Είστε εδώ

Παράνομες βίζες και εμπλοκή ελληνικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτει το Documento σε αποκλειστικό δημοσίευμα

Πολλά ερωτήματα εγείρει μία δικογραφία που πήγε στη Δικαιοσύνη ως υπόθεση διαφθοράς με πρωταγωνιστή έναν υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών σε ότι αφορά τη δικαστική πορεία της υπόθεσης αλλά και τη στάση του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του documentonews.gr. Μάλιστα το θέμα είχε απασχολήσει βρετανική και ελληνική ΕΥΠ.

Πρόκειται για υπόθεση παράνομων θεωρήσεων εισόδου Σένγκεν από την ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί της Ινδίας, όπου υπηρετούσε κατά το παρελθόν ο εν λόγω υπάλληλος σε βάρος του οποίου είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Ωστόσο η εισήγησή της Εισαγγελέως προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών είναι απαλλακτική για το συγκεκριμένο υπάλληλο όπως επίσης και για τον πατέρα του και πλέον αναμένεται η οριστική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Η υπόθεση αφορά στο Νέο Δελχί το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2004 – Δεκέμβριος 2006. Την περίοδο εκείνη ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπηρετούσε στην ελληνική πρεσβεία του Νέου Δελχί ως επικεφαλής του προξενικού γραφείου. Μεταξύ των καθηκόντων του όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθμόν 3361/2019 εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ήταν και η «σύνταξη δημοσίων εγγράφων και η συγκεκριμένα η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου (visa) Schengen σε διαβατήρια υπηκόων τρίτων χωρών. Ωστόσο ο συγκεκριμένος υπάλληλος φέρεται να βεβαίωσε στις θεωρήσεις αυτές ψευδή περιστατικά. «Ότι δηλαδή συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν να έρθουν στην ελληνική επικράτεια και στον χώρο της Σένγκεν οι αλλοδαποί κάτοχοι αυτών των διαβατηρίων»

Το ποσό που φέρεται να λάμβανε για κάθε παράνομη θεώρηση φέρεται να ανέρχονταν σε 3.000 – 5.000 ευρώ. Οι παράνομες θεωρήσεις ήταν χιλιάδες. Μόνο το έτος 2005 χορηγήθηκαν 4.882 θεωρήσεις, ενώ το 2006 άγγιξαν τις 7.586. Δηλαδή ο αριθμός των χορηγήσεων αυξήθηκε κατά 50% στα δύο χρόνια που ο εν λόγω υπάλληλος υπηρετούσε στο Νέο Δελχί, ενώ το 2007, τη χρονιά που μετατέθηκε μειώθηκαν κατά 25%. Μάλιστα το συνολικό χρηματικό όφελος του συγκεκριμένου υπαλλήλου φέρεται να ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ. Στην υπόθεση φέρεται επίσης να ενεπλάκη και ο πατέρας του υπαλλήλου, καθώς πατέρας και γιος φέρονται στη συνέχεια να «νομιμοποίησαν τα παράνομα αυτά έσοδα». Σε βάρος του υπαλλήλου ασκήθηκαν μάλιστα κατηγορίες για ψευδή βεβαίωση με σκοπό πορισμού ή αθέμιτου οφέλους, δωροληψία και εκβίαση σε βάρος της πρώην συζύγου του, ενώ σε πατέρα και γιο από κοινού για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Η εισαγγελέας όμως στην πρόταση της έκρινε ότι «δεν προέκυψε η τέλεση από τους κατηγορούμενους των αποδιδόμενων αυτών πράξεων».

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Τριάντη στο Documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *