Είστε εδώ

Πέντε νεκροί στις φωτιές και 500.000 στρέμματα στάχτη μετά… η κυβέρνηση θυμήθηκε: Ανακοινώσεις Κικίλια εκ των υστέρων για προσλήψεις 500 πυροσβεστών

Ομολογία απουσίας σχεδιασμού και πρόληψης αποτελεί η σημερινή δήλωση του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος… θυμήθηκε να ανακοινώσει την πρόσληψη 500 πυροσβεστών, αφού η χώρα μετρά 500.000 στρέμματα καμένης γης και κυρίως πέντε νεκρούς.

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η πρόσληψη 500 και πλέον, νέων πυροσβεστών που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις μας στις δασικές πυρκαγιές». Μόνο ως ομολογία αποτυχίας και πλημμελούς προετοιμασίας ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου μπορούν να χαρακτηριστούν οι παραπάνω δηλώσεις του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

Δηλώσεις που έρχονται μετά από 12 ολόκληρες ημέρες ενός πύρινου εφιάλτη, στη διάρκεια του οποίου η χώρα -από άκρη σε άκρη- παραδόθηκε στις φλόγες.

«Κάτι δεν πάει καθόλου καλά από επιχειρησιακής απόψεως και δεν φταίει ούτε η κλιματική αλλαγή ούτε οι πολλές πυρκαγιές»
Δώδεκα μόλις ημέρες στη μέση του καλοκαιριού, ήταν όμως αρκετές για να μετατραπούν σε στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και η χώρα να θρηνήσει πέντε νεκρούς.

Σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) που παρακολουθεί συνεχώς τις πυρκαγιές μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus της ΕΕ, τουλάχιστον 500.000 στρέμματα κάηκαν στις 12 αυτές ημέρες. Αριθμός που ισοδυναμεί με περίπου… 95.000 γήπεδα ποδοσφαίρου. Πρόκειται για μια τρομακτική αύξηση σε σύγκριση με τη μέση αύξηση της καμένης έκτασης περίπου 70.000 στρεμμάτων για την ίδια περίοδο μεταξύ 2006 και 2022 .

«Κάτι δεν πάει καθόλου καλά από επιχειρησιακής απόψεως και δεν φταίει ούτε η κλιματική αλλαγή ούτε οι πολλές πυρκαγιές», σημειώνει η ομάδα «Prometheus», παρουσιάζοντας τα στατιστικά του EFFIS COPERNICUS που αφορούν τη χώρα μας και χώρες με χειρότερες συνθήκες καύσωνα.

Σχέδια επί… σχεδίων – Οι δηλώσεις Κικίλια
Ωστόσο, όπως έγινε μετά τις πυρκαγιές της Βαρυμπόμπης και της Βόρειας Εύβοιας, οι προτεραιότητες μπαίνουν ξανά στο τραπέζι, νέα σχέδια -υποτίθεται- καταρτίζονται, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: Στάχτη παντού.

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η πρόσληψη 500 και πλέον, νέων πυροσβεστών που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις μας στις δασικές πυρκαγιές», τόνισε ο κ. Κικίλιας και στη συνέχεια ανέφερε επιγραμματικά τις τρεις προτεραιότητες και κινήσεις του επόμενου διαστήματος.

«Οι κινήσεις που θα γίνουν είναι ενισχυτικές. Τρεις προτεραιότητες:

Πρώτον, ο επανασχεδιασμός της πρόληψης και της αντιμετώπισης κυρίως μέσα από την ενίσχυση των αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές.

Δεύτερον, η εμπλοκή των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από ένα σύγχρονο οργανωμένο μοντέλο πρόληψης και απόκρισης.

Τρίτον η αναβάθμιση και η οργάνωση της συμμετοχής των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων στην πρόληψη και την αντιμετώπιση», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «η κλιματική κρίση έχει μεταβάλλει δραματικά και τα μοντέλα εξέλιξης μιας πυρκαγιάς υπό δύσκολες ή ακραίες συνθήκες» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Ρόδο χαρακτηρίζοντάς την ‘’mega πυρκαγιά”: «Όλο το βράδυ τα συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς να διανοίξουν και να καθαρίσουν την 200 μέτρων πλάτους κοίτη ξεροπόταμου για να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη και το επόμενο πρωί όταν η φωτιά έφτασε εκεί τα 200 μέτρα κενού δεν στάθηκαν ικανά να την αναχαιτίσουν! Οι φλόγες εκτινάχθηκαν από το ένα σημείο στο άλλο διανύοντας πάνω από 500 μέτρα απόσταση στον αέρα», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Άρα βλέπουμε να ανατρέπονται σχεδιασμοί και παράμετροι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ασφαλείς και σαν πρόληψη και επιχειρησιακά».

«Έχουμε παραγγείλει 8 νέα αεροσκάφη τα οποία όμως θα παραδοθούν σε 3 χρόνια»
Αναφορικά με τα εναέρια μέσα ο κ. Κικίλιας είπε ότι είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά και προσέθεσε ότι τα Canadair σταμάτησαν να παράγονται το 2015 και βρίσκονται σε αναμονή να επανεκκινήσει η γραμμή παραγωγής των νέων DHC- 515.

«Έχουμε παραγγείλει 8 νέα αεροσκάφη τα οποία όμως θα παραδοθούν σε 3 χρόνια. Δυστυχώς πέραν της ενοικίασης παλιότερων αεροσκαφών δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα. Και στα πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία μπορούν να επιχειρούν πιο στοχευμένα ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές, υπάρχει έλλειψη διεθνώς αλλά και εκεί εξετάζουμε τις βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση του στόλου μας», σημείωσε.

«Μέρος όρος ηλικίας πυροσβεστών στα 48 – 49χρόνια»
Σχετικά με το Πυροσβεστικό Σώμα είπε ότι διαθέτει 16.580 ένστολους εκ των οποίων οι 14.040 υπηρετούν στις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ οι εθελοντές φέτος είναι 4.185 άτομα. «Ο αριθμός είναι επαρκής, πολύ υψηλός σε σύγκριση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα», ανέφερε, ωστόσο όπως είπε το «μόνο σημείο προβληματισμού, το οποίο εξετάζουν, είναι ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών που είναι στα 48 – 49 χρόνια».

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που είναι σε εξέλιξη και μέσω του οποίου θα γίνει «η ολική αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας» ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε προς την αυστηροποίηση των ποινών όσων προκαλούν πυρκαγιές, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια».

Σχετικά με τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση είπε ότι στο επιχειρησιακό κομμάτι «θα μπορούσε να γίνει μια επανεκτίμηση του υφισταμένου πλαισίου σε κάποια σημεία που επιδέχονται βελτίωσης» και προσέθεσε ότι «στόχος είναι οι Περιφέρειες, οι Δήμοι ή οι σύνδεσμοι Δήμων να έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη Πολιτική Προστασία. Και βέβαια να πράττουν τα δέοντα όσον αφορά τις συμβατικές τους υποχρεώσεις για τους καθαρισμούς οικοπέδων».

Θεόδωρος Γιάνναρος: 5 φορές πάνω οι καμένες εκτάσεις μέχρι σήμερα
Ο Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – meteo.gr, πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος, μίλησε στους Times του Λονδίνου για το μέγεθος της καταστροφής:

«Μιλώντας εχθές στους Times του Λονδίνου, μαζί με τον Mark Parrington από ECMWF και Thomas Smith από LSE, για τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Όταν έδωσα τη συνέντευξη, τα δεδομένα του EFFIS για τη συνολικά καμένη έκταση στη χώρα μας ήταν περίπου 290.500 στρέμματα. Σήμερα το πρωί, τα στοιχεία δείχνουν περίπου 350.000 στρέμματα.

Η έκταση αυτή είναι περίπου 5 φορές ο αντίστοιχος μέσος όρος της περιόδου 2006 – 2022 (για την ίδια δηλαδή περίοδο του έτους, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου έως την 22η Ιουλίου)», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Μια σκέψη στο “Πέντε νεκροί στις φωτιές και 500.000 στρέμματα στάχτη μετά… η κυβέρνηση θυμήθηκε: Ανακοινώσεις Κικίλια εκ των υστέρων για προσλήψεις 500 πυροσβεστών

  1. Το “φαινόμενο”είναι πρωτόγνωρο και απασχολεί όλου μας .Έχουμε κάνει τα πάντα και δείχνει πως ΔΕΝ βρίσκουμε κανένα αποτέλεσμα. Λογικό δεν είναι ,αν αναρωτηθούμε ,αν φταίνε το δέντρα που τελικά επιλέγουμε,ενάντια στην φωτιά; Το ΠΕΎΚΟ μήπως φταίει ως επιλογή; ΜΉΠΩΣ η λύση βρίσκεται,σε επιλογή δένδρων “ΠΙΌ” συμβατών με το “περιβάλλον”; Η Λύση του προβλήματος,ίσως, ΔΕΝ βρίσκεται στον σύντομο χρόνο ,που γίνεται κάποιο “Φυντάνι”, δέντρο. Ίσως η λύση να βρίσκεται,στην επιλογή του Κατάλληλου δέντρου και όχι στον χρόνο,που αυτό μεγαλώνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *