ανοιχτή κοινωνία είμαστε τελικά. Απέναντι σ’ αυτή την υποψηφιότητα, ο κ. Τσίπρας προτάσσει την υποψηφιότητα του κ. Κόκκαλη. Δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος αλλά το όνομα Κόκκαλης συμβολίζει τη διαπλοκή στην Ελλάδα. Για τον κ. Κόκκαλη το μπαμπά, όχι το γιο.
Ε. ΣΤΑΗ: Ενοχοποιείτε το οικογενειακό όνομα; Ή, αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα; Αν το δούμε από τη δική σας την οπτική;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχετε καμία αμφιβολία ότι οι συμβολισμοί εδώ έχουν τη σημασία τους; Κι έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι ο κ. Κόκκαλης επελέγη διότι λέγεται Κόκκαλης κι όταν αν λεγόταν Παπαδόπουλος δε θα ήταν στο ευρωψηφοδέλτιο; Ας είμαστε σοβαροί τώρα, μην κοροϊδευόμαστε, μια συνειδητή επιλογή του κ. Τσίπρα για λόγους που μόνο ο ίδιος μπορεί να γνωρίζει.
Εγώ στέκομαι όχι στο πρόσωπο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, αλλά στο συμβολισμό του ονόματος. Όλοι λοιπόν κάνουν τις επιλογές τους και όλοι θα κριθούν γι’ αυτό. Αλλά για τα σκάνδαλα, για να σας απαντήσω..
Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, να πούμε δυο λόγια γι’ αυτά, δε μπορούμε βέβαια να πούμε πάρα πολλά..
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αν κάτι έχουν καταλάβει οι πολίτες είναι ότι σκάνδαλα ανασύρονται ανά περίπτωση ανάλογα με τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Αυτό νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνω και γι’ αυτό νομίζω ότι κωφεύουν και λίγο σ’ αυτές τις υποθέσεις. Τώρα για τα υπόλοιπα σκάνδαλα που εμπλέκουν κυβερνητικά στελέχη, εγώ δε θα πω τίποτα. Ας κάνει η δικαιοσύνη τη δουλειά της σωστά, έχουμε ήδη αρκετές ενδείξεις ότι εδώ δεν υπάρχουν απλά υποψίες, υπάρχουν διαδρομές χρήματος, θα τα ερευνήσει η Δικαιοσύνη, θα βγάλει τα συμπεράσματά της.
Ε. ΣΤΑΗ: Εσείς με το χέρι στην καρδιά θα λέγατε ότι δεν έχετε καμιά αμφιβολία για κανένα στέλεχος που προέρχεται απ’ το δικό σας χώρο δηλαδή;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θεωρώ όλους αθώους μέχρι…
Ε. ΣΤΑΗ: Γιατί ειπώθηκε ότι είναι σκευωρία από την αρχή.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, για την υπόθεση Novartis;
Ε. ΣΤΑΗ: Ναι,
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι σκευωρία. Εδώ μιλάμε ότι βγήκαν και μας είπαν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από σύστασης του νεοελληνικού κράτους, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί τίποτα, περιμένω τη Δικαιοσύνη με μεγάλη καθυστέρηση να πω, να μας πει επιτέλους τί έχει βγει σε αυτή την υπόθεση.
Ε. ΣΤΑΗ: Για να πει κάποιος ότι είναι σκευωρία, θα πρέπει να είναι βέβαιος για την πλήρη αθωότητα όλων όσων εμπλέκονται από την άλλη πλευρά σ’ αυτό που χαρακτηρίζει σκευωρία.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ δε μπορώ να είμαι σίγουρος γι’ αυτό, αλλά ως προς την ένταση, ως προς την πολιτική εκμετάλλευση, ως προς τον τρόπο με τον οποίο ενεπλάκη για να κρεμαστούν δέκα άνθρωποι στα μανταλάκια για να γυρίσω πίσω στη δικαιοσύνη, βέβαια είναι σκευωρία. Είναι ένα κατασκεύασμα. Αυτό δε σημαίνει, προς θεού, ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο Novartis. Ή δε σημαίνει a priori ότι όλοι είναι εξ ορισμού αθώοι. Αλλά σ’ αυτή τη χώρα κα Στάη σας παρακαλώ επιτέλους, υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητος. Και το να βρίσκεται ξαφνικά Υπουργός έξω από το Μαξίμου ν’ ανακοινώνει πράγματα, να υπάρχει γνώση της δικογραφίας, να διαρρέει η δικογραφία, αυτές είναι πρακτικές παρακράτους.
Και επειδή οι πολίτες το έχουν αντιληφθεί, γι’ αυτό και δεν τους πολυενδιαφέρουν τα θέματα αυτά . εμένα όμως που μ’ ενδιαφέρει η ποιότητα της δημοκρατίας μας, οφείλω αυτά τα ζητήματα να τ’ αναδείξω.
Ε. ΣΤΑΗ: Ποιος πιστεύετε ότι είναι αυτός ο περίφημος Ρασπούτιν που καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω ιδέα.
Ε. ΣΤΑΗ: Το έχει πει και ο κ. Αντώνης Σαμαράς, γι’ αυτό ρωτάω.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να πω το εξής…
Ε. ΣΤΑΗ: Εικάζεται ότι είναι στέλεχος που προέρχεται από την καραμανλική Δεξιά..
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος, ότι ο τελικός ενορχηστρωτής αυτής της προσπάθειας είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Με τον κ. Τσίπρα πρέπει να συνομιλώ. Και να σας πω κάτι; Δε μ’ ενδιαφέρει και τόσο πολύ να συνομιλώ με τον κ. Τσίπρα, διότι μ’ ενδιαφέρει να συνομιλώ με την κοινωνία. Αλλά εγώ τον κ. Τσίπρα βλέπω υπεύθυνο γι’ αυτή την προσπάθεια. Αυτός πήγε στη Βουλή, αυτός δρομολόγησε τις πολιτικές εξελίξεις. Άρα, τί μου λέτε ποιος είναι ο Ρασπούτιν ή όχι, λίγο μ’ ενδιαφέρει.
Ε. ΣΤΑΗ: Σας το ρώτησα και για κάτι άλλο, επειδή λέγεται ευρέως, στο πολιτικό σκηνικό. Υπάρχει καραμανλική συνιστώσα στο ΣΥΡΙΖΑ;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω υπ’ όψιν μου κάτι τέτοιο κα Στάη. Τώρα αν υπάρχουν ορισμένα στελέχη τα οποία για τους δικούς τους, προσωπικούς λόγους και δε θέλω να κάνω προσωπικές αναφορές, θεωρούν ότι πρέπει με κάποιον τρόπο να παραμένουν για τα 10 δευτερόλεπτα που τους αναλογούν στο κέντρο της επικαιρότητας, αυτό το οποίο μ’ ενδιαφέρει, είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία πια..
Ε. ΣΤΑΗ: Πού αναφέρεστε; Αναφέρεστε σ’ αυτά τα καινούργια κόμματα που γίνονται τώρα; Εσείς μιλήσατε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα γι’ αυτό ….
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τώρα η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει διακαώς………
Ε. ΣΤΑΗ: Εσείς μιλήσατε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα γι’ αυτό ….
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι ….
Ε. ΣΤΑΗ: Και είπατε ότι κάποιοι προσπαθούν να το κάνουν; Ποιοι προσπαθούν να το κάνουν; Λέτε η πλευρά της κυβέρνησης; Γι’ αυτό σας ρώτησα και εγώ εάν πιστεύετε ότι υπάρχει η καραμανλική συνιστώσα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να στήσει διακαώς. Η κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας.
Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, αλλά τα στελέχη αυτά τα οποία εσείς ο ίδιος λέτε ότι κάποιοι τους βάζουν να κάνουν κόμματα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα, δεν μιλάμε τώρα για ιδιαιτέρως σοβαρά πρόσωπα. Από εκεί και πέρα η Ν.Δ. είναι αυτή τη στιγμή ενωμένη. Είναι χωρίς εσωτερικές συνιστώσες. Είμαστε όλη η Ν.Δ. Έχω δυο τέως Πρωθυπουργούς οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθειά μας, ο καθένας με το δικό του τρόπο και πιστεύω ότι ως θεματοφύλακας της ενότητας της Ν.Δ. έχω επιτελέσει αυτό το καθήκον μου, διότι εγώ πρέπει να κρατάω, υποχρέωσή μου είναι να κρατάω τη Ν.Δ. ενωμένη και να συνθέτω. Τελικά είμαι ο ίδιος υπεύθυνος για τις πολιτικές αποφάσεις τις κεντρικές που παίρνονται και από εκεί και πέρα να μπορώ να διευρύνω τη Ν.Δ. και να μπορέσω να φέρω και να πείσω συμπολίτες μας να έρθουν στη Ν.Δ., που ενδεχομένως δεν μας έχουν ψηφίσει ποτέ και οι οποίοι αντιμετωπίζουν …. Υπάρχει κυρία Στάη, το συναντώ και εγώ, υπάρχει καχυποψία. Μην κοροϊδευόμαστε και απέναντι στη Ν.Δ. Μεγάλη ακόμα.
Και εάν δεν το αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια, τότε δεν μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Έχουμε κάνει και εμείς τα λάθη μας. Με μεγάλη ειλικρίνεια έχω μιλήσει γι’ αυτά. Αλλά έχουμε δώσει πολλές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Δείτε το ευρωψηφοδέλτιο, δείτε το μητρώο στελεχών, θα δείτε τα ψηφοδέλτια στις εθνικές εκλογές. Έχουμε στηριχθεί στα μέλη μας για να χρηματοδοτήσουμε το κόμμα μας. Έχουμε παράξει ένα προγραμματικό λόγο, πιστεύω μοναδικό, ως προς την ποιότητα και το βάθος των προτάσεών μας.
Είμαστε έτοιμοι, όσο έτοιμη μπορεί να είναι μια ομάδα για την επόμενη μέρα. Ζητώ από τους πολίτες για να κάνω μια γέφυρα με την αρχική μας κουβέντα, όπως τους ζητώ να αφήσουν πίσω τις προκαταλήψεις για το τι σημαίνει το όνομα Μητσοτάκης, θετικές και αρνητικές και να δούνε το πρόσωπο πίσω από το όνομα, έτσι τους ζητώ να δούνε την πραγματική Ν.Δ. πίσω από την εικόνα την οποία μπορεί να έχουν για το κόμμα.
Σίγουρα η πραγματική Ν.Δ. δεν είναι εικόνα την οποία προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να φιλοτεχνήσει για τη Ν.Δ.
Ε. ΣΤΑΗ: Μια που τον αναφέρατε πάλι έτσι να μπούμε σε λίγο πιο προσωπικά ερωτήματα. Πώς θα αυτοπροσδιοριζόσαστε απέναντι στον κ. Τσίπρα; Ας πούμε ότι κοιτάζεστε στον καθρέφτη και στο ένα είδωλο είναι ο κ. Τσίπρας και στο άλλο είδωλο είσαστε εσείς; Στη συνεχή πολιτική σας αναφορά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ετεροπροσδιορίζομαι. Ο κ. Τσίπρας είναι ο κεντρικός πολιτικός μου αντίπαλος. Είναι ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός.
Ε. ΣΤΑΗ: Σε πιο προσωπικά στοιχεία. Είσαστε άνθρωποι της ίδιας περίπου γενιάς.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαστε από πολύ διαφορετικές διαδρομές. Και σέβομαι και τη διαδρομή του καθενός και ποτέ η αντιπαράθεση κυρία Στάη δεν πρέπει να είναι προσωπική. Ποτέ. Παρ’ ότι δεν σας κρύβω ότι είχα τους λόγους μου μερικές φορές να αισθανθώ πληγωμένος και οργισμένος προσωπικά, αλλά η αντιπαράθεση η πολιτική δεν είναι ποτέ προσωπική.
Ο κ Τσίπρας είχε μια μεγάλη ευκαιρία. Πήρε ένα κόμμα, ένα κομματίδιο πολύ μικρό, σίγουρα δεν μπορεί να του αμφισβητήσει κανείς ότι είναι μια πολιτική επιτυχία ότι το έφτασε εκεί που το έφτασε. Κέρδισε δυο φορές εκλογές. Και τι έκανε με αυτή την εκλογική νίκη; Δηλαδή όταν θα κάνει τον απολογισμό του 4 χρόνια μετά τι θα μπορεί να μας πει;
Ο κ. Τσίπρας θα χάσει διότι απέτυχε να κάνει την Ελλάδα καλύτερη. Η δική μου δουλειά δεν είναι να ασχολούμαι άλλο με τον κ. Τσίπρα. Είναι να πείσω τους πολίτες ότι εγώ μπορώ να κάνω την Ελλάδα καλύτερη την επόμενη μέρα.
Άρα το προσωπικό στοιχείο παρ’ ότι ξέρετε πάντα υπάρχει και οι αναμετρήσεις στη Βουλή εκ των πραγμάτων έχουν πάντα ένα προσωπικό χαρακτήρα. Αυτός είναι ο χαρακτήρας του πολιτεύματός μας. Εμένα δεν με ενδιαφέρουν και δεν κάνω ποτέ την αντιπαράθεση προσωπική.
Ε. ΣΤΑΗ: Ποιο είναι το κόστος που έχετε πληρώσει σε αυτή τη 16χρονη διαδρομή στην πολιτική; Τι θα λέγατε ότι σας έχει κοστίσει προσωπικά σαν άνθρωπο;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήταν μια όμορφη διαδρομή με πολλές δυσκολίες. Είχα κόστος και στην προσωπική μου ζωή.
Ε. ΣΤΑΗ: Θέλετε να μας πείτε ποιο ήταν αυτό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πέρασα αρκετά χρόνια σε διάσταση με τη σύζυγό μου και ένας από τους λόγους ήταν ότι δεν μπορέσαμε και οι δυο ενδεχομένως να διαχειριστούμε τις πιέσεις της πολιτικής, της οικογένειας. Ευτυχώς είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξαναβρήκαμε μια νέα και πιστεύω πολύ πιο υγιή ισορροπία.
Οι προσωπικές επιθέσεις είναι μέσα στο παιχνίδι, στην πολιτική.
Ε. ΣΤΑΗ: Μια που αναφερθήκατε στη σύζυγό σας εκείνη την προ 16 ετών συνέντευξη μόλις μπαίνατε στην πολιτική, είχατε αναφερθεί σε αυτήν και εκείνη είχε μιλήσει για σας. Να δούμε τι είχε πει τότε, πριν από 16 χρόνια; Να δούμε και τους άλλους πώς ήταν πριν από 16 χρόνια.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για να δούμε γιατί δεν τα θυμάμαι για να είμαι ειλικρινής.
ΒΙΝΤΕΟ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Μαρέβα είναι ένας άνθρωπος είναι εξαιρετικά επιτυχημένη σε αυτό που κάνει, ένας άνθρωπος που έχει σταθεί.
Ε. ΣΤΑΗ: Κάνετε την ίδια δουλειά περίπου.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, περίπου.
Ε. ΣΤΑΗ: Είναι στέλεχος μεγάλης τράπεζας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κάναμε τουλάχιστον την ίδια δουλειά. Είναι στέλεχος τράπεζας, αλλά έχει μια απίστευτη ικανότητα να μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Είναι πολύ επιτυχημένη στο επάγγελμά της. Είναι άριστη σύζυγος. Είναι εξαιρετική μάνα. Εγώ προσωπικά δεν καταλαβαίνω πώς τα καταφέρνει όλα αυτά μαζί και παρά ταύτα να διατηρεί και το χαμόγελό της και τον ενθουσιασμό της. Είναι μια αρετή την οποία πρέπει να σου πω ότι θαυμάζω ιδιαίτερα.
Ε. ΣΤΑΗ: Νομίζω ότι έχει αλλάξει λιγότερο από τους τρεις μας, από ότι μπόρεσα να δω και διαπίστωσα ότι το είχαμε γυρίσει και στον ενικό. Πιο προχωρημένοι ήμασταν τότε. Ίσως είναι το άγχος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι. Ή το άγχος ίσως ……
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Της θεσμικής ευπρέπειας.
Ε. ΣΤΑΗ: Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια με τη Μαρέβα. Έτσι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπήρχαν καλοί καιροί, πολύ καλοί καιροί, υπήρξαν και μεγάλες ….
Ε. ΣΤΑΗ: Συγκινηθήκατε νομίζω.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι. Υπήρξαν και μεγάλες δυσκολίες. Έβλεπα τώρα τη φωτογραφία με τα παιδιά μας μικρά. Τώρα η κόρη μου αποφοιτεί από το Πανεπιστήμιο σε 1,5 μήνα. Δεν μπορώ να είμαι στην αποφοίτηση γιατί είναι 3 μέρες πριν από τις εκλογές.
Ε. ΣΤΑΗ: Φαντάζομαι θα πάει όμως η μαμά της.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα πάει. Θα πάει η Μαρέβα, αλλά ξέρετε η ζωή κάνει κύκλους. Αλλά αυτό το οποίο μένει τελικά είναι η αγάπη και ο σεβασμός. Και εμείς μπορέσαμε μετά από πολλά χρόνια δυσκολίας και ζωής ξεχωριστής να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας, να ξαναβρεθούμε μαζί και πιστεύω ότι είμαστε πολύ καλύτερα από ότι ήμασταν στην αρχή. Είναι ενδεχομένως και ένα μήνυμα ότι μερικές φορές νομίζουμε πάντα ότι …. Οι αγγλοσάξονες έχουν μια φράση που λένε το γρασίδι είναι πάντα πιο πράσινο από την άλλη μεριά του φράχτη. Δεν είναι πάντα έτσι.
Ε. ΣΤΑΗ: Εμείς το βλέπουμε έτσι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και υπάρχει πάντα μια αξία. Πιστεύω στην οικογένεια πάρα πολύ. Για μένα η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα και τα παιδιά μου. Να μεγαλώσω καλά παιδιά, με αρχές, με αξίες και να μπορώ να είμαι καλά με τη σύζυγό μου.
Δεν είναι πάντα εύκολο να τα ισορροπεί κανείς στην πολιτική. Πιστεύω όμως ότι έχουμε βρει μια ισορροπία και αυτό το οποίο θέλω να περνάω ως μήνυμα στα παιδιά μου, είναι ότι ναι να ξέρουν ότι γεννήθηκαν με πλεονεκτήματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, με προνόμια ενδεχομένως, αλλά να μην τα θεωρούν ποτέ δεδομένα. Και αυτοί που έχουν τα προνόμια έχουν μια μεγαλύτερη υποχρέωση να επιστρέφουν κάτι πίσω στο κοινωνικό σύνολο.
Ε. ΣΤΑΗ: Δεν το είχαμε εδώ ως απόσπασμα, αλλά σε αυτή τη συνέντευξη είχατε πει ότι εάν μπροστά στο δίλημμα …. Το ερώτημα ήταν εάν στο δίλημμα διαλέγω την πολιτική ή την οικογένεια, η απάντηση ήταν αβίαστη. «Θα διαλέξω την οικογένειά μου»
Στο ίδιο ερώτημα τώρα; Γιατί τώρα είναι τελείως διαφορετική η χρονική συγκυρία, για να δούμε πώς αλλάζουν οι άνθρωποι και οι ψυχολογίες τους.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Στάη ευτυχώς μετά από μια περίοδο μεγάλων δυσκολιών, δεν χρειάζεται πια να απαντήσω σε αυτό το δίλημμα. Έχω την αμέριστη στήριξη της οικογένειάς μου σε αυτό το οποίο κάνω. Έχω βαριά την αίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος γι’ αυτό το οποίο ενδεχομένως όπως είπατε τίποτα δεν είναι σίγουρο κληθώ να κάνω και ευτυχώς ήρθαν έτσι τα πράγματα που έλυσα αυτές τις εκκρεμότητες σε μια άλλη περίοδο της πολιτικής μου διαδρομής.
Ε. ΣΤΑΗ: Αυτή ήταν μια πολύ καλή και πολιτική απάντηση, γιατί τα διλήμματα έρχονται χωρίς να τα περιμένει κανείς από ποικιλία λόγων.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα και τελικά όταν καλούμαστε να αξιολογήσουμε και ανθρώπους και στη δική μας τη δουλειά πρέπει να το κάνουμε αυτό συνέχεια ένα σημαντικό κριτήριο το οποίο εγώ τουλάχιστον έχω και μια αρετή που θέλω να μάθω στα παιδιά μου είναι πώς διαχειρίζεσαι τα απρόοπτα. Η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα. Το βάζεις κάτω ή επιμένεις; Μαθαίνεις από τα λάθη σου και γίνεσαι καλύτερος; Αυτό για μένα είναι μια πάρα πολύ σημαντική αρετή.
Ε. ΣΤΑΗ: Σας λείπει αυτό που λέμε ιδιωτικότητα; Τώρα δεν μπορεί να πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κυριάκος όπως είπατε ότι θέλετε να σας λένε, και εγώ τώρα δεν μπορώ, δεν μου βγαίνει ο ενικός σε αυτή τη φάση. Μου έβγαινε πριν από 16 χρόνια. Έτσι χωρίς να ξέρει κανείς ποιος είμαι, τι κάνω, να μην με κοιτάξει κάποιος, να μη μου ζητήσει να βγάλουμε selfie, να μην μου μπράβο, να μην με προπηλακίσει, τίποτα. Να είμαι απαρατήρητος. Αυτό λείπει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι εύκολο, αλλά από την άλλη είναι μέρος της δουλειάς μας και είναι και ωραίο πολλές φορές, διότι είχαμε βγει με τη σύζυγό μου και την κόρη μου, περπατήσαμε δυο βράδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πήγαμε και ακούσαμε λίγη ωραία μουσική.
Ε. ΣΤΑΗ: Τι μουσική ακούσατε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άκουσα τον Μαχαιρίτσα και τον Πορτοκάλογλου. Θυμηθήκαμε λίγο τα παλιά.
Ε. ΣΤΑΗ: Τα πιο νεανικά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τα εφηβικά μας χρόνια. Προφανώς υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να φωτογραφηθεί μαζί σου. Υπάρχουν και άλλοι που θα ακούσεις κάποια γκρίνια, κάποια μουρμούρα, κάποια αποδοκιμασία. Αυτό είναι μέρος της ζωής και της πολιτικής. Ξεκλέβει κανείς λίγες τελείως προσωπικές στιγμές. Λίγο αθλητισμό. Λίγο διάβασμα, αλλά σίγουρα σήμερα δεν υπάρχουν πια όρια. Τα όρια μεταξύ ιδιωτικής ζωής και δημόσιας ζωής είναι πολύ δυσδιάκριτα.
Ε. ΣΤΑΗ: Τώρα δεν υπάρχει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ενδεχομένως το να ανέβω σε καμία κορυφή, σε κανένα βουνό, εκεί που μου αρέσει να περπατάω, να μπορώ να είμαι μόνος μου.
Ε. ΣΤΑΗ: Έχω μάθει ότι κάνετε ορειβατικό σκι. Το έμαθα πολύ πρόσφατα και εντελώς τυχαία και πραγματικά λέω δεν μπορεί, θα τον ρωτήσω στον αέρα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με αιφνιδιάζετε.
Ε. ΣΤΑΗ: Γιατί έμαθα ότι είναι κάτι υπερβολικά δύσκολο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το ορειβατικό σκι δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τρόπος να ανεβαίνεις στα βουνά το χειμώνα με χιόνια.
Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Τι κάνετε; Φοράτε τα πέδιλα του σκι και ανεβαίνετε σε κορυφές οι οποίες είναι απάτητες;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κάπως.
Ε. ΣΤΑΗ: Και μετά κατεβαίνετε με τα σκι σε όχι κανονικές πίστες;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κάπως έτσι. Αλλά το ζήτημα για μένα δεν είναι τόσο αυτό. Το ζήτημα είναι πώς με αφορμή αυτό μπορούμε να αναδείξουμε ένα μεγάλο πλούτο της χώρας μας που είναι οι ορεινοί μας όγκοι. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα. Είναι η ενδοχώρα, είναι τα βουνά μας, είναι τα χωριά μας, είναι οι κορυφές μας. Εκεί έχουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμη να κάνουμε. Άρα επειδή είμαι ένας άνθρωπος που αγαπώ το βουνό, δεν το έχω κρύψει ποτέ και μου αρέσει πάρα πολύ και ξεκλέβω ελεύθερο χρόνο, το λίγο που έχω, είτε το καλοκαίρι, είτε το χειμώνα, για να πηγαίνω στο βουνό, αυτό με βοηθάει κιόλας να σκέφτομαι πώς μπορώ αυτό το μεγάλο πλούτο τον οποίο έχουμε να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος των ανθρώπων που ζούνε στα βουνά, ή που θέλουν να ζήσουν στα βουνά.
Και οι ευκαιρίες, σας διαβεβαιώνω ότι είναι τεράστιες στο κομμάτι αυτό. Και τα λίγα μέρη της Ελλάδος που το έχουν καταφέρει, έχουν τουριστικό και οικονομική ζωή 12 μήνες το χρόνο και προσφέρουν θέσεις εργασίας στα νέα παιδιά.
Ε. ΣΤΑΗ: Τι θα λέγατε στα παιδιά του brain drain γι’ αυτή τη χώρα η οποία την περιγράφουμε τώρα τόσο ωραία, όπως θα θέλαμε να είναι; Και πάντα το καλύτερο το έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας; Τι θα λέγατε; Ποια είναι η εναλλακτική για να γυρίσουν πίσω και κατ’ αρχήν για να μη φύγουνε; Θα πάρει χρόνο αυτό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θυμήθηκα, το σημείωσα ερχόμενος, όταν πήρα και άκουσα το Νίκο Πορτοκάλογλου να τραγουδάει.
Ε. ΣΤΑΗ: Σε ποιο τραγούδι μείνατε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έγραψε ένα τραγούδι που το έγραψε πριν από 25 χρόνια «τα καράβια που καίω» και όταν λέει «από πείσμα και τρέλα θα ζω σε τούτη τη χώρα ώσπου να βρω νερό γιατί ανήκω εδώ».
Αυτός ο στίχος νομίζω κάπου μας ακουμπάει όλους. Ακουμπάει και τη γενιά του brain drain. Απλά ξέρετε ποια είναι η διαφορά; Δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στο πείσμα και στην τρέλα. Χρειαζόμαστε και κάτι παραπάνω. Δηλαδή η αγάπη μας για την Ελλάδα πια δεν μπορεί να είναι απλά μια ρομαντική αναζήτηση ενός ένδοξου παρελθόντος.
Ε. ΣΤΑΗ: Χρειάζονται και προϋποθέσεις.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά και προϋποθέσεις για να μπορεί κάποιος να ζήσει, να εργαστεί, να κάνει οικογένεια στη χώρα μας και να ζήσει τη ζωή του όσο καλύτερα μπορεί. Αυτή είναι η δουλειά μας.
Και για μένα τα πιο πολλά λόγια τα οποία ακούω από ηλικιωμένους ανθρώπους, δεν με ρωτάνε για τη σύνταξή τους, με ρωτάνε τι θα κάνεις για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας να μην φύγουν από την Ελλάδα. Και αυτό για μένα είναι το μεγαλύτερό μας μέλημα. Η επόμενη γενιά από εμάς, από εμένα, η γενιά των παιδιών μου ενδεχομένως. Γι’ αυτούς δουλεύουμε και το σχέδιό μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας σε αυτούς πρέπει να αναφέρεται ώστε να μην είναι μόνο πείσμα και τρέλα η παρουσία μας στην Ελλάδα, αλλά κάτι παραπάνω.
Ε. ΣΤΑΗ: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος που έχετε και η μεγαλύτερη ελπίδα; Ας πούμε για το φόβο γιατί αυτό ακουμπάει τα πιο βαθιά κομμάτια όλων μας, αυτός ο φόβος, αυτή η αγωνία που νιώθουμε συχνά, πολύ βαθιά μέσα μας και συνήθως δεν είναι εκδηλωμένη καν. Ο δικός σας ποιος είναι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Φόβος οποιουδήποτε έχει παιδιά είναι η ασφάλεια των παιδιών του και η υγεία των παιδιών του. Νομίζω ότι σε αυτό δεν διαφέρω από οποιονδήποτε γονιό.
Ε. ΣΤΑΗ: Από κανέναν.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πολιτικός μου φόβος ….
Ε. ΣΤΑΗ: Είπαμε ότι εδώ τα όρια πια είναι δυσδιάκριτα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά θέλω πραγματικά να μπορέσω να εκφράσω αυτούς τους ανθρώπους αυτής της νέας δημιουργικής Ελλάδας, οι οποίοι σήμερα ψάχνουν για μια κατεύθυνση και θα μετρήσω τελικά την δική μου προσωπική επιτυχία με το εάν μπορούνε να δούνε το δικό τους συμφέρον να ταυτίζεται με τις προτάσεις τις δικές μας, γιατί εάν δεν μεγαλώσει η οικονομία, εάν δεν μπούνε κάποιοι τολμηροί μπροστά να επενδύσουν στη χώρα, να δημιουργήσουν δουλειές, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τα άλλα προβλήματά μας. Ούτε συντάξεις καλές θα μπορούμε να δώσουμε, ούτε κοινωνικό κράτος καλό μπορούμε να έχουμε, ούτε καλή υγεία μπορούμε να έχουμε.
Άρα θα ήθελα πραγματικά να μπορέσω αυτούς τους ανθρώπους να τους εκφράσω πολιτικά γιατί γίνονται στην Ελλάδα, αυτό μπορώ να σας πω και εάν θέλετε κρατήστε αυτό από την εμπειρία ενός ανθρώπου που γυρνάει όλη την Ελλάδα και έχει μια φυσική περιέργεια να βλέπει, να προσέχει πράγματα.
Γίνονται απίστευτα πράγματα στην Ελλάδα σήμερα από απίστευτους ανθρώπους. Και αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες της καθημερινότητας. Πολλοί δε αισθάνονται ότι δεν έχουν πολιτική εκπροσώπηση και πολλοί δουλεύουν κόντρα στο πείσμα των καιρών για να τα καταφέρουν. Και νομίζω ότι εάν εκεί αθροίσουμε τις δυνάμεις μας και γίνει μια αλλαγή από κάτω προς τα πάνω, εμείς είμαστε οι καταλύτες αυτής της μεγάλης αλλαγής. Τότε πραγματικά μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.
Ε. ΣΤΑΗ: Κύριε Μητσοτάκη σε αυτό το σημείο να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που ήσασταν εδώ μαζί μας στην πρώτη εκπομπή του Open Mind. Σίγουρα στην πορεία προς τις πολλές εκλογές θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ να σας ευχηθώ καλή επιτυχία και χαίρομαι που δώσατε στη συνέντευξη αυτή την ενδιαφέρουσα διάσταση, για να θυμηθούμε πώς είμαστε. Πού είμαστε σήμερα.
Ε. ΣΤΑΗ: Τελικά ήμασταν καλύτεροι ή χειρότεροι; Εγώ χειρότερη ήμουνα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μια χαρά μας βλέπω και τώρα. Εσείς σίγουρα είστε μια χαρά.
Ε. ΣΤΑΗ: Και εσείς καλύτερος είσαστε σήμερα.
Να ευχαριστήσουμε και όλους εσάς που μας παρακολουθήσατε. Να δώσουμε ραντεβού για την επόμενη Πέμπτη στις 11.00 το βράδυ.
Καλό σας βράδυ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *